علی رغم تاکید بسیاری از متخصصین و سازمان های بهداشتی بر لزوم تزریق هرچه سریع تر واکسن کرونا، برخی بیماران هستند که تزریق واکسن برای آنها ممنوع است. واکسن تا حد زیادی از شدت بیماری و مرگ و میر ناشی از کرونا پیشگیری میکند. در همین راستا توصیه می شود تمام افراد هرچه سریع تر برای تزریق واکسن مراجعه داشته باشند. این میان برخی افراد هستند که تزریق واکسن کرونا برای آنها با خطراتی همراه است و نباید واکسن تزریق کنند. یک دسته از این افراد، افرادی هستند که با تزریق دوز اول واکسن دچار شوک آنافیلاکسی شده اند و این افراد نباید دوز دوم را تزریق کنند. دسته دیگر مربوط به بیماران سرطانی است که در مراحل پیشرفته بیماری قرار داشته و تحت درمان هستند.
پس بیماران سرطانی که در حال شیمی درمانی هستند هم نباید واکسن کرونا تزریق کنند. علاوه بر این موارد افرادی که دوز بالای داروهای تنظیم کنده نقص سیستم ایمنی مصرف می کنند هم ترجیحا نباید واکسن تزریق کنند، اما چنانچه در معرض خطر بالای ابتلا قرار داشته باشند با مشورت پزشک باید در این زمینه اقدام کنند. دسته دیگر بیمارانی که باید از تزریق واکسن کرونا خودداری کنند مربوط به بیمارانی است که عفونت های جدی مانند سِل دارند. همچنین تزریق واکسن برای بیماران مبتلا به کرونا ممنوع است و این افراد تا مدتی پس از بهبودی کامل نباید واکسن تزریق کنند. بیماران مبتلا به کرونا می توانند دو ماه بعد از شروع علائم دوز اول واکسن را دریافت کرده و دوز دوم را باید 15 روز پس از بهبودی کامل تزریق کنند.
سازمان جهانی بهداشت: دوز سوم واکسن کرونا تجملی نیست
تزریق واحد سوم واکسن کرونا، تجملاتی نیست که تصور شود از سهم دیگرانی که هنوز در انتظار دریافت نخستین واکسن هستند، گرفته شده باشد و در واقع راهی برای ایمن نگهداشتن افراد با آسیب پذیری بالاست. سازمان جهانی بهداشت روز دوشنبه اعلام کرد که دوز سوم و تقویتی واکسن کووید – ۱۹ راهی برای ایمن نگهداشتن آسیبپذیرترین افراد است و به هیج روی تزئینی و تجملاتی نیست. به گزارش رویترز؛ این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد، در همین ماه (اوت) اعلام کرده بود که داده ها، نشانگر نیاز به تزریق واکسن تقویتی نیست و تزریق دز سوم واکسن به افرادی که قبلا به صورت کامل واکسن دریافت کرده اند، موجب افزایش نابرابری در دسترسی به واکسن میان کشورهای برخوردار و کم در آمد می شود.
هانس کلاگ رئیس بخش اروپایی سازمان جهانی بهداشت گفت که تزریق واحد سوم واکسن کرونا، تجملاتی نیست که تصور شود از سهم دیگرانی که هنوز در انتظار دریافت نخستین واکسن هستند، گرفته شده باشد و در واقع راهی برای ایمن نگهداشتن افراد با آسیب پذیری بالاست. کلاگ افزایش نرخ انتقال ۲ هفته گذشته کووید – ۱۹ را در اروپا به همراه میزان پائین واکسیناسیون در برخی کشورها، عمیقا نگران کننده دانست.
ممنوعیت سفر مسافران از آمریکا
به گفته سه تن از مقامات اتحادیه اروپا، با افزایش شمار بستری ها در بیمارستان های آمریکا این سازمان قصد دارد به کشورهای عضو توصیه کند که بار دیگر ممنوعیت سفر مسافران از آمریکا را اعمال کنند. بیشتر کشورهای اروپایی از ماه ژوئن مرزهای خود را به روی آمریکایی ها باز کردند و امیدوار بودندبازگشت گردشگران اروپایی رونق را به این صنعت در اروپا بازگرداند.
رویترز نخست خبر تصمیم جدید اتحادیه اروپا برای اعمال ممنوعیت سفر اتباع آمریکایی را منتشر کرد و مقامات اروپایی تشریح کننده این طرح اجازه نداشتند درباره این موضوع تا قبل از اعلام آن در روز دوشنبه صحبت کنند و به همین دلیل از افشای نام خود خودداری کرده اند. روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد: تعداد بیماران مبتلا به کووید-۱۹ که در بیمارستان های سراسر این کشور بستری شده اند، برای اولین بار از زمان اوج بیماری در زمستان گذشته، به طور متوسط به بیش از ۱۰۰ هزار نفر در روز افزایش یافته است.
شمار بستری ها در بیمارستان های آمریکا در ۲ ماه گذشته، تقریبا ۵۰۰ درصد افزایش داشته است که به ویژه در ایالت های جنوبی مشهود بوده است. کاهش نرخ واکسیناسیون و مخالفت سیاسی گسترده با اقدامات مربوط به بهداشت عمومی مانند لزوم استفاده از ماسک، به این بحران دامن زده است. بر اساس تازه ترین آمار از زمان شیوع بیماری کووید-۱۹ در آمریکا تاکنون بیش از ۳۹ میلیون و ۶۶۵ نفر به این بیماری مبتلا شده اند و این بیماری به مرگ ۶۵۴ هزار و ۶۸۹ نفر در این کشور منجر شده است.
آغاز تزریق دوز سوم واکسن کرونا در آمریکا
جو بایدن رییس جمهوری آمریکا که 78 سال سن دارد دیروز دوز سوم واکسن کرونا را در کاخ سفید تزریق کرد و از شهروندان آمریکایی واجد شرایط درخواست کرد که دوز سوم خود را دریافت کنند. تزریق دوز سوم (بوستر دوز) واکسن کرونا به شهروندان آمریکایی بالای 65 سال و افراد در معرض خطر بیماری آغاز شده است. شهروندان آمریکایی بالای 65 سال و یا بیماران خاص و افرادی که در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار دارند از جمله کادر درمان، واجد شرایط دریافت دوز سوم واکسن کرونا هستند. واجدان شرایط باید دستکم 6 ماه از زمان تزریق دوز دوم واکسنشان گذشته باشد.
واکسن های فایزر و مودرنا برای تزریق به عنوان دوز سوم از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا مورد تایید قرار گرفته و درباره واکسن جانسون هم تحقیقات ادامه دارد. بایدن دیروز از شهروندان آمریکایی واجد شرایط درخواست کرد که حتما دوز سوم خود را بزنند. او گفت همسرش جیل بایدن هم به زودی دوز سوم خواهد زد.
واکسیناسیون 77 درصد از شهروندان آمریکایی
در 9 ماه گذشته 77 درصد از شهروندان آمریکایی دستکم یک دوز واکسن کرونا تزریق کرده اند و 22 درصد نیز واکسن نزده اند؛ اقلیت قابل توجهی که از نظر دولت آمریکا با نزدن واکسن جان خود و دیگر شهروندان آمریکایی را به خطر انداخته و مانع پایان چرخه انتقال ویروس می شوند. دولت ژاپن نیز از هفته گذشته تزریق دوز سوم واکسن کرونا را به شهروندان بالای 65 سال و افراد در معرض خطر بیماری آغاز کرده است.
تزریق دوز سوم واکسن کرونا در کشورهای توسعه یافته و مرفه در حالی است که بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی واکسیناسیون کرونا در بیش از 100 کشورفقیر و کمتر برخوردار، بسیار کند بوده و هنوز مراحل آغازین خود را نیز طی نکرده است. این شکاف در واکسیناسیون سبب می شود چرخه انتقال ویروس همچنان فعال بوده و جهش های ویروسی خطر بی اثر سازی واکسن های ساخته شده را در پی داشته باشد.
آیا دز یادآور واکسن کرونا باید با ۲ دز تزریق شده یکسان باشد؟
مطالعات اولیه در رابطه با دز یادآور واکسن کرونا نشان میدهد، الزاما برند دز سوم نباید با دو دز تزریق شده پیشین یکسان باشد. تزریق دز سوم واکسن کرونا که تحت عنوان یادآور شناخته میشود، باتوجه به میزان تحریک سیستم ایمنی بدن ضرورت مییابد. گاه سیستم ایمنی بدن با تزریق دو دز واکسن کرونا تحریک نشده و بنابراین دریافت دز سوم (یادآور) توصیه میشود. همچنین برخی از گروههای جمعیتی نظیر کادر بهداشت و درمان که در معرض خطر نزدیک با این عفونت ویروسی هستند، باید دز سوم را نیز دریافت کنند. این دز سوم الزاما نباید با دو دز تزریق شده قبلی مشابه باشد.
به عنوان مثال، در صورت تزریق دو دز واکسن سینوفارم یا برکت میتوان برای دز یادآور از برند آسترازنکا با فناوری ساخت متفاوت از برکت و سینوفارم استفاده کرد. مطالعات علمی در این زمینه محدود و مستلزم تکمیل تحقیقات پزشکی است، اما مطالعات اولیه در این رابطه نشان میدهد که میتوان از انواع متفاوت واکسن استفاده کرد.
ایمنی از ویروس کرونا
ورود ویروس کرونا در قالب عفونت طبیعی و همچنین تزریق واکسن کرونا به طور مادامالعمر ایمنی ایجاد نمیکنند. به تدریج با گذشت زمان مصونیت در مقابل ویروس از بین رفته و بنابراین احتمال میرود، در سالهای آتی نیز کشورها از واکسیناسیون مجدد بهره گیرند.
برای استفاده از برخی واکسنها نظیر آسترازنکا و اسپوتنیک-وی که براساس وکتور ویروسی (زیستشناسی مولکولی یا حامل برای میانگذاری قطعات دی انای بیگانه در ژنوم سلول میزبان) ساخته میشوند، علیه ویروس حامل واکسن بدن را وادار به واکنش کرده و بر این اساس احتمال میرود که در سالهای آتی به طور مرتب نتوانند مورد استفاده قرار بگیرند. اما شماری از واکسنها همچون واکسن سینوفارم یا برکت که برمبنای ویروس کشته شده یا پروتئینهای نوترکیب مثل کووپارس موسسه رازی ساخته میشوند، در سالهای آینده میتوانند مرتبا تجدید شوند.
آیا رعایت شیوهنامههای بهداشتی مقابله با کرونا در درازمدت میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند؟
رعایت شیوهنامههای بهداشتی مقابله با کرونا در درازمدت و استفاده از مواد ضدعفونی و الکل، باکتریهای سطح پوست را از بین میبرد، اما این باکتری به دلیل تماس با محیط به سرعت جایگرین خواهد شد؛ بنابراین نباید نگران ضعف سیستم ایمنی بدن به دلیل استفاده از این مواد و شویندهها بود. باکتریهای دستگاه گوارش و حفره دهان نیز با استفاده از این مواد ضدعفونی کننده آسیب نمیبینند، بنابراین با رعایت این شیوهنامههای بهداشتی سیستم ایمنی بدن آسیب نخواهد دید. مردم در برنامه واکسیناسیون مشارکت داشته و با رعایت صددرصدی ضوابط بهداشتی تلاش کنند، به سلامت از این بحران گذر کنیم.
آیا تزریق واکسن کرونا برای کودکان ضروری است؟
تزریق واکسن کرونا برای کودکان مستلزم مطالعه و بررسی و تکمیل تحقیقات پزشکی است، اما در برخی نقاط دنیا این واکسیناسیون برای سنین پایین هم انجام و تاکنون عارضه خاصی گزارش نشده است. ضرورت واکسیناسیون کرونا برای گروههای جمعیتی در سنین پایین نیازمند تکمیل دادههای پزشکی است. در حال حاضر همچنین نمیتوان پاسخ دقیقی برای این پرسش که «تزریق کدام نوع واکسن برای کودکان بهتر است» ارائه کرد. هر یک از مطالب علمی در این خصوص باید با احتیاط بیان شود، زیرا احتمالا به دنبال تکمیل اطلاعات تغییر خواهد کرد. اما در حال حاضر برخی کشورها واکسیناسیون کرونا برای کودکان و نوجوانان را نیز آغاز کرده و گزارشی مبنی بر بروز عارضهای خاص ارائه نشده است.
خیر در تزریق دز دوم واکسن کرونا
تاخیر در تزریق دز دوم واکسن کرونا در گروه سنی بزرگسالان هم در سراسر دنیا به طور کامل و دقیق مورد بررسی قرار نگرفته است، اما با توجه به تعیین بازه زمانی برای تزریق دو دز توسط دانشمندان پزشکی، بدون شک زمان ایدهآل برای اثربخشی واکسن این بازه است. به عنوان مثال، واکسن فایزر با فاصله ۲۱ روزه و واکسن آسترازنکا با فاصله زمانی ۱۲ هفتهای باید تزریق شود. تعیین این فاصله حاکی از تعیین بهترین زمان برای تقویت کارایی این واکسن بوده و در صورت دسترسی، شهروندان دز دوم را در زمان مشخص شده تزریق کنند.
ویروس کرونا عامل بیماری کووید ۱۹ از اواخر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین مشاهده و در مدت کوتاهی در همه جهان منتشر شد؛ به طوری که سازمان بهداشت جهانی در اسفند ۹۸ (فوریه ۲۰۲۰) بروز پاندمی (همهگیری جهانی) این بیماری را تأیید کرد. از ابتدای شیوع کرونا در کشور(اسفند ۹۸) تا کنون ۹۰ هزار و ۹۹۶ نفر از هموطنان جان خود را از دست داده اند. تاکنون نیز ۹ میلیون و ۹۲۵ هزار و ۶۰۳ نفر دُز اول واکسن کرونا و دو میلیون و ۷۴۱ هزار و ۹۷۹ نفر دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۲ میلیون و ۶۶۷ هزار و ۵۸۲ دوز رسید.
جهش ژنتیکی کرونا
کرونا تا کنون سه جهش ژنتیکی خطرناک شامل آلفا، بتا و گاما داشته و دلتا کرونا جدیدترین نسخه جهش یافته این ویروس است. سویه مرگبار کرونا موسوم به «دلتا» که به اذعان متخصصان ۵۰ تا ۶۰ درصد نسبت به سویههای قبلی مسریتر است. به گفته متخصصان سویه دلتا کرونا دربرگیری بیشتری بین کودکان دارد و دکتر آینا ریاحی متخصص کودکان بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) در گفت وگو با ایرنا تصریح کرد: آمار بستری کودکان مبتلا به ویروس دلتا کرونا رو به افزایش است و باید خانوادهها مراقبت بیشتری با رعایت پروتکلهای بهداشتی کنند.
تنها با چند کلیک ساده آزمایشگاه را به خانه یا محل کار خود بیاورید
آنی آزما با توجه به نیازی که از گذشته تا امروز احتیاج بوده به وجود آمد و ما تمام تلاش و دقت خود را به کار گرفته ایم برای اینکه شما را در مسیر سلامتی یاری کنیم . فرصتی مناسب است اگر امکان رفتن به آزمایشگاه را ندارید تنها با چند کلیک ساده آزمایشگاه را به خانه یا محل کار خود بیاورید تا بدون مراجعه حضوری و پرداخت هزینه اضافه آزمایش در منزل خود را مانند و تست کرونا در منزل انجام دهید.
همکاران ما پس از ثبت درخواست شما به منزل یا محل کار و … می آیند ، نسخه شما را بررسی کرده ، نمونه گیری می کنند و به بهترین آزمایشگاه های مورد نظر می برند . لازم به ذکر است تمامی پرسنل نمونه گیر از آزمایشگاه های مرجع ارسال خواهند شد و آنی آزما صرفا نقش معرفی بیماران به آزمایشگاه ها را دارا می باشد.