چه زمانی باید آزمایش بارداری را انجام دهیم

آزمایش بارداری را چه موقع انجام دهم؟

هر زوج لازم است قبل از اینکه تصمیم خود را برای بچه دار شدن داشته باشند، تست های لازم را انجام دهند. این مسئله برای خانم ها اهمیت بیشتری دارد چرا که قرار است 9 ماه جنین در بدن مادر زندگی کند. اما یکی از سوالات بسیار مهم که غالبا خانم ها مطرح می کنند این است که علائم بارداری چه بوده و چه زمان لازم است آزمایش بارداری را انجام دهیم؟ هر بار برقرار رابطه جنسی با هدف بچه دار شدن به معنی موفقیت آمیز بودن بارداری نیست بنابراین اینکه در هر بار، خانم ها به خواهند آزمایش بارداری را انجام دهند واقعا اذیت کننده خواهد بود. در این مقاله با بیان علائم بارداری و تضیحات لازم، برای شما شرح خواهیم داد که هر مادر در چه زمان باید آزمایش بارداری را انجام دهد.

از زمان اولین اقدام برای بارداری و انجام معاینات قبل از بارداری تا باردار شدنتان، احتمالاً یکی از دغدغه های اصلی شما اطلاع از موفقیت آمیز بودن چنین اقدام و تلاشی برای بارداری است. اما بدانید که این دغدغهٔ شیرین فقط یک شروع دوست داشتنی برای ۹ ماه پیش روی شماست که طی آن باید برای داشتن بدنی سرحال و به دور از اضطراب و تولد کودکی سالم تلاش کنید. در این مطلب با علائمی آشنا خواهید شد که می توانید با دانستن آنها به سرعت متوجه بارداری خود شوید و سپس اطلاعات مفیدی در مورد انواع آزمایش بارداری و انجام تست از طریق خون یا نمونه ادرار و همچنین هزینه آزمایش بارداری بدست خواهید آورد. بارداری یکی از دوره های بسیار حساس برای مادر و فرزند او تلقی می شود که نیازمند مراقبت و توجه دائم می باشد.

آزمایشگاه آنلاین آنی آزما با در نظر گرفتن کلیه نیاز های احتمالی مادران و همچنین سایر شرایط پزشکی مورد نیاز، اقدام به نمونه برداری در منزل نموده تا راحتی افراد در هنگام آزمایش دادن بیشتر باشد.

آزمایش آنتی مولرین یا AMH چیست؟

نشانه های اولیه بارداری

این علائم در برخی از زنان در سه ماه اول بارداری و در بعضی دیگر در طول بارداری رخ می دهد. علائم بارداری به علائم پیش از قاعدگی شباهت دارد به همین دلیل تشخیص دقیق را غیر ممکن می سازد.

ولی آیا نشانه های بارداری برای همه زنان یکسان است؟ علائم حاملگی در زنان متفاوت است. آن ها ممکن است در کیفیت یا شدت این علائم متفاوت باشند ، و حتی علائم حاملگی یک زن ممکن است برای همان زن در حاملگی بعدی یکسان نباشد. و این علائم ممکن است در بخش های مختلف دوران بارداری رخ دهد. بهترین و ساده ترین راه برای اطمینان از علائم بارداری، انجام تست بارداری در آزمایشگاه می باشد.

نشانه ها و علائم اولیه در شروع دوران بارداری

در زیر به نشانه ها و علائم اولیه در شروع دوران بارداری اشاره می کنیم:

1. نداشتن دوران قاعدگی و توقف عادت ماهیانه :

اتفاق نیافتادن قاعدگی مشخصا نشان گر بارداری است چرا که در طول بارداری قاعدگی وجود ندارد. بعضا ، گرفتگی خفیف و لکه هایی هنگام کاشت تخمک بارور شده در رحم دیده شده ، که می تواند با دوره ی قاعدگی اشتباه گرفته شود. زنانی که قاعدگی نامنظمی دارند ممکن است فورا متوجه عدم قاعدگی خود نیز نشوند اما اگر قاعدگی منظمی ندارید با مشاهده نشانه های دیگر همچون تکرر ادرار، حالت تهوع، درد شکم و سفت شدن سینه ها و … می توانید احتمال دهید که باردار هستید.

2. لکه بینی و گرفتگی عظلات رحم :

خون ریزی خفیف یا لکه بینی ممکن است پس از 6 تا 12 روز پس از لقاح ، هنگام چسبیدن تخمک بارورشده به دیواره رحم اتفاق بیوفتد. همچنین در این زمان ممکن است گرفتگی عضلات نیز رخ دهد.

3. ترشحات واژن

در ابتدای شروع دوران بارداری برخی از زنان ممکن است متوجه ترشحات شیری رنگ و غلیظ از واژن شوند.این اتفاق در هفته اول بارداری رخ می دهد، چرا که دیواره واژن ضخیم تر می شود و این ترشحات ممکن است در طول بارداری رخ دهد. اگر ترشحات همراه با بوی بد یا سوزش و خارش تخلیه می شوند، علائم عفونت باکتریایی است. در صورت وقوع این اتفاق باید متخصص را در جریان بگذارید.

4.تغییرات پستان ها

در اوایل هفته های اول بارداری زنان بسیاری شاهد تغییرات در پستان هایشان هستند. این تغییرات می تواند شامل احساس سفتی ، سیاهی ، سنگینی ، پر بودن یا خارش باشد و این ناراحتی پس از گذشت چند هفته کاهش پیدا میکند.

5. خستگی

در حالی که این علامت می تواند بسیار نا مرتبط باشد و به عوامل متعددی مرتبط باشد، زنان باردار اغلب از اوایل بارداری احساس خستگی دارند.

6. سیاهی هاله پستان :

با شروع دوران حاملگی،( areolas) یا ناحیه دور پستان ، از لحاظ رنگ ممکن است سیاه شود.

7.استفراغ ،تهوع یا بیماری صبحگاهی از علائم بارداری

بیماری صبحگاهی در واقع نامگذاری غلطی است، چرا که حالت تهوع می تواند در هر ساعت و زمانی در طول روز اتفاق بیوفتد .برخی از زنان هرگز این علامت را تجربه نمی کنند، در حالی که برخی ممکن است تهوع شدید داشته باشند. شایع ترین زمان شروع آن بین هفته های دوم و هشتم بارداری است. این علائم در اغلب زمان تا هفته ی سیزده یا چهاردهم پایان می یابد اما در برخی نیز در تمام دوران بارداری وجود دارد.

8. حساسیت به بعضی از بوها:

در اوایل دوران بارداری استشمام برخی بوها می تواند حالت تهوع ایجاد کند.

9. افزایش ادرار

برخی زنان افزایش ادرار ناشی از تغییرات هورمونی را تجربه می کنند، که در حدود هفته ششم تا هشتم اتفاق می افتد. اگر علائم دیگر مثل، سوزش ادرار نیز دارید ، باید با پزشکتان در این باره صحبت کنید.

10. ضعف و سرگیجه

احتمالا تغییرات هورمونی روی سطح گلوکز و فشار خون تاثیر میگذارد بنابراین منجر به سرگیجه و ضعف می شود.

11.یبوست

تغییرات سطح هورمون می تواند موجب یبوست در برخی بانوان شود.

12.سردرد

سردرد نیز می تواند ناشی از تغییرات هورمونی باشد و در طول بارداری رخ دهد.

13.کمردرد یکی از شایع ترین علائم بارداری

کمردرد اغلب به عنوان علائم اواخر بارداری شناخته شود اما میتواند از اوایل نیز بارداری شروع شود.

آزمایش بارداری را چه موقع انجام دهم؟

14. تمایل یا تنفر از غذا ( اصطلاحا ویار):

ویار داشتن از اوایل بارداری آغاز می شود و ممکن است تا پایان این دوره با شما همراه باشد. به عکس در برخی از زنان می تواند به شکل تنفر از غذا ( حالت تهوع نسبت به غذای مشخص) نیز رخ دهد.

15. تغییرات خلقی

در طول سه ماهه ی اول بارداری به دلیل تغییرات هورمونی ، زنان باردار ممکن است تنش ، استرس و دیگر عوامل را تجربه کنند.

16. تنگی نفس

در این دوران بدن تقاضای اکسیژن بیشتری می کند (برای حمایت از رشد جنین) که این امر ممکن است در برخی زنان باعث تنگی نفس شود. این علامت اغلب در اواخر بارداری مشاهده می شود.

بسیاری از این علائم می تواند در سه ماهه ی سوم نیز رخ دهد مثل تغییرات خلقی ، سردرد، ویار و خستگی و علایمی چون سفتی پستان و تهوع اغلب با پیشرفت بارداری بهبود می یابند، علائم بیشتر اواخر بارداری مربوط به اندازه رحم و افزایش وزن است. همانند علائم اولیه بارداری ، همه ی زنان این علائم را تجربه نمی کنند و هر کسی به میزان معینی نیز آن را تجربه نمی کند.

17.بالا بودن دمای کلی بدن

چنانچه دمای بدن شما در ابتدای روز و قبل از خوردن صبحانه بالا به نظر میرسد و این حالت را تا 21 روز مداوم داشتید ؛ احتمال بارداری در شما وجود دارد.

علائم و تغییرات ایجاد شده در اواخر بارداری

در زیر به علائم و تغییرات ایجاد شده در اواخر بارداری اشاره می کنیم:

1. افزایش وزن در بارداری

اغلب زنان معمولا افزایش وزنی حدود 25 تا 35 پوند را در طول بارداری تجربه می کنند. این افزایش وزن ناشی از رشد جنین ، جفت، رشد سینه ها ،و افزایش حجم خون و مایعات می باشد.

2. تغییرات پستان ها در دوران بارداری

درطول دوران بارداری سینه ها رشد می کنند و درست پس از زایمان مایع زرد رنگی به نام کلستروم از پستان خارج می شود.

3. سوزش معده

فشار ناشی از بزرگ شدن جنین می تواند منجر به ایجاد فشار به شکم و جا به جایی آن شود.

4.تورم پا

فشاری که از جانب جنین به مادر می رسد ، گردش خون را در رگ های پا کاهش داده و موجب تورم پا می شود.

5. واریس و ایجاد رگ های واریسی

افزایش حجم خون ممکن است منجر به تشکیل وریدهای واریسی ، هموروئید یا ورید های عنکبوتی کوچک در همه نقاط بدن به خصوص در پاها شود.

6. تنگی نفس

رحم دیافراگم را به سمت سینه گسترش می دهد و موجب تنگی نفس می شود.

7. تراوشات ادراری

گاهی اوقات خانم های باردار مقداری ادرار هنگام خندیدن ، عطسه و سرفه تراوش می کنند.

8. انقباضات برکتون هیک

انقباضات برکتون هیک چند هفته پیش از زایمان اتفاق می افتد ، بسیاری از زنان دچار این انقباضات می شوند؛ این انقباضات ضعیف بوده و در فواصل معینی رخ نمی دهد.

با انجام آزمایش هایی همچون آزمایش خون ؛ آزمایش ادرار می توان منفی و یا مثبت بودن بارداری را مشخص نمود. یکی از مطمئن ترین و رایج ترین روشهای تشخیص حاملگی این آزمایش ها می باشد. در هر دوی این آزمایش ها با اندازه گیری و بررسی میزان هورمون گنادوتروپین نتیجه گیری بارداری به سرانجام می رسد . سطح هورمون مد نظر در انجام آزمایش خون در روزهای 8 و 9 و 10 و در آزمایش ادرار از روز 21 بارداری تا 28 دوران بارداری قابل تشخیص می باشد ؛ البته در نظر داشته باشید امکان اشتباه این آزمایش نیز وجود دارد و ممکن است با اینکه باردار هستید پاسخ آزمایش حاملگی منفی باشد . اگر علائم حاملگی را داشتید و آزمایش منفی بود مجددا آن را پس 10 روز یا یک هفته تکرار کنید.

آزمایش خون بارداری

برای اینکه دقت انجام تست های بارداری بالا باشد و شما به نتیجه صحیح و با دقت بالا دست پیدا کنید لازم است که دست کم یک هفته بعد از به تاخیر افتادن پریود خود ثبت کرده و بعد از آن تست بارداری را انجام دهید.

آزمایش بارداری را چه موقع انجام دهم؟

آزمایش بتا یکی از آزمایشاتی است که برای تشخیص بارداری از آن استفاده می شود. اما بتا چیست؟ بتا در واقع بخشی از هورمون HCG است که در دوران بارداری توسط جفت تولید میشود و پس از برقراری ارتباط خونی بین مادر و جنین در گردش خون مادر وارد می شود و قابل سنجش می گردد. وظیفه ی این هورمون (hcg) نگهداری از جسم زرد است که استرادیول و پروژسترون تولید می کند. (جسم زرد (Corpus luteum) توده ی سلولی موقتی در تخمدان خانم های بارور است که هورمون های پروژسترون، استرادیول و اینهیبین A را ترشح می کند.) فرایند تشکیل هورمون اچ سی جی بدین صورت است که پس از عمل لقاح و لانه گزینی تخمک بارور شده در رحم، بین 3 الی 10 روز بعد جفت تشکیل می شود. حال توسط سلول های جفت، هورمون HCG تولید شده و به مراقبت از جسم زرد می پردازد. نیمه عمر این هورمون 12 الی 36 ساعت می باشد.

اندازه گیری هورمون hCG در خون اولین بار در حدود 11 روز پس از لقاح و بین 12 تا 14 روز پس از لقاح در ادرار قابل محاسبه است. اندازه گیری سطح این هورمون از طریق ادرار که در منزل انجام می گیرد بیبی چک نامیده می شود. مقدار HCG به طور طبیعی هر 72 ساعت دو برابر می شود به گونه ای که سطح آن در هفته های 8 تا 11 بارداری به حداکثر خود رسیده و سپس در ادامه بارداری کاهش می یابد.

هورمون اچ سی جی در حاملگی طبیعی در حدود 4 الی 6 هفته پس از شروع بارداری افزایش قابل ملاحظه ای پیدا کرده و سپس کم کم افت پیدا می کند. اما در مواردی همچون بارداری خارج رحم، حاملگی مولار، برداشت کل رحم و کورتاژ پس از حاملگی سیر نزولی سریع تر و قابل مشاهده است. این آزمایش را هر زمان که مشکوک به حاملگی طبیعی و یا حتی موارد خارج رحمی بودید می توانید انجام دهید و درخواست آن به وسیله خود فرد نیز قابل قبول است.

برای انجام این آزمایش نیازی به ناشتا بودن نیست. عدم مصرف آب ضرورتی ندارد و حتی قطع داروهایی که در حال مصرف آن هستید (با تشخیص پزشک) لازم نیست. مدت زمان لازم برای انجام این آزمایش حدود نیم ساعت می باشد و شما در هر ساعتی از شبانه روز می توانید این آزمایش را انجام دهید. هورمون hcg ابتدا در خون ظاهر می شود و بعد از آن شروع به متابولیزه شدن کرده و در ادرار دفع می شود. بنابراین سنجش این هورمون در آزمایش خون حساس تر است و زودتر مثبت می شود. در موارد حاملگی خارج رحمی هم که حتما باید خون تست شود. آزمایش سنجش بتا به دو نوع تقسیم بندی می شود؛ نوع کیفی که در آن فقط وجود هورمون اچ سی جی در خون بررسی می شود و نوع کمی که میزان آن نیز مورد سنجش قرار می گیرد.

اگر در آزمایش بتا سطح هورمون اچ سی جی کمتر از 5 mIU/ml باشد، یعنی اینکه بارداری وجود ندارد و اگر سطح این هورمون بالاتر از 25 mIU/ml باشد، بارداری قطعی است. اگر میزان HCG بین 10 تا 25 باشد نمی توان در مورد بارداری یا عدم بارداری اظهار نظر قطعی نمود.

نکته: واحد اندازه گیری این هورمون milli-international units per milliliter = mIU/ml می باشد.

در 85% بارداری ها مقدار این هورمون طی 48 الی 72 ساعت دو برابر می شود و هرچه سن بارداری شما بیشتر شود، زمان دو برابر شدن این هورمون طولانی تر شده و حداکثر به 96 ساعت می رسد.

در مورد سطح این هورمون در بدن باید دقت نمود. زیرا در برخی حاملگی های طبیعی مقدار این هورمون می تواند کم باشد ولی نوزادی کاملا سالم به دنیا آید. سونوگرافی در هفته های 5 و 6 بارداری صحت بیشتری نسبت به اندازه گیری hCG دارد.

به خاطر داشته باشید که هیچ عاملی نمی تواند سطح این هورمون را در بدن شما تحت تاثیر قرار دهد؛ به جز مصرف داروهایی که خود حاوی این هورمون باشند. داروهای حاوی هورمون اچ سی جی برای درمان نازایی مورد استفاده قرار می گیرد و پزشک در مورد زمان انجام این آزمایش پس از دریافت این داروها، شما را راهنمایی خواهد کرد. سایر داروها مثل آنتی بیوتیک ها، ضد دردها، قرص های ضد بارداری خوراکی یا سایر داروهای هورمونی هیچ تاثیر بر مقدار این هورمون نخواهند داشت.

تست خانگی بارداری ، بیبی چک

توجه داشته باشید که بیبی چک و محصولات تست بارداری در منزل که معمولا از داروخانه ها تهیه می شوند تا گذشت 7 روز از عقب افتادن دوران قاعدگی قابل اعتماد و دقیق نیستند . پس بهتر است بعد از گذشت هفت روز از عقب افتادن تاریخ پریود این تست ها را انجام دهید.

دو نوع تست بارداری وجود دارد، یکی تست ادرار خانگی یا همان بیبی چک که از داروخانه ها قابل تهیه است و دیگری آزمایش خون که پزشک آن را درخواست می دهد و با مراجعه به آزمایشگاه و بیمارستان می توانید آن را انجام دهد. همهٔ تست های بارداری، مقدار گنادوتروپین جفتی انسانی یا همان hCG را که یکی از هورمون بارداری است در بدن تان اندازه می گیرند اما این دو نوع تست از لحاظ شیوه و زمان ردیابی این هورمون با هم متفاوتند.

تست های بارداری خانگی یا بیبی چک اغلب تست ادرار هستند و برای بیشتر زنان، بهترین زمان برای انجام تست های بارداری چند روز پس از موعد نرمال هر ماه برای شروع پریود است. این تست ها مقدار هورمون گنادوتروپین جفتی یا همان hCG در ادرار را اندازه گیری می کنند اما فقط وقتی که این هورمون به سطح خاصی رسیده باشد.
اگر این نوع تست را خیلی زود انجام دهید، ممکن است هنوز مقدار هورمون hCG در ادرار به اندازه ای بالا نرفته باشد که برای مثبت شدن تست کافی باشد. اگرچه در تبلیغات برخی تست ها گفته می شود که نتایج زودتری فراهم می کنند، اما بیشتر تست های ادراری بارداری اگر چند روز پس از موعد نرمال برای شروع پریود گرفته شوند پاسخ دقیقی به شما خواهند داد.

آزمایش بارداری را چه موقع انجام دهم؟

یک تست بارداری ممکن است به دلایل مختلفی منفی شود که شامل موارد زیر است:

ممکن است باردار نشده باشید.

ممکن است خیلی زود تست را گرفته باشید.

ممکن است دیرتر از آنچه فکر می کردید تخمکگذاری کرده باشید و بارداری هنوز آنقدر پیشرفت نکرده باشد که تست بتواند سطح افزایش یافتهٔ هورمون hCG را ردیابی کند یا بارداری شما ممکن است شرایطی داشته باشد که روی مقدار هورمون در بدنتان تأثیر بگذارد. اگر از تست بارداری نتیجهٔ منفی گرفتید، اما هنوز پریود نشده اید دوباره بعد از چند روز امتحان کنید.

آزمایش آنتی مولرین یا AMH چیست؟

قیمت و هزینه آزمایش بارداری

اگر بارداری طبیعی داشته باشید، تا هفته ۲۸ تا ۳۲ بارداری، باید ماهی یک بار توسط متخصص زنان و زایمان ویزیت شوید. البته هر ماه نیازی به آزمایش خون نیست .در اولین آزمایش خون دوره بارداری، گروه خون، سطح آهن (برای تشخیص کمخونی)، سطح قند خون (برای تشخیص دیابت) و فاکتور RH مشخص می شود. همه این ها در یک برگه نوشته می شود و همه با یک بار خون گرفتن انجام می شود. هزینه این آزمایش بین 20 تا 50 هزار تومان البته با در نظر گرفتن داشتن دفترچه بیمه و یا آزاد بودن آن. یعنی اگر بیمه باشید بین 30 تا 35 هزار تومان و اگر دفترچه بیمه نداشته باشید بین 45 تا 50 هزار تومان.

همان طور کع گفته شد آزمایش بتا برای تشخیص بارداری است و از طریق خون یا ادرار انجام می شود. در زمان بارداری سلول های موجود در جفتِ در حال رشد گنادتروپین انسانی HCG تشکیل می دهند. آزمایش بتا سطح هورمون HCG موجود در نمونه ی خون شخص را اندازه گیری می کند. HCG هورمونی است که طی دوران بارداری توسط جفت تولید می شود و پس از برقراری ارتباط خونی بین مادر و جنین وارد گردش خون مادر می شود.

این هورمون اولین بار ۱۱ روز پس از تخمک گذاری قابل تشخیص است. سطح هورمون HCG هر ۴۸ تا ۷۲ ساعت دو برابر می شود و حدوداً ۱۱ هفته پس از تخمک گذاری به اوج خود می رسد و پس از آن در ادامه بارداری سطح هورمون HCG کم می شود. بتا در واقع بخشی از هورمون HCG است. در آزمایشگاه ها به این آزمایش تیتر بتا می گویند. هزینه تیتر بتا یا عدد بتا حدودی بین 30 تا 45 هزار تومان است. که باز بسته به بیمه بودن یا نبودن این عدد تغییر می کند.

برای اطمینان بیشتر از بارداری یا عدم بارداری خود می توانید به راحتی به سایت آنی آزما مراجعه کرده و با انجام پذیرش غیر حضوری تست بتا نسبت به خون گیری در منزل یا مکان مورد نظر خود اقدام نمایید.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.