آزمایش چکاپ کامل شامل چه تست هایی می باشد؟

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

آزمایش چکاپ یکی از تست های مهمی می باشد که به طور سالانه باید برای بررسی وضعیت بدنمان باید انجام دهید. چکاپ ها به صورت دوره ای در سال معمولا یک بار یا دو بار انجام می شود. در این آزمایشات چندین تست روتین و ضروری در بدن مورد آزمایش قرار می گیرد. همیشه می دانیم پیشگیری بهتر از درمان است بنابراین با انجام آزمایش های دوره ای چکاپ می توان قبل از وقوع عوارضی در بدن ، مشکل را رفع کرد.

گاهی ممکن است کمبود یک ماده ضروری در بدن یا عفونت ساده در اثر بی اعتنایی تبدیل به یک مشکل اساسی در شما شود که بدون شک با انجام آزمایش های چکاپ سالانه می توان به آن ها پی برد و با روش درمانی مناسب از عوارض بیشتر آن پیشگیری به عمل آورد‌.

آزمایش چکاپ شامل مجموعه آزمایش هایی می باشد که به صورت روتین و در اکثر آزمایشگاه ها جهت بررسی سلامت عمومی بدن انجام می گیرد. تست چکاپ خون برای تشخیص اولیه بیماری ها و بررسی وضعیت کلی صورت می گیرد. اگر چه در نگاه اول انجام این تست با هزینه همراه است ولی با کمی توجه می توان پی برد که هزینه ای که برای چکاپ انجام می شود در مقابل هزینه هایی که برای درمان ها در صورت غفلت از پیشگیری پرداخت خواهد شد، بسیار ناچیز است.

چگونه از پوست در دوران کرونا محافظت کنیم؟

در ادامه ما قصد داریم به چند مورد آزمایشاتی که باید در تست های چکاپ مورد آزمایش قرار گیرید ، اشاره خواهیم کرد:

آزمایش چکاپ CBC

یکی از مهم ترین و همچنین ساده ترین تستی که در آزمایش چکاپ درخواست و انجام می شود. این تست اطلاعات با ارزشی در مورد کم خونی، عفونت ها، پلاکت های خونی و غیره در اختیار ما می گذارد. خون از پلاکت، گلبول های قرمز و گلبول های سفید تشکیل شده است که همه این سلول ها در بدنی که به بیماری مبتلا نشده است، به تعداد نرمال وجود دارند اما کافی است به نوع خاصی از بیماری مبتلا شوند که جمعیت سلول های خون تغییر کند.

از طریق شمارش جمعیت این سلول ها، می توان نوع بیماری را دقیق تر تشخیصد اد. برای مثال زمانی که عفونت در بدن زیاد می شود، تعداد گلبول های سفید زیاد شده و این افزایش نشان دهنده وجود عامل بیماری زای محرک در بدن است. بنابراین زمانی که متخصص انجام این آزمایش را در وقت تعیین شده انجام دهید.

نمونه مورد نیاز برای انجام آزمایش چکاپ شمارش کامل سلول های خونی، خون می باشد. برای انجام آن نیاز به ناشتایی نمی باشد ولی برای تعیین دقیق هموگلوبین خون، توصیه می شود ۷۲ ساعت قبل از مصرف مکمل ها خودداری کنیم. این تست یکی از آزمایشات غربالگری می باشد که جواب های غیر نرمال در هر یک از جواب های آزمایش CBC می تواند بیانگر یک یا چند بیماری مختلف باشد که بسته به علائم بالینی بیمار و همچنین با استفاده از سایر تست های تکمیلی، تشخیص قطعی بیماری توسط پزشک انجام می شود و درمان فرد آغاز می گردد.

آزمایش چکاپ CBC

آزمایش چکاپ کبد

یکی از اعضایی که باید مورد آزمایش چکاپ قرار گیرد، کبد می باشد. یکی از مهمترین اندام های بدن، کبد است. خون در تمام قسمت های بدن بین اندام ها گردش می کند. در این گردش مواد غذایی مفید را در اختیار سلول ها قرار داده و مواد زائد را حمل می کند تا نهایتا خون تصفیه شود. آزمایش های کبدی تنها یک عنوان آزمایش برای چندین بخش مجزا در آن است. آزمایش ‌های متعددی که مقادیر پروتئین‌ها و آنزیم‌های مختلف در بدن را مورد سنجش قرار خواهند داد. بررسی برخی از این مقادیر در آزمایش، تنها زمانی صورت می‌گیرد که احتمال آسیب کبدی یا وجود یک بیماری خاص وجود داشته باشد.

آزمایش چکاپ کبد شامل ALK، ALT، بیلی روبین، GGT، LDH و غیره می باشد. همان طور که در بالا اشاره شد کبد ارگان بزرگ است که بسیاری از اعمال حیاتی بدن را بر عهده دارد. بیماری های کبدی عوارض جدی به دنبال دارد. بنابراین آزمایش های کبدی از اهمیت ویژه برخوردار است. بیماری های کبدی باعث اختلالات بسیاریی در عملکرد بدن می شود. برای بررسی عملکرد کبد تعدادی آنزیم و مواد تولید شده توسط این ارگان در تست های موسوم به آزمایش های کبدی (LFT) بررسی می شود. (برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله چه آزمایش سلامت عملکرد کبد را آشکار می کنند؟ مراجعه فرمایید)

آزمایش چکاپ کلیه

آزمایش چکاپ کلیه ها به منظور بررسی عملکرد این اندام ها انجام می شود. تمامی ارگان ها و اندام های بدن باید همیشه در سلامتی کامل باشند تا عملکرد طبیعی آن ها را شاهد باشیم. کوچکترین اختلال در هر کدام، عواقب بسیار سنگینی را به دنبال خواهد داشت که می تواند تمامی قسمت های بدن را متاثر کند. به همین دلیل لازم است هر از گاهی با انجام برخی از آزمایشات، از سلامت اندام های بدن مطلع شویم. آزمایش به منظور ارزیابی عملکرد کلیه انجام می شود و مارکر های بیوشیمیایی مختلفی وجود دارند که اندازه گیری آنها در خون و همچنین نمونه ادرار می تواند به عنوان معیاری نسبت به عملکرد کلیه در نظر گرفته شود.

آزمایش چکاپ کلیه ها شامل موارد مختلفی می باشد که از نمونه خون و ادرار فرد برای بررسی میزان دفع و بازجذب مواد در کلیه مورد ارزیابی قرار می گیرند. هر کلیه سالمی در صورت داشتن عملکرد طبیعی خود از دفع برخی مواد جلوگیری کرده و برخی مواد را نیز تماما از بدن دفع می کند. در صورت بروز مشکل در کلیه مقادیر این مواد در ادرار یا خون افزایش می یابد و از ارزیابی این مواد می توان به وجود مشکل در کلیه پی برد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله چگونه از کیفیت عملکرد کلیه ها مطمئن شویم؟ مراجعه فرمایید)

آزمایش چکاپ ویتامین ها و مواد معدنی

آزمایش چکاپ ویتامین ها و مواد معدنی از مهم ترین تست ها جهت بررسی وضعیت بدن می باشد. در خون، مواد مختلفی شامل پروتئین، چربی، قند، ویتامین، املاح معدنی و… وجود دارد که تغییر در مقدار هر کدام از این متابولیت ها به حدی که منجر به خارج شدن از حالت اعتدال شود، بیماری هایی را به دنبال خواهد داشت.

ویتامین ها در گروه متابولیت های ثانویه قرار دارند و اگر چه از نظر درجه اهمیت در حیات سلول ها، همانند پروتئین، چربی و قندها نیستند ولی اگر بدن دچار کمبود و بیشبود ویتامین شود، خطرات زیادی انسان را تهدید می کند. به همین دلیل لازم است گاها و البته با نظر متخصص، تست چکاپ ویتامین را انجام دهیم. هر گونه تغییرات در سطح ویتامین های بدن می تواند زنگ خطری برای ما باشد تا پیگیر سلامت خود باشیم.

آزمایش چکاپ کامل ویتامین ها شامل آزمایش موادی می باشد که برای بدن بسیار حیاتی هستند و نقش حیاتی برای سلامت انسان ها دارند . وجود ویتامین ها در بدن برای ادامه بقا لازم و ضروری است. ویتامین ها در بسیاری از فعالیت های بدن نقش دارند و به دو دسته ی ضروری و غیر ضروری تقسیم می شوند.

ویتامین های ضروری به آن هایی اطلاق می شود که بدن توانایی تولید کامل آن ها را نداشته و باید وارد بدن شوند ولی بدن توانایی تولید ویتامین های غیر ضروری را دارد و نیازی به تامین آن ها نیست. هدف از چکاپ ویتامین ها اندازه گیری و بررسی مقادیر آنها در بدن می باشد. برخی از ویتامین ها به صورت محلول در آب بوده و برخی دیگر محلول در چربی هستند.

آزمایش چکاپ ویتامین ها و مواد معدنی

آزمایش چکاپ آنالیز ادرار U/A

آزمایش انالیز ادراری یکی از آزمایش چکاپ جهت تشخیص بیماری های اورولوژیک و کلیوی می باشد. این نوع آزمایش شامل سه بررسی فیزیکی، شیمیایی و میکروسکوپی می شود. با استفاده از این آزمایش می توان به وجود باکتری ، قارچ ، گلبول های سفید، گلبول های قرمز، دفع پروتئین، وجود قند در ادرار پی برد.

توجه داشته باشید وجود گلبول های سفید WBC در ادرار نشانگر عفونت مجاری ادراری و همچنین وجود گلبول های قرمز RBC نشانه ی دفع خون در ادرار می باشد. دفع خون در ادرار ممکن است در اثر آسیب کلیوی باشد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله ی آزمایش ادرار چه چیزهایی را مشخص می کند؟ مراجعه شود)

آزمایش چکاپ کشت ادرار U/C

بعد از انجام آزمایش آنالیز ادرار یا همراه با آن آزمایش چکاپ کشت ادرار جهت بررسی نوع عفونت درخواست شود. برای انجام این آزمایش نمونه ی ادرار در طرف استریل جمع آوری می شود. در آزمایشگاه نمونه در یک محیط کشت مخصوص کشت داده می شود. بعد از سه روز محیط کشت از نظر رشد کلنی ها و باکتری بررسی می شود. در واقع آزمایش کشت ادرار جهت بررسی ادرار از جهت وجود باکتری های بیماری زا درخواست می شود.

آزمایش چکاپ پاپ اسمیر در زنان

آزمایش چکاپ پاپ اسمیر در زنان به منظور بررسی از نظر ویروس پاپیلومای انسانی می باشد. این ویروس عامل سرطان دهانه رحم می باشد ولی در صورت تشخیص به موقع و درمان موثر از سرطانی شدن می توان پیشگیری کرد. آزمایش پاپ اسمیر، نوعی غربالگری برای سرطان دهانه‌ رحم است. در واقع برای بررسی وجود سلول ‌های سرطان و پیش‌ سرطانی از این آزمایش کمک گرفته می‌شود.

در صورت تشخیص سلول‌های پیش‌ سرطانی، امکان درمان آن ها قبل از ابتلا به سرطان امکان پذیر است. در واقع آزمایش پاپ اسمیر (Pap Smear)، آزمایش نمونه‌ های سلولی برداشته شده از قسمت دهانه رحم در خانم ها است که برای کشف سرطان یا عوارضی است که به سرطان تبدیل می شوند.

آزمایش چکاپ پاپ اسمیر با نمونه برداری (بیوپسی) و آزمایش سلول شناسی از گردن رحم دستگاه تولید مثل زنان انجام می گیرد. پزشکان توصیه می کنند، زنان پس از اولین آمیزش جنسی، تست پاپ اسمیر را به صورت منظم سالی یک بار تا سن ۶۰-۵۵ سالگی انجام دهند و از سن ۶۰ سال به بعد، در صورت منفی بودن نتایج تست های پیشین دیگر نیازی به غربالگری نیست.

انجام این تست غالبا راحت و بدون درد و بدون بیهوشی در مطب صورت می گیرد. در این بررسی ها تغییرات قبل از بدخیمی، علائم عفونت با ویروس پاپیلوما و تغییرات بدخیمی واضح و پیش رفته دهانه رحم دیده می شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله پاپیلوما ویروس انسانی (HPV): علائم، تست های تشخیصی و درمان مراجعه فرمایید)

آزمایش چکاپ پاپ اسمیر در زنان

آزمایش چکاپ تیروئید

آزمایش چکاپ تیروئید از تست های ضروری می باشد که باید هر چند یک بار در انجام شود. تمامی غدد موجود در بدن انسان دارای کارایی خاص خود هستند اما جالب است بدانید که اختلال در عملکرد هر کدام، به صورت غیر مستقیم می تواند بر روی عملکرد غدد دیگر تاثیر بگذارد. در این میان غده ی تیروئید به عنوان یکی از غددی شناخته شده است که از طریق تولید هورمون های مختلف، بر روی متابولیسم بدن تاثیر می گذارد.

همانگونه که می دانید در صورتی که فرآیندهای سوخت و ساز سلولی از حد اعتدال خارج شود، منجر به بروز بیماری چاقی و یا لاغری مفرط خواهد شد. این اختلال در اثر کم کاری و یا پرکاری غده تیروئید رخ می دهد. به همین دلیل افراد مشکوک به اختلال در عملکرد غده تیروئید، باید در اولین فرصت آزمایش تیروئید را انجام دهند. توجه داشته باشید که کوچکترین مشکل در این غده، منجر به عارضه های خطرناک در بدن می شود. به همین دلیل لازم است سالانه تست های مربوطه را انجام دهید و اگر علائم کم کاری یا پرکاری را در خود احساس کردید، به انجام تست های تیروئید اقدام کنید.

کسانی که اقدام به آزمایش چکاپ تیروئید کردند باید قبل از آزمایش از خوردن غذا پرهیز کنند چون آزمایش تیروئید حساس به چربی های خون است. همچنین مصرف شکلات و آدامس نیز باید کنترل شده باشد. بعد از جراحی ساخت هورمون ها کاهش پیدا می کند و یا متوقف می شود. برای همین منظور داروهایی جهت جبران کم کاری غده ی تیروئید تجویز می شود. پزشک بعد از معاینه اگر مشکوک به بیماری تیروئید بشود با آزمایش خون می تواند به قطعیت برسد. در آزمایش خون میزان TSH بررسی می شود که هورمون های محرک تیروئید را می سنجد.

اگر TSH در جواب آزمایش بالا نشان دهنده شود نشان دهنده ی کم کاری تیروئید می باشد. و لی اگر TSH پایین باشد نشان دهنده ی بیماری پرکاری تیروئید است و هورمون ها بیش از حد نرمال کار می کنند. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آزمایش های تشخیص کم کاری و پرکاری غده تیروئید مراجعه فرمایید)

نمونه گیری در منزل

اگر قصد انجام آزمایش چکاپ ، تست کرونا و یا هر آزمایش دیگر دارید ولی در دوران سخت کرونایی نگران ابتلا به کووید ۱۹ در محیط های پرتجمع به ویژه مراکز درمان مانند آزمایشگاه ها هستید ، انجام نمونه گیری در منزل یا محل کار بهترین گزینه برای شما می باشد تا با کمترین هزینه، سریع ترین زمان ممکن آزمایش های خود را انجام دهید. انجام نمونه گیری در منزل با پذیریش، جوابدهی آنلاین می باشد و نمونه گیری در محل تعیین شده شما صورت می گیرد. بنابراین با انتخاب آزمایش مورد نظر خود در صفحه اول پذیرش و حتی آزمایشگاه مد نظر خود می تواتید به آسانی آزمایش خود را انجام دهید.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.