ثبت آزمایش
آگاهی از وضعیت درونی بدن به ما نشان می دهد که از نظر سلامتی در چه مرحله ی به سر می بریم. برای این منظور باید آزمایشات و تست هایی را در طول سال انجام دهیم که به عنوان آزمایشات چکاپ شناخته شده است. توصیه بر این است که هر فرد بالغ، حداقل دو بار در سال این تست ها را انجام دهد. اما قبل از هر چیز لازم است بدانید هر فرد در هر سنی چه تست هایی را برای این منظور باید انجام دهد. قطعا آزمایشات چکاپ برای کسی که در دوران کودکی است با یک فرد بزرگسال کاملا تفاوت دارد چون تغذیه، فعالیت، میان مصرف انرژی در این سن با سن های بالاتر متفاوت است. لذا در این مقاله قصد داریم در مورد تست هایی چکاپ در سن 12-2 سالگی صحبت نماییم.
آزمایش چکاپ برای کودکان 2 تا 12 سال برای بررسی احتمال وجود بیماری ها و مشکلات شایع در کودکان استفاده می شود. بدون علائم بیماری ، کودکان به طور کلی نیازی به آزمایش غربالگری ندارند. با این حال ، کمک به کودکان در ایجاد عادت های سالم ، مانند خوب غذا خوردن و تحرک ، می تواند از مشکلات جدی و پرهزینه بهداشتی با افزایش سن جلوگیری کند. به عنوان مثال ، کمک به کودک چاق یا دارای اضافه وزن در کاهش وزن او می تواند از دیابت و بیماری های قلبی در سال های بعدی جلوگیری کند.
در بخش زیر اطلاعاتی در بیماری هایی که ممکن است در کودکان وجود داشته باشد و کاربرد آزمایش چکاپ برای کودکان برای تشخیص آن ها توضیح داده می شود. هنگام تصمیم گیری در مورد انجام آزمایش چکاپ برای کودکان، توجه وضعیت سلامتی فردی کودک و عوامل خطری که می تواند او را تهدید کند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
شما به راحتی با استفاده از چند آزمایش ساده می توانید مشکلات احتمالی فرزندتان را تشخیص داده و با اقدام به موقع و استفاده از دارو و روش های درمانی، از پیشرفت بیماری و بدتر شدن شرایط، جلوگیری نمایید. پس از انجام آزمایش چکاپ برای کودکان، بهتر است نتایج آزمایش را با یک پزشک در میان بگذارید تا در صورت وجود مشکل یا موارد مشکوک، اقدامات لازم را بلافاصله شروع نمایید.
آزمایش چکاپ برای کودکان برای غربالگری چه بیماری هایی استفاده می شود
آزمایش چکاپ برای کودکان برای غربالگری در بیماری های زیر استفاده می شود:
چاقی
یکی از مشکلاتی که امروزه کودکان را تهدید می کند، مشکل چاقی است و از آزمایش چکاپ برای کودکان برای غربالگری این وضعیت استفاده می شود. چاقی پیامد های جدی در سلامتی کودک دارد، از جمله افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 ، فشار خون بالا و کلسترول بالا ، مشکلات مفاصل ، آپنه خواب و مشکلات اجتماعی و روانی. کودکانی که در بزرگسالی خود نیز به داشتن اضافه وزن ادامه می دهند، در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی ، سکته مغزی و برخی سرطان ها قرار دارند.
در این آزمایش چکاپ برای بررسی چاقی از شاخص توده بدنی (BMI) استفاده می شود که یک ابزار مهم غربالگری برای ارزیابی وضعیت وزن کودک است. این شاخص برای تعیین اینکه کودک یا نوجوان شما دارای اضافه وزن یا چاقی است یا خیر می تواند مورد استفاده قرار گیرد . بدن کودک با افزایش سن تغییر می کند و بین دختران و پسران تفاوت هایی وجود دارد. بنابراین ، در تعیین صدک شاخص توده بدنی (BMI) ، وزن و قد کودک و سن و جنس نیز در نظر گرفته می شود.
اضافه وزن: در نمودارهای استاندارد رشد، BMI بین 85 و 94 قرار دارد
چاق: BMI بالاتر از 95 قرار دارد
سازمان های مختلف بهداشتی غربالگری چاقی کودکان و نوجوانان را تأیید می کنند ، اما توصیه ها در مورد سن غربالگری متفاوت است. اگر کودک یا نوجوان سما شروع به حرکت به سمت صدک های بالای BMI کند ، پزشک متخصص کودک ممکن است تغییر شیوه زندگی مانند رژیم غذایی سالم و ورزش منظم را تجویز کند.
در هر بار ویزیت کودک توسط پزشک، باید موارد زیر مورد بحث قرار گیرد: رژیم غذایی و تغذیه کودک ، میزان فعالیت بدنی و رفتارهای بی تحرک او. سابقه چاقی خانواده ، دیابت نوع 2 و فشار خون بالا، ملاحظات مهمی است که در کنار برخی معاینه های جسمی دیگر می تواند انجام شود.
هدف پیشگیری و یا رفع مشکلات اضافه وزن و چاقی از طریق شناسایی و مداخلات اولیه ، یعنی تغییر در رژیم غذایی و ورزش ، برای دستیابی به وزن سالم و BMI مناسب است. محاسبات توده بدن کودکان باید دقیق و با نمودارهای رشد آنها مرتبط باشد. مراجعه به یک پزشک متخصص، اطلاعات قابل اطمینان را برای شما فراهم می کند.
دیابت
براساس اعلام مراکز كنترل و پیشگیری بیماری ها (CDC) ، حدود 193،000 کودک زیر 20 سال در ایالات متحده در سال 2015 مبتلا به دیابت بودند. در حالی که بیشتر موارد دیابت نوع 1 در افراد زیر 18 سال تشخیص داده می شود، علائم و نشانه ها اغلب به سرعت ایجاد می شوند و تشخیص آنها اغلب در محیط اورژانسی انجام می شود. سی درصد موارد جدید دیابت نوع 1 در کودکانی که مبتلا به کتواسیدوز دیابتی هستند، دیده می شود. بنابراین، اندازه گیری قند خون به عنوان آزمایش چکاپ برای کودکان برای غربالگری دیابت نوع 1 در کودکان بدون علامت در حال حاضر لازم نیست.
از طرف دیگر ، برخی از جوانان مبتلا به دیابت نوع 2 هیچ علائم و نشانه های مشخصی از قند خون بالا ، به ویژه در اوایل بیماری ندارند ، و غربالگری می تواند یک ابزار مفید باشد. طبق گفته انجمن دیابت آمریکا (ADA) شیوع دیابت نوع 2 به طور چشمگیری در دهه گذشته ، به ویژه در جمعیت اقلیت افزایش یافته است. ابتلا به این بیماری در اوایل زندگی به این معنی است که بیمار به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در معرض گلوکز خون بالا (هایپرگلیسمی) در معرض خطر افزایش عوارض دیابتی است. این خطر ابتلا به مشکلات جدی سلامتی را در اوایل بزرگسالی ، مانند بیماری قلبی ، نارسایی کلیه ، نابینایی و قطع پا افزایش می دهد.
عوامل خطر برای ابتلا به دیابت شامل اضافه وزن ، چاقی و بی تحرکی جسمی هستند و همه از عوامل موثر در ایجاد دیابت نوع 2 می باشند. از آنجا که متخصصان بهداشت عمومی برای آموزش افراد در مورد چگونگی جلوگیری از ابتلا به دیابت و عوارض جدی آن تلاش می کنند ، والدین و فرزندان باید توجه داشته باشند که عادات غذایی سالم و داشتن فعالیت بدنی می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و عوارض مرتبط با آن را در زندگی فرد کاهش دهد.
همچنین موارد دیگری که می تواند زمینه ساز ابتلا به دیابت باشد، عبارتند از:
– داشتن یکی از اقوام نزدیک مبتلا به دیابت نوع 2
– داشتن علائم یا شرایط مرتبط با مقاومت به انسولین ، مانند آکانتوز نیگریکانس ، فشار خون بالا (هایپرتانسیون) ، سطح ناسالم چربی (دیس لیپیدمی) ، سندرم تخمدان پلی کیستیک یا کاهش وزن هنگام تولد (زایمان زودرس)
– داشتن مادر مبتلا به دیابت در هنگام زایمان یا ابتلا به دیابت بارداری
ADA توصیه های زیر را برای انجام آزمایش چکاپ برای کودکان از نظر ابتلا به دیابت ارائه می دهد:غربالگری کودکانی که دارای اضافه وزن هستند و 2 یا چند عامل خطر اضافی برای ابتلا به دیابت دارند، باید از 3 سال یکبار، و از 10 سالگی یا از ابتدای بلوغ انجام آزمایش چکاپ برای کودکان از نظر ابتلا به دیابت را در نظر داشته باشند.
آزمایش چکاپ برای کودکان از نظر قند خون با استفاده از یکی از تست های زیر انجام می شود:
– قند خون ناشتا (گلوکز خون ناشتا ، FBG) – این آزمایش سطح گلوکز خون را بعد از 8-12 ساعت ناشتایی اندازه گیری می کند.
– هموگلوبین A1c (A1c یا هموگلوبین گلیسیته نیز نامیده می شود) – این آزمایش میزان متوسط گلوکز در خون را طی 2 تا 3 ماه گذشته ارزیابی می کند و به عنوان آزمایش دیگری برای غربالگری دیابت توصیه شده است.
– آزمایش تحمل گلوکز خوراکی 2 ساعته (OGTT) – این آزمایش شامل کشیدن یک نمونه خون ناشتا برای اندازه گیری گلوکز است ، و سپس فرد یک محلول حاوی 75/1 گرم گلوکز به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تا حداکثر 75 گرم را می نوشد و سپس دو ساعت پس از شروع مصرف محلول گلوکز توسط فرد، نمونه خون دیگری از فرد برداشته می شود. اگر هر یک از این نتایج غیرطبیعی باشد، آزمایش روز دیگر تکرار می شود. اگر نتیجه تکرار نیز غیر طبیعی باشد ، تشخیص دیابت انجام می شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش قند خون می توانید به مقاله آزمایش قند خون و کاربرد های آن مراجعه فرمایید.)
کلسترول بالا
یکی از تست های غربالگری در دوران کودکی، آزمایش چکاپ برای کودکان برای بررسی مقادیر کلسترول خون است. از دوران کودکی ، ماده مومی موسوم به کلسترول و سایر مواد چرب معروف به لیپیدها در رگ ها شروع به جمع شدن می کنند و به پلاک هایی تبدیل می شوند که مجاری شریانی را باریک می کنند.
در بزرگسالی ، تجمع پلاک ها و در نتیجه مشکلات سلامتی نه تنها در رگ های خونرسانی به عضله قلب بلکه در رگ های بدن نیز وجود دارد (مشکلی که به تصلب شراین معروف است). هم برای مردان و هم برای زنان در ایران، علت شماره یک مرگ و میر بیماری های قلبی است و میزان کلسترول خون به میزان زیادی بر احتمال ابتلای فرد به آن تأثیر می گذارد.
شواهد نشان می دهند که فرآیندهای بیولوژیکی مقدم بر حملات قلبی و بیماری های قلبی عروقی از دوران کودکی آغاز می شود ، اگرچه این شرایط به طور کلی علائمی ایجاد نمی کنند یا تا میانسالی یا بالاتر منجر به بیماری نمی شوند. متخصصان برای محافظت در برابر بیماری های قلبی در بزرگسالی ، فعالیت بدنی و تغذیه سالم را در دوران کودکی و نوجوانی ، محدود کردن مصرف چربی اشباع و چربی ترانس ، تشویق می کنند.
نظارت و حفظ سطح کلسترول سالم برای سالم ماندن مهم است. آزمایش چکاپ برای کودکان برای بررسی کلسترول بالا ، به طور معمول با مشخصات لیپیدی ، مهم است زیرا معمولاً هیچ علامتی وجود ندارد. پروفایل لیپیدها معمولاً شامل کلسترول تام ، کلسترول HDL ، کلسترول LDL و تری گلیسیرید است. کلسترول غیر HDL همچنین با کم کردن مقدار HDL-C از نتیجه کلسترول قابل محاسبه است.
به طور معمول ، قبل از گرفتن نمونه خون 10 تا 12 ساعت ناشتایی لازم است. فقط نوشیدن آب مجاز است. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد ناشتایی و شرایط آن به مقاله ناشتایی چیست مراجعه فرمایید). البته در کودکان و نوجوانان ممکن است آزمایش چکاپ برای کودکان برای بررسی کلسترول بدون رعایت ناشتایی انجام شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش های مورد استفاده برای اندازه گیری چربی خون می توانید به مقاله آزمایش های پانل چربی مراجعه فرمایید.)
آزمایش چکاپ برای کودکان برای بررسی کلسترول در کودکان زیر 2 سال انجام نمی شود.
عوامل خطر داشتن سطح کلسترول بالا عبارتند از :
سابقه خانوادگی: در صورت داشتن پدر و مادر ، مادربزرگ ، پدر بزرگ ، عمه یا دایی یا خواهر و برادر دارای کلسترول بالا یا داشتن سابقه خانوادگی بیماری قلبی عروقی در معرض خطر بیشتری هستند (قبل از 55 سالگی در بستگان مرد و 65 سالگی در بستگان زن )
بهداشت شخصی: همچنین افراد دارای شرایط زیر در معرض خطر بیشتری هستند: دارای اضافه وزن یا چاقی، رژیم غذایی سرشار از چربی ، به ویژه چربی اشباع یا ترانس، ورزش کم یا ورزش نکردن، دیابت یا فشار خون بالا، سیگار کشیدن یا استفاده از سایر محصولات دخانی.
آنمی فقر آهن
یکی دیگر از تست های آزمایش چکاپ برای کودکان، بررسی مقادیر آهن است. کودکان به سرعت رشد می کنند و برای رشد طبیعی در رژیم غذایی خود نیاز به آهن دارند. اگر کودک به اندازه کافی آهن مصرف نکند ، خطر ابتلا به کمبود آهن وجود دارد. کمبود آهن می تواند باعث کم خونی شود ، بیماری که می تواند رشد ذهنی ، حرکتی و رفتاری کودک را به تأخیر بیندازد و مشکلاتی را ایجاد کند که مدت ها پس از بالا رفتن سطح آهن به سطح سالم ادامه می یابد. ضعف مهارت های حرکتی ، مشکلات رفتاری در خانه و مدرسه و عملکرد ضعیف در مدرسه می تواند پیامدهای طولانی مدت عدم دریافت آهن کافی در کودکی (0 تا 3 سال) باشد.
کمبود آهن همچنین ممکن است به دلیل از دست دادن شدید خون، اختلال ژنتیکی یا اختلال در توانایی بدن در جذب آهن باشد، مانند دارویی که کودک مصرف می کند یا بیماری مزمن (به عنوان مثال بیماری سلیاک) باشد که با آزمایش چکاپ برای کودکان، و بررسی مقادیر آهن مشخص می شود.
شیوع کم خونی فقر آهن در کودکان 1-5 ساله در ایالات متحده حدود 1-2٪ است. در صورت داشتن عوامل خطر برای كمبود آهن یا كم خونی فقر آهن ، كودكان با آزمایش هموگلوبین و هماتوكریت در آزمایش چکاپ برای کودکان غربالگری شوند. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش CBC می توانید به مقاله تفسیر آزمایش CBC مراجعه فرمایید).
عوامل خطر برای کم خونی فقر آهن در کودکان خردسال ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- شیردهی انحصاری با شیر مادر برای بیش از 4 ماه بدون استفاده از مکمل های حاوی آهن خانوارهایی که درآمد کمی دارند یا در فقر زندگی می کنند
- نوشیدن بیش از 24 اونس شیر گاو در روز پس از 12 ماهگی
- مصرف داروهایی که با جذب آهن تداخل دارند
- از دست دادن خون زیاد
- رژیم غذایی محدود که آهن کافی تأمین نمی کند
- نارس بودن یا وزن کم هنگام تولد
- قرار گرفتن در معرض سرب
اگر شما نیز تمایل دارید آزمایش چکاپ برای کودکان را در منزل خود و بدون مراجعه حضوری و در معرض آلودگی قرار گرفتن انجام دهید، می توانید به سایت آنی آزما مراجعه کرده و پس از پر کردن فرم پذیرش، نسبت به انجام آزمایش در منزل و همچنین تست کرونا با رعایت کلیه پروتکل های بهداشتی اقدام خواهد شد.
سلام هر چند وقت یکه بار باید آزمایش داد از کودک ۴ سال من پارسال عید دادم هیچ مشکلی نبود الان امسال هم انجام بدم یا نیاز نیست هرسال ممنون
سلام
وقت بخیر
آزمایشات چکاپ می تواند به دستور پزشک معالج و یا به صورت درخواست شخصی انجام شود. می توانید در دوره های مختلف با نتوجه به موارد مورد نظر شما برای بررسی این آزمایشات را انجام دهید
سلام وقت بخیر
برای کودک 2 ساله چند ساعت ناشتایی لازم هست ؟
سلام
وقت بخیر
برای زمان دقیق ناشتایی کودک خود با پزشک معالج مشورت فرمایید
سلام برای چکاب مدفوع کودک هم لازم است یا ن؟؟
سلام
وقت بخیر
بسته به درخواست شخصی شما و یا دستور پزشک این مورد امکان انجام دارد