این مطلب را به خاطر بسپارید که واکسیناسیون کرونا قرار نیست شما را از شر سویههای مختلف این ویروس در امان نگه داشته و در واقع بدن شما را نسبت به گونههای کرونا معصوم کند. همه افراد حتی کسانی که واکسن زدهاند نیز ممکن است به ویروسهای دیگر کرونا مبتلا شوند با این تفاوت که شدت علائم و یا خطر مرگ در افراد واکسینه شده پایینتر میآید. با توجه به اینکه در حال حاضر ویروس امیکرون با سرعت بالاتری نسبت به سویههای قبلی در حال شیوع است، باید پروتکلهای بهداشتی را بیشتر از قبل جدی بگیرید. در غیر این صورت احتمال بیماری شما و اعضای خانواده چندین برابر خواهد شد.
سازمان جهانی بهداشت هشدار داد که سویه اومیکرون با سرعتی در حال انتشار است که با هیچ یک از سویه های قبلی قابل قیاس نیست. این سازمان خواستار استفاده از تمامی ابزارها برای جلوگیری از انتشار اومیکرون با توجه به نزدیک شدن تعطیلات پایان سال شد. رئیس سازمان جهانی بهداشت درباره سرعت انتشار اومیکرون، سویه جدید کرونا، و عادی انگاری نسبت به آن هشدار داد. تدروس آدهانوم رئیس سازمان جهانی بهداشت در یک نشست خبری با ابراز تاسف از اینکه برخی، سویه اومیکرون را «کم خطرتر» می دانند، تاکید کرد که با این تصور اومیکرون می تواند بر سیستم های بهداشتی تاثیرگذار باشد و وی خواستار رعایت تمامی پروتکل های بهداشتی علیه کووید ۱۹ شد.
سرعت انتشار اومیکرون
به گزارش راشا تودی، سازمان جهانی بهداشت هشدار داد که سویه اومیکرون با سرعتی در حال انتشار است که با هیچ یک از سویه های قبلی قابل قیاس نیست. این سازمان خواستار استفاده از تمامی ابزارها برای جلوگیری از انتشار اومیکرون با توجه به نزدیک شدن تعطیلات پایان سال شذ.
آیا اومیکرون کم خطر است؟
طی یک کنفرانس مطبوعاتی در ژنو مدیر کل این سازمان، تدروس آدهانوم گفت : ما نگرانیم که مردم با کم خطر دانستن اومیکرون آنرا دست کم بگیرند. حتی اگر اومیکرون علائم کمتری نسبت به سویه های دیگر ایجاد کند؛ ولی تعداد موارد ابتلا ممکن است به حدی زیاد باشد که بر سیستم های بهداشتی غلبه کرده و شرایط بحرانی ایجاد کند. من باید خیلی واضح بگویم که واکسن ها به تنهایی هیچ کشوری را از این بحران خارج نخواهند کرد. مسئله مهم این است که واکسن هرگز جای ماسک ها را نخواهد گرفت. این موضوع درخصوص تهویه صحیح محیط، فاصله گذاری مناسب، یا شستشوی مدام دست ها نیز صدق می کند.
وی تاکید کرد که تمامی پروتکل های بهداشتی باید به طور مداوم و به درستی رعایت شوند. سازمان جهانی بهداشت با توجه به نزدیک شدن به تعطیلات کریسمس همچنین هشدار که سویه امیکرون با سرعتی انتشار می یابد که با هیچ سویه دیگری قابل قیاس نیست و خواستار استفاده از تمامی ابزارهای مبارزه با کووید برای جلوگیری از اشباع سیستم های بهداشتی شد. به گفته عبدی محمود، مدیر حوادث سازمان جهانی بهداشت این سویه تاکنون ۷۷ کشور را درگیر کرده است و احتمالا در بیشتر کشورها شیوع پیدا کرده؛ حتی اگر هنوز مواردی از آن شناسایی نشده باشد. سرعت شیوع این سویه به حدی است که می تواند تا اواسط دسامبر همه کشورهای اروپایی را درگیر این همه گیری کند. این در حالی است که هنوز برخی کشورهای اروپایی درگیر موج پنجم عفونت ناشی از سویه دلتا هستند.
تزریق یک دز تقویتی واکسن کرونا سانوفی واکنش ایمنی خوبی تولید میکند
شرکت فرانسوی «سانوفی» و شرکت انگلیسی «گلاکسواسمیتکلاین» بر اساس داده های اولیه ناشی از آزمایشات بالینی اعلام کردند که تزریق یک دز تقویتی از نامزد واکسن کووید-۱۹ این شرکتها، واکنشهای ایمنی قوی تولید میکند. این شرکای فرانسوی و انگلیسی اعلام کردند که انتظار دارند در سه ماهه اول سال آینده میلادی، نتایج بیشتری از فاز سوم و مرحله آخر مطالعه دز تقویتی این واکسن نوترکیب خود به دست آورند. آنها قصد دارند پس از انتشار نتایج فاز سوم، داده های مطالعه دز تقویتی واکسن خود را برای مقامات نظارتی واکسن ها ارسال کنند.
داده های اولیه این کارآزمایی
این شرکتها در بیانیهای اعلام کردند: داده های اولیه این کارآزمایی نشان داد که دز تقویتی این واکسن به خوبی در افراد تحمل شد؛ دز تقویتی این واکسن نوترکیب مشخصات ایمنی مشابه واکسنهای تایید شده فعلی کووید-۱۹ را دارد.
در این کارآزمایی، دز تقویتی این واکسن بر روی همه گروه های سنی و برای افرادی که در واکسیناسیون اولیه خود یکی از چهار واکسن کرونا «آسترازنکا»، «جانسون و جانسون»، «مدرنا» و «فایزر» را دریافت کرده بودند، بررسی شد. این دز تقویتی چهار تا ۱۰ ماه پس از تکمیل واکسیناسیون اولیه تزریق شد. سانوفی اعلام کرد: نتایج اولیه این کارآزمایی بالینی به نام VAT۰۰۰۲ که ایمنی و ایمنیزایی دزهای تقویتی واکسن بررسی مشد، نشان می دهد که آنتیبادیهای خنثیکننده بدون توجه به نوع واکسن اولیه دریافتشده و برای همه گروههای سنی مورد آزمایش ۹ تا ۴۳ برابر افزایش یافته است.
آنها افزودند: این کارآزمایی به تجزیه و تحلیل های خود ادامه خواهد داد تا داده های لازم را در زمینه دز تقویتی این واکسن برای ارایه به مقامات نظارتی تهیه کند، انتظار می رود نتایج فاز سوم و مرحله آخر این کارآزمایی در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ منتشر شود. تا کنون هیچ نگرانی ایمنی شناسایی نشده است. این واکسن از فناوری مشابه یکی از واکسنهای آنفلوآنزای فصلی شرکت سانوفی به همراه با یک ماده کمکی استفاده میکند، مادهای که به عنوان یک تقویتکننده برای این واکسن عمل می کند.
«جامعترین» آزمایش دز تقویتکننده واکسن کرونا
این خبر پس از عقب افتادن شرکت های «سانوفی» و «گلاکسواسمیتکلاین» از رقبای خود در مسابقه ساخت واکسن های کووید-۱۹ و تاخیرهای بزرگی که در ساخت این واکسن ایجاد شد، خوشبینیهایی را برای این ۲ شرکت ایجاد میکند. شرکت سانوفی اعلام کرد: این «جامعترین» آزمایش دز تقویتکننده واکسن کرونا تا به امروز بوده است، زیرا کشورهای اروپایی با موج جدیدی از عفونتهای کووید-۱۹ ناشی از نوع دلتا این ویروس دست و پنجه نرم میکنند و در حال آماده شدن برای نوع جدید مسریتر اومیکرون هستند.
سال گذشته، آزمایشات انجام شده بر روی این واکسن نشان داد که این واکسن واکنش ایمنی کافی در افراد مسن ایجاد نمی کند. این شرکت ها اعلام کرده بودند که این واکسن می تواند تا پایان سال تایید شود. در پایان سپتامبر امسال (مهر ماه)، سانوفی برنامههای خود را برای ساخت واکسن کرونا مبتنی بر mRNA خود را به دلیل تسلط شرکت های فایزر- بایون تک و مدرنا در استفاده از این فناوری برای مبارزه با همهگیری، کنار گذاشت. شرکت انگلیسی «گلاکسو اسمیت کلاین» (GSK) و شرکت فرانسوی «سانوفی» از قدیمی ترین تولیدکنندگان واکسن در جهان هستند و واکسن های تولیدی توسط آنها در تمامی دنیا مصرف می شود.
در مقابله با اومیکرون واکسن به تنهایی کافی نیست
مدیر مرکز اروپایی کنترل و پیشگیری بیماری ها هشدار داد، برای مقابله با گسترش سریع گونه جهش یافته تازه کرونا موسوم به «اومیکرون» واکسیناسیون به تنهایی کافی نیست و دولت ها باید اقداماتی جدی و فوری برای مهار این سویه جدید اتخاذ کنند. به گزارش روزنامه فرانسوی لوفیگارو، «آندرئا آمون» مدیر مرکز اروپایی کنترل و پیشگیری بیماری ها در پیامی ویدئویی هشدار داد: در شرایط کنونی، واکسیناسیون کرونا به تنهایی برای مهار اومیکرون کافی نیست، چرا که زمان زیادی برای پر کردن شکاف های موجود در واکسن های کرونا در اختیار نیست. این نهاد اروپایی همچنین ارزیابی خود از خطرات اومیکرون را «بسیار بالا» توصیف کرد که به احتمال زیاد منجر به بستری شدن و آمار مرگ و میر بالاتری از سویه دلتا خواهد شد.
مدیر مرکز اروپایی کنترل و پیشگیری بیماری ها همچنین توصیه کرد برای مقابله با شیوع هرچه بیشتر این سویه جدید، دولت ها مجموعه ای از اقدامات سختگیرانه و محدودیت های کرونایی از جمله بازگشت به دورکاری و افزایش سطح احتیاط در جشنهای سال نو میلادی را اتخاذ کنند. هم زمان سازمان جهانی بهداشت نیز هشدار داد، اومیکرون با سرعتی که در هیچ یک از گونههای پیشین مشاهده نشده در حال گسترش است و هیچ کشوری تنها با اتکا به واکسن کرونا نمیتواند از این بحران رهایی یابد. سازمان جهانی بهداشت نیز از کشورهای جهان خواسته است تا از همه ابزارهای موجود برای مبارزه با همهگیری کووید-۱۹ از جمله رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک و همچنین شستشوی مدام دست ها استفاده کنند.
سویه اومیکرون نوع غالب ویروس کرونا در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا
به گزارش یورونیوز، همزمان با افزایش نگرانیها در خصوص افزایش چشمگیر ابتلا به بیماری کووید-۱۹ در آستانه تعطیلات سال نو میلادی در اروپا، رئیس کمیسیون اروپا اعلام کرد که انتظار میرود سویه اومیکرون تا اواسط ژانویه (دی/بهمن) به نوع غالب ویروس کرونا در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا تبدیل شود. به گفته مدیر کل سازمان جهانی بهداشت، موارد ابتلا به اومیکرون تاکنون در ۷۷ کشور جهان گزارش شده اما احتمالا این سویه جدید در بسیاری از کشورها وجود دارد ولی هنوز به صورت دقیق مشخص نشده است.
وی همچنین از اینکه برخی اومیکرون را سویهای خوشخیمتر از گونههای پیشین ویروس کرونا میدانند، ابراز نگرانی کرد. بالاترین مقام بهداشتی جهان تصریح کرد: حتی اگر شدت علائم اومیکرون کمتر از سویههای قبلی باشد، باز هم میتواند شمار موارد ابتلا را افزایش دهد و این سبب افزایش مراجعات به بیمارستانها و مراکز درمانی میشود که خود این موضوع به مشکلات دامن خواهد زد.
کووید طولانیمدت
سازمان جهانی بهداشت، کووید طولانی را بهعنوان وضعیتی با حداقل یک علامت تعریف میکند که معمولاً در عرض سه ماه از شروع عفونت تأیید شده یا احتمالی با ویروس کرونا شروع میشود، حداقل به مدت دو ماه ادامه مییابد و با تشخیص دیگری قابل توضیح نیست. تنها یک سال از شناسایی طولانی کووید میگذرد و هنوز چیزهای زیادی برای یادگیری در مورد آن وجود دارد. سابقه طبیعی سندروم پس از کووید۱۹ چیست و چگونه تظاهرات آن بر اساس سن و در کودکان و زنان باردار متفاوت است؟
شیوع آن در میان گروههای مختلف قومی، جنسی، سنی و مانند اینها چقدر است؟ در اغلب موارد بیشتر بیماران مبتلا به کووید۱۹ علائم خفیف تا متوسطی دارند، طول دوره بیماری در اکثر مبتلایان، با دریافت مراقبتهای مناسب و بموقع، دو هفته و در موارد شدید، بیماری ممکن است تا شش هفته ادامه یابد. ولی اغلب مطالعات متوسط دوره بیماری را شش هفته میدانند؛ اما آیا همه افراد مبتلا بعد از این دور بهبودی کامل پیدا میکنند؟ پاسخ منفی است و عدهای حتی تا ماهها ممکن است دچار کووید طولانیمدت شوند.
ما در ایران چقدر در مورد کووید طولانیمدت مطالعه کردهایم؟
تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا مشخص شود کدام مداخلات بهترین هستند، نیازهای گروههای مختلف چیست، آیا خوشههایی از علائم پاسخ درمانی را پیشبینی میکنند و آیا مداخلات ورزشی مفید هستند یا خیر؟ در حال حاضر هیچ ابزار غربالگری معتبر وجود ندارد و مشخص نیست که آیا آنها به مدیریت کمک خواهند کرد یا خیر؟ سازمان جهانی بهداشت (WHO) این هفته تعریفی را برای «کووید طولانیمدت» منتشر کرد، اصطلاحی که برای توصیف مشکلات بهداشتی مداومی که بر برخی بازماندگان کووید۱۹ تأثیر میگذارد استفاده میشود. دانشمندان هنوز در حال کار برای درک این سندروم هستند. این چیزی است که آنها تاکنون میدانند.
علامت کووید طولانی
سازمان جهانی بهداشت، کووید طولانی را بهعنوان وضعیتی با حداقل یک علامت تعریف میکند که معمولاً در عرض سه ماه از شروع عفونت تأیید شده یا احتمالی با ویروس کرونا شروع میشود، حداقل به مدت دو ماه ادامه مییابد و با تشخیص دیگری قابل توضیح نیست. علائم ممکن است در طول عفونت شروع شود یا برای اولین بار پس از بهبودی بیمار از بیماری حاد ظاهر شود. ازجمله شایعترین علائم پایدار میتوان به خستگی، تنگی نفس و مشکلات شناختی اشاره کرد.
سایر موارد عبارتند از: درد قفسه سینه، مشکلات بویایی یا چشایی، ضعف عضلانی و تپش قلب. کووید طولانیمدت معمولاً بر عملکرد روزمره تأثیر میگذارد. تعداد دقیق افراد مبتلا به کووید طولانیمدت مشخص نیست. مطالعهای که در دانشگاه آکسفورد روی بیش از ۲۷۰۰۰۰ بازمانده از کووید۱۹ انجام شد، حداقل یک علامت طولانیمدت را در ۳۷ درصد نشان داد که علائم در بین افرادی که نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشتند، شایعتر بود. یک مطالعه جداگانه از دانشگاه هاروارد که شامل بیش از ۵۲۰۰۰ بازمانده از کووید۱۹ بود که عفونت آنها فقط خفیف یا بدون علامت بود، نشان میدهد که شرایط طولانی کووید ممکن است بیشتر بیماران زیر ۶۵ سال را تحت تأثیر قرار دهد.
در مطالعهای منتشرشده در مجله لنست، محققان چینی گزارش دادند که ۱۲ ماه پس از ترک بیمارستان، ۲۰ تا ۳۰ درصد از بیمارانی که بیماری متوسط داشتند و تا ۵۴ درصد از بیماران بدخیم همچنان مشکلات ریوی داشتند. مطالعه هاروارد همچنین نشان داد که تشخیصهای جدید دیابت و اختلالات عصبی در بین افرادی که سابقه کووید۱۹ دارند بیشتر از افراد بدون عفونت است. اکثر بازماندگان کووید۱۹ طی یک سال پیگیری بهبود جسمانی و عملکردی خوبی داشتند و به کار و زندگی اصلی خود بازگشته بودند. وضعیت سلامتی در گروه ما از بازماندگان کووید۱۹ در ۱۲ ماهگی همچنان کمتر از جمعیت کنترل بود.
آیا مردم از کووید طولانی بهبود مییابند؟
بسیاری از علائم کووید طولانی، صرفنظر از شدت بیماری اولیه کووید۱۹، با گذشت زمان برطرف میشوند. براساس مطالعه منتشر شده در مجله لنست، نسبت بیمارانی که هنوز حداقل یک علامت را تجربه میکنند، از ۶۸ درصد در ۶ ماهگی به ۴۹ درصد در ۱۲ ماهگی کاهش یافته است. WHO گفت علائم طولانیمدت کووید میتواند با گذشت زمان تغییر کند و پس از نشان دادن بهبود اولیه بازگردد. سطح حمایت و توانبخشی باید با بیمار توافق شود و شامل توصیههایی در مورد خودمدیریتی و ارجاع مناسب برای مراقبتهای تخصصی باشد. باید این احتمال را در نظر بگیرد که نیازها در طول زمان تغییر میکنند و اینکه اگرچه علائم فردی ممکن است مداخله را ضروری نکند، تأثیر ترکیبی علائم متعدد ممکن است قابل توجه باشد. آیا واکسنهای کووید۱۹ به کووید طولانیمدت کمک میکنند؟
مطالعات نشان داده است که برخی افراد مبتلا به کووید طولانیمدت پس از واکسینه شدن، بهبود علائم خود را تجربه کردند. تحقیقات بیشتری برای تعیین اثرات واکسیناسیون بر شرایط پس از کووید مورد نیاز است. متأسفانه طی بررسی انجام شده مطالعه منتشر شدهای در مورد کووید طولانیمدت در کشورمان انجام نشده که میتواند موضوعی قابل بررسی برای مراکز دانشگاهی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی باشد.
سخن پایانی
زمانی که یک سویه جدید از کرونا معرفی میشود اولین سؤالی که در بین مردم مطرح خواهد شد این است که آیا این سویه اندازه گونههای قبلی خطرآفرین هست یا خیر؟ همانگونه که در این مقاله گفته شد سرعت انتشار امیکرون نسبت به گونههای قبلی بسیار زیاد است اما خوشبختانه کم خطرتر بوده و از این بابت جای نگرانی نیست.
متأسفانه برخی از مردم به همین کم خطر بودن اکتفا کرده و آن را جدی نمیگیرند. در صورتی که اولین علائم را از ویروس کرونا مشاهده کردید سریعاً موضوع را با متخصص در میان گذاشته و قرنطینه را شروع کنید. لازم است تست کرونا را انجام دهید. تست کرونا در منزل یکی از خدماتی است که توسط آزمایشگاه آنی آز ما انجام میگیرد. با این کار نیازی نیست از خانه خارج شده و سلامت دیگران را به خطر بیندازید.