زخم معده از علائم تا درمان

زخم معده

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

هر گونه بیماری و ناهنجاری در دستگاه گوارش، بسیار آزاردهنده خواهد بود. تصور اینکه با هر بار غذا خوردن باید درد زیادی را تحمل کنیم، باعث می شود تصمیم بگیریم حجم غذا خوردن را کم کنیم. این کار باعث ضعف اندام های بدن خواهد شد. متاسفانه امروزه تعداد افرادی که به زخم معده مبتلا می شوند، افزایش یافته است. معده مهمترین عضو دستگاه گوارش است چرا که مواد غذایی در آن جمع شده و عملیات هضم در این قسمت انجام می گیرد. لذا اگر معده دچار بیماری گردد، هضم دچار اختلال شده و راندمان جذب مواد غذایی در روده کم می شود. از سویی دیگر مواد غذایی هضم نشده، به روده ها فشار می آورند. به همین دلیل است که در صورت بیماری، باید سریعا به فکر درمان بود. آیا شما علائم زخم معده را در خود یا اطرافیان مشاهده می کنید؟

زخم معده زخم هایی است که در پوشش مری ، معده یا قسمت فوقانی روده کوچک (اثنی عشر) ایجاد می شود. معده عضوی قوی و عضلانی است که در ترکیب با آنزیم های گوارشی مانند اسید کلریدریک ، اسیدهای صفراوی و آنزیم ها از جمله پپسین غذا را خرد و خرد و گوارش می کند.

یک لایه مخاطی معده را پوشانده و از آن در برابر آنزیم های گوارشی محافظت می کند. پروستاگلاندین ها ، مواد هورمونی مانند که در انقباض عضله نقش دارند ، نیز از پوشش محافظت می کنند. هرگونه عدم تعادل در تولید این آنزیم های گوارشی می تواند به مخاط معده آسیب برساند و یک زخم باز به نام اولسر ایجاد کند. دو نوع اصلی زخم معده وجود دارد: زخم معده (زخم معده) و زخم اثنی عشر (قطعه اول روده باریک). به ندرت ، زخم معده می تواند در مری و دقیقاً بالای معده ایجاد شود.

زخم معده

علل ایجاد زخم معده

زخم معده غالباً در اثر عفونت با باکتری هلیکوباکتر پیلوری یا استفاده طولانی مدت از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID) مانند آسپرین ، ایبوپروفن و ناپروکسن ایجاد می شوند. حدود 30٪ تا 40٪ ایرانی ها و تقریباً 50٪ جمعیت جهان ، هلیکوباکتر پیلوری را در دستگاه های گوارش خود دارد و آن را حمل می کند. تصور می شود که هلیکوباکتر پیلوری از طریق غذای آلوده یا آب آشامیدنی یا احتمالاً از طریق تماس با مایعات بدن (به عنوان مثال بزاق) از یک فرد آلوده به دیگران منتشر می شود ، اما منبع عفونت هنوز ناشناخته است.

به دلایلی که هنوز درک نشده است ، هلیکوباکترپیلوری در اکثر افراد باعث ایجاد زخم نمی شود. این امر می تواند بدون ایجاد علائم و نشانه هایی برای سال ها در دستگاه گوارش شما خاموش باقی بماند. با این حال ، در افرادی که زخم معده دارند ، بیش از نیمی از آنها عفونت هلیکوباکتر پیلوری دارند.

یکی دیگر از دلایل عمده ایجاد زخم معده استفاده طولانی مدت از NSAID ها مانند آسپیرین ، ناپروکسن و ایبوپروفن است. افرادی که هر روز یا چندین بار در هفته از NSAID استفاده می کنند ، به خصوص اگر سن آنها 70 سال یا بیشتر باشد یا زخم قبلی داشته باشند ، احتمال ابتلا به زخم معده در آن ها بیشتر است. زنان بیشتر از مردان به علت NSAID ها دچار زخم می شوند.

همچنین ، افرادی که دو یا چند بیماری پزشکی دارند یا داروهای دیگری مصرف می کنند ، بیشتر در معرض ابتلا به زخم معده ناشی از NSAID ها هستند. به ندرت ، زخم معده می تواند ناشی از بیماری سندرم زولینگر-الیسون باشد ، که در آن تولید هورمون گاسترین به دلیل تومور در لوزالمعده یا روده کوچک افزایش یافته است.

زخم معده

سایر عوامل ممکن است در ایجاد زخم معده نقش داشته یا باعث بدتر شدن آنها شوند. مثال ها عبارتند از:

  • نوشیدن بیش از حد الکل
  • سیگار کشیدن
  • خوردن غذاهای پرادویه
  • فشار

علائم و نشانه ها

بسیاری از افراد مبتلا به زخم معده هیچ علائمی را تجربه نمی کنند. با این حال ، رایج ترین علامت زخم معده درد کسل کننده یا سوزاننده ای است که:

  • در شکم و در هر جایی بین استخوان سینه و ناف اتفاق می افتد
  • با گذشت زمان می آید و می رود
  • ممکن است چند ساعت بعد از غذا خوردن یا در طول شب اتفاق بیفتد ، اما اغلب در هنگام خالی بودن معده اتفاق می افتد
  • به طور موقت با غذا و یا آنتی اسید تسکین می یابد

سایر علائم و نشانه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • از دست دادن اشتها
  • لاغری ناخواسته
  • نفخ شکم
  • حالت تهوع ، استفراغ
  • کم خونی

علائمی که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند شامل:

  • درد شدید
  • ناگهانی
  • مداوم معده
  • مدفوع خونی یا سیاه (قیر)
  • یا استفراغ یا استفراغ خونی است که شبیه زمینه قهوه ای است

زخم معده

آزمایش زخم معده

چند آزمایش مختلف ممکن است برای کمک به تشخیص زخم معده ، شناسایی علت ، تشخیص عوارض و کمک به تعیین درمان مناسب انجام شود.

تست های آزمایشگاهی

برای تشخیص عفونت ممکن است یک یا چند آزمایش هلیکوباکتر پیلوری انجام شود:

آزمایش آنتی ژن مدفوع و آزمایش تنفس اوره برای تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری و ارزیابی اثربخشی درمان توصیه می شود. این تست ها بیشترین آزمایشات را انجام می دهند زیرا سریع و غیرتهاجمی هستند. (آزمایش تنفس اوره به طور معمول برای کودکان خردسال توصیه نمی شود. در کودکان ، آزمایش ترجیحی آزمایش آنتی ژن مدفوع است.)

برخی از آزمایشات شامل آندوسکوپی ، استفاده از یک لوله انعطاف پذیر کوچک با نور و دوربین برای مشاهده مسیر گوارش فوقانی بدن شما است. طی آندوسکوپی ممکن است یک نمونه از بافت از دستگاه گوارش (بیوپسی) خارج شود. این آزمایشات به دلیل تهاجمی بودن کمتر انجام می شود.

جداول زیر خلاصه ای از این تست ها را ارائه می دهند:

بدون استفاده از آندوسکوپی

آزمایش مدفوع یا بررسی آنتی ژن باکتری وجود آنتی ژن باکتری در مدفوع را تشخیص می دهد.
تست تنفسی اوره • یک متخصص مراقبت های بهداشتی با نفس کشیدن در کیسه ، نمونه اولیه نفس شما را (پایه) می گیرد.

• به شما آموزش داده می شود که مایعی حاوی ماده ای به نام اوره بنوشید که مخصوصاً “برچسب گذاری شده” است و سپس حدود 15 دقیقه صبر کنید. در این مدت ، اگر هلیکوباکتر پیلوری در دستگاه گوارش شما وجود داشته باشد ، باکتری ها اوره را شکسته و به عنوان گاز دی اکسید کربن دارای برچسب ، که در نفس شما دفع می شود ، تجزیه می کنند. (دی اکسید کربن بخشی طبیعی از نفس است که شما را بیرون می دهید).

• نمونه نفس دوم جمع آوری می شود.

نمونه اولیه و نمونه دوم برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال می شود. اگر نمونه تنفس دوم شما دارای مقدار دی اکسید کربن دارای برچسب بالاتر از حد نرمال باشد ، در دستگاه گوارش هلیکوباکتر پیلوری دارید.

با انجام آندوسکوپی و بیوپسی

هیستولوژی یک آسیب شناس با استفاده از میکروسکوپ نمونه بافت را بررسی می کند تا باکتری های هلیکوباکتر پیلوری و سایر علائم بیماری را که ممکن است علائم شما را توضیح دهد ، جستجو کند.
تست اوره آز سریع هلیکوباکترپیلوری آنزیمی را تولید می کند که باعث می شود در محیط اسیدی معده زنده بماند. تست آزمایشگاهی می تواند اوره از را در نمونه بافت تشخیص دهد.
کشت باکتری ها روی یا در داخل یک ماده مغذی رشد می کنند. نتایج ممکن است چندین هفته طول بکشد. اگر پزشک مراقبت های بهداشتی شما بخواهد ارزیابی کند که کدام آنتی بیوتیک به احتمال زیاد عفونت شما را درمان می کند ، این آزمایش لازم است. (همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این آزمایش به مقاله تست حساسیت آنتی بیوتیکی مراجعه کنید.)
پی سی آر (واکنش پلی مراز زنجیره ای) DNA هلیکوباکتر پیلوری را تشخیص می دهد. در درجه اول در زمینه های تحقیقاتی استفاده می شود

آزمایش آنتی بادی هلیکوباکتر پیلوری: انجمن گوارشی آمریکا ، کالج آمریکایی متخصص گوارش ، انجمن بیماری های عفونی آمریکا و انجمن میکروب شناسی آمریکا آزمایش خون آنتی بادی را برای استفاده معمول در تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری یا ارزیابی آن توصیه نمی کنند. از آنجا که آزمایش نمی تواند بین عفونت قبلی و حال تشخیص و تمایزی قائل شود. هنوز تعدادی از پزشکان این آزمایش را سفارش می دهند ، اما بسیاری از آزمایشگاه ها ارائه آن را متوقف کرده اند. اگر آزمایش انجام شود و نتیجه منفی باشد ، بعید است که به عفونت هلیکوباکتر پیلوری مبتلا شده باشید. اگر مثبت باشد ، باید از آنتی ژن مدفوع یا آزمایش تنفسی استفاده شود تا تأیید کند که شما در حال حاضر عفونت هلیکوباکتر پیلوری دارید.

سایر آزمایشات آزمایشگاهی عمومی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

– آزمایش هموگلوبین: ممکن است برای بررسی کم خونی انجام شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این آزمایش می توانید به مقاله آزمایش کم خونی و روش های تشخیص کم خونی مراجعه فرمایید.)

– آزمایش خون پنهان مدفوع: ممکن است برای بررسی خون در مدفوع انجام شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این آزمایش می توانید به مقاله آزمایش خون مخفی در مدفوع در مقاله آزمایش مدفوع مراجعه فرمایید.)

– آزمایش گاسترین: برای کمک به تعیین علت ، ممکن است در صورت داشتن زخم های مکرر انجام شود.

آزمایشات غیر آزمایشگاهی

برخی از روشهای تهاجمی ممکن است برای تشخیص زخم معده استفاده شود. این تست ها شامل:

EsophagoGastroDuodenoscopy (EGD) / آندوسکوپی فوقانی – یک دوربین کوچک در انتهای یک لوله نازک از طریق دهان ، پایین مری ، به قسمت اول روده کوچک (دوازدهه) منتقل می شود. در صورت لزوم ، در این زمان ممکن است نمونه برداری از بافت انجام شود. این حالت متداول ترین روش تشخیص زخم معده است.

توموگرافی رایانه ای (CT) – این تست از اشعه ایکس و رایانه برای تولید تصاویر استفاده می کند. برای اطلاعات بیشتر در این باره ، به RadiologyInfo.org مراجعه کنید.

درمان زخم معده

درمان زخم معده به علت آن بستگی دارد. زخم های ناشی از هلیکوباکترپیلوری برای از بین بردن عفونت نیاز به درمان با آنتی بیوتیک دارند. تقریباً همه زخم ها با استفاده از یک مهار کننده پمپ پروتون (PPI) درمان می شوند تا تولید اسید توسط پوشش معده کاهش یابد. زخم های اثنی عشر گاهی اوقات با مسدود کننده های H2 درمان می شود که اسید را نیز کاهش می دهد. قطع و اجتناب از استفاده از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) ممکن است به بهبود زخم معده کمک کند. پرهیز از مصرف کافئین ، الکل و استعمال دخانیات نیز توصیه می شود.

درمان ممکن است چندین هفته طول بکشد. اگر زخم معده درمان نشود ، عود می کند و در موارد نادر می تواند باعث سرطان معده شود. زخم معده به ندرت کشنده است ، اما اگر به داخل معده یا دیواره روده نفوذ کند (سوراخ شود) ، رگ خونی را بشکند و باعث خونریزی شود ، یا از خروج غذا از معده جلوگیری کند (انسداد) ، ممکن است بسیار جدی باشد و ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.

برای درمان زخم معده موارد زیر را باید رعایت نمایید:

برای درمان زخم معده رژیم غذایی سالم داشته باشیم:

در برنامه غذایی خود مقدار زیادی میوه (به‌خصوص میوه ‌های دارای ویتامین ‌های آ و ث)، سبزی و غلات سبوس ‌دار بگنجانیم. اگر غذا های سرشار از ویتامین نخوریم، ترمیم زخم معده به‌کندی پیش می‌ رود.

زخم معده

خوردنی‌‌ های دارای پروبیوتیک بیشتر بخوریم:

مانند ماست پروبیوتیک، پنیر کمی مانده و قدیمی، کلم قرمز مانده در سرکه و نوشیدنی کفیر (نوعی نوشیدنی تخمیری حاصل از شیر).

غذا ها و نوشیدنی ‌های تشدیدکننده درد معده را حذف کنیم:

باید بیشتر دقت کنیم. خوردن بعضی از غذا ها ممکن است درد معده را تشدید کند. از خوردن این غذا ها بپرهیزیم. این غذا ها فهرست ثابتی ندارند و هر فردی باید غذا هایی که دردش را بیشتر می ‌کنند خودش پیدا کند.

به تغییر داروی مسکن فکر کنیم:

اگر برای یک درد ساده مدت زیادی است در حال مصرف یک داروی مسکن غیر نسخه ‌ای هستیم، حتماً آن را با دکتر داروساز یا پزشک معالج مطرح کنیم. شاید تغییر دادن آن به یک داروی مسکن که روی معده تأثیر ندارد به روند درمان کمک زیادی بکند.

برای کمک به درمان زخم معده، استرس را کنترل کنیم:

فشار روانی، درد زخم معده را بدتر می‌ کند. منشأ استرس خود را بیابیم و اگر می ‌توانیم از آن دوری کنیم. برخی استرس ‌ها قابل‌اجتناب نیستند، اما می ‌توانیم کاری کنیم که استرس کمتری به ما وارد شود یا تأثیر آن روی سلامت ما کمتر شود. انجام مرتب یک ورزش سبک مانند پیاده‌ روی، نوشتن احساسات به‌طور کامل در یک دفتر خاطرات کاغذی یا دیجیتال و گذراندن وقت با دوستان خوب از بهترین راه ‌ها برای کاهش تأثیر استرس محسوب می شوند.

از دود دخانیات دور باشیم:

استعمال انواع دخانیات، حفاظت لایه داخلی معده را ضعیف می‌ کند و بدین ترتیب، فرد، مستعد ابتلا به زخم معده می‌ شود. استعمال دخانیات میزان تولید اسید معده را هم زیاد می‌ کند.

از نوشیدنی ‌های الکلی بپرهیزیم:

مصرف بیش ‌از حد نوشیدنی‌ های الکلی باعث آسیب به لایه داخلی معده و روده می ‌شود و تداوم آن می‌ تواند به التهاب و خونریزی بیانجامد.

به‌اندازه کافی بخوابیم:

خواب خوب بزرگ‌ترین کمک به دستگاه ایمنی بدن و راهی مؤثر برای کاهش تأثیر استرس به شمار می‌ آید.

زخم معده

اگر شما نیز مایل به انجام آزمایش های تشخیص زخم معده، آزمایش کرونا در منزل و یا آزمایش خون دیگری می باشید و به دنبال انجام آزمایش در منزل و یا کار خود هستید، انجام آزمایش های آنلاین در شرایط اکنون بهترین گزینه و انتخاب برای نمونه گیری و انجام آزمایش ها بی دغدغه می باشد. تمامی مراحل آزمایش در آزمایشگاه آنی آزما از پذیرش تا نمونه گیری و جواب دهی به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می پذیرد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.