پانل تیروئید

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

آزمایش پانل تیروئید برای کمک به ارزیابی عملکرد غده تیروئید و کمک به تشخیص اختلالات آن؛ و برای نظارت بر درمان اختلالات تیروئیدی مورد استفاده قرار می گیرد. هنگامی که علائم و نشانه هایی دارید که نشان دهنده کم کاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم) یا پرکاری تیروئید (هایپرتیروئیدیسم) می باشد می تواند به دلیل وجود شرایط یا بیماری باشد که تیروئید را تحت تأثیر قرار می دهد. تیروئید اندام پروانه ای شکل کوچکی است که به صورت صاف روی نای در قاعده گردن قرار دارد و هورمون های تیروئیدی، عمدتاً T4 و مقداری T3 را تولید می کند. این هورمون ها در سراسر بدن حرکت می کنند و متابولیسم را تنظیم می کنند و به سلول های بدن می گویند که با چه سرعتی انرژی مصرف کنند و پروتئین تولید کنند. بیشتر هورمون تولید شده توسط تیروئید T4 است. این هورمون نسبتاً غیر فعال است، اما در کبد و سایر بافت ها به T3 بسیار فعال تر تبدیل می شود.

آزمایش پانل تیروئید همچنین زمانی که تیروئید بزرگ شده (گواتر) یا ندول تیروئید (یک توده کوچک روی غده تیروئید که ممکن است جامد یا کیست پر از مایع باشد) دارید نیز می تواند استفاده شود. برای انجام این آزمایشات نمونه خونی که از ورید گرفته شده است، مورد نیاز است.

چگونه از پوست در دوران کرونا محافظت کنیم؟

آمادگی قبلی برای آزمایش پانل تیروئید

آزمایش پانل تیروئید به هیچ گونه آمادگی قبلی نیاز ندارد. با این حال، برخی داروها، مولتی ویتامین‌ها و مکمل‌ها می‌توانند با آزمایش تیروئید تداخل داشته باشند، بنابراین در مورد داروهای تجویز شده یا بدون نسخه و/یا مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید به پزشک خود اطلاع دهید. اگر داروهای هورمونی تیروئید را به عنوان درمان بیماری تیروئید مصرف می کنید، توصیه می شود قبل از مصرف دوز آن روز، نمونه خون شما گرفته شود. بیماری حاد ممکن است بر نتایج آزمایش هورمون تیروئید تأثیر بگذارد. به طور کلی توصیه می شود که از آزمایش تیروئید در بیماران بستری در بیمارستان خودداری شود یا به بعد از بهبودی از بیماری موکول شود.

در آزمایش پانل تیروئید چه چیزی بررسی می شود؟

پانل تیروئید گروهی از آزمایشات است که ممکن است برای کمک به ارزیابی عملکرد غده تیروئید و کمک به تشخیص اختلالات تیروئید تجویز شوند. آزمایش های موجود در پانل تیروئید سطح هورمون های تیروئید را در خون اندازه گیری می کند.

آزمایش پانل تیروئید معمولاً شامل آزمایشاتی برای موارد زیر است:

  • TSH (هورمون محرک تیروئید)
  • T4 رایگان (تیروکسین)
  • T3 آزاد یا T3 کل (تری یدوتیرونین)

اگرچه این روزها به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد، گاهی اوقات آزمایش جذب رزین T3 (T3RU) گنجانده شده است. T3RU و T4 می توانند برای محاسبه شاخص تیروکسین آزاد (FTI) استفاده شوند. این روش دیگری برای ارزیابی عملکرد تیروئید است. این تغییرات در پروتئین های خاصی را که می تواند بر سطح کل T4 تأثیر بگذارد، تصحیح می کند. تقریباً تمام T3 و T4 که در خون در گردش هستند به پروتئین متصل می شوند.

بخش‌های کوچکی که محدود نشده‌اند «آزاد» نامیده می‌شوند و اشکال فعال بیولوژیکی هورمون‌ها هستند. آزمایش‌های آزمایشگاهی می‌توانند میزان T3 آزاد یا T4 آزاد یا T3 کل یا T4 کل (موجود به علاوه غیرمجاز) را در خون اندازه‌گیری کنند. آزمایش‌های T4 کل و T3 برای سال‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما می‌توانند تحت تأثیر میزان پروتئین موجود در خون برای اتصال به هورمون قرار بگیرند.

تست‌های T4 و T3

تست‌های T4 و T3 آزاد تحت تاثیر سطوح پروتئین قرار نمی‌گیرند و به عقیده بسیاری، بازتاب دقیق‌تری از عملکرد هورمون تیروئید است. در بیشتر موارد، تست رایگان T4 جایگزین تست T4 کل شده است. با این حال، برخی از دستورالعمل های حرفه ای آزمایش T3 کل را توصیه می کنند، بنابراین برای ارزیابی عملکرد تیروئید می توان از آزمایش T3 کل یا T3 رایگان استفاده کرد. بدن دارای یک سیستم بازخورد استادانه برای کنترل میزان T4 و T3 در خون است.

هنگامی که سطح هورمون های تیروئید در خون کاهش می یابد، هیپوتالاموس هورمون آزاد کننده تیروتروپین (TRH) را ترشح می کند که به نوبه خود باعث می شود غده هیپوفیز هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) را ترشح کند. TSH غده تیروئید را برای تولید و آزادسازی T4 (در درجه اول) و T3 تحریک می کند.

با افزایش سطح هورمون تیروئید در خون چه اتفاقی می افتد؟

با افزایش سطح هورمون تیروئید در خون، غده هیپوفیز TSH کمتری تولید می کند و تیروئید T4 و T3 کمتری تولید می کند. در شرایط عادی، این سیستم بازخورد فعالیت تیروئید را تنظیم می کند تا سطح نسبتاً ثابتی از هورمون های تیروئید را در خون حفظ کند.

اگر غده تیروئید شما T4 و T3 کافی تولید نمی کند (تیروئید کم کار)، به دلیل اختلال عملکرد تیروئید یا TSH ناکافی، ممکن است علائم و نشانه های کم کاری تیروئید مانند افزایش وزن، خشکی پوست، عدم تحمل سرما، قاعدگی نامنظم و خستگی را داشته باشید. تیروئیدیت هاشیموتو شایع ترین علت کم کاری تیروئید در ایالات متحده است (برای جزئیات بیشتر به مقاله در مورد تیروئیدیت هاشیموتو مراجعه کنید.)

اگر غده تیروئید شما بیش از حد T4 و T3 تولید می کند، ممکن است علائم و نشانه های مرتبط با پرکاری تیروئید (پرکاری تیروئید) مانند ضربان قلب سریع، اضطراب، کاهش وزن، مشکل در خوابیدن، لرزش دست ها و پف کردن اطراف خشکی و تحریک پذیری داشته باشید. چشم ها و در برخی موارد چشم های برآمده. بیماری گریوز شایع ترین علت پرکاری تیروئید است. (برای جزئیات بیشتر به مقاله بیماری گریوز مراجعه کنید.) هم پرکاری تیروئید و هم کم کاری تیروئید می توانند ناشی از تیروئیدیت، سرطان تیروئید و تولید بیش از حد یا کمبود TSH باشند.

در آزمایش پانل تیروئید چه چیزی بررسی می شود؟

آزمایش پانل تیروئید چگونه استفاده می شود؟

آزمایش پانل تیروئید ممکن است برای ارزیابی عملکرد تیروئید و/یا کمک به تشخیص اختلالات تیروئید استفاده شود. به طور معمول، آزمایش اولیه ارجح برای اختلالات تیروئید، آزمایش TSH است. اگر سطح TSH غیر طبیعی باشد، معمولاً با آزمایش T4 رایگان پیگیری می شود. گاهی اوقات یک T3 کلی یا T3 آزاد نیز انجام می شود. اغلب، آزمایشگاه این آزمایش بعدی را به صورت خودکار انجام می دهد. این به عنوان تست رفلکس شناخته می شود و باعث می شود پزشک در زمان منتظر ماندن برای نتایج آزمایش اولیه و سپس درخواست آزمایش اضافی برای تأیید یا روشن شدن تشخیص صرفه جویی کند.

تست های رفلکس معمولاً بر روی نمونه اصلی انجام می شود که در زمان درخواست آزمایش اولیه ارسال شده است. به عنوان یک جایگزین، یک پانل تیروئید ممکن است توسط پزشک شما درخواست شود. این بدان معنی است که هر سه آزمایش به طور همزمان انجام می شود تا تصویر اولیه کامل تری از عملکرد تیروئید بدست آید.

آزمایش پانل تیروئید چه زمانی درخواست داده می شود؟

آزمایش پانل تیروئید ممکن است در صورت داشتن علائم و نشانه هایی که نشان دهنده کم کاری تیروئید (کم کاری تیروئید) یا پرکاری تیروئید (پرکاری تیروئید) به دلیل اختلال تیروئید باشد، سفارش داده شود. علائم و نشانه های تیروئید کم کار ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • کند شدن ضربان قلب
  • افزایش وزن
  • بزرگ شدن تیروئید (گواتر)
  • پوست خشک
  • یبوست
  • مشکل در تحمل سرما
  • درد عضلات و مفاصل
  • پوست پف کرده
  • نازک شدن مو، ریزش مو
  • خستگی
  • افسردگی
  • فراموشی
  • قاعدگی های سنگین یا نامنظم یا ناباروری در زنان

علائم و نشانه های تیروئید پرکار ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ضربان قلب سریع
  • اضطراب
  • کاهش وزن
  • مشکل در خوابیدن
  • لرزش در دست ها
  • ضعف عضلانی
  • افزایش تعریق
  • مشکل در تحمل گرما
  • گاهی اوقات اجابت مزاج بیشتر است
  • برخی از مشکلات غیر معمولی که می توانند روی چشم ها تأثیر بگذارند: پف دور چشم، خشکی، سوزش، اشک ریختن بیش از حد، حساسیت به نور، تاری دید دوگانه
  • در برخی موارد، برآمدگی چشم ها
  • دوره های قاعدگی کمتر یا سبک تر در زنان

علائم و نشانه های تیروئید پرکار

نتیجه این تست چه چیزی را نشان می دهد؟

اگر سیستم بازخورد مربوط به غده تیروئید به دلیل یکی از انواع اختلالات به درستی کار نکند، ممکن است میزان هورمون های تیروئید افزایش یا کاهش یابد.

هنگامی که سطح TSH افزایش می یابد، تیروئید مقادیر نامناسبی از T4 و T3 را ترشح می کند و ممکن است علائم مرتبط با پرکاری تیروئید را تجربه کنید. اگر تولید هورمون های تیروئید کاهش یافته باشد، ممکن است علائم کم کاری تیروئید داشته باشید. نتایج آزمایش پانل تیروئید به تنهایی تشخیصی نیستند، اما پزشک شما را وادار می‌کند تا آزمایش‌های اضافی را برای بررسی علت کمبود یا کمبود و اختلال تیروئید انجام دهد.

به عنوان مثال، شایع ترین علت پرکاری تیروئید بیماری گریوز و شایع ترین علت کم کاری تیروئید تیروئیدیت هاشیموتو است. (برای اطلاعات بیشتر در مورد این بیماری ها و سایر بیماری های مرتبط به مقاله وضعیت بیماری های تیروئید مراجعه کنید.)

چه بیماری هایی با کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید مرتبط است؟

شایع ترین علل اختلال عملکرد تیروئید بیماری های خود ایمنی هستند. بیماری گریوز باعث پرکاری تیروئید و تیروئیدیت هاشیموتو باعث کم کاری تیروئید می شود. هم پرکاری تیروئید و کم کاری تیروئید می توانند ناشی از تیروئیدیت، سرطان تیروئید و TSH بیش از حد یا خیلی کم باشند.

چه داروهایی می توانند بر روی آزمایش پانل تیروئید تاثیر بگذارند؟

بسیاری از مولتی ویتامین ها، مکمل ها (به ویژه مو و ناخن)، و داروهای بدون نسخه و نسخه ای ممکن است بر نتایج آزمایش تیروئید تأثیر بگذارند و استفاده از آنها باید قبل از انجام آزمایش با پزشک خود در میان گذاشته شود. به عنوان مثال، بیوتین (ویتامین B7) می تواند با برخی از آزمایشات آزمایشگاهی تداخل داشته باشد، بنابراین پزشک ممکن است به شما توصیه کند که از مصرف بیوتین یا مکمل های حاوی بیوتین برای چند روز قبل از خون گیری برای پانل تیروئید خودداری کنید.

چه داروهایی می توانند بر روی آزمایش پانل تیروئید تاثیر بگذارند؟

چه آزمایش های دیگری علاوه بر پانل تیروئید ممکن است تجویز شود؟

آزمایشات خونی که ممکن است علاوه بر پانل تیروئید انجام شود ممکن است شامل موارد زیر باشد:

آنتی بادی های تیروئید – برای کمک به تشخیص بیماری خود ایمنی تیروئید و تمایز آن از سایر بیماری های تیروئید (مانند بیماری گریوز، تیروئیدیت هاشیموتو)

کلسی تونین – برای کمک به تشخیص هیپرپلازی سلول C و سرطان مدولاری تیروئید

تیروگلوبولین – در درجه اول برای نظارت بر درمان و عود سرطان تیروئید

گلوبولین باندینگ تیروکسین (TBG) – برای ارزیابی بیماران با سطوح غیر طبیعی T4 و T3

T3 معکوس چیست؟

معکوس T3 (RT3 یا REVT3) شکل بیولوژیکی غیر فعال T3 است. به طور معمول، زمانی که T4 در بدن به T3 تبدیل می شود، درصد مشخصی از T3 به شکل RT3 است. هنگامی که بدن تحت استرس است، مانند یک بیماری جدی، سطوح هورمون تیروئید ممکن است خارج از محدوده طبیعی باشد، حتی اگر بیماری تیروئیدی وجود نداشته باشد. RT3 ممکن است در شرایط غیر تیروئیدی، به ویژه استرس ناشی از بیماری، افزایش یابد.

به طور کلی توصیه می شود که از آزمایش تیروئید در بیماران بستری در بیمارستان خودداری شود یا تا زمان بهبودی فرد از یک بیماری حاد به تعویق بیفتد. استفاده از تست RT3 بحث برانگیز است و به طور گسترده درخواست نمی شود.

نمونه گیری در منزل

آیا چیز دیگری هست که باید بدانم؟

در گذشته، پانل های تست رایج تر بود. با این حال، اخیراً، عمل به این صورت بوده است که در صورت امکان، یک آزمایش اولیه یا غربالگری سفارش داده می‌شود و سپس در صورت نیاز، آزمایش‌های اضافی را برای کاهش تعداد آزمایش‌های غیرضروری پیگیری می‌کنند. در آزمایش تیروئید، یک راهبرد این است که با آزمایش TSH غربالگری کنید و در صورت غیرطبیعی بودن نتایج یا وجود ظن‌های بالینی، آزمایش‌های اضافی را تجویز کنید.

نتایج آزمایش هورمون تیروئید شما می تواند تحت تأثیر موارد زیر باشد:

افزایش، کاهش و تغییر (ارثی یا اکتسابی) در پروتئین‌هایی که T4 و T3 را به هم متصل می‌کنند (این برای آزمایش‌هایی که T3 کل را اندازه‌گیری می‌کنند مهم است، اما احتمالاً برای آزمایش‌های T4 آزاد و T3 آزاد که هورمون‌های تیروئید را اندازه‌گیری می‌کنند مهم نیست. به پروتئین متصل نیستند.)

  • بارداری
  • استروژن و سایر داروها
  • بیماری کبد
  • بیماری سیستمیک
  • به ندرت، مقاومت در برابر هورمون های تیروئید

شما به راحتی و با چند کلیک ساده می توانید آزمایش پانل تیروئید را در منزل خود و بدون پرداخت هزینه اضافی انجام دهید. برای این کار به پنل درخواست آزمایشات خون و آزمایشات هورمونی مراجعه نمایید. آنی آزما با بهره گیری از متخصصین آزمایشگاه و کادر باتجربه خود آماده خدمت رسانی به شما عزیزان با انواع آزمایش در منزل می باشد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.