کرونا به عنوان خطرناک ترین ویروس جهان شناخته شده است که به راحتی با تنفس و یا تماس دست آلوده با دهان، وارد بدن شده و خیلی راحت می تواند منجر به مرگ شود. این شرایط زمانی حادتر می شود که کرونا با آنفولانزا، مقارن گردند. در این صورت احتمال مرگ و میر افزایش پیدا خواهد کرد. اما لازم است مردم بدانند چه تفاوت هایی بین آنفولانزا و کرونا وجود دارد که از طریق علائم می توان این تفاوت ها را تشخیص داد. دلیل اهمیت این موضوع، تشخیص بیماری است. شاید شما به آنفولانزا مبتلا شده اید ولی به دلیل ترس از کرونا، گمان می کنید این بیماری، کرونا است. در نتیجه درمان نیز متفاوت خواهد شد.
تفاوت بین کرونا و آنفولانزا یکی از سوالاتی است همه ما با نزدیک شدن به فصل سرد سال و اپیدمی های آنفلونزا و حتی شاید سرماخوردگی ها برایمان ایجاد شده باشد. هر ساله همه ما کم و بیش با بیماری آنفلونزا و انواع سرماخوردگی ها آشنا هستیم و گاهی با ان ها درگیر شده ایم. اما مسئله کرونا و ویروس نوظهور COVID_19 ما را با دغدغه جدید تفاوت بین کرونا و آنفولانزا و راه های مقابله با این ویروس مواجه کرده است.
اگر تا به حال با سرد شدن هوا دغدغه آنفلونزا ، واکسن آنفلونزا، تقویت سیستم ایمنی برای مقابله با آن ها را داشتیم اکنون دغدغه کرونا و پیشگیری از ابتلا آن ان قدر داغ شده است که مسئله آنفلونزا و سرماخوردگی ها به حاشیه رانده شده است. ولی هر چند ما این بیماری ها را از خاطر برده باشیم آن ها هم چنان در کمین ما هستند بنابراین باید پیشگیری را هرگز نباید از خاطر ببریم.
در این مقاله ما سعی کرده ایم که به در مورد تفاوت آنفلونزا با کرونا و حتی تفاوت های آن ها با سرماخوردگی ها ، شبه آنفلونزا بپردازیم:
تفاوت بین کرونا و آنفولانزا
دانستن تفاوت بین کرونا و آنفولانزا ما را در انتخاب درمان ها و پیشبرد اقدامات پزشکی راهنمایی می کند. البته قبل از پرداختن به مسئله تفاوت آنفلونزا با کرونا باید در مورد هر یک از بیماری ها بپردازیم. آنفلونزا دارای عامل ویروسی از خانواده پارامیکسویریده می باشد. این ویروس در پرندگان و پستانداران ایجاد بیماری می کند. سه نوع از ویروس آنفلوانزا به نامهای آ (A)، ب (B)، ث (C) وجود دارد. نوع آ در انسان و حیوانات، نوع ب در انسان و پستانداران و نوع ث فقط در انسان دیده میشود.
بیماری آنفلوانزا یک عفونت تنفسی کوتاه مدت ولی تا اندازه شدید را در همه افراد، به ویژه بالغین ایجاد میکند و در افراد سالمند و کودکان و افراد دارای بیماری زمینه قلبی-تنفسی، تهدید کننده است و اگر کنترل نشده و تحت نظر گرفته نشود، ممکن است منجر به مرگ شود. فصل آنفلوآنزا معمولاً در پاییز و زمستان است. این احتمال وجود دارد که در فصل آنفولانزا ویروسهای ایجادکنندهٔ کووید ۱۹ و آنفلوانزا همزمان شیوع پیدا کنند.
اگر این اتفاق بیفتد
اگر این اتفاق بیفتد، افراد ممکن است به طور همزمان به یک یا هر دو بیماری مبتلا شوند. آزمایش میتواند تعیین کند که کدام ویروس را دارید و به پزشکان برای درمان مناسب کمک میکند. افرادی که دچار بیماری شدید کرونا یا آنفولانزا میشوند، ممکن است لازم باشد که به طور همزمان در بیمارستان بستری شوند که این امر میتواند باعث پر شدن بیمارستانها شود.
اما در تفاوت بین کرونا و آنفولانزا می توان گفت بیماری نوظهور COVID_19 جز خانواده کروناویریده ها و ویروس های دارای ژنوم RNA هستند. خانواده کرونا ویروس تنها خانواده ویروسی است که با وجود این که دارای پوشش است ولی همچنان به اسید معده مقاوم بوده و باعث بیماری های گوارشی می شود. خانواده این ویروس عامل سرماخوردگی های فصلی نیز می باشد.
سارس یک بیماری دیگری است که در این خانواده وجود دارد و عامل مشکلات ریوی است. COVID_19 اولین بار در ۲۰۱۹ در وهان چین شناسایی شد و همچنان در حال افزایش در سراسر دنیا می باشد و تنها بیماری است که به صورت در دنیا پاندمی شده است و در کمترین زمان کشته های فراوان داشته است. در ادامه قصد داریم چند مورد که ممکن است باعث تفاوت در آنفلونزا و کرونا شده است را بررسی کنیم:
واکسن از تفاوت بین کرونا و آنفولانزا
یکی دیگر از عواملی که باعث تفاوت بین کرونا و آنفولانزا شده است امکان واکسیناسیون در آنفلونزا می باشد ولی ما هنوز به واکسن کرونا دست نیافته ایم!
زدن به موقع واکسن آنفلوانزا به عنوان پیشگیری، برای تمامی کسانی که در گروه از نظر سلامتی پرخطر جامعه هستند، به ویژه کسانی که بیمارند، توصیه میشود. در این گروه افرادی که سنشان بالای ۶۰ سال است، مبتلایان به بیماری های مزمن، بارداران و ساکنان خانه های سالمندان جای میگیرند. به ویژه کادر درمانی بیمارستانها و مراکز درمانی یا اماکن و مشاغلی که پرسنل آن در تماس مستقیم و زیاد با بیماران هستند باید از خودشان در برابر این ویروس ها محافظت کنند.
ساخت واکسن کرونا یکی از هدف های مهم در مراکز تحقیقات در سراسر جهان می باشد. هماکنون بیش از ۱۹۰ واکسن در کشورها و شرکت های مختلف در مراحل مختلف تولیدند؛ از این تعداد ۴۲ واکسن در مرحله بالینی و ۱۰ واکسن در آزمایش های فاز ۳ تولید هستند. این شانس ما را برای دستیافتن به یک واکسن ایمن و موثر افزایش میدهد. اما سوالی که در این ارتباط شاید برای شما سوال شده باشد این است علت به بن بست رسیدن و طول کشیدن ساخت واکسن کرونا چیست؟
ویروس COVID_19 یک ویروس نوظهور است که دارای جهش بالا در هر چرخه تکثیر خود می باشد که اگر به زبان ساده تر بیان کنیم این ویروس شدیدا تغییر پذیر است به طوری که هر چند وقت یک بار ما شاهد ظهور علائم جدید از این بیماری می باشیم. بنابراین ساخت برای این ویروس برای دنیا تقریبا تبدیل به یک معضل شده است! واکسناسیون یکی از مهم ترین موارد تفاوت بین کرونا و آنفولانزا است.
مدت زمان ناقل بودن از تفاوت بین کرونا و آنفولانزا
یکی دیگر از موارد تفاوت بین کرونا و آنفولانزا در مدت زمان ناقل بودن یا دوران کمون آن ها می باشد. ویروس از زمانی که وارد بدن یک فرد می شود تا علائم آن در بدن فرد بروز کند دوره کمون گفته می شود. این دوره در بین بیماری های مختلف از جمله آنفلونزا، کرونا، سرماخوردگی و بیماری های دیگر تفاوت دارد. دوره کمون در COVID_19 بین یه هفته تا ۱۴ روز می باشد ولی برای آنفلونزا حدودا ۳ روز است. بنابراین دوره نهفتگی یا کمون (از زمان ابتلا تا بروز علایم) در آنفلوآنزا نسبت به کووید-19 کوتاه تر و فاصله سرایت آن (زمان بین سرایت به نفر بعدی) نیز کوتاه تر است. به علاوه، انتقال ویروس در 3 تا 5 روز اول بیماری یعنی امکان سرایت ویروس پیش از بروز علایم بیماری، از ویژگی های اصلی سرایت آنفلوآنزاست.
در مقابل ، ما می دانیم که افراد مبتلا به کووید-19، 24 تا 48 ساعت پیش از بروز علایم می توانند ناقل بیماری باشند، این درحالی است که شواهد موجود نشان می دهد افراد در این زمان ها عامل اصلی انتقال بیماری محسوب نمی شوند. پس مدت مدت زمان ناقل بودن نیز یکی از موارد تفاوت آنفلونزا با کرونا است.
ابتلا کودکان از تفاوت بین کرونا و آنفولانزا
یکی دیگر از موارد تفاوت بین کرونا و آنفولانزا ابتلا کودکان است. کودکان از عوامل مهم انتقال ویروس آنفلوآنزا در اجتماع هستند. دادههای اولیه در مورد کووید-19 نشان میدهد که کودکان در مقایسه با بزرگسالان کمتر به این بیماری مبتلا میشوند و نرخ حمله های بالینی در گروه سنی 0 تا 19 سال پایین است. بعلاوه، دادههای اولیه مطالعاتی که بر روی سرایت درون-خانواری کووید-19 در چین انجام شده، نشان میدهد که این ویروس معمولاً از والدین (بزرگسالان خانواده) به کودکان منتقل شده است نه برعکس. همچنین کودکان، زنان باردار، سالمندان و افرادی که بیماری های (یا وضعیت) زمینه ای مزمن داشته و یا به ضعف ایمنی مبتلا باشند، بیشتر از همه در خطر ابتلا به آنفلوآنزای شدید هستند. در مورد کووید-19 تاکنون مشخص شده است که سن بالا و وجود بیماری های زمینه ای، خطر وخامت بیماری را افزایش میدهد.
میزان مرگ و میر
بر خلاف تصور عموم مرگ و میر ناشی از کووید-19 از آنفلوآنزا، به ویژه آنفلوآنزای فصلی، بیشتر است. اگرچه رسیدن به درک کامل از خطر مرگ و میر ناشی از کووید-19 زمانبر خواهد بود، اما با توجه به دادههایی که تاکنون به دست آوردهایم، نسبت مرگ و میر خام (تعداد مرگهای گزارش شده تقسیم بر موارد ابتلای گزارش شده) بین 3 تا 4 درصد است. اما، نرخ مرگ و میر ناشی از ابتلا (تعداد مرگهای گزارش شده تقسیم بر شمار کل مبتلایان) کمتر خواهد بود. در آنفلوآنزای فصلی، نرخ مرگ و میر کمتر از 1/0 درصد است. با این حال، نرخ مرگ و میر تا حدود زیادی به میزان دسترسی به مراقبت های بهداشتی و درمانی و کیفیت آن بستگی دارد و می تواند یکی از موارد تفاوت بین کرونا و آنفولانزا باشد.
تاثیر داروهای ضد ویروسی برای درمان
از تفاوت بین کرونا و آنفولانزا می توان به درمان و داروهای ضد ویروسی موثر اشاره کرد. به طوری که برای درمان آنفلونزا دارو های ضد ویروسی موثر موجود است ولی چین در حال آزمایش چند دارو در مرحله کارآزمایی بالینی است و بیش از 20 واکسن در حال ساخت برای کووید-19 است. اما تاکنون هیچ دارو یا واکسن مورد تاییدی برای کووید-19 به بازار نیامده است.
شیوع بیماری
یکی دیگر از تفاوت بین کرونا و آنفولانزا ، شیوع این بیماری ها می باشد. شیوع کرونا نسبت به آنفلونزا دو برابر می باشد. به طوری که عدد بازتولید اساسی آنفلونزا ۱ و برای COVID_19 می باشد. به این معنا که هر فردی که مبتلا به کرونا باشد به طور متوسط دو نفر و فردی که به آنفلونزا مبتلا باشد ۱ نفر می تواتد آلوده کند. این تفاوت بین آنفلونزا و کووید-۱۹ آنچنان بزرگ به نظر نمیرسد، مخصوصا وقتی که در کنار این بیماری های واقعا مسری به آنها نگاه کنید.
علائم
حتی پزشکان هم در تشخیص درست کرونا از آنفلوانزا یا سرماخوردگی معمولی، گاه با دشواریهایی روبرو هستند . علائم بیماری ها می تواند یکی از موارد تفاوت بین کرونا و آنفولانزا باشد. در یک سرماخوردگی معمولی، بیشتر اوقات ابتدا خارش در گلو آغاز میشود، سپس بینی آبریزش دارد و بعد نوبت سرفه میرسد. در این حالت بیمار، چندین روز گلودرد، آبریزش بینی، سرفههای خلطدار یا سرفههای خشک، کمی تب و سردرد دارد و بیحال است.
اگر آبریزش بینی دارید یا چشمتان می خارد، لزوما به ویروس جدید کرونا مبتلا نشده اید. اما اگر سرفه می کنید، احساس خستگی شدید و تب دارید، ممکن است به کووید-19 مبتلا شده باشید. از طرفی شاید هم فقط آنفلونزای فصلی گرفته باشید. علائم به یک اندازه ظاهر نمی شود. درحالی که ممکن است ظاهرا به ویروس کرونا مبتلا شده باشید، احتمالا فقط دچار آنفلونزای فصلی یا حساسیت هستید. بسیاری از علائم سرماخوردگی، آنفلونزا و کووید شبیه به هم است به طوری که تشخیص دادن آن ها از هم دشوار می شود. همه ی این بیماری ها در اثر ویروس به وجود می آیند اما ویروس هر یک متفاوت است. البته در نگاه نخست نشانههای ویروس جدید کرونا با نام کووید ۱۹ شبیه علائم آنفلوانزای معمولی هستند.
در ادامه به چند علائم شاخص برای فهم بهتر تفاوت بین کرونا و آنفولانزا می پردازیم:
COVID-۱۹ باعث ایجاد عوارض متفاوتی نسبت به آنفولانزا میشود، مانند لخته شدن خون و سندرم التهابی چند سیستمی در کودکان (MIS-C).
اصلی ترین علائم ویروس جدید کرونا تب، خستگی، سرفه و تنگی نفس است.
علائم حساسیت مزمن تر و شامل عطسه، خس خس و سرفه است.
علائم آنفلونزا در مواردی مانند تب و بدن درد شبیه به ویروس جدید کرونا است اما آنفلونزا معمولا منجر به تنگی نفس نمی شود.
راه های انتقال
آنفلونزا و کرونا هر دو بیماری ویروسی می باشد و دارای راه انتقالی یکسان هستند. هر دوی این ویروسها میتوانند بین افرادی که در تماس و فاصلهٔ نزدیک با هم قرار دارند (دو متر) منتقل شوند. این ویروسها از طریق قطرات تنفسی و ائروسلهای (aerosols) خارجشده از دهان و بینی هنگام صحبت کردن، عطسه و سرفه منتشر میشوند. این قطرات میتوانند داخل دهان و یا بینی فرد نزدیک فرود آمده و یا توسط آن شخص تنفس شوند. یکی دیگر از راههای انتقال این ویروسها، لمس کردن سطح آلوده به ویروس توسط شخص و سپس دست زدن به دهان، بینی و چشمهای خود است.
راه های پیشگیری
برخلاف تفاوت بین کرونا و آنفولانزا راه پیشگیری این دو با هم یکسان است. در ادامه با راه های پیشگیری از کرونا و آنفلونزا می پردازیم:
- دستان خود را به مدت حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید. ضدعفونی کننده با درصد الکل 60% به بالا میتواند در صورت عدم وجود صابون و آب کمک کند.
- از دست زدن به چشم، بینی و دهان خود با دستهای شسته نشده خودداری کنید.
- وقتی بیمار هستید در خانه بمانید و استراحت کنید.
- هنگام سرفه، دهان خود را بپوشانید، یا با دستمال عطسه کنید و بعد از عطسه کردن آن را در سطل زباله بیاندازید.
- اشیاء و سطوحی که اغلب لمس میشود مثل کانتر آشپزخانه، صفحه موبایل، رایانه، دستگیره درب را مرتبا تمیز و ضدعفونی کنید.
- در بیرون از خانه ماسک بزنید. ماسک نقش به سزایی در پیشگیری از کرونا و آنفلونزا دارد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله کارایی انواع ماسک ها در کرونا و آنفلونزا مراجعه فرمایید.)
اگر شما نیز مایل به انجام آزمایش کرونا در منزل و آنفلونزا یا آزمایش خون دیگری می باشید و به دنبال انجام آزمایش در منزل و یا کار خود هستید، انجام آزمایش های آنلاین در شرایط اکنون بهترین گزینه و انتخاب برای نمونه گیری و انجام آزمایش ها بی دغدغه می باشد. تمامی مراحل آزمایش در آزمایشگاه آنی آزما از پذیرش تا نمونه گیری و جواب دهی به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می پذیرد.