مسألهای که با شروع ساخت انواع واکسن کرونا در تمام دنیا مطرح شد این است که آیا محدودیتی برای تزریق این واکسن وجود دارد یا خیر. قطعاً محدودیتهایی باید لحاظ شود زیرا این واکسن برای اولین بار است که تولید شده و اگر افرادی در جامعه خطر قرار داشته باشند، ممکن است آسیب جدی را از این واکسن دریافت کنند. برای مثال مادران باردار زیر ۱۸ سال به هیچ عنوان نباید واکسن کرونا را تزریق کنند. اگر برای شما نیز این سؤال به وجود آمده است که دلیل این ممنوعیت چیست، پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید. البته برخی از متخصصان معتقدند که به طور کلی در حال حاضر بهتر است مادران باردار، تزریق را انجام ندهند تا خطری برای جنین وجود نداشته باشد.
واکسن آسترازنکا نوبت دوم برای مادران باردار
واکسن آسترازنکا نوبت دوم برای مادران بارداری که نوبت اول آسترازنکا دریافت کردند، تزریق میشود ولی برای تزریق نوبت اول، در صورت موجود بودن واکسن آسترازنکا، پس از درخواست کتبی و اعلام رضایت شخصی این واکسن تزریق میشود. تزریق واکسن کرونا به مادران باردار زیر ۱۸ سال ممنوع است. واکسن کرونا برای همه مادران باردار بالای ۱۸ سال در طول دوران بارداری بدون توجه به هفته بارداری قابل تزریق است. واکسنهای مجاز برای خانمهای باردار سینوفارم و آسترازنکا بوده و سینوفارم برای همه مادران باردار به صورت روتین تزریق میشود و تزریق واکسن به بارداران زیر ۱۸ سال ممنوع است.
گفتنی است، واکسن آسترازنکا نوبت دوم برای مادران بارداری که نوبت اول آسترازنکا دریافت کردند، تزریق میشود ولی برای تزریق نوبت اول، در صورت موجود بودن واکسن آسترازنکا، پس از درخواست کتبی و اعلام رضایت شخصی این واکسن تزریق میشود. تزریق دوز یادآور یا همان واکسن بوستر(دوز سوم)، بر اساس نوع واکسن تزریقی در دوزهای اول و دوم است. افرادی که از دریافت نوبت دوم واکسن کرونا آنان«برکت و سینوفارم» سه ماه و واکسن «سوبرانا» یک ماه گذشته است، میتوانند برای دریافت نوبت سوم واکسن به پایگاههای تجمیعی واکسیناسیون استان مراجعه کنند.
همچنین گروههایی که از دریافت نوبت دوم واکسن کرونا، «آسترازنکا و اسپوتنیکوی» به مدت ۶ ماه سپری شده است، برای دریافت دز یادآور میتوانند به پایگاههای واکسیناسیون مراجعه کنند. گفتنی است تزریق دز سوم یا یادآور واکسن کرونا، برای افراد در معرض خطر، اهمیت ویژهای دارد که بایستی به این مهم توجه بیشتری شود.
راه های تسکین علائم کرونا ویروس
کرونا ویروس اغلب باعث درد بدن و تب می شود. خوشبختانه ، داروی بدون نسخه مانند ایبوپروفن ، ناپروکسن یا استامینوفن به شما کمک می کند. با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که یک مسکن ضد نسخه را برای شما در نظر گرفته است. سپس داروهای خود را مطابق برچسب مصرف کنید. ویروس کرونا هنوز درمان قطعی ندارد اما شما می توانید با برخی روشها علائم بیماری کرونا را کاهش دهید. اگر بیماری کرونا ویروس شما تایید شد :
در خانه بمانید تا دیگران را در معرض خطر قرار ندهید
بیماری شما مسری هست ، بنابراین در حالی که احساس بیماری می کنید خانه خود را ترک نکنید. هنگام بهبودی در خانه بمانید. علاوه بر این ، به مردم بگویید که شما بیمار هستید ، بنابراین آنها را ملاقات نخواهید کرد.
اگر به پزشک مراجعه می کنید ، برای جلوگیری از شیوع ویروس ، ماسک صورت بزنید.
با پزشک خود مشورت کنید تا متوجه شوید که بیماری شما چه زمانی بی خطر است. ممکن است تا 14 روز مسری باشید.
استراحت کنید تا بدن شما بهبود یابد
بالا بردن قسمت فوقانی بدن به شما کمک می کند تا از سرفه جلوگیری کنید
بهترین کاری که می توانید برای خود انجام دهید آرامش و استراحت در حالی که بدن شما با عفونت مبارزه می کند. روی تختخواب خود دراز بکشید و بالاتنه خود را روی بالش ها قرار دهید. علاوه بر این ، در صورت سرد شدن ، پتو روی خود بیندازید.
بالا بردن قسمت فوقانی بدن به شما کمک می کند تا از سرفه جلوگیری کنید.
از داروهای کاهش دهنده درد و تب بدون نسخه استفاده کنید
کرونا ویروس اغلب باعث درد بدن و تب می شود. خوشبختانه ، داروی بدون نسخه مانند ایبوپروفن ، ناپروکسن یا استامینوفن به شما کمک می کند. با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که یک مسکن ضد نسخه را برای شما در نظر گرفته است. سپس داروهای خود را مطابق برچسب مصرف کنید.
برای کاهش درد گلو و راه های هوایی از دستگاه بخور استفاده کنید
به احتمال زیاد تخلیه گلو و مخاط خواهید داشت و یک مرطوب کننده نیز می توانند به شما کمک کنند. بخار حاصل گلو و راههای هوایی شما را مرطوب می کند ، که می تواند گلودرد شما را تسکین دهد.
دستگاه بخود خود را بین مصارف با صابون و آب بشویید تا دستگاه کپک نزند.
برای کمک به بهبودی بدن مایعات زیادی مصرف کنید
مایعات به بدن شما کمک می کنند تا عفونت را از بین ببرد و مخاط را رقیق کند. آب ، آب گرم یا چای بنوشید تا بدنتان را هیدراته نگه دارید. علاوه بر این ، سوپ های مایع بخورید تا میزان مصرف مایعات شما بیشتر شود.
مایعات گرم همچنین ممکن است به تسکین گلو درد شما کمک کنند. آب گرم یا چای را با لیمو و یک قاشق غذاخوری عسل امتحان کنید.
واکسن کرونا چگونه برای “اُمیکرون” بهروزرسانی میشود؟
تمامی واکسنهای مبتنی بر آرانای پیامرسان با ایجاد دستورالعملی سلولها را وادار به تولید نسخه بیخطر پروتئین اسپایک میکنند. اگر سویه امیکرون با سویه اصلی ویروس تفاوت داشته باشد این امکان وجود دارد که واکسنهای موجود در برابر آن محافظت ایجاد نکنند و بنابراین شرکتهای سازنده واکسن کرونا باید به فکر به روزرسانی واکسنهای موجود برای مقابله با “اُمیکرون” باشند اما چنین کاری چگونه انجام خواهد گرفت؟ و چه زمانی خواهد برد؟
به گزارش ساینس آلرت، “دبورا فولر”(Deborah Fuller) میکروبیولوژیست دانشگاه واشنگتن که برای دههها به مطالعه واکسنهای مبتنی بر آرانای پیامرسان(mRNA) و دیانای(DNA) پرداخته است توضیح میدهد که چرا ممکن است نیاز باشد واکسنهای موجود را به روزرسانی کنیم و این فرآیند چگونه انجام میشود.
چرا واکسن کرونا نیازمند بروزرسانی هستند؟
اساسا این سوال مطرح میشود که آیا ویروس اُمیکرون به اندازهی کافی تغییر کرده که آنتیبادیهای ایجاد شده توسط واکسن کرونا موجود قادر به تشخیص و خنثی کردن جهشهای جدید آن نباشند یا خیر. کروناویروسها از پروتئین اسپایک برای اتصال به گیرنده “ACE-۲” بر روی سلولهای انسانی استفاده میکنند و بدین ترتیب سلول را آلوده میکنند. تمامی واکسنهای مبتنی بر آرانای پیامرسان با ایجاد دستورالعملی سلولها را وادار به تولید نسخه بیخطر پروتئین اسپایک میکنند. پروتئین اسپایک بدن را تحریک کرده و باعث تولید آنتیبادی میشود. اگر فرد در معرض کروناویروس قرار بگیرد این آنتیبادیها به پروتئین اسپایک ویروس متصل شده و در توانایی آن برای اتصال به سلول انسان و آلوده کردن آنها اختلال ایجاد میکنند.
سویه اُمیکرون جهشی در پروتئین اسپایک داشته است. این تغییرات ممکن است در عملکرد برخی از آنتیبادیهای ایجاد شده توسط واکسنهای کنونی و نه همهی آنتیبادیها اختلال ایجاد کند و این آنتیبادیها قادر به اتصال به پروتئین اسپایک ویروس نباشند. اگر چنین اتفاقی رخ دهد اثر واکسنها در ایجاد مقاومت در برابر ابتلا به سویه اُمیکرون و انتقال این ویروس کم میشود.
واکسن کرونا جدید چه تغییری خواهند داشت؟
واکسنهای آرانای پیامرسان کنونی مانند مدرنا و فایزر پروتئین اسپایک سویه اصلی ویروس را کد میکنند و واکسن جدید یا به روزرسانی شده باید آرانای پیامرسانی داشته باشد که پروتئین اسپایک سویه اُمیکرون را کدگذاری کند. با خارج کردن کد ژنتیکی این سویه جدید میتوان واکسنی تولید کرد که تولید آنتیبادیهای موثر در برابر اُمیکرون را تحریک میکند و از آلوده شدن سلول انسانی جلوگیری میکند. افرادی که واکسن دریافت کردهاند یا به ویروس مبتلا شدهاند احتمالا نیاز به یک دوز بوستر خواهند داشت تا در برابر این سویه و سایر سویههایی که در گردش هستند، مقاوم شوند.
اگر اُمیکرون به عنوان سویه غالب و فراتر از دلتا ظاهر شود، کسانی که واکسن نزدهاند تنها ۲ تا ۳ دوز واکسن بهروزرسانی شده نیاز خواهند داشت. اگر دلتا کرونا و اُمیکرون هر دو در چرخه انتقال ویروس باقی بمانند، مردم باید ترکیبی از واکسنهای کنونی و واکسنهای به روزرسانی شده را تزریق کنند.
چگونه دانشمندان یک واکسن کرونا را به روزرسانی میکنند؟
برای ساخت یک واکسن کرونا به روزرسانی شده مبتنی بر آرانای پیامرسان دو عنصر نیاز است. مورد اول توالی پروتئین اسپایک سویه جدید و دیگری یک رشته دیانای الگو برای ساخت آرانای پیامرسان. در بسیاری از ارگانیسمها، دیانای دستورالعملهای لازم برای ساخت آرانای پیامرسان را فراهم میکند. از آن جا که محققان کد ژنتیکی پروتئین اسپایک اُمیکرون را به دست آوردهاند تنها کاری که باید انجام داد ساخت یک رشته دیانای الگو برای ساخت پروتئین اسپایک و واکسنهای مبتنی بر آرانای پیامرسان است.
محققان برای انجام چنین کاری رشتههای الگوی دیانای را با آنزیمهای مصنوعی و چهار عنصر سازنده آرانای پیامرسان یعنی G، A، U و C ترکیب میکنند. این آنزیمها نسخهای از آرانای پیامرسان را از رشته الگوی دیانای میسازند. این فرآیند رونویسی نام دارد. با استفاده از این فرآیند تنها چند دقیقه برای ساخت مجموعهای از آرانایهای پیامرسان برای تولید واکسن زمان صرف خواهد شد. سپس محققان این آرانایهای پیامرسان را درون نانوذرات چربی قرار میدهند تا از آنها محافظت شود تا زمانی که به بدن فرد تزریق شوند.
چه میزان زمان میبرد تا این واکسن کرونا جدید آماده شود؟
برای ساخت واکسن جدید تنها سه روز زمان میبرد تا رشته الگوی دیانای مورد نیاز را بسازیم و پس از آن حدود یک هفته زمان میبرد تا به اندازه کافی دوز واکسن کرونا برای آزمایش در آزمایشگاه تولید کنیم. شش هفته نیز برای انجام آزمایشهای پیش بالینی زمان صرف میشود که در آن این واکسن روی سلولهای انسانی در لوله آزمایش مورد بررسی قرار میگیرد. بنابراین در طی ۵۲ روز دانشمندان قادرند واکسنهای آرانای پیامرسان را به روزرسانی و آماده تولید کنند و ساخت دوزهایی برای آزمایش پیشبالینی را آغاز کنند.
آزمایشهای بالینی نیز دستکم چند هفته به طول خواهد انجامید و به طور کلی ۱۰۰ روز برای به روزرسانی و آزمایش واکسن جدید نیاز است. شرکتهای تولید کننده واکسن میتوانند همزمان با آزمایش بالینی تولید واکسن کرونا را آغاز کنند تا به محض پایان آزمایشها و دریافت تاییده و مجوز واکسنها را وارد بازار کنند.
آیا واکسنهای به روزرسانی شده باید به طور کامل مورد آزمایش بالینی قرار بگیرند؟
در حال حاضر مشخص نیست که چه میزان داده برای دریافت مجوز از سازمان غذا و دارو نیاز است با این حال تمامی عناصر استفاده شده در واکسنهای جدید مشابه واکسنهای قبلی خواهد بود و تنها تفاوت آنها در چندین کد ژنتیکی است که باعث تغییرات کوچکی در ظاهر پروتئین اسپایک میشود. از نظر ایمنی واکسنهای به روزرسانی شده مشابه واکسنهای آزمایش شده موجود خواهند بود و به دلیل این شباهت، نیازی به انجام آزمایشهای بالینی گستردهای که برای اولین نسل از واکسنهای کووید-۱۹ انجام شد، نیست.
در کمترین حالت، آزمایشهای بالینی برای تایید ایمنی واکسن کرونا و بررسی سطح آنتیبادی مناسب برای مقابله با سویه اصلی، بتا و دلتا انجام خواهد گرفت. اگر تنها چنین مواردی مورد نیاز باشند محققان به تنها چند صد و نه هزاران داوطلب برای به دست آوردن دادههای بالینی نیاز دارند. نکته حائز اهمیت آن است که اگر شرکتهای تولیدکننده واکسن دست به تغییر واکسنهای خود برای سویه اُمیکرون بزنند این اولین باری نخواهد بود که چنین تغییراتی ایجاد کردهاند.
به روز رسانی اکسن آرانای پیامرسان
سویه دیگری به نام B.۱.۳۵۱ (بتا) در ماه اکتبر سال ۲۰۲۰ ظهور کرد که در برابر واکسنهای موجود مقاوم بود. شرکتهای سازنده واکسن به سرعت به خطر احتمالی واکنش نشان دادند و واکسن آرانای پیامرسان را به روز رسانی کردند و آزمایشهای بالینی نیز ترتیب دادند. خوشبختانه این سویه تبدیل به سویه غالب نشد اما گر میشد سازندگان واکسن کرونا میتوانستند به سرعت واکسن مناسب برای آن را وارد بازار کنند. اگر مشخص شود که اُمیکرون یا هر سویه دیگری که در آینده ظاهر میشود نیازمند واکسنی جدید است شرکتها میتوانند به سرعت با این چالش مقابله کنند.
اهمیت دوز سوم واکسن کرونا
بر اساس مطالعاتی که روی دو واکسن امآرانای کرونا تاکنون صورت گرفته است، مشخصا تزریق دوز سوم سطح ایمنی را در افراد افزایش خواهد داد اما این که آیا به تزریق این دوز واقعا نیاز است یا نه موضوعی است که تاکنون پاسخ قطعی برای آن ارائه نشده است. در پاسخ به این سوال که آیا تزریق دوز یادآور منجر به افزایش سطح ایمنی خواهد شد یا نه، باید گفت بر اساس مطالعاتی که روی دو واکسن امآرانای تاکنون صورت گرفته است، مشخصا تزریق دوز سوم سطح ایمنی را در افراد افزایش خواهد داد اما این که آیا به تزریق این دوز واقعا نیاز است یا نه موضوعی است که تاکنون پاسخ قطعی برای آن ارائه نشده است.
هفته گذشته در خبرها عنوان شده بود در صورتی که سازمان غذا و داروی ایالات متحده و مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای این کشور اثربخشی تزریق دوز سوم واکسن برای افرادی را که چند ماه از تزریق دومین دوز واکسنشان گذشته است تأیید کنند، آنها احتمالا از انتهای شهریور ۱۴۰۰ تزریق دوز سوم واکسنهای فایزر و مدرنا را به عنوان دوز یادآور آغاز خواهند کرد.
زمان تزریق دوز سوم واکسن کرونا
بر اساس این خبر تزریق سوم احتمالا با فاصله تقریبا هشت ماه پس از دوز دوم و با اولویت کادر درمان و ساکنان خانههای سالمندان و مراکز نگهداری از بیماران آغاز خواهد شد. این در حالی است که نهتنها هنوز بسیاری از کشورهای جهان به دلیل دسترسینداشتن به منابع واکسن نتوانستهاند بخش قابل توجهی از جمعیتشان را به صورت کامل واکسینه کنند، از سوی دیگر در مجامع علمی هنوز بحث درباره این که دوز سوم واکسن کرونا تا چه حد میتواند تأثیرگذار باشد، چه کسانی برای دریافت آن واجد شرایط هستند و بهترین زمان برای تزریق آن چه موقعی است، ادامه دارد. در ادامه پاسخ بسیاری از این پرسشها را با نگاهی به نظر کارشناسان بررسی خواهیم کرد.
شما عزیران می توانید برای انجام انواع آزمایش در منزل به سایت آزمایشگاهی آنی آزما مراجعه کنید.
سخن پایانی
به هر حال واکسن کرونا علیرغم اینکه بسیار مفید است میتواند برای افرادی که در جامعه حساس قرار گرفتهاند، خطرآفرین باشد. به همین دلیل لیست افراد ممنوع برای واکسن، به مراکز بهداشتی ارسال شده تا در صورتی که اشخاص مراجعهکننده در این لیست قرار گرفتهاند تزریق برای آنها انجام نگیرد. برای مثال مادران باردار زیر ۱۸ سال تا زمانی که متخصصان اطلاع ندادهاند نباید واکسن کرونا را تزریق کنند چون هنوز اطلاعات درمورد اینکه کرونا چه تأثیری میتواند بر روی جنین داشته باشد، در دسترس نیست و عاقلانهترین کار این است که خود را در معرض خطری که ممکن است رخ بدهد قرار ندهیم.