نکاتی در مورد آزمایش بارداری

آزمایش بارداری و نکاتی که باید بدانید

زمانی که رابطه جنسی با هدف بارداری برقرار می شود، باید بانوان آزمایشاتی را انجام دهند تا از بارداری خود مطمئن شوند. در این میان یکی از آزمایشاتی بارداری، اندازه گیری میزان هورمون گنادوتروپین کوریونیک انسانی (hCG) در بدن است. از زمانی که دیواره تخم به دیواره رحم متصل می شود، ترشح این هورمون شروع خواهد شد و اندازه گیری آن تعیین کننده وضعیت بارداری است. اما شما بعد از رابطه، باید یک هفته صبر کرده و سپس برای آزمایش اقدام کنید چرا که ترشح این هورمون از روز ششم شروع شده و هر 3-2 روز یکبار، دو برابر می شود. لازم است خانم های عزیز چند نکته مهم را در مورد این نوع آزمایش بارداری بدانند که در ادامه مقاله پیرامون ان ها صحبت خواهیم کرد.

یکی از آزمایش هایی که همه افراد به نحوی به آن نیاز پیدا می کنند، آزمایش بارداری می باشد. آزمایش بارداری می تواند به شما اطلاع دهد که باردار هستید یا خیر. در این مقاله به صورت خلاصه در مورد این آزمایش و شرایطی که باید رعایت نمایید، ذکر گردیده است.

آزمایش بارداری و نکاتی که باید بدانید

آزمایش بارداری چیست و چگونه عمل می کند؟

آزمایش بارداری به وسیله یا خون شما قابل انجام می باشد و هورمونی بنام گنادوتروپین کوریونیک انسانی (hCG) را بررسی می کند. بدن شما پس از اتصال تخم لقاح یافته به دیواره رحم ، این هورمون را ایجاد می کند. آزاد سازی این هورمون معمولاً حدود 6 روز پس از لقاح اتفاق می افتد. سطح hCG به سرعت بالا می رود ، و هر 2 تا 3 روز دو برابر می شود.

اندازه گیری مقادیر این هورمون در آزمایش بارداری می تواند به شما اطلاع دهد که باردار هستید یا خیر. مقدار این هورمون ۸ تا ۱۱ هفته پس از بارداری به بالاترین حد خود می رسد. اگر سطح اچ سی جی کمتر از mIU/ml ۵ (واحد بین المللی میلی در هر میلی لیتر) باشد، نتیجه ی تست منفی است. اگر سطح اچ سی جی بیشتر از mIU/ml  ۲۵ یا برابر با این مقدار باشد، نتیجه ی تست مثبت است.

نشانه های اولیه بارداری

علائم بارداری در همه افراد یکسان نیست. و حتی علائم حاملگی یک زن ممکن است برای همان زن در حاملگی بعدی یکسان نباشد. و این علائم ممکن است در بخش های مختلف دوران بارداری رخ دهد. بهترین و ساده ترین راه برای اطمینان از علائم بارداری، انجام تست بارداری در آزمایشگاه می باشد.

نشانه ها و علائم اولیه در شروع دوران بارداری

  • نداشتن دوران قاعدگی و توقف عادت ماهیانه
  • استفراغ ،تهوع یا بیماری صبحگاهی از علائم بارداری
  • گرفتگی عظلات رحم
  • تغییرات پستان ها
  • حساسیت به بعضی از بوها:
  • ضعف و سرگیجه
  • کمردرد یکی از شایع ترین علائم بارداری
  • تمایل یا تنفر از غذا ( اصطلاحا ویار):
  • بالا بودن دمای کلی بدن

آزمایش بارداری و نکاتی که باید بدانید

چه نوع تست هایی برای آزمایش بارداری وجود دارد؟

دو نوع اصلی آزمایش بارداری از آزمایش خون و آزمایش ادرار وجود دارد.

آزمایش خون

آزمایش خون بارداری با انجام نمونه گیری وریدی و جمع آوری نمونه خون شما آغاز می شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه نمونه برداری آزمایش خون می توانید به مقاله شرایط و نحوه نمونه برداری در منزل مراجعه فرمایید.) این آزمایشات می توانند بارداری را زودتر از آزمایش بارداری خانگی ، حدود 6 تا 8 روز پس از تخمک گذاری تشخیص دهند.

البته انجام سونوگرافی پس از ۵ الی ۶ هفته از بارداری می‌تواند نتیجه دقیق را در اختیارپزشک، مادر باردار و اعضای خانواده قرار دهد. برای به دست آوردن نتایج بیشتر از آزمایش حاملگی در خانه نیز می توانید استفاده نمایید. دو نوع آزمایش بارداری خون عبارتند از:

آزمایش hCG کیفی به سادگی hCG را بررسی می کند. این آزمایش دو پاسخ “بله” یا “نه” را به این سؤال می دهد ، “آیا شما باردار هستید؟” پزشکان معمولاً این آزمایشات را برای تأیید بارداری حداکثر 10 روز پس از بارداری سفارش می دهند. برخی می توانند hCG را خیلی زودتر تشخیص دهند.

تست hCG کمی (بتا hCG) مقدار دقیق hCG را در خون شما اندازه گیری می کند. حتی می تواند سطح بسیار کمی hCG را پیدا کند. این آزمایشات ممکن است به ردیابی مشکلات در دوران بارداری کمک کند. پزشک شما ممکن است از این آزمایشات برای رد حاملگی خارج رحمی ، هنگام کاشت تخمک بارور شده در خارج از رحم یا بعد از سقط جنین ، که سطح hCG به سرعت سقوط می کند ، استفاده کند.

آزمایش ادرار

شما می توانید آزمایش بارداری به وسیله ادرار را در خانه و به وسیله کیت هایی که از داروخانه تهیه می نمایید، انجام دهید. در کنار خصوصی و راحت بودن ، تست های بارداری خانگی سریع و قابل استفاده است. آنها همچنین در صورت پیروی از دستورالعمل ها بسیار دقیق هستند. این آزمایشات بارداری همه به روش مشابهی کار می کنند. شما آزمایش ادرار خود را به یکی از این روش ها آزمایش می کنید:

کیت آزمایش را در جریان ادرار خود نگه دارید

ادرار خود را در یک ظرف جمع کرده و کیت تست را درون آن فرو کنید

ادرار را در یک ظرف جمع کرده و از یک قطره چکان برای قرار دادن آن روی کیت تست استفاده کنید

قبل از دیدن نتایج باید چند دقیقه صبر کنید.

بعد از انجام آزمایش بارداری، می توانید نتایج خود را با مراجعه به پزشک خود ، که می تواند آزمایش های پیشرفته تری را نیز انجام دهد ، تأیید کنید.

آزمایش بارداری و نکاتی که باید بدانید

چه موقع باید آزمایش بارداری را انجام دهیم

برخی از تست های بارداری می توانند قبل از از دست دادن پریود ، hCG را تشخیص دهند. اما اگر تا روز اول یک دوره از دست رفته صبر کنید ، نتایج دقیق تر خواهند بود. اگر اولین آزمایش را در صبح انجام دهید ، وقتی ادرار شما غلیظ تر است ، نتایج نیز ممکن است دقیق تر باشد.

هورمون hCG از دو زنجیره آلفا (a) و بتا (b) تشکیل شده است. زنجیره آلفای هورمون HCG از نظر ساختمانی با هورمون های LH ـ FSH و TSH مشابه است، اما زنجیره بتای آن، ساختار منحصر به فردی دارد، به همین دلیل، اساس آزمایش های سرولوژی تعیین حاملگی، جستجوی زنجیره بتای هورمون hCG می باشد.

زماني كه اسپرم و تخمک لقاح پیدا می کنند، تخمک لقاح یافته به طرف رحم رفته و در جدار آن لانه گزینی می کند. بین 3 تا 10 روز بعد جفت تشکیل می شود. HCG ( هر دو بخش آلفا و بتا ) توسط سلول های تروفوبلاستیک جفت سنتز می شود و نیمه عمر آن 12 تا 36 ساعت است . مهمترین وظیفه این هورمون نگه داری از جسم زرد است که تولید استرادیول و پروژسترون می کند .

مقدار این هورمون در حاملگی طبیعی از روز ششم تا دهم بعد از لقاح در سرم خون مادر شروع به بالا رفتن می كند (حتی گاه از روز سوم لقاح هم قابل شناسایی است).

هورمون hCG كه از جفت ترشح مي شود، ابتدا در خون ظاهر شده، سپس بعد از شروع متابولیزه شدن در ادرار انتشار می یابد و دفع می شود؛ بنابراين آزمایش خون حساس تر است و زودتر مثبت می شود. درموارد حاملگی خارج رحمی هم که حتماً باید خون تست شود.

نتایج آزمایش بارداری به چه معنی است؟

نتایج ممکن است به صورت یک خط ، یک رنگ یا نمادی مانند علامت “+” یا “-” نشان داده شود. آزمایش های دیجیتال کلمات “باردار” یا “باردار نیست” را نشان می دهد. مهم است بدانید که نتیجه مثبت یا منفی به چه معنی است.

اگر نتیجه مثبتی بگیرید ، باردار هستید. مهم نیست چقدر خط ، رنگ یا علامت ضعیف است. اگر نتیجه مثبتی بدست آورید ، ممکن است بخواهید با پزشک خود تماس بگیرید تا در مورد آینده صحبت کند.در موارد بسیار نادر، می توانید نتیجه مثبت کاذب داشته باشید.

این بدان معنی است که شما باردار نیستید اما آزمایش می گوید شما باردار هستید. اگر خون یا پروتئین در پوست خود دارید ، می توانید نتیجه مثبت کاذب داشته باشید. برخی از داروهای مانند آرام بخش ، ضد تشنج ، خواب آور و داروهای باروری می توانند نتایج مثبت کاذب داشته باشند.

اگر نتیجه منفی بگیرید، احتمالاً باردار نیستید.

آزمایش بارداری و نکاتی که باید بدانید

اما ممکن است به دلایل زیر جواب منفی کاذب نیز گرفته باشید:

آزمایش از تاریخ انقضای خود گذشته است.

شما تست را به روش اشتباه انجام دادید. 

خیلی زود تست کرده اید

ادرار شما خیلی رقیق است زیرا درست قبل از آزمایش مایعات زیادی نوشیده اید. 

شما داروهای خاصی مانند دیورتیک ها یا آنتی هیستامین ها مصرف می کنید.

اگر نتیجه منفی به دست آوردید ، سعی کنید ظرف حدود یک هفته دوباره آزمایش کنید تا دوباره بررسی کنید. برخی از تست های بارداری خانگی بدون توجه به نتایج اول شما ، انجام این کار را انجام می دهند.

اگر آزمایش را دو بار انجام دادید و نتایج متفاوتی کسب کردید ، با پزشک خود تماس بگیرید. آزمایش خون ایده خوبی برای تأیید نتایج است. اگر سؤال دیگری درباره آزمایش بارداری یا نتایج آن دارید ، با پزشک یا شماره تلفن ذکر شده در آزمایش تماس بگیرید.

میزان سطح هورمون HCG در هفته‌های مختلف بارداری سالم از آخرین دوره قاعدگی (در زنان در سنین باروری):

 ۳ weeks LMP: ۵ – ۵۰ mIU/ml

 ۴ weeks LMP: ۵ – ۴۲۶ mIU/ml

 ۵ weeks LMP: ۱۸ – ۷، ۳۴۰ mIU/ml

 ۶ weeks LMP: ۱، ۰۸۰ – ۵۶، ۵۰۰ mIU/ml

 ۷ – ۸ weeks LMP: ۷، ۶۵۰ – ۲۲۹، ۰۰۰ mIU/ml

 ۹ – ۱۲ weeks LMP: ۲۵، ۷۰۰ – ۲۸۸، ۰۰۰ mIU/ml

 ۱۳ – ۱۶ weeks LMP: ۱۳، ۳۰۰ – ۲۵۴، ۰۰۰ mIU/ml

 ۱۷ – ۲۴ weeks LMP: ۴، ۰۶۰ – ۱۶۵، ۴۰۰ mIU/ml

 ۲۵ – ۴۰ weeks LMP: ۳، ۶۴۰ – ۱۱۷، ۰۰۰ mIU/ml

برخی مواقع بالا یا پایین بودن غیر عادی سطح این هورمون می‌تواند نشان دهنده سقط جین، بارداری خارج رحمی، بارداری مولار یا بارداری‌های متعدد باشد.

مقادیر پایین يا بسيار بالاي اچ‌سی‌جی نيز مي تواند علل مختلفی مانند اشتباه در تخمین سن حاملگی داشته باشد و می بایست آزمایش طی 72-48 بعد تکرار شود تا بتوان با توجه به تغییرات سطح هورمون، قضاوت نمود. مثلاً سطوح پایین اچ‌سی‌جی می‌تواند نشان دهنده احتمال سقط يا حاملگی نابجا باشد و يا سطوح بالای اچ‌سی‌جی می‌تواند بيانگر مواردي همچون حاملگی مولار يا چندقلویی باشد.

نكات :

  •    این آزمایش را هرزمان که مشکوک به حاملگی طبیعی و یا حتی موارد خارج رحمی، مي توان انجام داد.
  • در موارد بدخیمی هائی که نامبرده شد و یا حین درمان آن ها نیز، برای ارزیابی چگونگی پاسخ بیمار به درمان از اين آزمايش مي توان استفاده نمود.
  • ناشتا بودن لازم نیست. مصرف آب مانعی ندارد و حتی قطع داروهای دیگر فرد ضروری نیست. (بجز داروهایی که حاوی این هورمون باشند. این داروها برای درمان نازایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.)
  • مدت زمان آزمایش نیم ساعت است و در هرساعت شبانه روز قابل انجام می باشد.
  • مقدار این هورمون به طور معمول توسط پزشکان دوباره اندزاه گیری نمی‌شود مگر این که مشکلی به وجود آمده باشد. در صورت خونریزی، درد شدید شکمی یا سابقه سقط ممکن است پزشک این آزمایش را تکرار کند.

چه داروهایی بر نتیجه آزمایش بارداری تاثیر می گذارند؟

بعضی از داروها می توانند بر نتیجه ی تست بارداری تاثیر بگذارند.

این داروها شامل موارد زیر می شوند:

  • پرومتازین، که برای درمان حساسیت های خاص استفاده می شود.
  • داروهای بیماری پارکینسون
  • قرص های خواب آور
  • بعضی از داروهای آرامبخش مانند کلرپرومازین
  • مواد مخدر مانند متادون
  • داروهای مسکن
  • داروهای ضد تشنج مانند داروهای صرع
  • داروهای ناباروری
  • داروهای ادرارآور

در صورت وجود الکل در خون تاثیری بر تست بارداری ندارد چون در اندازه گیری سطح هورمون، اختلالی ایجاد نمی کند. اما هر کسی که در حال تلاش برای باردار شدن است یا انتظار دارد که باردار شود، باید از مصرف الکل پرهیز کند چون الکل می تواند بر رشد جنین تاثیر بگذارد. مصرف الکل در اوایل بارداری می تواند خطر سقط جنین، زایمان زودرس، و وزن پایین در هنگام تولد را افزایش دهد.

آزمایش بارداری و نکاتی که باید بدانید

 چه بیماری هایی بر آزمایش بارداری تاثیر می گذارند

گاهی اوقات ممکن است نتیجه ی تست مثبت باشد اما زن باردار نباشد. برخی بیماری ها ممکن است موجود بالا رفتن میزان هورمون اچ سی جی در بدن شوند که شامل موارد زیر هستند:

  • کمبود ايمونوگلوبولين A (IgA)، که یک آنتی بادی مهم در عملکرد ایمنی است.
  • بیماری تروفوبلاستیک بارداری، که یک تومور نادر مرتبط با بارداری است.
  • نئوپلاسم تروفوبلاستیک بارداری، که یک تومور رحمی نادر است.

برخی سرطان موجب افزایش اچ سی جی در بدن می شوند. این سرطان ها شامل کارسینوم سلول ترانزیشنال مثانه و مجاری ادراری، سرطان پروستات، سرطان کلیه، و سرطان های سیستم گوارش هستند. ممکن است از تست بارداری برای بررسی این سرطان ها نیز استفاده شود.

شما می توانید آزمایش بارداری و سایر آزمایش های خون خود را بدون این که نیاز باشد به صورت حضوری به آزمایشگاه مراجعه نمایید به وسیله آزمایش در منزل و در آزمایشگاه آنی آزما انجام دهید. برای این کار کافیست تا به سایت آنی آزما مراجعه نمایید و پس از طی مراحل پذیرش اینترنتی نسبت به تعیین مکان و زمان نمونه برداری در منزل خود اقدام نمایید.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

یک دیدگاه در نکاتی در مورد آزمایش بارداری

  1. سحر جوانمرد می‌گوید:

    سلام .یه سایت هست به اسمdrlanda.ir به صورت آنلاین بعد از این که برگه آزمایش رو براشون فرستادین آزمایش تون رو تفسیر میکنن و اون رو برتون میفرستن .دمشون گرم سایت کار راه اندازیه.
    گفتم بهتون پیشنهاد بدم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.