یکی از موضوعاتی که هنوز برای مردم دنیا روشن نشده است این است که سر منشأ کووید ۱۹ دقیقاً به کدام کشور و به چه موضوعی برمیگردد؟ اگر به خاطر داشته باشید، در ابتدای شیوع کرونا این بحث مطرح شد که ویروس کرونا در کشور چین به دلیل مصرف گوشت خفاش وارد بدن یک انسان شد و از آن زمان شیوع آن در بین جامعه انسانی آغاز گردید. اکنون بعد از گذشت دو سال، یک دانشمند آمریکایی مجدداً بحث مربوط به منشأء کووید ۱۹ را داغ کرده و تصمیم گرفته است اطلاعاتی را به دنیا عرضه کند. ما نیز نتیجه یافتههای او را در این مقاله گردآوری خواهیم کرد.
دلیل احتمالی همهگیری کووید-۱۹
ارزیابی یک دانشمند برجسته آمریکایی، مبنی بر اینکه یک بازار فروش حیوانات زنده در چین و نه حادثه نشت از یک آزمایشگاه، دلیل احتمالی همهگیری کووید-۱۹ است، باعث برانگیخته شدن مجدد بحث پرسابقه بینالمللی بر سر منشا این بیماری شده است. به گزارش پایگاه ای.زد سنترال، این دانشمند به نام مایکل ووروبی اخیرا گفت تحقیقاتش که در ۱۸ نوامبر در مجله ساینس منتشر شد، نشان می دهد که گزینه نشت در آزمایشگاه به عنوان منشا همه گیری کووید-۱۹ “تقریباً مردود شده است”. او گفت که بر اساس تحقیقاتش در عوض معتقد است این همه گیری بر اثر سرایت طبیعی از حیوان به انسان رخ داده است.
تحقیقات او، که طی چندین ماه و با کمک مترجمان انجام شد، یک فروشنده زن غذاهای دریایی در بازار فروش حیوانات زنده در هوانان در نزدیکی شهر ووهان چین را به عنوان اولیه ترین مورد شناخته شده ابتلا به کووید-۱۹ شناسایی کرد. او دریافت که حسابدار ۴۱ ساله اهل ووهان که قبلا از سوی چین و سازمان بهداشت جهانی شناسایی شد، اولین مورد شناخته شده ابتلا به کووید-۱۹ نیست. منشا ویروسی که باعث بیماری کووید-۱۹ در انسان می شود از همان ابتدا منبع بحث و جدل بوده است.
مقامات به حیوانات موجود در این بازار به عنوان منشا احتمالی اشاره کرده بودند، اما فرضیه دیگری مبنی بر اینکه ویروس در یک آزمایشگاه تحقیقاتی چینی وجود داشته و سپس از طریق این آزمایشگاه- به طور تصادفی یا عمدی – منتشر شده، همچنان مطرح است. جدای از پیامدهای سیاسی این منشا، دانشمندانی نظیر ووروبی خواستار تحقیقات شفافتر شده و میگویند که درک منشأ این همهگیری کلید کاهش شیوع بیماریها در آینده است.
سر منشاء کووید-۱۹
مقاله ووروبی بیان میکند، تحقیقات جدید دریافتند که روند رصد بیماری از سوی چین، مورد زودهنگام تری را که “شواهد قوی مبنی بر مطرح بودن بازار فروش حیوانات زنده به عنوان منشا همه گیری ارائه می کند” شناسایی نکرده است. ووروبی تاکنون مشکلی با این احتمال که نشت در آزمایشگاه عامل پیدایش اولین عفونت انسانی کووید-۱۹ بوده نداشت. او یکی از ۱۸ دانشمند امضا کننده یک نامه سرگشاده ای به تاریخ ۱۴ مه بود که در مجله ساینس انتشار یافت و خواستار یک تحقیقات شفاف داده محور در مورد منشاء کووید-۱۹ ۹ شد.
این دانشمندان نوشتند، دانستن چگونگی ظهور کووید-۱۹ برای اطلاع رسانی درباره استراتژی های جهانی مربوط به کاهش خطر شیوعهای بیماری در آینده بسیار مهم است. ووروبی در مصاحبه ای با رسانه آریزونا ریپابلیک گفت: من به صورت جدی ایده نشت در آزمایشگاه را در نظر گرفتم. اما همانطور که من شواهد را دنبال کردم، همه چیز از این ایده دور بود و قاطعانه بازار فروش حیوانات زنده را به عنوان منشا بیماری نشان می دادند.
ووروبی که یک متخصص بیماریهای عفونی و رئیس دپارتمان اکولوژی و زیستشناسی تکاملی در دانشگاه آریزوناست، از زمان انتشار مقاله اش مورد توجه رسانهها و بحثها در رسانههای اجتماعی قرار گرفته است و مجددا بحثهای عمومی را در مورد این که چطور ویروس SARS-CoV-۲ ابتدا انسانها را آلوده ساخته به راه انداخت.
موافق و مخالف نظر ووروبی
برخی از واکنش ها انتقادی بود و گروهی با نظریه ووروبی مخالفت کرده و خواستار تحقیقات بیشتر شده اند. ووروبی تاکید کرد که تحقیقات در مورد منشاء همه گیری همچنان ادامه دارد. او گفت: کارهای بیشتری برای انجام دادن وجود دارد و اکنون در حال کار بر روی تحلیل های تکمیلی هستم. وی که در جامعه علمی به دلیل فعالیتهای تشخیصی اپیدمیولوژیک مشهور است، گفت: یافتههای مقاله علمی او شامل “شواهدی قانعکننده” است مبنی بر اینکه انتقال گروهی بیماری در بازار هوانان در نزدیکی ووهان آغاز شده است.
او پیشتر تحقیقات پیشگامانهای را در مورد تاریخچه شیوع HIV/AIDS انجام داده است. او با اشاره به بازخوردها در مورد مقاله گفت: گرچه در توییتر طرفداران نظریه نشت در آزمایشگاهی کمی دافعه نشان دادند، اما هیچ چیز قابل توجهی مطرح نشد. و بنابراین من واقعاً فکر می کنم که این مساله به این بازار خاص به عنوان مکان احتمالی منشا همه گیری اشاره می کند.
ووروبی گفت که فروشنده زن غذاهای دریایی که در مقاله شناسایی شده است، وی گویشیان نام داد و در ۱۰ دسامبر بیمار شد و احتمالاً از طریق سرایت تنفسی ویروس از یک حیوان میزبان آلوده شده است. این در حالی است که به رغم این ارزیابی او در این مصاحبه، مقاله اصلی او تاریخ بیمار شدن این زن را ۱۱ دسامبر ذکر کرده بود. وی در ایمیلی که در روزهای اخیر فرستاد نوشت: فروشنده غذاهای دریایی در ۱۰ دسامبر بیمار شد. این در نسخه چاپی مقاله تصحیح خواهد شد.
من پس از پست کردن نسخه اولیه آن را مشخص کردم. او خاطرنشان کرد که تحقیقاتش این که گویشیان “بیمار صفر” – یعنی اولین مورد کووید-۱۹ در یک انسان – این همهگیری بوده را تایید نکرده است بلکه او اولین مورد شناخته شدهای از ابتلا است که محققان میتوانند شناسایی کنند.
سازمان جهانی بهداشت: تاکنون فوت ناشی از سویه اُمیکرون گزارش نشده است
سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرد: با وجود گسترش سویه جدید کووید-۱۹ موسوم به سویه اُمیکرون، تاکنون فوت ناشی از این سویه گزارش نشده است. این سازمان در بحبوحه هشدارها نسبت به اینکه سویه اُمیکرون می تواند بر روند بازیابی وضعیت اقتصادی جهانی تاثیر منفی داشته باشد، اعلام کرد: این سویه دستکم در ۳۸ کشور جهان شناسایی شده اما هیچ مورد فوت ناشی از آن گزارش نشده است.
ایالات متحده و استرالیا از جمله جدیدترین کشورهایی هستند که انتقال بومی سویه اُمیکرون را گزارش کرده اند و شیوع این سویه موجب شده مجموع آمار مبتلایان به کووید-۱۹ در آفریقای جنوبی از سه میلیون نفر فراتر رود. همچنین این سازمان هشدار داده است که ممکن است هفته ها طول بکشد تا مشخص شود مسری بودن سویه اُمیکرون به چه میزان است، آیا موجب بروز نوع شدید بیماری می شود و روش های درمانی و واکسیناسیون تا چه میزان در برابر آن موثر هستند.
“مایکل رایان”، رئیس بخش فوریتهای سازمان جهانی بهداشت گفت: در تلاش هستیم به سوالات موجود در رابطه با این سویه پاسخ دهیم. بنابر اعلام این سازمان، تا روز گذشته (جمعه) مورد فوت ناشی از ابتلا به سویه اُمیکرون گزارش نشده است اما گسترش این سویه هشدارهایی را در پی داشته چرا که احتمال دارد طی چند ماه آینده بیش از نیمی از موارد ابتلا به کووید-۱۹ در اروپا به سویه اُمیکرون اختصاص پیدا کند. به گزارش روزنامه گاردین، بررسیهای اولیه محققان در آفریقای جنوبی حاکی از آن است که سویه اُمیکرون در مقایسه با دو سویه دلتا و بتا، سه برابر بیشتر احتمال دارد موجب ابتلای مجدد شود.
تولید آدامسی که قدرت انتقال کووید-۱۹ را کاهش میدهد
در آزمایشات اولیه که با استفاده از نمونه بزاق افراد مبتلا به کرونا انجام شد و توانستند آر ان ای (اسید ریبونوکلئیک) ویروسی موجود در نمونهها را به میزان بسیار زیادی کاهش دهند. محققان دانشگاه پنسیلوانیا در آمریکا با استفاده از نوعی پروتئین گیاهی توانستند آدامسی تولید کنند که مانند یک تله برای ویروس SARS-CoV-۲ عمل میکند و با کاهش بار ویروسی در بزاق، موجب کاهش میزان انتقال آن میشود. به گزارش پایگاه خبری ساینس، محققان با تجزیه و تحلیل یک پروتئین گیاهی موسوم به angiotensin-converting enzyme ۲ (ACE۲) دریافتند این پروتئین قابلیت اتصال به پروتئین خوشهای ویروس کووید-۱۹ را در سلولهای انسان دارد. همچنین در تحقیقات دیگر مشخص شد با تزریق این پروتئین به افراد مبتلا به عوارض شدید کرونا میتوان بار ویروسی بدن آنها را کاهش داد.
این محققان این پروتئین را با ماده دیگری ترکیب کردند که قابلیت عبور پروتئین از سدهای مخاطی را فراهم کرده و اتصال آن به ویروس را تسهیل میکند، سپس آن را با ماده دیگری که به شکل یک آدامس گیاهی به منظور پاکسازی پلاکهای دندان ساخته شده بود، ترکیب کردند و توانستند آدامسی را بسازند که ویروس کووید ۱۹ را به دام میاندازد و بار آن را در بزاق بیماران کاهش میدهد. در آزمایشات اولیه که با استفاده از نمونه بزاق افراد مبتلا به کرونا انجام شد، محققان توانستند آر ان ای (اسید ریبونوکلئیک) ویروسی موجود در نمونهها را به میزان بسیار زیادی کاهش دهند. اکنون محققان در تلاش هستند تا مجوزهای لازم برای آزمایشات انسانی این فناوری را دریافت کنند. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Molecular Therapy منتشر شده است.
واکسن آسترازنکا نیز به گروه دوزهای تقویتکننده ایمن پیوست
بر اساس نتایج تحقیق جدید استفاده از هفت واکسن کووید-۱۹ هنگامی که بهعنوان دوز تقویتکننده استفاده میشوند، پاسخ ایمنی قوی ایجاد میکنند. تحقیقی با عنوان کوو-بوست (COV-BOOST)، پاسخ ایمنی و عوارض جانبی واکسنها را بر اساس آزمایش آن در بریتانیا بررسی کرد. هفت واکسن بررسی شده در این تحقیق شامل واکسن آسترازنکا، فایزر، نواواکس، جانسون و جانسون، مدرنا، والنوا و کیوروک بودند. در حال حاضر تزریق دوزهای تقویتکننده اهمیت پیدا کردهاند زیرا محافظت در برابر واکسنها به مرور زمان به خصوص بعد از ۶ ماه کاهش مییابد.
بودجه تحقیق جدید توسط کارگروه واکسن بریتانیا و موسسه ملی تحقیقات سلامت تامین شده است و محققان این تحقیق از موسساتی مانند بنیاد NHS بیمارستان ساوتهمپتون، دانشگاه ساوتهمپتون، امپریال کالج لندن و مرکز تحقیقات بیومدیکال NIHR آکسفورد هستند. محققان دانشگاه آکسفورد و گروه واکسن آکسفورد نیز بخشی از این مطالعه بودند.
کارآزمایی تصادفی فاز دوم مطالعه
کارآزمایی تصادفی فاز دوم این مطالعه شامل ۲۸۷۸ شرکتکننده سالم بود. طبق گزارشها، شرکتکنندگان بین یک تا ۳۰ ژوئن ۲۰۲۱ در بریتانیا از جوامع مختلف شرکت کردند. همه شرکتکنندگان ۳۰ سال یا بیشتر داشتند (نیمی از آنان بالای ۷۰ سال بودند). واکسنها بهعنوان دوز تقویتکننده ۱۰تا ۱۱ هفته پس از تکمیل واکسیناسیون دو دوز شرکتکنندگان مورد استفاده قرار گرفتند.
این تحقیق بر روی اثرات نامطلوب پس از هفت روز تزریق تقویتکننده و سطح آنتیبادیها پس از ۲۸ روز متمرکز شد. مورد دیگری که بررسی شد پاسخ ایمنی سلول تی بود (سلولهای تی در کنترل شدت بیماری کلیدی هستند). در حالی که هر هفت واکسن، تاثیر بر پروتئین اسپایک را پس از دو دوز واکسن آسترازنکا افزایش دادند اما تزریق تقویتکننده والنوا پس از دو دوز واکسن فایزر موثر نبود. واکسن آسترازنکا، سطوح آنتیبادی از ۱.۸ برابر به ۳۲.۳ برابر با توجه به تقویتکننده مورد استفاده (واکسن مدرنا) و سطح آنتیبادی در مورد فایزر از ۱.۳ برابر به ۱۱.۵ برابر افزایش یافت.
عوارض جانبی
عوارض جانبی رایج شامل خستگی، سردرد و درد در محل تزریق بود و ۲۴ نفر از شرکتکنندگان عوارض شدید را تجربه کردند. پروفسو سائول فاوست، سرپرست این مطالعه گفت: «دادههای عوارض جانبی نشان میدهد که هر هفت واکسن برای استفاده بهعنوان دوز سوم بیخطر هستند». وی خاطرنشان کرد: سطوح عوارض جانبی التهابی «قابل قبول» است. پروفسور فاوست همچنین اظهار کرد: این مطالعه دلگرمکننده است و اعتماد به نفس و انعطافپذیری را در توسعه برنامههای تقویتکننده هم در بریتانیا و هم در سطح جهانی نشان میدهد. محققان هشدار دادند که دادههای مربوط به دوزهای تقویتکننده این تحقیق باید با احتیاط تفسیر شوند.
آنان بیان کردند که دادهها فقط پاسخ ایمنی و نه محافظت در برابر کووید-۱۹ را ارزیابی کرده است همچنین نمیتواند رابطهای بین سطوح آنتیبادی در روز ۲۸ و محافظت طولانیمدت را نشان دهد. قابل ذکر است که فواصل بین دوزها نیز در بین شرکتکنندگان متفاوت بود. علاوه بر این، شرکتکنندگان همگی بالای ۳۰ سال سن داشتند و اکثریت سفیدپوست بودند. نتایج این تحقیق در نشریه The Lancet منتشر شده است.
تست آنتی بادی واکسن کووید-۱۹
برای انجام تست آنتی بادی واکسن تنها کافیست از صفحه اصلی آنی آزما پذیرش خود را به صورت آنلاین انجام دهید. در این روش شما دیگر نیازی به مراجعه حضوری ندارید و تمام مراحل آزمایش ( پذیرش و جوابدهی ) به صورت آنلاین انجام می شود و نمونه گیری در منزل ، محل کار و یا در محل که برای شما آسان است انجام می شود. برای انجام نمونه گیری در محل آنی آزما برای بیمارانی که قادر به حضور در آزمایشگاه نیستند و یا مراجعینی که تمایل به نمونه گیری در منزل یا محل کار را دارند، سرویس نمونه گیری در منزل توسط افراد مجرب را فراهم نموده ایم.
بدین منظور می توانید با مراجعه حضوری و یا تلفنی آدرس بیمار و آزمایش های درخواستی را اعلام نمایید و یا با ثبت مکانیزه درخواست خود در وب سایت ما با پر کردن فرم زیر منتظر تماس همکاران ما باشید تا در اولین فرصت یا زمان مورد درخواست شما جهت نمونه گیری مراجعه شود. تست آنتی بادی واکسن به منظور بررسی سیستم ایمنی علیه کووید ۱۹ پس از تزریق واکسن انجام می شود. اگر واکسن تزریق کرده اید و پس از چند روز می خواهید ایمنی بدنتان را علیه کرونا بسنجید به راحتی می توانید این آزمایش را به صورت آنلاین با آنی آزما انجام دهید.
سخن پایانی
در این مقاله ما نظریه دانشمندان آمریکایی مربوط به منشأء ویروس کووید ۱۹ را بررسی کرده و از طرفی نظرات موافق و مخالف وی را نیز ارائه نمودیم. آگاهی از منشا هر کدام از ویروسها، این امکان را فراهم میکند تا انسانها مراقبت بیشتری نسبت به خود و جامعه بشریت داشته باشند. در حال حاضر آنچه اهمیت بیشتری دارد، کنترل ویروس کرونا است. چون هر روز سویههای جدیدی از آن به دنیا معرفی میشود. تنها راه فعلی که میتواند انسان را از مرگ نجات دهد، رعایت پروتوکلهای بهداشتی است زیرا واکسیناسیون نیز نمیتواند ما را از تمام سویهها مصون نگه دارد.