آیا شما از آزمایشات چکاپ مردان اطلاع دارید؟

در میان گروهی از آزمایشاتی که لازم است سالانه برای تعیین سلامت بدن انجام گیرد، آزمایش چکاپ مردان از جمله مواردی است که لازم است آقایان حتما آن ها را انجام دهند. تفاوت در فیزیولوژی و مورفولوژی بدن مردان و زنان باعث می شود که آزمایشات چکاپ آن ها نیز با یکدیگر تفاوت داشته باشد. شما چگونه متوجه شوید بدن شما به هیچ بیماری خاصی مبتلا نشده است مگر اینکه در ظاهر، علائمی را مشاهده کنید. اما زمانی این علائم بروز می کند که بیماری در بدن اوج گرفته باشد. به همین دلیل عاقلانه ترین کار این است که در طول سال و در بازه های زمانی معین، آزمایشات چکاپ را انجام دهید تا در صورتی که کوچکترین خطری شما را تهدید می کند، قبل از شدت گرفتن بیماری درمان را شروع کنید.

آزمایش چکاپ مردان شامل آزمایشاتی می باشد که مردان باید به طور دوره ای در سال انجام دهند تا از وضعیت سلامت جسمی خود اطمینان یابند یا اگر مشکلی در این وضعیت وجود داشت درصدد پیشگیری یا درمان باشند. به طور کلی آن چه که مردان را از زنان متمایز می کند هورمون های جنسی می باشد. این هورمون ها که موجب تمایز از جنس مونث می گردد البته ممکن است زمینه را برای برخی بیماری ها مهیا کند و همچنین در برخی بیماری ها بدن مردان نسبت به زنان مقاوم تر باشند بنابراین چکاپ مردان با چکاپ زنان دارای تفاوت هایی می باشد.

آزمایش چکاپ مردان

برای مثال در چکاپ مردان متوجه می شویم مردان نسبت به عفونت ها حساس تر هستند ولی بیماری های خود ایمنی در مردان نسبت به زنان کم تر مشاهده می شود. به طور دقیق علت این موضوع شناخته شده نیست ولی دانشمندان احتمال می دهند علت مربوط به هورمون های جنسی و تفاوت سیستم ایمنی مردان و زنان باید جستجو کرد. در ادامه به طور اختصاصی در مورد آزمایش چکاپ مردان اشاره می شود:

آزمایش چربی خون

اولین آزمایش در چکاپ مردان که حایز اهمیت می باشد، آزمایش چربی خون است. چربی خون که شامل کلسترول تام، کلسترول خوب، کلسترول بد، تری گلیسیرید می باشد در صورت بالا بودن کلسترول بد و تری گلیسیرید و پایین بودن کلسترول خوب منجر به بروز مشکلات قلبی و عروقی از جمله حمله قلبی و سکته مغزی می شود. کلسترول بالا باعث رسوب در رگ ها و تصلب شریان می شود. آمار ها نشان می دهد آمار سکته و ناراحتی های قلبی در مردان بیش از زنان می باشد بنابراین ریسک فکتور های این بیماری در چکاپ مردان باید بررسی و آزمایش شود. مردان بالای 20 سال باید هر 3 الی 5 سال نسبت به این آزمایش مراجعه کنند. البته در مردانی با فاکتور های چاقی، سیگاری، دارای سابقه ی بیماری در افراد خویشاوند و غیره باید حداقل هر سال یکبار برای چکاپ انجام گیرد.

آزمایش پروستات PSA

از مهم ترین موارد چکاپ مردان می توان به آزمایش پروستات  PSA اشاره کرد. PSA یک گلیکوپروتئین می باشد که به طور عمده از سلول های پروستات تولید و وارد خون می شود. وظیفه این گلیکوپروتئین مایع کردن منی و کمک به باروری می باشد بنابراین در خون مقادیر نرمالی از این ماده وجود دارد ولی در صورت مشکلاتی در پروستات مقدار آن از حد مجاز بالا می رود و به عنوان زنگ خطر شمرده می شود. البته باید دانست مقدار بالای PSA به طور حتم به معنای سرطان پروستات نمی باشد بلکه التهاب و عفونت پروستات نیز باعث آن می تواند باشد که فرد دو هفته تحت درمان آنتی بیوتیک قرار می گیرد اگر مقدار PSA همچنان بالا بود بعد از غربالگری، باید از شخص نمونه برداری پروستات شود.

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم و یک سرطان رایج در مردان می باشد ولی تشخیص به موقع این بیماری با 95 درصد احتمال بهبودی وجود دارد. آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن ۵۰ سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنان چه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن ۴۰ سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

ویتامین D

در چند دهه ی اخیر به علت تغییر سبک زندگی و افزایش ضد آفتاب ها و همچنین استفاده کم تر از مواد غذایی غنی از ویتامین D باعث فقر ویتامین Dشده است. مقدار عمده این ویتامین از طریق نور خورشید در بدن تولید می شود به طوری که اگر در مقابل نور خورشید قرار گیرید 5 دقیقه کافیست تا مقدار ویتامین لازم برای یک روز تامین شود. علاوه بر این ویتامین D به طور جزئی از مواد غذایی دریافت می شود. ویتامین D در بدن اعمال زیادی از جمله رشد و استحکام استخوان ها ، رشد سلول ها می توان اشاره کرد البته لازم به ذکر است که اخیرا پزشکان دریافته‌اند که ویتامین D یک ماده کلیدی است که علاوه بر حفظ استحکام استخوانها در مقابل ایجاد سرطان، عفونتها و تعدادی از مشکلات جسمی دیگر نیز نقش حفاظتی دارد.در یک مطالعه که در اخیرا انجام شده نشان داده است که مردانی که سطح ویتامین D بدنشان پائین می باشد، بیشتر از سایرین در معرض بروز حملات قلبی هستند همچنین بنابراین در چکاپ مردان این آزمایش نیز ضروری می باشد.

آزمایش تستوسترون

تستوسترون هورمون جنسی مردانه می باشد که از بیضه ها ترشح می شود. تستوسترون علاوه بر مردان در زنان نیز از تخمدان ها ترشح می شود ولی میزان این هورمون در مردان بسیار بیشتر می باشد. این هورمون در بلوغ و باروری و همچنین در میل جنسی نقش دارد و بر ویژگی های جسمانی مانند توده عضلات، موی بدن، تراکم استخوان، قدرت جسمانی تاثیر دارد. پایین بودن و بالا بودن میزان این هورمون هر دو عوارضی دارد که پایین بودن هورمون تستوسترون باعث عواملی مانند کاهش میل جنسی، کاهش موی بدن، اختلال نعوظ، کاهش توده ی عضلانی، رشد بافت سینه در پی داشته باشد و همچنین بالا بودن میزان این هورمون عوارضی همچون تومور بیضه، بلوغ زود رس، پرکاری تیروئید، تومور آدرنال به همراه داشته باشد. با آزمایش این هورمون چکاپ مردان می توان به ریشه این علائم سریع تر پی برد، و جهت درمان اقدام کرد.

آزمایش چکاپ مردان

آزمایش شمارش گلبول ها CBC

در این آزمایش شمارش گلبول های قرمز، حجم و اندازه آن ها، شمارش گلبول های سفید خون و شمارش افتراقی این سلول ها، اندازه گیری سطح هموگلوبین، شمارش پلاکتی انجام می شود. کم خونی در مردان از نوع فقر آهن به ندرت دیده می شود مگر در موارد خونریزی های شدید در اثر تروما و تصادفات، خونریزی دستگاه گوارش و غیره مشاهده می شود. در این آزمایش علاوه بررسی کم خونی به بررسی گلبول های سفید که در در صورت بالا بودن نشانگر عفونت می باشد برای مثال در تشخیص آپاندیسیت که عفونت آپاندیس می باشد، نوتروفیل از سطح نرمال افزایش می یابد. شمارش پلاک نیز در چکاپ مردان حایز اهمیت می باشد که به بررسی مشکلات پلاکتی می پردازد.

آزمایش غربالگری دیابت

در غرباگری دیابت، قند خون ناشتا می باشد که نیاز به 10_12 ساعت ناشتایی دارد. اگر سطح قند ناشتایی از مقدار نرمال بیش تر باشد، آزمایش مجدد توصیه می شود و آزمایش های قند خون دو ساعته و A1C نیز ممکن است تکرار شود. دیابت به عنوان عاملی که احتمال بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد باید در چکاپ مردان غربالگری شود. در افرادی که هیچ عامل خطر زای وجود ندارد هر 3 سال یک بار باید اقدام به غربالگری دیابت شود ولی در افراد چاق ، فشار خون بالا ، یا با سابقه ی ژنتیکی در خویشاوندان از نظر ابتلا به دیابت توصیه می شود غربالگری از سنین پائین تر از 45 شروع شود.

آزمایش خون مخفی در مدفوع Occult blood

در این آزمایش با استفاده از کاغذ های مخصوص به بررسی خونی که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نمی باشد. معمولا خونریزی مخفی و مزمن، در اثر سرطان روده بزرگ، بیماری های التهابی روده مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو و برخی از بیماریهای لوله گوارش ایجاد می‌گردد. با تشخیص به موقع علت خون ریزی می توان از وقوع پیشتر عامل جلوگیری به عمل آورد. از آنجایی که آهن به هیچ طریقی از بدن دفع نمی شود مگر در خونریزی ها که در چکاپ مردان در صورت مشاهده کم خونی از نوع فقر آهن درخواست خون مخفی جهت بررسی خونریزی دستگاه گوارش و علت آن می شود.

CRP

CRP یا پروتئین واکنشگر C پروتئینی است که از کبد تولید و در التهاب وارد خون می شود. با اندازه گیری این پروتئین می توان به وجود التهاب و عفونت پی برد. آزمایش CRP به صورت کمی که با استفاده از پدیده آگلوتیناسیون به صورت 1+ 2+ 3+ یا به صورت کیفی که با دستگاه بیوشیمی اندازه گیری و با عدد گزارش می شود. مردان نسبت به زنان به عفونت مستعد تر می باشد که علت آن هنوز دقیقا شناخته نشده اما احتمالا علت آن را باید در هورمون های جنسی مردانه و تاثیر آن ها بر سیستم ایمنی بدن جستجو کرد. بنابراین در چکاپ مردان آزمایش های مرتبط با ارزیابی التهاب و عفونت در بدن نیز ضروری می باشد تا به صورت دوره ای بررسی شود.

ESR

آزمایش ESR یا سرعت رسوب گلبول های قرمز خون می باشد که پس از نمونه گیری نمونه خون در یک لوله باریک مدرج قرار گرفته و سرعت رسوب گلبول های قرمز را در یک ساعت می سنجد. سرعت رسوب گلبول های قرمز در التهاب و عفونت ها افزایش می یابد بنابراین اگر عدد به بدست آمده بیش از مقدار نرمال باشد نشانگر التهاب و یا عفونت در بدن است در آزمایش چکاپ مردان همان طور که در بالا اشاره شد آزمایشاتی که بررسی عفونت را انجام می دهند حایز اهمیت می باشند.

آزمایش چکاپ مردان

آزمایش های کبدی

آزمایش های کبدی شامل تست اندازه گیری آنزیم های کبدی می باشد که عوامل بسیاری را در بدن تنظیم می کند.

کبد در قسمت فوقانی سمت راست حفره شکم در زیر قفسه سینه قرار دارد از جمله عملکرد آن می توان به تخلیه خون، تولید عوامل مهم لخته شدن، آلبومین و بسیاری از پروتئین های مهم دیگر، متابولیسم (پردازش) داروها و مواد مغذی، پردازش باقی مانده های هموگلوبین و سایر سلول ها، ذخیره ویتامین ها، چربی، کلسترول و صفرا، تولید گلوکز (گلوکونوژنز یا سنتز گلوکز / آزاد شدن در طول گرسنگی) اشاره کرد. از مهم ترین آنزیم های کبدی :

ALT

• AST

می باشد . این آنزیم‌ها به صورت عمده در سلول‌های کبدی و به صورت محدود در سلول‌های عضلانی وجود دارند. اگر که کبد یا سلول‌های کبدی آسیب ببینند این آنزیم‌ها وارد خون می‌شوند و سطح سرمی آن ها در خون بالا می‌رود. بنابراین افزایش مقدار آن ها در سرم نشانگر آسیب کبدی می باشد.

از عوامل بالا بودن سطح سرمی آنزیم های کبدی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کبد چرب

• سیروز کبدی

• هپاتیت

• سو مصرف مواد مخدر

• مصرف الکل

علت در خواست آنزیم های کبدی در چکاپ مردان این است که بالا بودن آنزیم‌های کبدی به خودی خود هیچ گونه علائمی ندارند به همین جهت معمولا پزشک به علت بالا بودن آنزیم کبدی آزمایشات مربوط به این آنزیم‌ها را انجام نمی‌دهد. اگر که پزشک تشخیص دهید فردی دارای هپاتیت می باشد یا برخی از علائم هپاتیت از جمله زردی، درد در ناحیه شکم، ادار تیره رنگ، ضعف، خستگی، اشتهای کم و … را دارا است آزمایش آنزیم ها را برای فرد تجویز می‌نماید تا متوجه شود که ایا آنزیم‌های کبد فرد مراجعه کننده بالا است یا خیر.

آزمایش سرطان بیضه

بیضه قسمتی از سیستم تولید مثل آقایان است. این عضو در یک ساک پوستی به نام اسکروتوم قرار گرفته است و توسط یک کورد طناب مانند در پشت قاعده آلت تناسلی متصل است. بیضه ها هورمون مردانگی تولید می کنند که بیشترین و مهم ترین آن ها تستوسترون است؛ علاوه بر آن تولید اسپرم نیز به عهده این ارگان است. در معاینه بیضه ها از نظر وجود تورم، درد، توده و یا بزرگ شدن غدد لنفاوی بررسی می شوند. در سرطان یک سری تومور مارک ها در سرم خون افزایش می یابد که این تومور مارکر ها در چکاپ مردان شامل:

BHCG

• LDH

• AFP

می باشد. سرطان تکثیر افسار گسیخته سلول های ارگان خاص و مهاجرت آن سلول ها ( متاستاز) به ارگان دیگر می باشد که هر چه سریع تر تشخیص داده شود و ارگان کم تری درگیر شده باشد احتمال بهبودی نیز افزایش می یابد. بنابراین با غربالگری این آزمایش در چکاپ مردان می توان با تشخیص به موقع اقدام به درمان کرد.

آزمایش چکاپ مردان

آزمایش اسپرم

در چکاپ مردان آزمایش اسپرم اغلب برای مواقعی تجویز می شود که زن و شوهر مشکل باردار شدن دارند . این آزمایش برای بررسی وضعیت باروری انجام می گیرد. این آزمایش نشان دهنده این است که آیا تعداد کم اسپرم یا اختلال عملکرد اسپرم باعث ناباروری شده است یا خیر. همچنین در چکاب مردان که وازکتومی انجام داده اند ، باید آزمایش اسپرم انجام دهند تا مطمئن شوند اسپرم در منی آن ها وجود نداشته باشد . در وازکتومی لوله هایی که اسپرم را از بیضه ها به آلت تناسلی وارد می کنند ، مسدود خواهند شد و برای همیشه از بارداری پیشگیری خواهد شد . پس از وازکتومی ، پزشکان تجویز می کنند که ماهی یک بار به مدت سه ماه آزمایش اسپرم انجام شود تا از نبود اسپرم در منی اطمینان حاصل شود.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.