از دست دادن حس بویایی و حس چشایی در کرونا

از دست دادن حس بویایی و حس چشایی در کرونا

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

از دست حس بویایی یکی از علائم و مشکلات است که در مبتلایان کووید ۱۹ مشاهده شده است. از دست دادن حس بویایی و یا چشایی را ممکن است شما در سرما خوردگی ها و آنفولانزا نیز قبلا مشاهده کرده باشید ولی این علامت در افراد مبتلا به کرونا با شدت بیشتر و مدت زمان طولانی تری رخ می دهد به طوری که افراد مبتلا ممکن است یک الی سه ماه و یا بیشتر این علائم را داشته باشند.

از دست دادن حس بویایی معمولا ۳ الی ۴ روز پس از ابتلا خود را نشان می دهد و حدود ۵۰ درصد از بیماران، بینی کیپ می‌شود و ۳۵ درصد آن‌ها دچار آبریزش بینی می‌شوند. نتایج این تحقیقات از این جهت دارای اهمیت است که بر اساس تحقیقات پیشین، این عوارض به عنوان علایم حساسیت یا آلرژی معرفی شده و ارتباط آن‌ها با ویروس کرونا نفی شده است. همچنین محققان رینولوژی در مورد از دست دادن حس چشایی می گویند: این طور نیست که حس چشایی این بیماران تا حدودی مختل شده باشد بلکه از دست رفتن این حس در این بیماران به گونه ای شدید است که آن ها طعم تلخ یا شیرین را تشخیص نمی دهند!

از دست دادن حس بویایی و چشایی را می توان در واقع یک نشانه مشخص تر از علائم دیگر مانند تب، سرفه ، خستگی و غیره که ممکن است در سایر بیماری ها وجود دارد ، شناسایی کرد و به عنوان نشانه تشخیصی برای ویروس کووید ۱۹ دانست که به علت طولانی شدن این عارضه ممکن است موجب اضطراب ، نگرانی و حتی افسردگی در افراد شود. تحقیقات بسیاری نشان داده اند که لذت بو کردن بو های دلنشین و حس کردن آن ها ، مزه هایی که دوست دارم به ما در حس سرخوشی و افزایش سرتونین کمک می کنند بنابراین از دست دادن این حس ها به صورت طولانی مدت ممکن است در حس ناراحتی ، غم ، افسردگی تاثیر گذار باشند .کلمه «کرونا» (به معنای تاج) در نام این خانواده ویروس‌ها به خاطر ظاهر ذرات ویروس در زیر میکروسکوپ الکترونی است.

مولکول‌های پروتئینی گل‌میخ‌مانندی که از سطح ذرات ویروسی قرار دارند ظاهر شبیه به تاج به آن می‌دهند. کرونا ویروس / Coronavirus یا ویروس کرونا به خانواده بزرگی از ویروس ها می‌گویند که شامل ویروس سرماخوردگی و عامل بیماری سارس است. کرونا چینی یا ویروس کرونای ووهان ویروس تنفسی جدیدی است که در اواخر سال 2019 و اوایل سال 2020 از استان هوبی و شهر ووهان چین شروع شد و افراد زیادی را به کام مرگ کشانده است. بیماری حاصل از این ویروس «سندرم تنفسی حاد کروناویروس 2» (SARS-CoV-2) نام دارد و سازمان بهداشت جهانی (WHO) پس از عبور تعداد قربانیان از مرز ۱۰۰۰ نفر، نام این ویروس را کووید 19 (19-COVID) گذاشت.

از دست دادن حس بویایی و حس چشایی در کرونا

علت از دست دادن حس بویایی و چشایی در مبتلایان کرونا چیست؟

دست رفتن حس بویایی که پزشکان آن را آنوسمی یا نابویایی می‌ نامند، یکی از زودرس‌ ترین و شایع‌ ترین علائم گزارش ‌شده به وسیله بیماران کووید-۱۹ است که تقریبا ۳ الی ۴ روز بعد از ابتلا بروز می یابد ولی متاسفانه هنوز علت از دست دادن حس بویایی به طور دقیق مشخص نشده است. پیش از این تصور می شد که آسیب یا التهاب سلول‌های عصبی حسی بویایی که بوها را شناسایی و پیام‌های مربوط به مغز می‌فرستند، عامل این نابویایی باشد.

ولی خوشبختانه اثر این بیماری موقتی است و افراد پس از گذشت چند ماه به تدریج حس بویایی خود را به دست می آورند. بنابراین مشخص است علت آن آسیب به سلول های عصبی نمی باشد. توجه داشته باشید که سلول های عصبی بدن ما قابلیت خودبازسازی را ندارند و هر گونه آسیب به آن ها در اکثر موارد دائمی می باشد. همچنین تحقیقات جدید نشان داده است که ویروس کووید ۱۹ به سلول های عصبی مسئول بویایی حمله نمی کند بلکه این ویروس به سلول های پشتیبان سلول های عصبی حمله می کند. در واقع می توان گفت کووید ۱۹ سلول های عصبی را به طور مستقیم مورد حمله قرار نمی دهد.

از دست دادن حس بویایی و حس چشایی در کرونا

آیا از دست دادن حس بویایی در مبتلایان کرونا دائمی می باشد؟

اگر شما یا در اطرافیانتان فردی از دست دادن حس بویایی و چشایی خود را تجربه کرده باشید حتما نگران دائمی بودن آن هستید و نگران هستید حس بویایی و یا چشایی خود را دیگر به دست نیاورید ولی خبر خوش این که تحقیقات نشان داده است که ظاهرا از دست رفتن حس بویایی در بیماران کووید-۱۹ موقتی است، چرا که سلول ‌های عصبی که در بینی بوها را شناسایی می‌کنند، آسیب نمی ‌بینند. همچنین تحقیقات نشان داده است که میزان از دست دادن حس بویایی با شدت علایم بیماری ارتباط مستقیم دارد. در واقع هرچه شدت از دست دادن حس بویایی بیشتر باشد، تنگی نفس، تب و سایر علایم بیماری کرونا در شخص شدید تر است.

علاوه بر این مشخص شد احتمال از بین رفتن حس بویایی در بیماران جوان ‌تر و زنان بیش از سایرین است که البته علت آن هنوز مشخص نشده است. همچنین نکته دیگر که به آن باید توجه داشته باشید این است که برخی بوها مثل بوی آمونیاک (بوی که از ادرار متوجه می شویم) و برخی مواد شیمیایی از طریق حس بویایی احساس نمی شود بلکه بیشتر به علت تحریک اعصاب دیگر است و مسیر برخی بوهای محرک از طریق عصب بویایی نیست و اگر این افراد بوی این مواد احساس می کنند به معنای بازگشت حس بویایی نیست!

چطور از دست دادن حس بویایی خود مطمئن شویم؟

علامت از دست دادن حس بویایی در افراد مبتلا به کرونا بسیار شدید است به طوری که فرد به هیچ وجه متوجه هیچ بو و مزه ای نمی شود حتی اگر در نزدیک ترین فاصله از منبع یک بو شدید مانند عطر ، اسپند ، قهوه، گلاب و غیره قرار بگیرد. برای اطمینان از این مسئله اول باید به این نکته توجه داشت علت از دست دادن حس بویایی شما کیپ شدن بینی و یا آبریزش آن نباشد اگر چه در اوایل کرونا این علامت با آبریزش و کیپ شدن بینی نیز همرا است ولی پس از رفع تمامی علائم دیگر مانند تب، سردرد، آبریزش، تنگی نفس و غیره ، نیز ادامه دارد به طوری که اگر فردی به طور میانگین به مدت دو الی سه هفته درگیر این بیماری باشد ولی علامت از دست دادن حس بویایی و چشایی را ممکن است ماه ها داشته باشید.

در صورت از دست دادن حس بویایی چه کار کنیم؟

اگر شما نیز دچار از دست دادن حس بویایی شده اید حتما به دنبال راه حلی برای درمان آن هستید ولی نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که اول اقدام در این مشکل این است که مطمئن شوید به کووید ۱۹ مبتلا هستید یا نه تا اقدامات مختص به ان را رعایت کنید . برای اطمینان از این مسئله نیاز به انجام آزمایش کرونا می باشد. مورد اطمینان ترین راه برای تشخیص کرونا ، آزمایش PCR می باشد. با انجام آزمایش PCR مشخص می شود ماده ژنتیک کرونا ویروس در سلول های شما وجود دارد یا نه؟ (به مقاله آزمایش PCR در منزل مراجعه کنید)

اما نکته ای که ممکن است شما را نگران کند این است که حضور در آزمایشگاه ها و مراکز تشخیصی ، درمانی خود محل های پر تجمع و خطرناکی هستند که احتمال ابتلا به این بیماری ها در آن بسیار بالا است بنابراین دغدغه حضور در این محل ها ، اتلاف وقت در صف های شلوغ نمونه گیری، پذیرش، جوابدهی خود کلافه کننده هستند ولی یک راه بسیار کاربردی برای این مسئله نمونه گیری در منزل است. به طوری که اگر شما علائم مشکوکی را در خود یا اطرافیانتان حس کردید ، می توانید بدون حضور در آزمایشگاه ، پذیرش شوید و به آسانی نمونه گیری را در منزل انجام دهید. همچنین نتیجه آزمایشاتان را به صورت آنلاین دریافت کنید.

از دست دادن حس بویایی و حس چشایی در کرونا

اگر جواب تست شما مثبت گزارش شد

در ادامه اگر جواب تست شما مثبت گزارش شد موارد زیر را برای تسریع درمان خود انجام دهید:

برای بهبودی از بیماری کووید ۱۹ ، استراحت کنید

اولین اقدام قبل از راه های درمان از دست دادن بویایی و چشایی ، تلاش برای رفع سایر مشکلات و عوارض این بیماری می باشد. اگر چه این علامت بیشتر از سایر علائم کرونا به طول می انجامد ولی به خاطر داشته باشید رفع و کنترل سایر علائم بسیار حیاتی می باشد به طوری که اگر شما دچار استرس شوید و استراحت کافی نداشته باشید و یا مراقب تقویت سیستم ایمنی خود نباشید ممکن است بیماریتان شدیدتر عود کند و حتی فرد مبتلا دچار کما و از دست دادن هوشیاری شود‌. بنابراین منطقی است که قبل از توجه به حس بویایی و چشایی ، تمرکز خود را بر درمان سایر علائم خطرناک مانند تب، سردرد، تنگی نفس و عیره قرار دهید.

بو و مزه های مختلف را امتحان کنید!

متخصصان بر این باورند که تلاش برای بو کردن و مزه کردن و سعی در حس کردن آن ها به ما در برگردان سریع تر این حواس کمک می کند به طور مثال قهوه، لیمو ترش، پرتقال، سیر، گلاب، عطر های غلیظ بو کنید و سعی کنید بو این مواد را متوجه شوید البته این مسئله را باید به یاد داشته باشید که این کار را باید هر روز تکرار کنید و از تلاش برای این کار دست نکشید و انتظار نداشته باشید که حس بویایی خود را تنها پس از چند روز به دست می آورید بلکه ممکن است مدت ها و ماه ها بو و مزه ای را درک نکنید اگر چه این تمرینات می تواند در به دست آوردن حس بویایی به شما کمک کند. نکته دیگر این است که بازگردان حس چشایی با امتحان کردن مواد غذایی مثل نمک، شکر، قهوه و غیره با نوک زبان و تلاش برای فهم مزه آن ها نیز کمک کننده می باشد.

از دست دادن حس بویایی و حس چشایی در کرونا

مصرف مکمل های امگا 3 ، روی ، ویتامین آ، ویتامین B12, D

یک راه درمان دیگر مصرف مکمل های امگا 3 ، روی ، ویتامین آ، ویتامین B12, D می باشد که البته مصرف آن ها علاوه تسریع در بازگردان حس بویایی و چشایی در تقویت سیستم ایمنی نیز کمک کننده می باشد.

مصرف دم‌ نوش جینکوبیلوبا

مصرف دمنوش ها همیشه از گذشته تا به امروز برای درمان بسیاری مواد کاربرد دارد که احتمال داده می شود که در درمان از دست دادن حس بویایی نیز موثر باشد . جینکوبیلوبا گیاهی سرشار از فلاوونوئیدو ترپنوئید است که خواص دارویی فراوان برای تسکین آسم، درمان کرم‌های روده‌ای، عوارض عمومی مثل تهوع، اسهال، سرگیجه و سردرد و همچنین تقویت سیستم عصبی دارد.

مصرف سیر به صورت جوشانده

یکی دیگر از راه های درمان از دست دادن حس بویایی مصرف سیر است. سیر دارای نوعی ترکیب آلی به نام Phytoncides است که می‌ تواند با ویروس‌ ها مقابله کند. خاصیت ضد التهابی سیر می تواند در درمان این بیماری تیز مفید باشد. به طوری که برای تقویت سیستم ایمنی بدن باید سیر را به طور منظم و در حدود دو حبه در روز، یکی صبح و یکی شب خورد. البته توجه داشته باشید که از خوردن بیش از حد سیر اجتناب کنید زیرا که خوردن مقدار قابل توجهی سیر با هم می‌ تواند موجبات آسیب به معده را فراهم کرده و رودل، ترشی و مشکلاتی از این قبیل را ایجاد کند.

از دست دادن حس بویایی و حس چشایی در کرونا

آنی آزما با توجه به نیازی که از گذشته تا امروز بوده است به وجود آمده و ما تمام تلاش و دقت خود را به کار گرفته ایم برای اینکه شما را در مسیر سلامتی یاری کنیم. هدف آنی آزما با نمونه گیری و آزمایش در منزل سهولت امر آزمایش برای همه و تشخیص به موقع بیماری ها می باشد. آزمایشگاه آنلاین آنی آزما این امکان را برای افرادی که شرایط رفتن و حضور فیزیکی در آزمایشگاه ندارند فراهم نموده است تا علاوه بر اینکه طی مراحلی کوتاه نمونه گیری در مکان دلخواه خود انجام دهند، بتوانند تفسیری کامل از نتیجه آزمایش آنلاین آنی آزما نیز داشته باشند.

اگر شما نیز مایل به انجام آزمایش کرونا در منزل و آزمایش در منزل می باشید می توانید بدون حضور در آزمایشگاه تنها با ثبت آزمایش خود در سایت و پر کردن صفحه مشخصات پذیرش خود را انجام دهید. توجه داشته باشید که نمونه گیری با کادر مجرب و متخصص آموزش دیده انجام می شود. علاوه بر این ها جواب شما نیز به صورت آنلاین در سایت قرار داده می شود. بنابراین اگر نگران بیماری های مسری مانند کرونا، آنفلونزا و غیره در این روز ها هستید به شما انجام آزمایش در منزل یا محل کار توصیه می کنیم.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.