زمانی که یک سویه جدید از ویروس کرونا مانند اومیکرون معرفی میشود اولین سؤالی که در ذهن به وجود خواهد آمد این است که آیا این سویه نسبت به واکسن کرونا مقاوم است یا نه؟ برای مثال اغلب مردم در مورد واکسن گریز بودن امیکرون سؤال میپرسند چرا که این ویروس به تازگی در تمام دنیا شیوع یافته و سرعت گسترش آن چندین برابر نسبت به سویههای قبل، بیشتر است. برای رسیدن به پاسخ سؤال خود، مطالعه این مقاله به شما کمک خواهد کرد. کارشناسان ما در گروه آزمایشگاه آنلاین آنی آزما سعی کردهاند براساس آخرین یافتههای پزشکی در دنیا، پیرامون این موضوع صحبت داشته باشند که آیا امیکرون واکسن گریز است یا نه.
رعایت اصول بهداشتی مقابله با کرونا اعم از حفظ فاصلهگذاری فیزیکی، استفاده از ماسک استاندارد، پرهیز از اجتماعات و شست وشوی مداوم دستها مجددا باید متذکر شود. محققان می گویند: واکسن کرونا در مقابل «اومیکرون» همچون سویههای گذشته احتمال ابتلا، شدت وضعیت بیماری و مرگ ومیر را کاهش خواهد داد، اما نتایج مطالعات اولیه نشان میدهد علیرغم تزریق واکسن هم احتمال ابتلا به این بیماری وجود دارد.
علائم سویه اومیکرون
بر اساس آخرین تحقیقات، سویه اومیکرون هم علائم بیماری کووید۱۹ را به دنبال داشته و باتوجه به شواهد اولیه به نظر میرسد، نسبت به دیگر سویههای کرونا خفیفتر است، اما به دلیل افزایش قدرت سرایت بیماری از انسان به انسان، علیرغم تزریق واکسن کرونا هم افراد در معرض خطر آلودگی قرار خواهند داشت. بنابراین رعایت اصول بهداشتی مقابله با کرونا اعم از حفظ فاصلهگذاری فیزیکی، استفاده از ماسک استاندارد، پرهیز از اجتماعات و شست وشوی مداوم دستها مجددا باید متذکر شود.
اکنون دادهها در خصوص «اومیکرون» مربوط به آفریقای جنوبی بوده و در صورت شیوع در دیگر کشورها، گروههای جمعیتی و همچنین ایران، قدرت انتقال، شدت وضعیت بیماریزایی و… میتواند تغییر کند، اما به طور کل این سویه نیز از خانواده کرونا ویروس بوده و وضعیت بیماری هم مشابه با جهشهای قبلی خواهد بود.
سویه جدید ویروس کرونا
سازمان بهداشت جهانی سویه جدید ویروس کرونا در آفریقای جنوبی را «اومیکرون» نامگذاری کرده است. جهش های کروموزومی سویه جدید کرونا دو برابر دلتا ویروس و سرعت انتشار آن بسیار بالاست، این سویه جدید اکنون در مکزیک، هنگکنگ و اسرائیل شیوع یافته و کشورهای جهان همهگیری این سویه را برای دنیا خطرناک ارزیابی میکنند. سویه جدید اومیکرون ۵۰۰ برابر سرعت سرایتپذیری بیشتری نسبت به سویههای قبلی این ویروس داشته و تاکنون ۵۰ جهش گزارش شده که ۳۰ جهش کلیدی و قدرت انتقال بسیار بالایی دارد.
بر اساس یافته ها اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با سویه جدید کرونا در کشور باید سختگیرانه شده و رعایت شیوهنامههای بهداشتی الزامی است. براساس اعلام وزارت بهداشت، واکسیناسیون سراسری از ۲۲ بهمن سال گذشته در کشور آغاز شد و تا کنون ۵۸ میلیون و ۴۸۹ هزار و ۵۶۵ نفر دُز اول، ۴۸ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۴۵۰ نفر دُز دوم و یک میلیون و ۹۷۱ هزار و ۲۲۹ نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۰۹ میلیون و ۳۸۷ هزار و ۲۴۴ دُز رسیده است.
واکسیناسیون از طریق بینی راهکاری برای مقابله با گونههای جدید کرونا از جمله اومیکرون
بر اساس این مطالعات بهترین ایمنی در مدخل ورودی سیستم تنفسی و جایی که ویروس سعی در ورود دارد، ایجاد میشود. مطالعات اخیر محققان نشان میدهد واکسیناسیون از طریق بینی محافظت گستردهای در برابر ویروسهای تنفسی ایجاد میکند و میتواند در کنار واکسیناسیون تزریقی مصونیت بیشتری ایجاد کند. به گزارش ساینس، ظهور گونههای جدید ویروس کرونا از جمله کرونا و اومیکرون، این سوال را مطرح کرده که آیا واکسیناسیون علیه گونههای نوظهور موثر هستند؟ مطالعات محققان ایمونولوژی دانشگاه ییل نشان میدهد برای مقابله با گونههای جدید، شاید هدفگیری مدخل ریه بهترین گزینه باشد.
واکسن بینی
در این راستا واکسن بینی توصیه میشود. واکسیناسیون از طریق بینی یک روش واکسیناسیون است که به سوزن نیاز ندارد و واکسن به درون بینی افشانه میشود. مطالعات نشان میدهد واکسیناسیون از طریق بینی محافظت گستردهای در برابر ویروسهای تنفسی هترولوگ در موش ها ایجاد کرده است؛ در حالی که ایمنسازی سیستمیک که از طریق تزریق ایجاد میشود، چنین مصونیتی را ایجاد نمیکند. بر اساس این مطالعات بهترین ایمنی در مدخل ورودی سیستم تنفسی و جایی که ویروس سعی در ورود دارد، ایجاد میشود.
غشای مخاطی دارای سیستم ایمنی دفاعی منحصر به خود است که با پاتوژنهای موجود در هوا یا غذا مبارزه میکند. زمانی که این غشا با عامل بیماریزا مواجه میشود، شروع به تولید سلولهای بی میکنند تا آنتیبادیهای IgA تولید شود. برخلاف واکسن تزریقی که پاسخ ایمنی سیستمیک ایجاد میکنند، آنتی بادیهای IgA به صورت موضعی روی سطوح مخاطی موجود در بینی، ریه و معده کار میکنند. محققان در حال بررسی اثرگذاری این واکسن روی گونههای کرونا در مدلهای حیوانی هستند. چنانچه واکسنهایی که از طریق بینی وارد میشوند بی خطر باشند، میتواند برای حداکثر مصونیت به همراه واکسنهای تزریقی مورد استفاده قرار گیرند. نتایج این مطالعه در نشریه Science Immunology منتشر شده است.
شرکت فایزر: ممکن است به زودی به تزریق دوز چهارم واکسن کرونا نیاز داشته باشیم
با سویه اومیکرون باید صبر کنیم و ببینیم چه میشود زیرا اطلاعاتی خیلی کمی داریم. ممکن است زودتر از آنچه تصور میشود به دوز چهارم نیاز داشته باشیم. آلبرت بورلا، مدیرعامل شرکت داروسازی فایزر روز چهارشنبه گفت که افراد ممکن است زودتر از آنچه تصور میشود به تزریق دوز چهارم واکسن کرونا احتیاج پیدا کنند. به گزارش یورونیوز، وی در گفتگو با شبکه تلویزیونی «سی ان بی سی» اظهار داشت که دادههای اولیه از بررسیهای انجام شده نشان میدهد که پادتنهای ایجادشده به دنبال تزریق واکسن «فایزر-بیونتک» ممکن است در برابر سویه جدید اومیکرون موثر نباشد.
شرکتهای داروسازی «فایزر» و «بیونتک» اعلام کردهاند که سه دوز از واکسن تولیدشده از سوی آنها میتواند به طرز قابل توجهی در برابر سویه اومیکرون مصونیت ایجاد کند. با این حال این دو شرکت در نظر دارند تا واکسن به روزشدهای برای مقابله با سویه اومیکرون را در صورت لزوم تا ماه مارس (اسفند/فروردین) تولید کنند. آلبرت بورلا گفت: «وقتی دادههای واقعی را در دست باشیم میتوانیم تعیین کنیم که دوز سوم سویه اومیکرون را پوشش میدهد یا خیر و این مصنویت برای چه مدت خواهد بود. نکته دوم این است که من فکر میکنم ما به دوز چهارم نیاز خواهیم داشت.» وی افزود: «با سویه اومیکرون باید صبر کنیم و ببینیم چه میشود زیرا اطلاعاتی خیلی کمی داریم. ممکن است زودتر از آنچه تصور میشود به دوز چهارم نیاز داشته باشیم.»
تزریق دوز سوم ترجیحا باید سریعتر صورت گیرد
به گفته مدیرعامل شرکت فایزر تزریق دوز سوم ترجیحا باید سریعتر صورت گیرد زیرا همزمان با فصل زمستان افراد زمان بیشتری را در محیطهای بسته به سر میبرند. او گفت که بر این باور است که دوز سوم «مصونیت خیلی خوبی» ایجاد میکند. وی پیشبینی کرد که گونههای جدید ویروس کرونا به تدریج در آینده ظهور خواهند کرد و شرکت فایزر نیاز احتمالی به تولید واکسنهای جدید برای این سویهها را زیر نظر دارد.
تایید داروی جدید آسترازنکا برای حفاظت از افراد آسیبپذیر در برابر کرونا
افرادی که میتوانند از این دارو بهرهمند شوند شامل بیماران سرطانی، دریافتکنندگان پیوند عضو و کسانی هستند که برای بیماریهایی مانند رماتیسم مفصلی از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی بدن استفاده میکنند. مقامهای بهداشتی ایالات متحده مجوز استفاده اضطراری از یک داروی جدید و مبتنی بر پادتن را علیه بیماری کووید-۱۹ صادر کردند. این دارو برای افرادی تجویز خواهد شد که مبتلا به مشکلات جدی سلامتی هستند یا به دلیل حساسیت، امکان کسب ایمنی لازم از طریق واکسیناسیون را ندارند.
انواعی از داروهای مبتنی بر پادتن بیش از یک سال است که به عنوان نوعی درمان مرسوم برای مبتلایان به کووید-۱۹ به کار گرفته میشوند اما داروی جدید شرکت آسترازنکا که مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار گرفته با موارد قبلی متفاوت است. این دارو به جای درمان کوتاهمدت بیماری برای نوعی پیشگیری طولانیمدت در برابر کووید-۱۹ ساخته شده است.
چه افرادی میتوانند از این دارو بهرهمند شوند؟
افرادی که میتوانند از این دارو بهرهمند شوند شامل بیماران سرطانی، دریافتکنندگان پیوند عضو و کسانی هستند که برای بیماریهایی مانند رماتیسم مفصلی از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی بدن استفاده میکنند. به گزارش ایندیپندنت، سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از این دارو موسوم به اووشلد (Evusheld) و ساخت شرکت آسترازنکا را برای بزرگسالان و کودکان بالای ۱۲ سال که سیستم ایمنی آنها به اندازه کافی به واکسنهای کووید-۱۹ پاسخ نداده یا سابقه واکنش آلرژیک و حساسیت شدید به واکسنها را دارند، مجاز اعلام کرد.
بنابر اعلام این سازمان، تزریق دوگانه ضروری برای دریافت این داروی پادتنی میتواند در پیشگیری از ابتلا به کووید-۱۹ به مدت ششماه موثر باشد. همچنین عوارض جانبی تزریق اووشلد ممکن است شامل واکنش آلرژیک، خونریزی از محل تزریق، سردرد و خستگی باشد.
چگونه از سلامت خود در برابر اومیکرون حفاظت کنیم؟
واکسیناسیون نوبت سوم در ابتدا برای نیروهای حوزه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی و افرادی که در معرض ابتلای شدید این بیماری بودند و گروه سنی ۶۰ سال به بالا از ۱۴ مهرماه آغاز شد. سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان گفت: طبق نظر متخصصان جهانی واکسیناسیون، استفاده از ماسک و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، همچنان کلیدهای مبارزه با سویه جدید ویروس کرونا « اومیکرون » است.
کامران قدس در گفت و گو با ایرنا، ابراز داشت: بهبود شرایط شهرهای استان سمنان از لحاظ شیوع کرونا به دلیل ایمنی ایجاد شده از طریق تزریق واکسن و رعایت نکات بهداشتی است و انتظار میرود افرادی که تا این لحظه برای تزریق واکسن اقدام نکردهاند برای پایداری شرایط و قطع زنجیره شیوع کرونا نسبت به تزریق واکسن اقدام کنند. وی با بیان اینکه در زمان حاضر واکسن به اندازه کافی وجود دارد و منتظر حضور مردم در مراکز واکسیناسیون هستیم، افزود: کوتاهی در تزریق واکسن امکان جهش ویروس را فراهم میکند و بسیار خطرناک است.
حضور آحاد جامعه برای انجام واکسیناسیون
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان با تاکید بر حضور آحاد جامعه برای انجام واکسیناسیون، گفت: حدود ۹۲ درصد جمعیت تحت پوشش این دانشگاه دز اول و ۸۲ درصد دز دوم واکسن کرونا را دریافت کردند. وی با اشاره به اهمیت واکسیناسیون علیه ویروس کرونا و پوشش ۱۰۰ درصدی آن، بیان کرد: تزریق نوبت سوم واکسیناسیون افراد ۴۰ سال به بالا از روز ۱۶ آذر در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشگی استان سمنان آغاز شد. وی تصریح کرد: نوبت سوم تزریق واکسن علیه ویروس کرونا برای گروه سنی ۴۰ سال به بالا که سه ماه از زمان واکسن دوم آنان گذشته باشد، انجام میشود.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان ادامه داد: گروه سنی ۴۰ سال به بالا که واکسن برکت، بهارات و سینوفارم تزریق کرده اند، پس از گذشت سه ماه از زمان تزریق واکسن دوم میتوانند نسبت به تزریق واکسن اقدام کنند. وی افزود: واکسیناسیون نوبت سوم در ابتدا برای نیروهای حوزه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی و افرادی که در معرض ابتلای شدید این بیماری بودند و گروه سنی ۶۰ سال به بالا از ۱۴ مهرماه آغاز شد. قدس افزود: همزمانی بسیاری از بیماریها با تزریق واکسن به ویژه در افراد با سن بالا این شائبه را ایجاد کرد که این بیماریها از عوارض واکسن است. در حالی که تاکنون حدود ۵ میلیارد دز واکسن در جهان تزریق شده است.
چرا تست کرونا در منزل؟
یکی از سوالاتی که ممکن است در مورد آزمایش کرونا، تست آنتی بادی واکسن، تست کرونا پرواز و غیره پرسیده شود، این است که علت لزوم انجام نمونه گیری در منزل چیست؟ در پاسخ به این سوال باید می توان به انواع مزایا نمونه گیری اشاره کرد. اما مخم ترین علت آن ، پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹ می باشد. برای مثال تصور کنید که شما علائم کرونا از جمله بدن درد ، سردرد، آبریزش، تب، علائم گوارشی، اسهال، استفراغ و غیره دارید ولی از ابتلا یا عدم ابتلا به کووید ۱۹ مطمئن نیستید؛ و یا آن که واکسن تزریق کرده اید و پس از چند روز میزان ایمنی بدن خود را می خواهید اندازه گیری کنید؛ برای اطمینان تصمیم به انجام آزمایش کرونا یا تست این تست دارید، اما از حضور در مراکز درمانی هراس دارید!
در این حالت بهترین راه حل انجام تست آنتی بادی واکسن یا تست کرونا به صورت نمونه گیری در منزل است. در این روش دیگر نگران انتقال به دیگران و یا مبتلا شدن به این بیماری در این مراکز نیستید. همان طور که می دانیم مراکز درمانیاز جمله آزمایشگاه ها از جمله محل های پرخطر محسوب می شوند بنابراین حضور در مراکز علاوه بر آن که مفید نیست بلکه بسیار نکران کننده می باشد.
لازم است تست این تست را انجام دهیم؟
آزمایش آنتی بادی واکسن یک آزمایش خون ساده است ، بنابراین انجام آن هم نسبتاً سریع و آسان است ، اما اطلاعات بسیار ویژه ای را ارائه می دهد که می تواند به تعیین پروتکل های ایمنی آینده کمک کند و در مورد مراحل بعدی برای ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی و افراد واکسینه شده شفافیت ایجاد کند. با توانایی اندازه گیری منظم تیتر آنتی بادی نوترولایز در افراد واکسینه شده ، می توان درک کرد که چگونه سطح ریسک با گذشت زمان تغییر می کند. به عنوان مثال ، یک تیتر 500 (جایی که حتی در صورت رقیق شدن خون 500 برابر آنتی بادی هنوز قابل تشخیص است) از محافظت از آنتی بادی کافی برخوردار است ، اما اگر قصد دارید سوار هواپیما شوید ، یک تیتر 100 نمی تواند محافظت کافی برای شما ایجاد کند.
آزمایش آنتی بادی کرونا و آنتی بادی واکسن برای بررسی میزان ایمنی که پس از تزریق واکسن کرونا ایجاد می شود، و همچنین برای بررسی اثربخشی تزریق واکسن کرونا استفاده می شود. هرکسی که واکسن کرونا را دریافت کرده باشد ممکن است از خود بپرسد که چقدر این واکسن در برابر ویروس کرونا از او محافظت میکند.
چگونه تست این تست را انجام دهیم؟
برای انجام تست آنتی بادی واکسن تنها کافیست از صفحه اصلی آنی آزما پذیرش خود را به صورت آنلاین انجام دهید. در این روش شما دیگر نیازی به مراجعه حضوری ندارید و تمام مراحل آزمایش ( پذیرش و جوابدهی ) به صورت آنلاین انجام می شود و نمونه گیری در منزل ، محل کار و یا در محل که برای شما آسان است انجام می شود.
برای انجام نمونه گیری در محل آنی آزما برای بیمارانی که قادر به حضور در آزمایشگاه نیستند و یا مراجعینی که تمایل به نمونه گیری در منزل یا محل کار را دارند، سرویس نمونه گیری در منزل توسط افراد مجرب را فراهم نموده ایم. بدین منظور می توانید با مراجعه حضوری و یا تلفنی آدرس بیمار و آزمایش های درخواستی را اعلام نمایید و یا با ثبت مکانیزه درخواست خود در وب سایت ما با پر کردن فرم زیر منتظر تماس همکاران ما باشید تا در اولین فرصت یا زمان مورد درخواست شما جهت نمونه گیری مراجعه شود.
سخن پایانی
با توجه به اینکه تغییرات ژنتیکی در ویروس کرونا باعث شده است که هر زمان سویه جدیدی از آن به دنیا معرفی گردد، بنابراین نمیتوان با قطعیت درمورد واکسن گریز بودن یا نبودن امیکرون صحبت کرد. عاقلانهترین کار این است که ما همچنان پروتکلهای بهداشتی را رعایت کرده و در صورتی که علائم بیماری را مشاهده کردیم سریعاً از خدمات تست کرونا در منزل آزمایشگاههایی همانند آزمایشگاه آنی آزما استفاده کنیم. بهتر است تا زمانی که نتیجه تست را ندیده و از سلامت خود مطمئن نشدهاید از خانه خارج نشوید تا به افراد دیگر در جامعه آسیبی وارد نگردد.