جهشهای متعدد در ویروس کرونا باعث ایجاد سویههای جدید میشود که این سویهها میتوانند بدن انسان را به نحوی مورد حمله قرار دهند. اما طبق تحقیقات انجام گرفته تقریباً تمامی ر این قابلیت را دارد که به ریهها حمله کرده و باعث بروز عفونت شدید در سیستم تنفسی گردند. با توجه به آنچه که گفته شد عمدتاً تغییر چندانی در داروهای مخصوص بیماران کرونایی مشاهده نمیشود. اما سؤالی که اینجا مطرح میگردد این است که آیا مصرف کورتون برای افراد مبتلا به کرونا مجاز است یا خیر؟
قطعاً میدانید که کورتون یا داروهای حاوی کورتون یکی از داروهایی هستند که در پزشکی به وفور برای بیمارانی که دچار عفونت شدهاند استفاده میشود اما آیا استفاده از این داروها برای بیمارانی که درگیر کرونا هستند مجاز است؟ برای پاسخ به این سؤال لازم است نکاتی را در نظر بگیریم که در ادامه مقاله به آنها میپردازیم.
داروهای حاوی کورتون شمشیر دو لبه برای بیماران کرونایی هستند
اجازه دهید در ابتدا این موضوع را بررسی کنیم که ویروس کرونا چگونه باعث درگیریها ریهها و عفونت خواهد شد. زمانی که ویروس وارد بدن میشود تغییراتی را در داخل سیستم ایمنی ایجاد خواهد کرد که باعث میشود این سیستم از کارکرد نرمال خود خارج شده و در نتیجه برای از بین بردن ویروس، موادی را به داخل خون ترشح کند که میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد. از جمله مهمترین عوارض، درگیر شدن ریهها با عفونت است که در ادامه آن، فرد دچار کاهش اکسیژن در داخل خون میشود.
اگر کاهش اکسیژن ادامه یابد، میتواند باعث مرگ بیمار گردد. قطعاً در چنین شرایطی مصرف داروهای حاوی کورتون که به تنظیم فعالیت سیستم ایمنی بدن کمک میکند مجاز خواهد بود. در واقع استفاده از داروهای کورتون در این زمان کمک میکند که سیستم ایمنی از تنظیمات خود خارج نشده و عوارض جانبی را برای فرد به دنبال نداشته باشد. بنابراین همانگونه که متوجه شدید مصرف کورتون تنها زمانی برای بیماران کرونایی مناسب خواهد بود که اکسیژن خون افت کرده باشد.
اما اگر در همان ابتدا که فرد با علائم خفیف بیماری کرونا مواجه شده است پزشک بخواهد کورتون را تجویز کند این کار ضرر جدی را برای فرد به همراه خواهد داشت چون هنوز سیستم ایمنی بدن در شرایط نرمال فعالیت دارد و کورتون باعث تضعیف آن شده و از این طریق ما شرایط را برای تکثیر و پیشروی عوارض ویروس در داخل بدن فراهم خواهیم کرد. به همین دلیل است که میگوییم مصرف کورتون برای بیماران کرونایی همانند یک شمشیر دولبه است. اگر متخصص زمان تجویز را به درستی تشخیص ندهد میتواند آسیب جدی را به فرد وارد کند.
مصرف کورتون تا چه زمان باید ادامه داشته باشد؟
با توجه به آنچه که گفته شده بهترین زمان برای مصرف کورتون زمان است که عفونت در ریهها پیشروی کرده و سطح اکسیژن بدن بیمار کاهش یافته است. اگر در ابتدای ابتلا به کرونا داروهای حاوی کورتون تجویز گردد سیستم ایمنی بسیار ضعیف شده و همین شرایط فرصت را برای پیشروی ویروس فراهم خواهد کرد. برای اینکه از عوارض جانبی این دارو جلوگیری گردد متخصص باید مصرف این داروها را بین ۷ تا ۱۰ روز قطع کند چون اگر میزان داروی کورتون در بدن افزایش یابد قطعاً هر روز سیستم ایمنی بدن ضعیفتر شده و بدن نمیتواند ویروس کرونا مقابله کند.
عوارض مصرف بیش از اندازه کورتون برای بیماران کرونایی
البته تضعیف بیش از اندازه سیستم ایمنی بدن در اثر کورتون تنها یکی از عوارض جانبی مصرف این دارو است. بد نیست نگاهی به سایر عوارض مصرف کورتون داشته باشیم تا بدانید اگر نسبت به مصرف این قبیل داروها به صورت سرخود عمل کنید چه بلایی بر سر بدن شما خواهد آمد:
– کورتون باعث افزایش قند خون بیماران میگردد
به همین دلیل است که اگر شما مبتلا به کرونا شدید و دیابت دارید باید این موضوع را بهمتخصص اطلاع دهید چون افزایش قند خون ناشی از مصرف کورتون برای افراد مبتلا به کرونا که دیابت نیز دارند باعث میشود قند به صورت ناگهانی افزایش چشمگیری داشته باشد.
– تأثیری بدی است که بر روی کبد میگذارد
متأسفانه مصرف طولانی مدت کورتون باعث ابتلا به کبد چرب خواهد شد. به همین دلیل است که متخصصان به بیماران مبتلا به کرونا توصیه میکنند بعد از سپری شدن دوره نقاهت حتماً آزمایش خون انجام دهند تا متوجه شوند آیا به کبد چرب دچار شدهاند یا نه. برای کسانی که به هپاتیت بیمبتلا هستند شریط حادتر خواهد شد.
– باعث اختلالات هورمونی در بدن می شود
متأسفانه باید بگوییم که مصرف بیش از اندازه کورتون برای بیماران کرونایی باعث اختلالات هورمونی در بدن شده و در نتیجه استخوانها به شدت تحت تأثیر قرار میگیرد. این دسته از افراد با سرعت بیشتری دچار پوکی استخوان خواهند شد.
و از طرف دیگر لازم میدانیم این نکته را بیان کنیم با توجه به اینکه مدتی قارچ سیاه در هند شیوع پیدا کرد، در چنین زمانهایی مصرف کورتون باید بسیار با احتیاط انجام گیرد چون با تضعیف سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلای فرد به قارچ سیاه را نیز افزایش میدهد.
سخن پایانی
با توجه به عوارض ذکر شده ناشی از مصرف کرونا برای مبتلایان به کرونا لازم است مصرف این قبیل داروها با احتیاط انجام گیرد و متخصصان معتقد هستند که باید دوره مصرف کورتون برای افراد درگیر با کرونا کاهش یابد تا در هر بار، دوز کمتری از این داروها وارد بدن شود. شاید شما که این مقاله را مطالعه میکنید در حال مصرف داروهای کورتون باشید و با خواندن این مطالب سریع آنها را قطع کنید. این کار بزرگترین اشتباهی که مرتکب میشوید.
بدون اجازه پزشک نباید خودسرانه داروهای خود را قطع کنید. اگر در این زمینه نگرانی دارید میتوانید متخصص خود را عوض کرده و لیست داروهای خود را به او نشان دهید تا در صورتی که پزشک صلاح بداند براساس شرایط بدنی شما تغییراتی در لیست داروهای ایجاد کند.
قطعاً این مسأله را با شما در میان خواهد گذاشت. البته لازم میدانیم این نکته را در پایان ذکر کنیم افرادی که قبلا پیوند اعضا انجام داده و اکنون دچار کرونا شدهاند با توجه به اینکه همزمان داروهای کورتون را در کنار داروهای دیگر مصرف میکنند باید در زمان درگیری با ویروس کرونا این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارند تا دوز داروها تغییر کند و اگر خودتان داروها به طور کامل کنار بگذارد احتمال پس زدن پیوند وجود دارد. بنابراین بدون اینکه پزشک اجازه دهد هیچ تغییری در دارو ایجاد نکنید.
تست کرونا در منزل
آزمایش کرونا یک روش ساده در عین حال کاربردی می باشد که امروزه برای تشخیص آسان می باشد. با صنعتی شدن دنیا، افزایش ساعات کاری، افزایش آلودگی ها، ترافیک، شیوع بیماری هایی مانند کووید ۱۹ و غیره مراجعه به آزمایشگاه و انجام آزمایشگاه تبدیل به یک کار پردردسر شده است. به طوری که بسیاری از افراد به علت وقت گیر بودن و سخت بودن این راه هر روز انجام آزمایش را به تعویق می اندازند ولی انجام آزمایش در منزل و این امکان را برای شما ایجاد می کند که بدون آن که مجبور به حضور در آزمایشگاه برای انجام نمونه گیری، پذیرش، جوابدهی باشید، در منزل یا محل کار در عرض چند دقیقه می توانید آزمایش کرونا در منزل خود را انجام دهید.