در حال حاضر واکسیناسیون تنها راه افزایش مقاومت بدن نسبت به سویههای کرونا است. اما متخصصان معتقد هستند که تنها یکبار تزریق کافی نبوده و حداقل باید سه دوز واکسن کرونا را استفاده کنید. سوالی که در این میان مطرح میشود این است که فاصله زمانی بین تزریق دوزهای مختلف واکسن کرونا چه اندازه باید باشد؟ در واقع اگر دوز تقویت کننده واکسن کرونا زودتر از موعد وارد بدن شود، آیا میتواند عواقبی را به همراه داشته باشد؟ در این مقاله تمامی نکات مرتبط با این موضوع را برای شما عزیزان توضیح خواهیم داد.
کسانی که واکسن کرونا تقویتکننده خود را زودتر از زمان توصیه شده دریافت میکنند
اطلاعات کافی در مورد افرادی که واکسن کرونا تقویتکننده خود را زودتر از زمان توصیه شده دریافت میکنند، وجود ندارد؛ بنابراین هیچکس واقعا نمیداند در این مورد چه اتفاقی رخ میدهد. به دلیل اینکه به مرور زمان تاثیر واکسن کووید ۱۹ کاهش مییابد، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده(CDC) دوز تقویتکننده را بر اساس نوع واکسن دریافتی برای همه بزرگسالانی که در محیطهای پرخطر زندگی میکنند و یا فعالیت شغلی دارند، توصیه کرده است.
به نقل از هلث، به نظر میرسد که مردم بدون تردید به این توصیه عمل میکنند و آمار افرادی که برای دریافت دوز تقویتکننده مراجعه میکنند، نسبت به آمار افرادی که برای اولین دوز واکسن مراجعه کرده بودند، بیشتر است. بر اساس نظرسنجی گزارش شده توسط رویترز مشخص شده ۷۶ درصد از بزرگسالان آمریکایی کاملا واکسینه شده خواهان تزریق واکسن کرونا تقویتکننده هستند. توجه کنید قبل از اینکه در صف دریافت دوز تقویتکننده حضور یابید، شرایط لازم برای تزریق را داشته باشید؛ اگر دوز تقویتکننده را خیلی زودتر از تاریخ اعلام شده دریافت کنید، موضوعی خطرناک است و تاثیر کمتری نیز به همراه خواهد داشت.
دریافت دوز تقویتکننده زودتر از موعد
بر اساس اظهارات کارشناسان کلینیک مایو ایالات متحده اطلاعات کافی در مورد افرادی که واکسن کرونا تقویتکننده خود را زودتر از زمان توصیه شده دریافت میکنند، وجود ندارد؛ بنابراین هیچکس واقعا نمیداند در این مورد چه اتفاقی رخ میدهد. هرچند ممکن است دریافت دوز تقویتکننده زودتر از موعد وسوسهانگیز باشد اما کارشناسان برخی از احتمالات ناخوشایند در این زمینه را مطرح کردهاند. دکتر ملانی سویفت، از کلینیک مایو، میگوید: اگرچه بعید به نظر میرسد اما دریافت زودهنگام واکسن تقویتکننده ممکن است عوارض جانبی را تشدید کند.
دکتر جی باتلر، معاون مدیر بیماریهای عفونی CDC، در یک کنفرانس مطبوعاتی در ماه جولای اظهار کرد: دریافت دوزهای بیش از حد واکسن ممکن است در واقع منجر به یک پاسخ ایمنی کم شود. با در نظر گرفتن همه این موارد بهترین کار پیروی از توصیههای متخصصان است. دکتر آنتونی فائوچی، مدیر موسسه آلرژی و بیماریهای عفونی ایالات متحده، میگوید: انتظار برای مدت زمان توصیه شده ممکن است منجر به پاسخ ایمنی قویتر شود. همچنین بر اساس اظهارات دانشکده پزشکی هاروارد دریافت واکسن در موعد توصیه شده زمان کافی برای دوز تقویتکننده را فراهم میکند تا انواع جدیدی که ظاهر میشود را پوشش دهد.
راهکاری جدید برای تولید واکسن سرطان
بر اساس آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت، سرطان دومین عامل مرگ و میر در جهان است و درسال ۲۰۱۸ میلادی از هر شش مرگ، یک مورد به دلیل سرطان بود. گروهی از محققان راهکاری جدید برای تولید واکسن سرطان به دست آوردند.مبنای تحقیق آنها نتایج حاصل از تحقیقاتی است که نشان میدهد با استفاده از سلولهای سرطانی یک بیمار که با عنوان سلولهای سرطانی اوتولوگ شناخته میشوند، میتوان واکسنهای پلی کلونال برای انواع خاصی از سرطانها تولید کرد.
به گزارش ساینس، در این شیوه جدید محققان دانشگاه نیومکزیکو با استفاده از فرایندی موسوم به cryogenic silicification سلولهای سرطانی را درون پوششی از جنس سیلیس قرار دادند تا آنتیژنهای سرطان به دست آمده از بیمار به گونهای حفظ شوند که در مراحل بعدی کار بتوان از آنها استفاده کرد. سپس روی این سلولها را با لایه دیگری پوشاندند که ویژگی بیماریزایی را در سلولهای پوشیده از سیلیس شبیهسازی میکند و موجب فعال سازی سلولهای دندریتی میشود که آنتیژنها را برای تقابل با سلولهای ایمنی T تحریک میکند.
آزمایش کارآیی این واکسن
به منظور آزمایش کارآیی این واکسن، محققان با استفاده از این رویکرد جدید، واکسنهای شخصی شده برای موشهای مبتلا به سرطان تخمدان تولید کردند. با آزمایش این واکسن روی موشها مشخص شد سلولهای ایمنی T در حمله به سلولهای سرطانی، واکنش بسیار شدیدتر و تهاجمیتر دارند و موجب ایجاد ایمنی در برابر آنتیژنهای سرطان میشوند. نتیجه نهایی این آزمایش از بین رفتن تومور سرطانی در بدن موشها بود. بر اساس آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت، سرطان دومین عامل مرگ و میر در جهان است و درسال ۲۰۱۸ میلادی از هر شش مرگ، یک مورد به دلیل سرطان بود.
سرطان به دلیل رشد غیرطبیعی و غیرقابل کنترل سلولها در اندام های مختلف بدن شکل میگیرد. گاهی این سلولها از مرزهای معمول خود فراتر میروند و در اندامهای دیگر گسترش مییابند. این فرآیند متاستاز نام دارد و عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان است.
آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت در مورد سرطان
– سرطان دومین عامل مرگ و میر در جهان است.
– درسال ۲۰۱۸ میلادی از هر شش مرگ، یک مورد به دلیل سرطان بود.
– سرطانهای ریه، سرطان پروستات، روده بزرگ و کبد شایعترین انواع سرطان در مردان و سرطانهای سینه، روده بزرگ، ریه، دهانه رحم و اختلال تیروئید، شایعترین در زنان هستند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature Biomedical Engineering منتشر شده است.
کشف ژن تشدید کننده بیماری کرونا در آسیای جنوبی
محققان دانشگاه اکسفورد یک ژن در میان مردم آسیای جنوبی کشف کردهاند که خطر ابتلا به کرونا را افزایش میدهد. به گزارش «دی نشنال نیوز»، به گفته محققان دانشگاه آکسفورد، حدود ۶۰ درصد از افراد در آسیای جنوبی حامل این عامل ژنتیکی هستند. این در حالیست که ۱۵ درصد از اروپاییها حامل این عامل ژنتیکی هستند. بر اساس این گزارش، این ژن احتمال نارسایی ریه یا مرگ ناشی از کووید-۱۹ را دو برابر میکند.
به گفته پروفسور «جیمز دیویس» سرپرست تیم تحقیق اکسفورد، این ژن همه جمعیتها را به یک اندازه تحت تأثیر قرار نمیدهد و ترکیب پیچیدهای از عوامل دیگر، از جمله سن و وضعیت اجتماعی-اقتصادی نیز در میزان ابتلا به این بیماری دخیل است. محققان دریافتند که این ژن پرخطر احتمالاً از پاسخ صحیح سلولهای ریه به ویروس جلوگیری میکند. نتایج این تحقیق در مجله «نیچر ژنتیک» منتشر شده است.
محققان همچنین امیدوارند که با استفاده از دارو و سایر روشهای درمانی بتوانند از میزان آسیب پذیری سلولهای ریه در برابر ویروس کرونا بکاهند. پروفسور دیویس میگوید: «عامل ژنتیکی که ما پیدا کردهایم توضیح میدهد که چرا برخی افراد پس از ابتلا به ویروس کرونا به شدت بیمار میشوند.» دانشمندان: واکسنهای کرونا نسبت به عفونت کووید پیشگیری بیشتری ایجاد میکنند.
محافظت بیشتری در برابر آلودگی به این ویروس
مطالعات اخیر دانشمندان نشان میدهد واکسینه شدن علیه کووید-۱۹ نسبت به ابتلای قبلی به کرونا و عفونت ناشی از آن، محافظت بیشتری در برابر آلودگی به این ویروس ارائه میکند. دادهها نشان میدهد بزرگسالانی که قبلا به ویروس کرونا آلوده شده اند، بیش از پنج برابر افرادی که هر دو دز واکسن کرونا دریافت کردهاند، با خطر عفونت دوباره روبهرو هستند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا اعلام کرد: این موضوع دستکم برای ۶ ماه پس از تزریق دز دوم یا عفونت اولیه با این ویروس صادق است.
دکتر «راشل پی والنسکی»، مدیر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، در بیانیهای اعلام کرد: اکنون شواهد بیشتری داریم که اهمیت تزریق واکسنهای کووید-۱۹ را حتی اگر قبلا به این عفونت آلوده شده باشید، تایید می کند. این مطالعه به مجموعه اطلاعاتی می افزاید که محافظت واکسن ها را در برابر ابتلا به بیماری شدید ناشی از کووید-۱۹ نشان می دهد.
این داده ها نشان داد که در میان ۶ هزار و ۳۲۸ بزرگسال کاملاً واکسینهشده که در این تجزیه و تحلیل مورد بررسی قرار گرفتند، ۳۲۴ مورد یعنی پنج درصد افراد یادشده در طی ۶ ماه اول پس از دریافت دُز دوم واکسن کرونا، به این ویروس آلوده شدند. این در حالی است که در میان هزار و ۲۰ نفر از افراد واکسینه نشده ای که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند، ۸۹ مورد یعنی ۹ درصد به عفونت ناشی از ویروس کرونا آلوده شدند.
۸۰ درصد موارد ابتلا به کرونا که در بزرگسالان کاملاً واکسینه
طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، حدود ۸۰ درصد موارد ابتلا به کرونا که در بزرگسالان کاملاً واکسینه شده رخ داد، در بین افراد ۶۵ ساله و مسن تر بود. برعکس، تقریباً یک سوم موارد ابتلا به کرونا در میان افراد واکسینه نشده در بین افراد ۱۸ تا ۴۹ ساله مشاهده شد. در میان بزرگسالانی که با علائم مشابه کووید-۱۹ در بیمارستان بستری شده بودند، تعداد افراد واکسینه نشده ای که طی سه تا ۶ ماه گذشته به عفونت کرونا مبتلا شده بودند، ۵.۴۹ برابر بیشتر از افرادی بود که در همان بازه زمانی به طور کامل واکسن کرونا دریافت کرده بودند.
این یافته ها بر اساس تجزیه و تحلیل داده های ۱۸۷ بیمارستان در سطح آمریکا است. علاوه بر این دادههای جدید در مورد اثربخشی واکسن های کرونا، کمیته مشورتی شیوه های ایمن سازی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، دستورالعملهای خود را درباره دزهای تقویتی واکسنهای کرونا «مُدرنا»، «فایزر-بایون تک» و نیز واکسن تک دز «جانسون و جانسون» بهروزرسانی کرد.
چه کسانی باید باید دُز تقویتی واکسن کرونا را دریافت کنند؟
این کمیته اکنون توصیه میکند افراد ۶۵ ساله و مسن تر، بزرگسالان ۱۸ ساله و بزرگتر که در مراکز مراقبت طولانیمدت زندگی میکنند و افراد ۵۰ تا ۶۴ ساله مبتلا به بیماری های زمینه ای، دستکم ۶ ماه بعد از تزریق دُز دوم واکسن کرونا، باید دُز تقویتی واکسن های مدرنا و فایزر – بایون تک را دریافت کنند. در همین حال، تمام بزرگسالان ۱۸ ساله و بزرگتر که واکسن جانسون و جانسون دریافت میکنند، باید حداقل دو ماه پس از اولین دُز خود، واکسن تقویتی دریافت کنند.
والنسکی می گوید: واکسیناسیون گسترده بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به کووید-۱۹، از جمله ظهور انواع آن است. علاوه بر این، می توان با اقدامات پیشگیرانه از بیماری مانند پوشیدن ماسک، شستن مرتب دست ها، فاصله گذاری فیزیکی و ماندن در خانه در هنگام بیماری، شیوع این بیماری را مهار کرد.
برای انجام انواع آزمایش در منزل مانند آزمایش کرونا در منزل می توانید به سایت آزمایشگاهی آنی آزما مراجعه کنید.
سخن پایانی
اشتباهی که برخی از مردم مرتکب میشوند این است که فکر میکنند تنها یکبار تزریق واکسن کرونا کافیست. اما گروه دیگر برعکس عمل کرده و حتی ترجیح میدهند فاصله بین دوزهای تقویت کننده واکسن کرونا را کوتاه کنند. در این مقاله متوجه شدید که این اقدام میتواند چه عواقبی را برای بدن به همراه داشته باشد. در واقع دوز یادآوری واکسن کرونا دقیقاً باید در زمان مشخص شده توسط کارشناسان بهداشت تزریق گردد. حتی اگر در زمان موعد شما علائم کرونا را نشان دادید باید در دست نگهداشته و تست کرونا در منزل با آنی آزما را انجام دهید و در صورتی که مطمئن شدید نتیجه تست منفی است، با یک هفته تأخیر برای تزریق دوز تقویت کننده واکسن کرونا اقدام نمایید.