اهمیت تزریق دوز دوم واکسن کووید 19: آیا حتما باید دوبار واکسن تزریق شود؟

اهمیت تزریق دوز دوم واکسن کووید 19: آیا حتما باید دوبار واکسن تزریق شود؟

اگر قرار باشد دوز دوم واکسن کووید 19 چهار هفته بعد تزریق شود، اما این امر به هر دلیلی رخ ندهد، واکسیناسیون آن فرد باید دوباره از اول شروع شود. این یعنی ممکن است کلا واکسیناسیون انجام شده لغو شود و از اول شروع شود. از این هفته تقریبا نوبت به تزریق دوز دوم واکسن کووید 19 در ایران رسید؛ روزهایی که بسیاری انتظارش را می‌کشیدند اما حالا این افراد در تماس با مراکز واکسیناسیون با یک پاسخ روبرو می‌شوند؛ «واکسن نداریم، بعدا بیایید.

بسیاری از شهروندان در چند روز گذشته در فضای مجازی از تجربیات خود در نبود دوز دوم واکسن کووید 19 نوشتند و به این موضوع اعتراض کرده‌اند، حتی به نظر می‌رسد به برخی از آن‌ها پیشنهاد شده است که دوز دوم واکسن دیگری تزریق کنند. این مسئله توسط برخی از مسئولان وزارت بهداشت هم تایید شده است و آن‌ها انگشت اتهام را به سمت کشورهایی می‌گیرند که هنوز واکسن ارسال نکرده‌اند. اما اگر این اتفاق رخ ندهد و دوز دوم به زودی تهیه نشود، احتمالا افراد دوباره باید روند واکسیناسیون خود را از ابتدا شروع کنند.

نمونه گیری در منزل

اگر مثلا قرار باشد دوز دوم واکسنی چهار هفته بعد تزریق شود اما این کار به هر دلیلی رخ ندهد، تزریق واکسن کووید 19 آن فرد باید دوباره از اول شروع شود. این یعنی ممکن است کلا واکسیناسیون انجام شده لغو شود و از اول شروع شود، چون مثلا واکسنی وجود دارد که باید سه ماه بعد تزریق شود و یک واکسن دیگر باید چهار هفته بعد تزریق شود. فاصله زمانی تزریق دوز دوم واکسن‌ها به طور کلی فرق می‌کنند. همین موضوع باعث شده است که برخی از مسئولان وزارت بهداشت به فکر تزریق ترکیبی واکسن‌ها هم بیافتند و از سناریویی بگویند که در دوز دوم واکسن دیگری تزریق شود.

یکسری مطالعات در دنیا هست که دارند ترکیب واکسن کرونا را استفاده می‌کنند. زیرا فکر می‌کنند که شاید ایمنی در این صورت بیشتر ایجاد می‌شود. به عنوان مثال فایزر و آسترازنکا در مطالعه‌ای به صورت میکس داده شده است و حتی مطالعات دیگری هم در جریان است، اما از نظر علمی شاید بتوانیم از پلتفرم‌های یکسان، واکسن را جایگزین کنیم. به عنوان مثال واکسن سینوفارم که از یک ویروس کشته شده و غیرفعال شده است، شاید بتوان واکسن دوز دوم را با واکسنی که از همین پلتفرم استفاده کرده، جایگزین کرد. اما همچنان مطالعات علمی به نظر قطعی درباره تزریق ترکیبی واکسن کرونا نرسیده‌اند.

اگر تزریق دوز دوم واکسن کووید 19 با تاخیر مواجه شود، فرد با چه مشکلاتی روبرو می شود؟

دکتر مینو محرز در این رابطه گفته است: مطالعه‌ای در این رابطه در آمریکا انجام شده است و این موضوع که دوز دوم یک واکسن دیگر تزریق شود باید بیشتر بررسی بشود و من نمی‌دانم این اقدام تاثیر می‌گذارد یا نه. محققان معتقد هستند که دوز سوم به بعد را می‌توان یک جور دیگری تزریق کرد، اما درباره تزریق واکسنی دیگر در دوز دوم مطالعاتی باید انجام و نتیجه مشخص بشود. اما شنیده‌ها از برخی مراکز واکسیناسیون نشان می‌دهد که به برخی شهروندان بخاطر نبود واکسن، پیشنهاد شده است که دوز دوم واکسن کووید 19 دیگری تزریق کنند، این کار درستی است؟

من نمی‌دانم، قاعدتا کمیته واکسن تصمیم گرفته که چنین اتفاقی رخ بدهد. وقتی واکسنی وجود ندارد، چاره‌ای نیست و باید یک واکسن دیگر تزریق کنند. روتین کار در همه کشورها به این شکل است که همان واکسنی که قبلا تزریق شده در دوز دوم تزریق بشود، اما الان واکسن ندارند. اگر وزارت بهداشت چنین نظری دارد، پس گویا این کار اشکالی ندارد. بهتر است این سوال را از خود وزارت بهداشت بپرسید.

تزریق دوز دوم واکسن کووید 19

الان تحقیقاتی که در کشورهای دیگر انجام شده نشان می‌دهد که تزریق یک واکسن کووید 19 متفاوت برای دوز دوم چندان اشکالی ندارد، اما آن‌ها برای واکسن‌های خودشان این مطالعات را انجام داده‌اند و با این وجود هم هنوز به یک نتیجه قاطع نرسیدند که امکان انجام چنین کاری وجود دارد یا نه. بالاخره وزارت بهداشت یک کمیسیون واکسیناسیون دارد و تصمیم‌گیری با آن‌هاست. اگر می‌گویند برای دوز دوم واکسن دیگری تزریق کنید و برای این کار حرف علمی دارند اشکالی ندارد. بالاخره از این که هیچ واکسنی تزریق نشود بهتر است و این کار در هر صورت مشکلی ایجاد نمی‌کند.

اما آیا این کار ایمنی ایجاد شده ناشی از واکسیناسیون را کاهش نمی‌دهد؟

نمی‌دانیم و بستگی به نوع واکسن‌ها پاسخ به این سوال متفاوت است. اگر دو واکسن کووید 19 از نظر ساختاری مشابه هم باشند، قاعدتا نباید اشکالی ایجاد نشود. اگر نوع واکسن‌ها متفاوت باشد باید مطالعات بیشتری انجام داد و من در این حد نمی‌دانم که این کار شدنی است یا نه. از سمتی زمان تزریق دوز دوم واکسن‌ها متفاوت است، این موضوع مشکلی ایجاد نمی‌کند؟

دوز دوم آسترازنکا سه ماه بعد باید تزریق بشود، واکسن سینوفارم معمولا چهار هفته بعد تزریق می‌شود و … زمان‌های تزریق دوز دوم واکسن‌ها با هم فرق می‌کنند. به همین دلیل بهتر است که از خود مسئولان وزارت بهداشت این سوال را مطرح کنید تا مشخص بشود ماجرا چیست. خانم دکتر محرز، تزریق واکسن برکت از هفته دیگر شروع می‌شود. ممکن است که از این واکسن به عنوان دوز دوم استفاده بشود؟

اگر اولین واکسن کووید 19 تزریق شده سینوفارم باشد، چون واکسن برکت از نظر ساختاری عین سینوفارم است می‌توان از آن به عنوان دوز دوم استفاده کرد. اگر واکسن اول نوع دیگری باشد، اتفاق خاصی رخ نمی‌دهد. اما ما می‌خواهیم این واکسنی که تزریق شده اثر داشته باشد. به همین دلیل تزریق دو واکسن با پلتفرم متفاوت، ممکن است که آن تاثیری را که انتظارش را داریم نداشته باشد.

واکسن برکت و سینوفارم هر دو از یک پلتفرم ویروس ضعیف شده هستند، آسترازنکا یک مکانیزم دیگر دارد و آدنوویروسی است و در نتیجه نوع آن واکسن داخلی یک مقداری فرق می‌کند. اسپوتنیک هم مثل آسترازنکا است، البته نوع آدنوویروس‌های این دو فرق می‌کند. به همین دلیل اگر دوز اول سینوفارم تزریق شده باشد، می‌شود دوز دوم از واکسن برکت استفاده کرد.

اگر در مدت تعیین شده به افراد واکسن کووید 19 تزریق نشود چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

اگر مثلا قرار باشد دوز دوم واکسنی چهار هفته بعد تزریق بشود اما این دلیل به هر دلیلی رخ ندهد، واکسیناسیون آن فرد باید دوباره از اول شروع شود. این یعنی ممکن است کلا واکسیناسیون انجام شده لغو شود و از اول شروع بشود، چون مثلا واکسنی وجود دارد که باید سه ماه بعد تزریق شود و یک واکسن دیگر باید چهار هفته بعد تزریق بشود. فاصله زمانی تزریق دوز دوم واکسن‌ها به طور کلی فرق می‌کنند. البته قاعدتا نباید این اتفاق رخ بدهد و معمولا برای کسی که واکسن کووید 19 تزریق کرده دوز بعدی نگه داشته می‌شود، اما حالا این که چه اتفاقی رخ داده مشخص نیست.

تزریق واکسن کرونا

آیا این امکان وجود دارد که با تزریق واکسن کووید 19 به ویروس کرونا مبتلا شوم؟

“قظعا و مطمئنا این امکان وجود ندارد که شما با تزریق واکسن کووید 19 به این بیماری مبتلا شوید. هیچ مکانیزمی در این زمینه وجود ندارد و قطعا در زمان تولید واکسن همه این خطرات به صورت کامل آزمایش و بررسی شده اند. دلیلش هم این است که واکسن کل ویروس را ندارد ، بنابراین نمی تواند باعث عفونت شود. در عوض، این واکسن به سیستم ایمنی بدن کمک می کند تا ابزاری را برای مقابله با عفونت های آینده ایجاد کند.

آیا واکسن کووید 19 می تواند باعث ناباروری شود؟

هیچ مدرکی برای اثبات ادعای اینكه این واكسن می تواند روی باروری تأثیر بگذارد وجود ندارد و این موضوعی نیست كه مردم نگران آن باشند. “ما اطلاعات قوی و صریح داریم كه هیچ كدام از واكسن های موجود در بازار تاثیری در باروری ندارند.”

آزمایش میزان اثربخشی واکسن کووید 19 در منزل

آزمایش میزان اثربخشی واکسن کووید 19 برای بررسی میزان ایمنی که پس از تزریق واکسن کووید 19 ایجاد می شود، و همچنین برای بررسی اثربخشی تزریق واکسن کرونا استفاده می شود. هرکسی که واکسن کووید 19 را دریافت کرده باشد ممکن است از خود بپرسد که چقدر این واکسن در برابر ویروس کرونا از او محافظت می‌کند. آیا آزمایش میزان اثربخشی واکسن کووید 19 و پاسخ سیستم ایمنی بدن را اندازه گیری می کند؟

بله آزمایشاتی وجود دارد که بتواند برخی از اطلاعات مربوط به پاسخ ایمنی بدن افراد و میزان اثربخشی واکسن کرونا را ارائه دهد. به عنوان مثال آزمایشات آزمایشگاهی می تواند سطح ایمونوگلوبولین جی (IgG) ، متداول ترین نوع آنتی بادی محافظت کننده در برابر عفونت را در خون فرد تشخیص دهد. آزمایش آنتی بادی دیگر آزمایشی است که می‌تواند آنتی بادی های پروتئین نوکلئوکپسید را تشخیص دهد که فقط به عنوان پاسخ به عفونت در بدن تولید می‌شوند. اما آزمایش آنتی بادی نوع آنتی بادی های مرتبط با میزان اثربخشی واکسن کووید 19 را تشخیص نمی‌دهد و به شما نمی گوید سیستم ایمنی بدن شما چگونه به واکسن پاسخ می دهد.

با توجه به اینکه بعضی از این واکسن‌ها باید در دمای بسیار پایین نگهداری شوند، چه مشکلاتی در راه انتقال و توزیع این واکسن ها وجود دارد؟

تقریبا تمام واکسن‌ها از تولید تا هنگام مصرف باید سرد بمانند و حفظ زنجیره سرمایی در سلامت و کارایی واکسن بسیار اهمیت دارد. واکسن‌های مدرنا و فایزر قبل از استفاده باید در سرمای زیر صفر نگهداری شوند، بنابراین انبار کردن و حمل و نقل آن باید با دقت انجام ‌شود. یخ این واکسن‌ها قبل از تزریق باید باز شود و چند روز قبل از تزریق می‌توان آنها را در یخچال معمولی نگهداری کرد.

انتقال و توزیع این واکسن کرونا

واکسن فایزر باید در دمای حدود منفی ۷۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود و واکسن مدرنا در منفی ۲۰ درجه سانتیگراد. هر دو واکسن بعد از رسیدن به کلینیک گرم و در یخچال نگهداری ‌می‌شوند. واکسن فایزر ماندگاری کوتاه‌تری دارد و فقط پنج روز در یخچال قابل نگهداری است اما واکسن مدرنا را تا چهار هفته می‌توان نگهداری کرد. این موارد از نقاط ضعف واکسن فایزر و مدرنا محسوب می‌شوند و علاوه بر اینکه هزینه را بشدت بالا می‌برد، در بسیاری از کشورهای دنیا استفاده وسیع از چنین واکسن‌هایی بسیار دشوار میشود بخصوص در کشورهای گرمسیر یا مناطق صعب‌العبور یا کشورهایی که زیرساخت‌های توسعه کافی نیستند.

واکسن شرکت استرازنکا و دانشگاه آکسفورد هر چند کارایی کمتری در نتایج اولیه نشان داده (هفتاد درصد)، اما این از کارایی متوسط واکسن آنفلوآنزا بیشتر است، علاوه بر اینکه این واکسن ارزانتر است و نیاز به نگهداری در دمای بسیار پایین ندارد.

آیا پس از تزریق واكسن کووید 19 دیگر نیازی به استفاده از ماسک یا رعایت فاصله گذاری اجتماعی نیست؟

حتی پس از تزریق واكسن کووید 19 استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی ضرورت دارد. زیرا هنوز آزمایش انسانی این واکسن‌ها به پایان نرسیده و تولید آن در حدی نیست که برای بیشتر جمعیت دنیا کافی باشد. مدتی طول می‌کشد تا هر کشوری بیشتر جمعیتش را واکسینه کند. به علاوه کووید 19 یک همه‌گیری جهانی است، یعنی این کافی نیست که ما واکسن زده باشیم و خیالمان از کرونا راحت شده باشد.

اگر جمعیت زیادی در دنیا واکسینه نشوند کرونا همچنان در گردش خواهد بود و اگر جهش قابل‌ملاحظه‌ای بکند کسانی که واکسن زده اند نیز ممکن است دیگر مصونیت کافی نداشته باشند. در خوش‌بینانه‌ترین حالت به نظر می‌رسد حداقل یک سال دیگر استفاده از ماسک و فاصله گذاری اجتماعی ضروری باشند.

نمونه گیری در منزل

تست واکسن کووید 19 به صورت آزمایش در منزل یکی از خدمات نوینی است که توسط آزمایشگاه آنلاین آنی آزما برای همشهریان عزیز ساکن تهران ارائه می گردد. با این خدمت جدید دیگر نیازی نیست که شما به صورت حضوری برای انجام آزمایشات خود به آزمایشگاه مراجعه کرده و وقت خود را تلف نمایید. تنها کاری که لازم است انجام دهید این است که تلفن خود را بردارید و با آزمایشگاه آنی آزما تماس بگیرید و یا از اپلیکیشن این آزمایشگاه، محل نمونه گیری خودتان را مشخص کنید و یا اینکه با مراجعه به سایت آنی آزما، کارهای پذیرش آزمایشات خود را به صورت اینترنتی و غیرحضوری انجام دهید.

تست در منزل یک روش ساده در عین حال کاربردی می باشد که امروزه برای تشخیص آسان می باشد. با صنعتی شدن دنیا، افزایش ساعات کاری، افزایش آلودگی ها، ترافیک، شیوع بیماری هایی مانند کووید ۱۹ و غیره مراجعه به آزمایشگاه و انجام آزمایشگاه تبدیل به یک کار پردردسر شده است. به طوری که بسیاری از افراد به علت وقت گیر بودن و سخت بودن این راه هر روز انجام آزمایش را به تعویق می اندازند ولی انجام آزمایش در منزل و آزمایش کرونا در منزل این امکان را برای شما ایجاد می کند که بدون آن که مجبور به حضور در آزمایشگاه برای انجام نمونه گیری، پذیرش، جوابدهی باشید، در منزل یا محل کار در عرض چند دقیقه می توانید آزمایش خود را انجام دهید.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.