ریزش مو را نیز به علائم کرونا اضافه کنید

ریزش مو را نیز به علائم کرونا اضافه کنید

افرادی که به بیماری کرونا مبتلا می شوند، علایم متنوعی را نشان می دهند. ریزش مو بعد از ابتلا به کووید 19 بین بیماران بسیار زیاد گزارش شده است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری کشور امریکا (CDC) ریزش مو را از اثرات احتمالی بلند مدت بیماری کرونا می داند که هم اکنون تحت تحقیق و مطالعه می باشد. همه ما به طور طبیعی و روزانه، موها را از دست می دهیم. در واقع از دست دادن 50 تا 100 نخ مو در روز برای هر فرد امری طبیعی و معمول است. با این حال گاهی اوقات موهایی که از دست داده ایم، با موی جدید جایگزین نمی شوند که این منجر به کم شدن مو و تاسی سر می شود. به این حالت، ریزش مو گفته می شود.

اغلب ما تصور می کنیم که ریزش مو فقط مربوط به سر است. با این حال ریزش مو می تواند در سایر نقاط بدن نیز رخ دهد. اصطلاح پزشکی برای ریزش مو، آلوپسی می باشد. بیشتر گزارشات از ریزش مو بعد از کرونا در مطالعات موردی دیده شده است. به همین دلیل مشخص نیست که درصد شیوع ریزش مو در جمعیت های بزرگتر بیماران کووید19 چقدر است.

یک مطالعه در ماه نوامبر سال 2020، علایم بعدی کووید 19 را در گروه کوچکی با 63 نفر شرکت کننده مورد تحقیق قرار داد که نتیجه نشان داد از بین 58 نفر که در فرایند آنالیز شرکت کردند، 14 نفر (معادل 1/24درصد) دچار ریزش مو بودند. در این مطالعه، متوسط زمان از شروع علایم کرونا تا ریزش مو حدود 58 روز بود. از بین 14 نفر، ریزش مو بعد از کرونا در 5 نفر برطرف شد. با این حال 9 نفر دیگر در زمانی که مورد مصاحبه قرار گرفتند، هنوز دچار ریزش مو بودند.

نمونه گیری در منزل

علت ریزش مو بعد از ابتلا به بیماری کرونا

ریزش مو بعد از کرونا با بیماری بنام telogen effluvium (TE) تطابق دارد. افراد دچار TE ریزش مو را به طور ناگهانی تجربه می کنند. هنگام شانه کردن یا دوش گرفتن، مو معمولا به صورت دسته های بزرگ می ریزد.اکثر افرادی که دچار TE هستند، 2 تا 3 ماه بعد از درگیری با یک عامل خاص ریزش موی قابل توجهی را تجربه می کنند. ریزش مو معمولا کمتر از نصف پوست سر را در بر می گیرد و به مدت 6 تا 9 ماه طول می کشد. بعد از این دوره، اکثر افراد متوجه می شوند که موی ریخته شده، درحال رشد مجدد است.

یکی عوامل احتمالی برای تحریک ریزش مو در افراد درگیر با TE، بروز یک بیماری حاد به همراه تب است و افرادی که به بیماری کرونا مبتلا شده اند، غالبا تب را به عنوان یکی از علایم بیماری تجربه می کنند. یک عامل دیگر استرس است. مطمئنا تجربه یک بیماری مثل کووید19 می تواند باعث تنش فیزیکی و روانی شود. درواقع TE در برخی افراد بدلیل استرس های حاصل از قرنطینه مشاهده شده است.

مکانیسم TE چگونه است؟

مو دارای فازهای مختلف رشد است. TE زمانی اتفاق می افتد که عامل استرس زا باعث شود رشد مقدار زیادی از مو متوقف شود و این حالت ورود مو به فاز استراحت یا تلوژن است. در فاز تلوژن، مو برای 2 تا 3 ماه استراحت می کند و سپس ریزش مو اتفاق می افتد تا رشد موهای جدید آغاز شود. به همین دلیل است که ریزش مو ناشی از TE مدتی بعد از یک رویداد مثل بیماری یا یک دوره استرس زا اتفاق می افتد. ریزش مو ممکن است با حالت شدید بیماری کرونا ارتباط داشته باشد. با این حال درستی این موضوع و مکانیسم بیولوژیکی آن مشخص نیست.

علت ریزش مو بعد از ابتلا به بیماری کرونا

مطالعه بیماران مبتلا به کووید 19 :

در یک مطالعه در ماه می 2020، 175 نفر از بیماران مبتلا به کووید 19 که در بیمارستان بستری شده بودند، مورد تحقیق قرار گرفتند. محققان مشاهده کردند که تعداد زیادی از بیماران (67درصد) دچار آلوپسی اندورژنیک شده اند. یک مطالعه در ماه جولای 2020، الگوی طاسی سر را در 336 مرد مبتلا به بیماری کرونا که در بیمارستان بستری شده بودند و 1605 نفر از مردانی که بدون کووید 19 در بیمارستان بستری شده بودند را مورد مقایسه قرار داد. یافته ها نشان داد مردانی که طاسی سر قابل توجهی داشتند، تست کووید 19 شان مثبت بوده است.

مطالعه جمعیتی :

در یک مطالعه جمعیتی در نوامبر 2020، 43 هزار و 565 نفر از افراد برای ریزش مو، بیماری های مختلف و کووید19 و پیامدهای آن پایش شدند. یافته ها نشان داد که ریزش مو رابطه مستقلی با حالت شدیدتر بیماری کووید19 دارد. لازم است به یاداوری است که تحقیق در این زمینه، اندک است. بنابراین لازم است برای تعیین نحوه ارتباط ریزش مو با خطر بیماری کووید19 تحقیقات بیشتری انجام شود.

سینوفارم چین دو داروی جدید برای درمان کرونا می سازد

شرکت واکسن سازی سینوفارم چین از تولید دو داروی جدید برای درمان بیماران مبتلا به کرونا خبر داد که در بهبود بیماران با علائم ضعیف عملکرد خوبی داشته است. به گفته نایب رئیس سینوفارم، یکی از این دو دارو برای اولین بار چند ماه پیش و در نمایشگاه تجارت خدمات ۲۰۲۱ چین رونمایی شد.

به گزارش “سی جی تی ان”، «جانگ یون تائو» نایب رییس سینوفارم و محقق ارشد گروه ملی بیوتک چین (وابسته به سینوفارم) روز سه شنبه اعلام کرد این دو دارو بر اساس ترکیبی از ایمونوگلوبین انسانی و آنتی بادی مونوکلونال ساخته شده اند و باعث خنثی شدن ویروس و کاهش تعداد آن در بدن انسان می شوند. او گفت که داده های منتشر شده پس از استفاده اضطراری از این داروها با توجه به شرایط کنونی نشان می دهد که این بر بهبود بیماران دارای علائم ضعیف و متوسط اثربخش بوده اند.

اولین داروی کرونا جهان

به گفته نایب رئیس سینوفارم، یکی از این دو دارو برای اولین بار چند ماه پیش و در نمایشگاه تجارت خدمات ۲۰۲۱ چین رونمایی شد. پیش تر نیز گروه بیوتکنولوژی ملی چین (CNBG) به عنوان زیرشاخه شرکت داروسازی «سینوفارم» اعلام کرده بود اولین داروی کرونا جهان، تولید شده بر اساس ایمونوگلوبولین های سرم انسانی ساخته شده از پلاسمای بیماران بهبود یافته کرونایی وارد فاز آزمایش های بالینی شده است. بر اساس این گزارش، پلاسمای نقاهت پیشتر در برنامه درمانی ملی کووید-۱۹ گنجانده شده و اثربخشی بسیار خوبی برای بیماران با وضعیت حاد و وخیم ابتلا به کرونا را نشان داده است.

بر این اساس، آخرین نمونه واکسن های نسل دوم کووید-۱۹ تولید شده توسط گروه بیوتکنولوژی ملی چین که به صورت ویژه برای گونه های مختلف دلتا و بتا طراحی شده اند نیز نتایج اولیه خوبی نشان داده اند. بیش از ۲.۱ میلیارد دُز واکسن کرونا تا روز شنبه این هفته در سراسر کشور چین تزریق شده، این در حالی است که سینوفارم به عنوان تولید کننده اصلی واکسن در این کشور، روز گذشته از ارائه یک طرح رسمی برای گرفتن تائید تزریق دُز تقویت کننده خبر داد.

اولین داروی کرونا جهان

ویژگی داروی ضد کووید-۱۹ جدید

گلوبال تایمز به نقل از گروه بیوتکنولوژی ملی چین نوشت که داروی ضد کووید-۱۹ جدیدی که از پلاسمای بیماران بهبود یافته کرونایی و یا افراد واکسینه شده غیر آلوده تولید می شود، حاوی آنتی بادی های خنثی کننده کرونا با قدرت بالا است. این دارو مطالعات پیش بالینی و آزمایش های حیوانی را تکمیل کرده که نتیجه آنها رهایی قابل توجه از علائم ویروس کرونا و آسیب ناشی از ابتلا به عفونت این ویروس ست.

با این حال، کارشناسان هشدار داده اند که پیشگیری و واکسیناسیون همچنان کارآمدترین ابزار برای متوقف کردن چرخه ابتلا به عفونت ویروسی کرونا است و در این بین، داروهای ویژه می توانند به صورت محدود کمک کننده باشند. «تائو لینا» ناظر واکسن کرونا در این رابطه می گوید: «به محض آلوده شدن انسان به ویروس کرونا، این ویروس از سلول های انسان برای تکثیر مداوم ویروس های جدید استفاده می کند و ایمونوگلوبولین های انسانی می توانند صرفا ویروس های خارج از سلول را خنثی کنند و ایمنی سلولی از طریق واکسن ها ضروری است.

ایران تا چه اندازه امکان شناسایی و بررسی سویه های جدید کرونا را دارد؟

نظام مراقبت ژنومیک و توالی یابی کووید-19 کشور در حال حاضر با هماهنگی بین معاونت تحقیقات و فناوری و معاونت بهداشت و حمایت مالی، توسط دو آزمایشگاه تحقیقاتی در کشور در حال انجام است. امکان بررسی و شناسایی به هنگام سویه های جدید با این ظرفیت اندک آزمایشگاه های توالی یابی ویروسی تا حدودی وجود دارد. این نظام به صورت روتین و با تعداد نمونه‌های کم گزارشات ماهیانه‌ای از وضعیت واریانت‌های درگردش در کشور درباره این ویروس ارائه می دهد.

ظرفیت نظام مراقبت ژنومیک در کشور بسیار اندک است، در حال حاضر این نظام واریانت‌های در گردش را گزارش می‌کند و آخرین نتایج نشان‌دهنده افزایش و غالب شدن واریانت دلتا در کشور است. این نظام می‌تواند واریانت‌های جدید را هم شناسایی کند، هر چند با ظرفیت محدود فعلی امکان شناسایی به موقع کم است. این نظام به صورت روتین و با تعداد نمونه‌های کم گزارشات ماهیانه‌ای از وضعیت واریانت‌های درگردش در کشور درباره این ویروس ارائه می دهد.

برنامه های متعدد در کشور از ابتدای شروع پاندمی کووید-19

از ابتدای شروع پاندمی کووید-19 در کشور برنامه های متعددی با حمایت معاونت تحقیقات و فناوری انجام شده است. فعالیت‌های کمیته ساماندهی تحقیقات کووید-19 را اکنون در پنج محور هدفمندسازی پژوهش‌های مرتبط با کووید-۱۹، گردش گسترده و سریع تازه‌ترین اطلاعات علمی کووید-۱۹ در جهان و کشور، سرعت بخشیدن به مسیر پاسخ‌دهی سوالات مهم و فوری سیاست‌گذاران سلامت، کمک به افزایش روحیه همکاری تیمی در تحقیقات مرتبط با کووید ۱۹ و برنامه ریزی و پیگیری جهت اجرای مطالعات مهم و کاربردی با بیش از 20 برنامه در سطح کشوری دسته بندی کرده‌اند

. هر سویه جدیدی از کرونا که پیدا و در کشور منتشر شود، مسئولیت‌هایی را برای بخش‌های مختلف ایجاد می‌کند. پژوهش هم از این قاعده مستثنا نیست. با ورود سویه دلتا به کشور توجه بسیاری از برنامه موجود تحقیقات و فناوری مانند پژوهش ها، مراقبت ژنومیک، رصد مجلات، انتشار گزاره برگ ها، وبینارها و غیره بر این واریانت بیشتر و متمرکزتر شد. در همین راستا سعی شد که فعالیت های این کمیته با توجه بیشتری بر این واریانت صورت گیرد.

مصرف لبنیات در بیماران مبتلا به کرونا، خوب است یا بد؟

نخستین آیتم برای تغذیه مناسب، دریافت انرژی مناسب است؛ در صورت دریافت انرژی پایین‌تر از حد مجاز یعنی کمتر از ۱۶۰۰ تا ۱۷۰۰ کالری در روز، احتمال تضعیف سیستم ایمنی وجود دارد. سیستم ایمنی تحت تاثیر تغذیه و رفتارهای روزمره قرار می‌گیرد اما این تغییرات، سریع و حاد نیستند بنابراین برای تغییر سیستم ایمنی به مدت زمان زیادی نیاز است. به منظور تغییر سیستم ایمنی بدن با تغذیه، باید یک سری اصول تغذیه در درازمدت رعایت شوند.

در سبک زندگی سه اصل کلی شامل خواب مناسب، ورزش و رعایت نکات تغذیه‌ای باید مد نظر قرار بگیرد. نخستین آیتم برای تغذیه مناسب، دریافت انرژی مناسب است؛ در صورت دریافت انرژی پایین‌تر از حد مجاز یعنی کمتر از ۱۶۰۰ تا ۱۷۰۰ کالری در روز، احتمال تضعیف سیستم ایمنی وجود دارد. مردم تصور نکنند هر چه غذای بیشتری مصرف و کالری بیشتری دریافت کنند، سیستم ایمنی بدن قوی‌تری خواهند داشت بلکه چنین کاری می‌تواند موجب چاقی شود و چاقی نیز سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کند.

مصرف لبنیات در بیماران مبتلا به کرونا، خوب است یا بد؟

مرحله دریافت پروتئین‌ها

پس از دریافت انرژی، مرحله دریافت پروتئین‌ها قرار دارد؛ در برنامه غذایی باید انواع مختلف پروتئین‌ها از منابع حیوانی و گیاهی وجود داشته باشد. استفاده نکردن از روغن یا داشتن رژیم غذایی بدون روغن، می‌تواند نقش بدی بر سیستم ایمنی داشته باشد. بسیاری از روغن‌ها از جمله روغن کنجد، کلزا، دانه آفتاب‌گردان و سویا در تقویت سیستم ایمنی نقش موثری دارند بنابراین بهتر است مخلوطی از روغن‌ها در برنامه غذایی گنجانده شود.

البته روغن‌های حیوانی یا جامد می‌توانند در دمای محیط برای سیستم ایمنی مضر باشند و باید از برنامه غذایی حذف شوند. استفاده از قندهای ساده، شیرینی‌ها و آبمیوه‌های صنعتی نیز می‌تواند آثار بدی بر سیستم ایمنی بدن داشته باشد و باید از برنامه غذایی حذف شوند اما باید نان، برنج و غلات به صورت کامل دریافت شود. مصرف متعادل انواع سبزیجات نیز موجب می‌شود تمام ویتامین‌ها و مواد معدنی که روی سیستم ایمنی نقش موثری دارند، دریافت شود.

ویتامین D

با دریافت به اندازه و کافی لبنیات، ویتامین D مورد نیاز بدن دریافت می‌شود. در ابتدای شیوع کرونا این فرضیه مطرح شد که با توجه به اینکه کرونا شبیه آنفلوآنزا است و قبلا در فصل های سرد سال این بیماری وجود داشت، احتمالا غذاهای طبع سرد می‌توانند موجب بدتر شدن بیماری شوند اما با گذر زمان متوجه شدیم که این بیماری در همه فصل‌ها وجود دارد بنابراین این فرضیه که مصرف لبنیات می‌تواند منجر به بدتر شدن بیماری‌هایی شود که در فصل‌های سرد شیوع پیدا می‌کنند، رد شده است.

مصرف لبنیات در تقویت سیستم ایمنی بسیار نقش دارد و حذف آن می‌تواند عوارض جدی از جمله پوکی استخوان و نقص رشد کودکان را در پی داشته باشد بنابراین باید انواع مختلفی از لبنیات در برنامه غذایی گنجانده شود.

نمونه گیری در منزل

بر اساس عوارض بیماری تغذیه متفاوت است

پس از ابتلا به کرونا، بر اساس عوارض بیماری تغذیه متفاوت است. در حال حاضر اغلب عوارض در مبتلایان به کرونا گوارشی است بنابراین افرادی که دچار اسهال می‌شوند باید برای کاهش این عارضهف مایعات مصرف کنند. بسیاری از مبتلایان به کرونا برای تامین مایعات از شربت‌ها که قندهای مصنوعی دارند استفاده می‌کنند و این کار عارضه اسهال را بدتر و سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند. در این شرایط باید از سوپ و آش استفاده شود تا علاوه بر دریافت مایعات، انواع مواد معدنی، پروتئین‌ها و ویتامین‌ها نیز مصرف شود.

از طرفی نیز داغ بودن این مواد غذایی می‌تواند مقداری سیستم تنفسی را بهبود ببخشد. توصیه می‌شود در سوپ یا آش، مقدار قابل توجهی روغن گیاهی استفاده شود؛ استفاده از این روغن‌ها موجب بهبود کارکرد سیستم تنفسی می‌شود البته نباید در مصرف روغن زیاده‌روی شود. با توجه به اینکه یکی از عوارض ابتلا به کرونا کم اشتهایی است، در این دوران باید به تمایلات افراد توجه شود اما نباید از غذاهای مضر و فست‌فودها استفاده کرد.

شما عزیزان می توانید برای انجام انواع آزمایش در منزل و آزمایش کرونا در منزل به سایت آزمایشگاهی آنی آزما مراجعه کنید.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.