ferritin در آزمایش خون چیست و چه معنایی دارد؟

ferritin در آزمایش خون چیست

ferritin پروتئین خونی است که آهن دارد. به منظور ارزیابی سطح آهن خون حتماً باید ferritin در آزمایش خون مورد بررسی قرار گیرد. پزشک به کمک آزمایش خون متوجه می شود که بدن چقدر آهن ذخیره شده دارد. اگر سطح ferritin بدن پایین تر یا بالاتر از حد نرمال باشد، مشکلات مختلفی برای بدن پیش خواهد آمد. اگر می خواهید بدانید ferritin در آزمایش خون چیست، با ما همراه باشید.

ferritin و اهمیت انجام آزمایش خون

ferritin یکی از مهم ترین مواردی محسوب می شود که باید در آزمایش خون مورد بررسی قرار گیرد. پایین بودن سطح ferritin خون از حد نرمال به معنای کم بودن میزان آهن ذخیره شده در بدن است. این موضوع منجر به فقر آهن و در نتیجه کم خونی یا آنمی می شود. از سوی دیگر، بالاتر بودن سطح ferritin از حد نرمال نشان می دهد که بدن بیش از اندازه آهن ذخیره می کند. این امر می تواند به دلیل مشکلات متعددی رخ دهد.

ذخیره بیش از اندازه آهن در بدن به دلایلی از قبیل بیماری کبد، آرتریت روماتوئید، بیماری های التهابی و پرکاری تیروئید رخ می دهد. برخی از انواع سرطان ها نیز باعث بالا رفتن بیش از اندازه سطح ferritin خون می شوند. در نتیجه، دادن آزمایش خون به منظور بررسی دوره ای میزان آهن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

اگر پزشک مشکوک به پایین یا بالا بودن آهن در بدن شود، انجام آزمایش خون را توصیه می کند. در پاسخ به این سوال که ferritin در آزمایش خون چیست، باید به اهمیت بررسی سطح آهن بدن اشاره کرد. بررسی آهن در آزمایش خون به تشخیص بیماری های زیر کمک می کند:

  • کم خونی ناشی از فقر آهن
  • هموکروماتوز: بیماری که باعث جذب بیش از اندازه آهن از خوردن غذا می شود
  • بیماری کبد
  • سرطان خون
  • مصرف بیش از اندازه الکل
  • لنفوم هوچکین
  • بیماری استیل بزرگسالان (نوعی بیماری خودایمنی)

اختلالاتی مانند هموکروماتوز باعث می شوند تا سطح آهن بدن به میزان قابل توجهی افزایش یابد. گاهی اوقات، مصرف بیش از اندازه مکمل های آهن نیز باعث افزایش بیش از اندازه سطح ferritin خون می شود. در صورت تشخیص، پزشک حتماً انجام آزمایش خون برای اطلاع از وضعیت ferritin بدن را توصیه خواهد کرد.

اهمیت انجام آزمایش خون برای بررسی سطح آهن
اهمیت انجام آزمایش خون برای بررسی سطح آهن

ferritin در آزمایش خون چیست و در چه رنجی باید باشد؟

همانطور که گفته شد، ferritin پروتئین حامل آهن در خون است. رنج نرمال آهن در آزمایش خون برای مردان و زنان متفاوت خواهد بود. به طور کلی، میزان نرمال ferritin در مردان بین 24 تا 336 میکروگرم در هر لیتر در نظر گرفته می شود. با این وجود، میزان نرمال ferritin در زنان بین 11 تا 307 میکروگرم در هر لیتر است. البته، این رنج بسته به نوع آزمایش و تجهیزات آزمایشگاهی بکار رفته می تواند کمی متفاوت باشد.

اکنون که می دانید ferritin در آزمایش خون چیست، تفسیر آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار خواهد بود. اگر نتیجه آزمایش نشان دهد که سطح آهن بدن شما کمتر از رنج نرمال است، پس با مشکل فقر آهن روبرو خواهید بود. حتی امکان ابتلا به بیماری آنمی یا کم خونی نیز وجود دارد. پزشک در صورت پایین بودن سطح آهن باید به دنبال دلیل آن بگردد.

بالاتر از حد نرمال بودن سطح آهن خون می تواند نشان دهنده مشکلات جدی باشد. با این وجود، تشخیص دقیق این مشکلات و بیماری ها نیاز به آزمایشات بیشتر و معاینه فیزیکی دارد.

بالا بودن ferritin در بدن چه علائمی دارد؟

همانطور که در بخش ferritin در آزمایش خون چیست گفته شد، هم بالا بودن و هم پایین بودن آهن از رنج نرمال می تواند خطرناک باشد. بالا بودن آهن در بدن به دلیل بیماری های خطرناک و جدی رخ می دهد. اگرچه، مصرف بیش از اندازه مکمل آهن نیز بی تاثیر نخواهد بود.

افرادی که سطح ferritin خون آن ها بالاتر از حد نرمال باشد، علائم مختلفی را تجربه می کنند. آزمایش ferritin بالا با علائم زیر همراه هستند:

  • درد در قسمت شکم
  • خستگی شدید و مفرط
  • درد مفصلی
  • ضعف عمومی بدن
  • درد در قفسه سینه و تپش قلب

سوالی که بعد از پاسخ به ferritin در آزمایش خون چیست مطرح می شود، درمان است. شیوه درمان بالا بودن سطح آهن در بدن باید با توجه به علت آن انجام شود و نمی توان یک درمان برای آن تجویز کرد.

علائم بالا بودن Ferritin در بدن
علائم بالا بودن Ferritin در بدن

چگونه می توان خود را برای آزمایش خون آماده کرد؟

اکنون که می دانید ferritin در آزمایش خون چیست، شاید از خود بپرسید که انجام این آزمایش چه شرایطی دارد. در صورتی که آزمایش خون تنها برای بررسی سطح آهن بدن باشد، لازم نیست ناشتا باشید. بنابراین، قبل از انجام آزمایش می توانید هر چه دوست دارید بخورید و بنوشید. در صورتی که آزمایش خون محدود به سطح آهن نباشد، ناشتا بودن یک امر ضروری است. در نتیجه، حتماً از پزشک خود در اینباره سوال کنید.

اگر مکمل آهن مصرف می کنید، 24 ساعت قبل از انجام آزمایش حتماً باید مصرف این نوع مکمل ها را قطع کنید. در طول آزمایش خون برای بررسی ferritin، نمونه گیری خون با وارد کردن سوزن در رگ بازو انجام می شود. نمونه خون برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده می شود.

بعد از انجام آزمایش خون، می توانید بلافاصله به فعالیت های روزانه خود بازگردید. نتیجه آزمایش معمولاً بعد از چند روز حاضر می شود. برای تفسیر آزمایش ferritin حتماً به پزشک مراجعه کنید.

آمادگی قبل از انجام آزمایش خون
آمادگی قبل از انجام آزمایش خون

سخن پایانی

آزمایش خون می تواند اطلاعات سودمندی در مورد وضعیت سلامتی شما ارائه دهد. در این مقاله به این سوال که ferritin در آزمایش خون چیست و چه معنایی دارد، پاسخ داده شد. ferritin در آزمایش خون، میزان آهن ذخیره شدن در بدن را نشان می دهد. سطح آهن بدن باید در محدوده نرمال باشد. بالا یا پایین تر بودن آن از سطح نرمال می تواند نشان دهنده بیماری های جدی تر و خطرناک تر باشد. در نتیجه، تشخیص به موقع موجب بهبود سریع تر بیمار خواهد شد.

آیا تاکنون آزمایش خون داده اید؟ نظر خود در مورد مقاله ferritin در آزمایش خون چیست و چه معنایی دارد را با ما به اشتراک بگذارید.

 

 

خدمات مرتبط:

آزمایش cbc

آزمایش عفونت های ویروسی

مقالات مرتبط:

مهم ترین روش برای تشخیص کمبود آهن بدن با آزمایش فریتین

اطلاعات کلی درباره تفسیر آزمایش خون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.