آشنایی با آزمایش تیروئید و انواع آن

آزمایش تیروئید

آزمایش تیروئید جهت بررسی عملکرد تیروئید‌ انجام شده و در آن مشکلاتی نظیر کم کاری و پرکاری تیروئید‌ مشخص می شود. تیروئید‌ غده پروانه ای شکل است که در جلوی گردن قرار دارد و وظیفه آن ترشح هورمون های تیروئیدی مانند تیروکسین و تری یدوتیرونین می باشد. هورمون های تیروئید‌ برای عملکرد بهتر تمام اندام‌ های بدن مهم و ضروری هستند. این آزمایش‌ که یک تست بسیار ضروری جهت سنجش عملکرد تیروئید‌ می باشد برای افراد دارای علائم تیروئید‌ بسیار پرکاربرد و ضروری است. گاهی اوقات علائمی نظیر خشکی پوست، ریزش مو، احساس سردی در دست و پا و خستگی در طول روز بدون انجام هیچ فعالیتی نشان دهنده اختلالات تیروئیدی می باشند که با آزمایش‌ های تیروئید‌ شناخته می شوند.

ایجاد اختلال در غده تیروئید
راه های شناخت مشکلات در غده تیروئید

ایجاد اختلال در غده تیروئید

انواع آزمایش تیروئید را بشناسید

غده تیروئید که یک غده کوچک در بدن می باشد وظیفه اش تولید هورمونی است که سرعت فعالیت ها را در بدن کنترل می کند. این فعالیت ها شامل ضربان قلب و کالری سوزی هستند. آزمایش های تیروئید که جهت بررسی عملکرد تیروئید انجام می شوند  انواع مختلفی دارند. یکی از انواع آزمایش های تیروئید آزمایش خون می باشد که با نام تست T4 شناخت می شود. در این آزمایش سطح هورمون های تیروکسین را در خون اندازه گیری می کنند.

در آزمایش T4 هورمون های مختلف اندازه گیری می شوند. با مشاهده جواب آزمایش‌ تیروئید‌ T4 پزشک به کم کار بودن یا پر کار بودن تیروئید پی می برد.  یکی دیگر از انواع آزمایش های تیروئید آزمایش TSH می باشد. در این آزمایش هورمون های محرک تیروئید اندازه گیری می شوند. در واقع این نوع آزمایش یکی از مهمترین و دقیق ترین ابزار جهت اندازه گیری و تشخیص میزان عملکرد تیروئید می باشد. یکی دیگر از انواع آزمایش تیروئید آزمایش آنتی بادی تیروئید است که در آن آنتی بادی ها اندازه گیری می شوند.

با تست T3 و دلایل انجام آن آشنا شوید

علائم مختلفی که نشان دهنده مشکلات تیروئیدی‌ هستند توسط پزشک شناخته می شوند و پزشک مربوطه آزمایش‌ های مختلفی را برای بیمار تجویز می‌ کند که یکی از آن ها آزمایش‌‌ T3 است.  در این آزمایش فاکتور های مربوط به غده تیروئید‌‌ را بررسی می‌ کنند و در نهایت پزشک متخصص با بررسی این فاکتور ها  پی می برد که بیمار به کم‌ کاری یا پرکاری تیروئید مبتلا است. آزمایش T3 میزان ترشح هورمون های T3 را تعیین می کند.

برای انجام این آزمایش که یکی از مهم ترین آزمایش تیروئید می باشد از بیمارانی که با تجویز پزشک مورد آزمایش‌ قرار می‌ گیرند آزمایش خون گرفته می شود. شرایط آزمایش‌‌ تیروئید‌‌ به این صورت می باشد که بعضی از پزشکان تجویز می کنند که افرادی که آزمایش می دهند ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشند. البته اگر کسانی که از دارو استفاده می کنند قبل از انجام این آزمایش باید با پزشک خود مشورت داشته باشند.

آزمایش T4 یکی از انواع آزمایش های مهم تیروئید

در شرایطی که پزش متخصص با مشاهده علائم بیمار تشخیص دهد که فرد تیروئید دارد برای تشخیص کم کاری و پرکاری تیروئید آزمایش تیروئید T4 را تجویز می کند. جواب آزمایش‌ تیروئید‌ کم کار نشان دهنده کاهش تیروکسین است. به همین جهت تمام فعالیت های بدن مانند فعالیت سوخت و ساز با کندی روبرو می شود. از جمله علائمی که نشان دهنده تیروئید پایین و سبب تجویز تست T4 می شود شامل خشکی پوست، خستگی زیاد و غیرطبیعی و یبوست و افزایش وزن می باشد. البته در خانم ها عادت ماهانه نامنظم هم مشاهده می شود.

تشخیص پرکار بودن و یا کم کار بودن تیروئید اهمیت بسیار بالایی دارد. لذا انجام این آزمایش مهم می باشد. زیرا اگر تیروئید کم کار باشد موجب کاهش تیروکسین و اگر پرکار باشد موجب افزایش تیروکسین می شود. در این صورت با افزایش تیروکسین سوخت و ساز بدن سریع شده و در نهایت سبب می‌ شود تا بیمار با استرس و انرژی زیاد روبه رو شود.

علائم تجویز آزمایش T4

تجویز آزمایش تیروئید توسط پزشک با مشاهده علائم مختلفی انجام می شود. علائمی نظیر اختلال در خواب، تپش قلب، استرس زیاد، کاهش وزن غیر عادی، ورم چشم ها، احساس خشکی پوست، عصبانیت زیاد،اختلال در سیکل قاعدگی، احساس ضعف، تعریق زیاد، لرزش اندام ها و غیره جزو علائمی هستند که نشان دهنده کم کار و یا پرکار بودن تیروئید می باشند.

پزشک متخصص با مشاهده این علائم مشکوک به تیروئید می شود. لذا برای تشخیص بهتر این آزمایش مهم را تجویز می‌ کند. در آزمایش تیروئید T4 اگر میزان هورمون های ترشح شده در افراد کم باشد فرد به تیروئید کم کار یعنی کاهش تیروکسین کافی مواجه می شود. لذا فرایند سوخت و ساز در بدن این فرد بسیار پایین است. اما اگر میزان اکسیژن خون بالا باشد فرد به تیروئید پر کار مبتلا می شود. لذا میزان سوخت و ساز در بدن این افراد بالا می باشد. هزینه آزمایش‌ تیروئید‌ بسیار مقرون به صرفه است کافیست با انجام این آزمایش مشکلات تیروئیدی را بشناسید و درمان کنید.

بررسی عملکرد تیروئید‌ با انجام آزمایش‌ خون
تست های تیروئید جهت شناخت تیروئید پر کار و کم کار

بررسی عملکرد تیروئید‌ با انجام آزمایش‌ خون

آشنایی مختصری با آزمایش های تیروئید

آزمایش‌ های تیروئید‌ که با تجویز پزشک انجام می شوند اهمیت بسیار بالایی دارند. به عنوان مثال اگر در آزمایش تیروئید میزان TSH در یک فرد بالا باشد پزشک متخصص با مشاهده جواب آزمایش‌ متوجه می شود که فرد در معرض ابتلا به کم کاری تیروئید‌ می باشد. لذا با علائم مختلفی نظیر افزایش وزن و افسردگی مواجه می شود. البته شکننده بودن موها و ناخن های دست هم از جمله علائم پرکاری تیروئید هستند.

تست های بررسی عملکرد تیروئید توسط پزشک تجویز می شوند. پزشک متخصص با آغاز روند درمان جهت بررسی مجدد عملکرد تیروئید برای شخص مورد نظر آزمایش هایی تجویز می کند. تست T4 که با نام تست تیروکسین هم شناخته می ‌شود در آن سطح بالای T4 به معنای ابتلا به پرکاری تیروئید می باشد. بهترین زمان آزمایش‌ تیروئید‌ با تجویز پزشک شناخته می‌ شود.

آزمایش‌ تیروئید‌
بررسی جواب آزمایش توسط پزشک

آزمایش تیروئید‌

جمع بندی

تیروئید غده پروانه شکل می باشد که در جلوی گردن قرار گرفته و وظیفه این غده مهم در بدن ترشح هورمون های تیروئیدی به نام تیروکسین و تری یدوتیرونین است.  آزمایش‌ های تیروئید‌ شامل تست T4 ،T3، TSH، و آزمایش‌ آنتی بادی می باشد. هر یک از این آزمایش‌ ها جهت بررسی عملکرد غده تیروئید‌ انجام می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.