همه چیز درباره واکسن کرونا که باید بدانید!

واکسن فایزر

از آنجایی که همه گیری کووید 19 وارد سومین سال خود می شود، نوع Omicron و زیرشاخه های آن BA.5 و BA.4 باعث افزایش موارد ابتلا در کشورهای جهان عمدتاً در بین افرادی که واکسینه نشده اند، شده است و حتی در برخی از موارد باعث عفونت می شود. خبر خوب این است که انتظار می‌رود واکسن کرونا همچنان در پیشگیری از بیماری شدید، بستری شدن در بیمارستان و مرگ ناشی از COVID-19 مؤثر باشد. از آنجایی که ویروس کرونا جهش می یابد و گونه های جدید ظهور می کنند، باید از عملکرد واکسن ها مطلع باشیم، اما با توجه به سیل اطلاعات (و اطلاعات نادرست) که از جهات مختلف به سمت ما می آید، این یک کار دلهره آور است. ما در این مقاله همه چیزی که باید در مورد واکسن کووید بدانید را به شما می گوییم.

وضعیت واکسن کرونا در جهان

برای پایان دادن به این بیماری همه گیر، بخش بزرگی از جهان باید از این ویروس مصون باشند. ایمن ترین راه برای رسیدن به این هدف، واکسن است. واکسن ‌ها فناوری‌ ای هستند که بشریت اغلب در گذشته برای کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری‌های عفونی به آن اعتماد کرده است. اکنون 68.2 درصد از جمعیت جهان حداقل یک دوز واکسن کووید-19 دریافت کرده اند. 12.92 میلیارد دوز در سراسر جهان تجویز شده است و اکنون 2.85 میلیون دوز در روز تجویز می شود. 23.4 درصد از مردم در کشورهای کم درآمد حداقل یک دوز دریافت کرده اند.

واکسن کووید ۱۹ در جهان
وضعیت واکسن کووید در جهان

واکسن کووید ۱۹ در جهان

گزینه های ما برای واکسن کووید چه مواردی هستند؟

4 واکسن وجود دارد که توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تایید شده یا مجوز استفاده اضطراری (EUA) دریافت کرده اند: واکسن کرونا فایزر، واکسن مدرنا، واکسن جانسون و جانسون (J&J)، و جدیدترین واکسن Novavax. در حال حاضر، تنها واکسن های مجاز برای افراد 6 ماهه تا 17 ساله فایزر و مدرنا هستند. همه واکسن‌ های تایید شده یا مجاز COVID-19 از FDA محافظت قابل ‌توجهی در برابر بستری شدن COVID-19 در بیمارستان و مرگ فراهم می‌کنند. مطالعات نشان داده اند که اثربخشی واکسن در طول زمان کاهش می یابد، به خصوص با ظهور انواع جدیدتر مانند Omicron. به روز ماندن در مورد واکسیناسیون کووید-19 با دریافت دوزهای تقویت کننده توصیه شده، قوی ترین محافظت را در برابر کووید-19 به شما می دهد.

تعداد و زمان دوزهای لازم برای تکمیل واکسیناسیون شما به نوع واکسن دریافتی و سن شما بستگی دارد. افرادی که دارای نقص ایمنی متوسط ​​یا شدید هستند نیز ممکن است برای محافظت نیاز به تزریقات اضافی داشته باشند. عوارض جانبی رایج واکسن کرونا عبارتند از درد در محل تزریق، غدد متورم در ناحیه زیر بغل بازوی واکسینه شده، تب، احساس خستگی، سردرد، لرز، دردهای عضلانی و درد مفاصل. تجربه هر یک از این عوارض جانبی رایج نشان می‌دهد که واکسن طبق برنامه عمل می‌کند و پاسخ ایمنی بدن شما را تحریک می‌کند.

سایت دریافت کارت واکسن کرونا و استعلام واکسن کووید با کد ملی https://vcr.salamat.gov.ir/fa است. شما در این سایت می توانید کارت واکسن فارسی خود را دریافت کنید.

آیا واکسن می تواند کووید-19 را به من بدهد یا باعث مثبت شدن آزمایش کووید-19 من شود؟

خیر. واکسن‌ های کووید-19 حاوی هیچ یک از ویروس ‌های زنده ‌ای که باعث کووید-19 می ‌شود، نیستند، فقط کد یکی از پروتئین‌ های ویروسی آن را دارند. با این حال، به طور معمول چند هفته طول می کشد تا بدن پس از واکسیناسیون ایمنی ایجاد کند. این بدان معناست که ممکن است دقیقاً قبل یا بلافاصله پس از واکسیناسیون به ویروسی که باعث COVID-19 می‌شود آلوده شوید و بیمار شوید. اگر پس از تزریق واکسن دچار سرفه، تنگی نفس، آبریزش بینی، گلودرد، یا از دست دادن چشایی یا بویایی شدید، نباید تصور کنید که این علائم ناشی از واکسن هستند و باید اقدامات لازم را برای انجام آزمایش درنظر بگیرید.

تزریق واکسن بهداشتی کرونا
تزریق واکسن کرونا

تزریق واکسن بهداشتی کرونا

آیا زنان باردار می توانند واکسن کرونا را دریافت کنند؟

بله. هیچ مدرکی مبنی بر اینکه واکسن کرونا باعث ایجاد مشکل در بارداری می شود وجود ندارد. زنان باردار در مطالعات اولیه واکسن کووید-19 گنجانده نشدند، اما برخی از زنانی که در کارآزمایی ‌های بالینی ثبت ‌نام کردند، قبل از اینکه بدانند باردار هستند، واکسن را دریافت کردند و برخی در طول دوره مطالعه باردار شدند. در این موارد واکسن موثر بوده و هیچ اثر منفی نداشته است. همچنین، ده ‌ها هزار زن باردار از زمانی که واکسن در دسترس عموم قرار گرفت واکسینه شده اند و هیچ نگرانی ایمنی یا اثربخشی مشکوکی شناسایی نشده است.

زنان باردار در معرض خطر بیشتری برای عوارض ناشی از COVID-19 مانند زایمان زودرس هستند. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC) و کالج آمریکایی زنان و زایمان (ACOG) توصیه کرده اند که زنان باردار واکسینه شوند. اگر زنان باردار سوالات بیشتری در مورد دریافت واکسن کووید دارند، باید با دکتر زنان و زایمان خود مشورت کنند. اگر قصد بارداری دارید، می توانید واکسن و کارت واکسن کرونا را دریافت کنید. به تعویق انداختن بارداری تا پس از واکسینه شدن لازم نیست. شما حتی می توانید استعلام کارت واکسن خود را نیز در سایت وزارت بهداشت ایران ببینید.

تزریق واکسن کرونا به زن باردار
تزریق واکسن کرونا به زن باردار

تزریق واکسن کووید ۱۹ به زن باردار

کودکان می توانند واکسن کرونا را دریافت کنند، اصلا کودکان نیاز به واکسن دارند؟

بله. کودکان 6 ماه و بزرگتر واجد شرایط واکسن کرونا هستند. در حالی که ممکن است احتمال ابتلای کودکان به کووید-19 به شدت وجود نداشته باشد، اکنون تعداد نوجوانانی که به دلیل کووید-19 در بیمارستان بستری شده اند، بیشتر از تعداد نوجوانان در طول همه گیری آنفولانزای H1N1 است. کودکان در این گروه سنی همچنین در معرض خطر ابتلا به سندرم التهابی چند سیستمی در کودکان (MIS-C) هستند، که می‌تواند باعث شود برخی از کودکان مبتلا به مراقبت ‌های ویژه نیاز داشته باشند و ممکن است بر عملکرد قلب تأثیر بگذارد. COVID-19 اکنون یکی از 10 علت اصلی مرگ و میر در گروه سنی 12 تا 17 سال است.

واکسینه کردن کودکان هم برای محافظت از خودشان و هم برای کاهش خطر سرایت آن به دیگران در صورت عدم واکسن مهم است. واکسیناسیون کودکان همچنین می تواند به نگه داشتن آنها در مدرسه یا مهدکودک و شرکت ایمن در ورزش ها، روزهای بازی و سایر فعالیت های گروهی کمک کند.

تزریق واکسن کرونا به کودک
تزریق واکسن کرونا به کودک

تزریق واکسن کرونا به کودک

کلام پایانی

در این مقاله تمام نکاتی که لازم بود درباره واکسن کرونا بدانید را بیان کردیم. امیدواریم این مقاله در راستای افزایش دانش عمومی نسبت به اهمیت و ضرورت واکسن کووید موثر باشد. اگر شما هم تجربه ای در استفاده از نوع خاصی از واکسن کووید دارید می توانید در نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.