متأسفانه عمده افرادی که به بیماری کرونا مبتلا میشوند از عوارض کرونا طولانی مدت گلایه کرده و حتی بعد از آن تا یک سال درگیر این عوارض هستند. طبق تحقیقات انجام گرفته عوارض کرونایی طولانی مدت بر بدن زنان بیشتر از مردان رؤیت میگردد. شاید دلیل این اتفاق، ضعیفتر بودن بدن زنان نسبت به آقایان بوده و به همین دلیل است که عارضههای ناشی از کووید ۱۹ برای مدت طولانیتری با آنها همراه میشود. به هر حال ما در این مقاله به بررسی این عوارض پرداختهایم تا در صورتی که شما نیز از جمله همین افراد بوده و عوارض طولانی مدت کرونارا تجربه میکنید نگرانی خاصی نداشته باشید.
عوارض جانبی طولانیمدت عفونت ویروس کرونا
کرونای طولانی یا عوارض جانبی طولانیمدت عفونت ویروس کرونا، اغلب بیماران را با دهها علامت ازجمله خستگی مفرط مواجه میکند. نتایج تحقیق جدید نشان میدهد زنانی که مبتلا به کووید هستند ممکن است دیگر هرگز نتوانند با همان شیوه ورزش کنند. پس از آن، زنان باید در طول آزمون تا آنجا که ممکن بود راه میرفتند. بلافاصله پس از آزمایش، دوباره ضربان قلب پس از ورزش، اکسیژن خون، میزان احساس تنگی نفس و میزان تلاش درک شده ارزیابی شد.
به نقل از فاکس، به گفته گروه تحقیقاتی از دانشگاه ایندیانا بلومینگتون آمریکا، برخی از زنان گزارش کردهاند که پس از کرونای طولانی دچار بینظمی ضربان قلب شدهاند که بر تلاش و بهبودی از فعالیت بدنی آنان تاثیر میگذارد. مشکلات مداوم قلب و ریه در زنان مبتلا به کووید-۱۹ طولانی میتواند منجر به تنگی نفس یا درد عضلانی و مفاصل شود. محققان میگویند: بهنظر میرسد مردان مبتلا به کووید-۱۹ علائم شدیدتر و میزان مرگومیر بیشتری را تجربه میکنند اما این اولین باری است که دانشمندان شواهدی پیدا میکنند که زنان پس از عفونت بیشتر درگیر هستند. نتایج تحقیقات قبلی نشان داده است که تعداد زنان در جستجوی درمان برای علائم پایدار پس از تشخیص کووید-۱۹ سه برابر بیشتر از مردان است.
آیا زنان یائسه بیشتر از دیگران در معرض خطر کرونای طولانیهستند؟
محققان زنانی را که به مدت ۶ دقیقه راه میرفتند و مدت زمانی را که طول کشید تا قلب آنان به حالت اولیه بازگردد، مقایسه کردند. قبل از آزمایش پیادهروی، محققان ضربان قلب، فشار خون، میزان اکسیژن خون و میزان احساس تنگی نفس پس از حداقل ۱۰ دقیقه استراحت در حالت نشسته را اندازهگیری کردند. پس از آن، زنان باید در طول آزمون تا آنجا که ممکن بود راه میرفتند. بلافاصله پس از آزمایش، دوباره ضربان قلب پس از ورزش، اکسیژن خون، میزان احساس تنگی نفس و میزان تلاش درک شده ارزیابی شد.
شایانذکر است، زنانی که در ۶ ماه گذشته سابقه بیماری ریوی، بیماری قلبی یا سیگار کشیدن داشتند در این آزمایش شرکت نکردند. در نتیجه این یافتهها، محققان معتقدند زنانی که مدت طولانی کووید را تجربه میکنند باید یک برنامه توانبخشی هدفمند از پزشکان خود دریافت کنند که بر بازگشت عملکرد ریهها تمرکز دارد. این امر بهویژه برای بیماران یائسه مهم است زیرا محققان میگویند این زنان با افزایش سن، میزان بالاتری از ناهنجاریهای ریوی محدودکننده دارند.
دکتر استفان کارتر، محقق این تحقیق در یک بیانیه رسانهای عنوان کرد: با توجه به شیوع بیشتر ناتوانی جسمی مرتبط با سن در زنان در مقایسه با مردان، یافتههای ما نشان میدهد که یک برنامه توانبخشی هدفمند ممکن است بهویژه برای زنان و سایر گروههایی که تحت تاثیر کرونای طولانی قرار گرفتهاند مفید باشد، به این معنا که بهبودی را سرعت میبخشد و آسیبپذیری نسبت به وخامت شرایط جسمانی را به حداقل میرساند. نتایج این تحقیق در مجله Experimental Physiology منتشر شده است.
آسیبهای کبدی کرونای طولانی
کرونای طولانی از زمان شیوع تا حالا که واکسنهای مختلفی برای مقابله با آن ساخته و عرضه شده است، حجم وسیعی از امکانات علمی و پژوهشی را به خود مشغول کرده و موجب تولید دادههای فراوانی شده است. محققان بر اساس این دادهها، تأثیرات این بیماری بر کبد را بررسی کردهاند. در وااقع، مطالعات بالینی اولیه، افزایش قابل توجهی را در سطح آنزیمهای کبدی مثل ALT و AST ناشی از عفونت کرونا ویروس گزارش کردهاند که آسیب سلولهای کبدی را نشان میدهند.
شیوع سندروم حاد و شدید تنفسی ایجادشده توسط کروناویروس 2 یا SARS-CoV-2 منجر به همهگیری جهانی بیماری کووید 19 شده است. آسیب ریوی منتشر شده با ایجاد سندرم دیسترس تنفسی حاد، اصلیترین علت مرگومیر در بیماری کووید 19 است. اما اگرچه در کرونای طولانی در درجه اول سیستم تنفسی تحت تأثیر قرار میگیرد، برخی شواهد نشان میدهند که این عفونت ویروسی بر سایر اندامهای بدن نیز تأثیر دارد.
چگونه ویروس فوق قادر به ایجاد یک بیماری گستردهتر همراه با درگیری اندامها می شود؟
به گفته محققان، توزیع گسترده گیرنده اصلی ورود ویروس عامل این بیماری در سلولها یعنی آنزیم مبدل آنژیوتانسین 2 یا ACE2 میتواند نشاندهنده این باشد که چگونه ویروس فوق قادر به ایجاد یک بیماری گستردهتر همراه با درگیری اندامهایی ازجمله روده، قلب، کلیهها، لوزالمعده، کبد، سیستم عضلانی و عصبی خواهد بود. در این میان، اهمیت بالینی درگیری کبد از همان ابتدای شیوع بیماری کووید-19 بحثبرانگیز بوده و پیشرفتهای علمی بهدستآمده طی ماههای گذشته، چندین سؤال اساسی راجع به آسیب کبدی مرتبط با بیماری کووید-19 را بیشتر روشن کرده است.
در همین زمینه، محققانی از دانشگاه علوم پزشکی تبریز مطالعهای را انجام دادهاند که در آن به آسیبهای کبدی کرونای طولانی اشاره شده و نتایج آن طی نامهای به سردبیر فصلنامه «طب دریا» منتشر شدهاند. بر اساس نتایج این بررسی، افزایش آنزیمهای کبدی، نشاندهنده آسیب کبدی در بیماران کووید-19 با بیماری مزمن و غیرمزمن کبدی بوده و امری شایع بهحساب میآید.
کرونای طولانی باعث آسیب سلولهای کبدی
درواقع، مطالعات بالینی اولیه، افزایش قابل توجهی را در سطح آنزیمهای کبدی مثل ALT و AST ناشی از عفونت کرونا ویروس گزارش کردهاند که آسیب سلولهای کبدی را نشان میدهند. به گفته حسین بنازاده باغی، محقق مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی تبریز و همکارش، «بررسی مقالات و پژوهشهای مختلف نشان میدهد در کرونای طولانی که قبل از آلودگی به ویروس کرونا، مشکل و آسیب کبدی نداشتند، آسیبدیدگی عمدتاً خفیف است. بااینحال، با توجه به نقش اصلی کبد در متابولیسم داروها، عمل انعقاد، آلبومین و تولید واکنشدهندههای فاز حاد، اختلال عملکرد کبدی ممکن است بر پاتوفیزیولوژی بیماری سیستمیک کووید-19 تأثیرگذار باشد».
عوارض طولانیمدت بالقوه عفونت کووید 19
بر این اساس، برای پیگیری عوارض طولانیمدت بالقوه عفونت کووید 19 مانند فیبروز کبدی، مطالعات و پیگیری طولانیمدت نیاز است. بنازاده باغی و همکارش میگویند: «طیف آسیب کبدی در کرونای طولانی ممکن است از عفونت مستقیم توسط کروناویروس، درگیری غیرمستقیم توسط التهاب سیستمیک و یا تغییرات هیپوکسیک باشد. اما سؤالات اساسی همچنان وجود دارد و باید در مطالعات مختلف به آنها پاسخ داده شوند». آنها بهطور مثال، سؤالات زیر را برشمردهاند: کدام نوع از سلولهای کبد توسط ویروس فوق آلوده میشود؟ کدامیک از فرآیندهای مولکولی در اثر عفونت مختل میگردند؟
سهم واقعی اثرات سیتوپاتیک مستقیم، طوفان سایتوکاینی و هیپوکسی در اختلال عملکرد کبد چگونه است؟ با کدام مکانیسم، آسیب کبدی باعث نارسایی تنفسی میشود و زمینه را برای دوره شدید بیماری کووید 19 فراهم میکند؟ به اعتقاد محققان فوق، به نظر میرسد ایجاد یک اشتراک بینالمللی بهمنظور جمعآوری گزارشهای بالینی بیماران مبتلابه بیماریهای کبدی برای بیماران کووید 19 به همراه تحقیقات مولکولی دراینباره کمککننده خواهد بود. نشریه طب دریا که به انتشار این نتایج پرداخته، متعلق به مرکز تحقیقات طب دریا است.
تاثیر قارچهای دارویی بر درمان کرونای طولانی
پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود به ارزیابی این موضوع پرداختهاند که آیا گیاهان و قارچهای دارویی میتوانند به درمان کرونای طولانی کمک کنند. اگر این پژوهش موفقیتآمیز باشد، ممکن است راه را برای علاقمند شدن به بررسی سایر فرمولها و روشهای گیاهشناسی هموار کند. به گزارش وبسایت رسمی دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو، یک پژوهش جدید در حال ارزیابی این موضوع است که آیا قارچهای دارویی و گیاهان چینی، مزایایی برای درمان کووید-۱۹ شدید دارند یا خیر.
این پژوهش که به سرپرستی “دانشکده پزشکی دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو”(UC San Diego School of Medicine) و “دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس”(UCLA) و با همکاری “موسسه ایمنیشناسی لاجولا”(La Jolla Institute for Immunology) انجام شده است، نشان میدهد که پروژه موسوم به “قارچها و گیاهان چینی برای کووید-۱۹”(MACH-19)، در خط مقدم پروژههایی قرار دارد که روشهای پزشکی را با استفاده از استاندارد طلایی طب غربی یعنی آزمایش بالینی تصادفی، دو سو کور و کنترل شده با دارونما ارزیابی میکنند.
انجام سه آزمایش
در حال حاضر، سه آزمایش در ۶۶ تا ۸۰ بیمار که آزمایش کووید-۱۹ آنها مثبت بوده و با نشانههای خفیف تا متوسط در خانه قرنطینه شدهاند، در حال انجام شدن است. دو مورد از آنها، آزمایشهای ایمنی بالینی فاز یک هستند که به تایید “سازمان غذا و داروی آمریکا”(FDA) رسیدهاند و ترکیبات پژوهشی را برای درمان کووید-۱۹ حاد مورد بررسی قرار میدهند. پژوهش در مورد قارچها برای درمان کووید-۱۹ که از دسامبر سال ۲۰۲۰ آغاز شد و قرار است تا دسامبر ۲۰۲۲ ادامه یابد، ایمنی و کارآیی قارچهای موسوم به “آگاریکون”(Agarikon) و “دم بوقلمون”(Turkey Tail) را مورد بررسی قرار میدهد.
پژوهش در مورد گیاهان چینی که از ژوئیه سال ۲۰۲۱ آغاز شد و نتیجه آن قرار است در دسامبر ۲۰۲۲ ارائه شود، ایمنی و کارآیی ۲۱ گیاه را بررسی میکند که در چین به صورت گسترده برای درمان کرونای طولانی به کار میروند. “گوردون ساکس”(Gordon Saxe)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: ما امیدواریم که این درمانها بتوانند نیاز به بستری شدن را کاهش دهند.
اثر تقویتکننده سیستم ایمنی و ضد ویروسی قارچ ها
به گفته ساکس، این قارچها به دلیل سابقه طولانی کاربرد و اثر تقویتکننده سیستم ایمنی و ضد ویروسی آنها که اخیرا مشاهده شده است، انتخاب شدهاند. یک پژوهش پیشبالینی که در مارس ۲۰۱۹ در مجله “Mycology” به چاپ رسید، نشان داد که آگاریکون میتواند ویروسهایی از جمله ویروس آنفلوانزای A زیرگروه H1N1، ویروس آنفلوانزای A زیرگروه H5N1 و تبخال را مهار کند. ساکس باور دارد که قارچهای دارویی، از تکثیر ویروسها جلوگیری میکنند.
آزمایش دوم
او قصد دارد این نظریه را در فاز دوم آزمایش، در برابر کروناویروس ارزیابی کند. وی افزود: قارچها این مزیت را دارند که همراه با ما تکامل یافتهاند؛ بنابراین باکتریها، ویروسها و سایر قارچها، مانند انسانها این قارچها را شکار میکنند. قارچها، راههای دفاعی بسیار خوبی را در برابر این آفات ایجاد کردهاند و ما باور داریم که وقتی آنها را میخوریم، راههای دفاعی به بدن ما منتقل میشوند.
آزمایش سوم
سومین آزمایش در حال انجام شدن، آزمایش کنترل تصادفی محصول مبتنی بر قارچ برای افزایش واکنش ایمنی نسبت به واکسیناسیون کووید-۱۹ است. این آزمایش بررسی میکند که آیا همان قارچهای دارویی که هنگام واکسیناسیون ابتدایی کووید-۱۹ در کپسول قرار داده میشوند، میتوانند پادتنها و سایر موارد واکنش ایمنی را افزایش دهند. این پژوهش، در ژوئن ۲۰۲۱ آغاز شد و قرار است در ژوئن ۲۰۲۲ تکمیل شود. ساکس گفت که گروه او در حال راهاندازی چهارمین آزمایشی است که بررسی میکند آیا قارچهای دارویی میتوانند به عنوان یک ماده کمکی که واکنش ایمنی را تقویت میکند، اثری مشابه تقویتکننده واکسن کووید-۱۹ را ارائه دهند.
وی افزود: واکسنها به تولید پادتنهایی منجر میشوند که میتوانند ویروس را در خون از بین ببرند. قارچها نه تنها ممکن است تعداد این پادتنها را افزایش دهند، بلکه میتوانند به افزایش ایمنی سلولهای تی در برابر سلولهای آلوده به ویروس کمک کنند. علاوه بر این، از آنجا که قارچها به گیرندههای سلولهای ایمنی انسان متصل میشوند، میتوانند ایمنی ما را تعدیل کنند؛ بدین معنا که در برخی موارد، ایمنی را تقویت و در موارد دیگر آرام میکنند. و این ویژگی قارچ ممکن است عوارض جانبی مرتبط با واکسن را نیز کاهش دهد.
گیاهان دارویی و مدیریت بیماری
ساکس خاطرنشان کرد که گیاهان دارویی به پزشکان چینی کمک کردهاند تا ۳۰۰ بیماری همهگیر ثبت شده را مدیریت کنند. “پدانیوس دیوسکوریدس”(Pedanius Dioscorides)، داروشناس یونانی، آگاریکون را ۲۳۰۰ سال پیش برای درمان عفونتهای ریوی تجویز کرد. ساکس گفت: اگر این پژوهش موفقیتآمیز باشد، ممکن است راه را برای علاقمند شدن به بررسی سایر فرمولها و روشهای گیاهشناسی هموار کند. انتظار میرود که اطلاعات ابتدایی آزمایشها، تا پایان سال جاری ارائه شوند و دادههای اثربخش، ظرف یک سال آماده باشند.
نمونه گیری در منزل
پیشرفت روز افزون اینترنت از سویی و از سوی دیگر افزایش مشکلات ترافیک، کرونا، هزینه های رفت و آمد باعث آن شده است که بسیاری از افراد برای انجام آزمایشات خود به نمونه گیری در منزل روی آورند. زندگی پر مشغله امروزه گاهی اوقات باعث آن می شود که ما کارهای مانند آزمایش دادن که ضامن سلامتی ماست را متاسفانه به تعویق بیندازیم ؛ مسئله ای که تاخیر در آن به قیمت از دست دادن سلامتیتان تمام شود! نمونه گیری در منزل روش کم هزینه ، سریع ، آسان و دقیق است که شما این امکان را می دهد که بدون دردسر تمام آزمایش هایتان را انجام دهید. اگر مشغله کاری زیادی دارد یا اینکه نگران ابتلا به کووید ۱۹ هستید و از طی کردن مسیرهای پرترافیک و آلودگی هوا هراس دارید ، آزمایش در منزل بهترین گزینه برای شماست.
تست کرونا در منزل
یکی از تست های مرسوم که این روزها با نمونه گیری در منزل انجام می شود، تست کرونا می باشد. آزمایش کرونا با روش های مختلف و برای اهداف مختلف انجام می شود برای مثال برای تشخیص کووید ۱۹، پیگیری درمان کامل و بهبودی، بررسی وضعیت ایمنی علیه کرونا و غیره. علاوه بر آزمایش کرونا در منزل شما می توانید تست آنتی بادی کرونا و یا تست الایزا را برای بررسی میزان ایمنی که پس از تزریق واکسن کرونا ایجاد می شود، و همچنین برای بررسی اثربخشی تزریق واکسن کرونا استفاده می شود. آنتیبادیها نوعی پروتئین هستند که پس از آلوده شدن بدن به یک عامل بیماریزا یا بعد از دریافت واکسن، توسط سیستم ایمنی بدن تولید میشوند.
با نمونه گیری در منزل به راحتی و بدون دردسر می توانید آزمایشات چکاپ را از منزل انجام دهید. به طور سالانه بر اساس سن ، جنسیت، شرایط فرد و غیره یک یا دو بار باید آزمایشات چکاپ را انجام دهید. انجام چکاپ های سالیانه، یکی از مهم ترین اقدامات برای آگاهی از سطح سلامت بدن ماست. یکی از روش ها برای سنجش سلامتی بدن، انجام آزمایش های روتین است یا ممکن است در طول روز علائم و نشانه هایی را مشاهده کنید که نیازمند بررسی و پیگیری باشد. آزمایش در منزل آنی آزما به شما این امکان را می دهد که به راحتی چکاپ های خود را بدون هیچ حضوری در آزمایشگاه انجام دهید.
سخن پایانی
همانگونه که متوجه شدید مسأله عوارض طولانی مدت کرونا بر بدن زنان موضوعی است که باید از جوانب مختلف باید مورد بررسی قرار گیرد. به هر حال خانمها به دلیل شرایط فیزیولوژیکی بدن خود، مقاومت ایمنی متفاوتی نسبت به مردها داشته و در نتیجه نمیتوان این موضوع را انکار کرد که عوارض کرونا طولانی مدت در بدن بانوان اتفاق نمیافتاد. در هر صورت اگر میخواهید دچار چنین مشکلاتی نشوید عاقلانهترین کار این است که بدن خود را از ابتلا به این ویروس در امان نگه دارید.
رعایت پروتکلهای بهداشتی مهمترین راهکار برای مقابله با ویروس خواهد بود اما اگر علائم را نیز مشاهده کردید در اولین فرصت تست کرونا در منزل با آنی آزما را انجام دهید تا سریعاً تشخیصهای اولیه انجام گرفته و اگر مبتلا به کرونا هستند، قبل از اینکه بیماری پیشرفت کرده و عوارض طولانی مدت کرونا با شما همراه گردد درمان لازم صورت بگیرد.