آیا اهدای پلاسما افراد کرونایی در همه بهبود یافتگان امکان پذیر است؟

آیا اهدای پلاسما افراد کرونایی در همه بهبود یافتگان امکان پذیر است؟

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

اهدا پلاسما افراد کرونایی افراد بهبودیافته یک امر پسندیده و بشر دوستانه در این روز ها می باشد. پلاسمای خون، مایع زرد رنگی می باشد که پس از جدا شدن سلول های خونی به دست می آید. در واقع خون از دو قسمت سلول های خونی شامل گلبول های سفید خون، گلبول های قرمز، پلاکت ها تشکیل شده است که اگر خون را در محیط بیرون به حال خود رها کنیم این سلول ها ته نشین می شوند و در بالای آن مایع زرد رنگی باقی می ماند که پلاسمای خون می باشد. پلاسما شامل آب، املاح، پروتئین های انعقادی، آنتی بادی و غیره می باشد.

آزمایش ایدز در منزل

پلاسمای افراد بهبود یافته حاوی آنتی بادی ضد کووید ۱۹

در اهدای پلاسما افراد کرونایی از فرد بهبود یافته این بیماری خون گرفته می شود. پلاسمای افراد بهبود یافته حاوی آنتی بادی ضد کووید ۱۹ می باشد. آنتی بادی ها پروتئین های سیستم ایمنی می باشد که به طور اختصاصی علیه یک عامل بیگانه تولید و ترشح می شود. آنتی بادی و آنتی ژن( بخشی از یک عامل بیگانه که علیه آن آنتی بادی تولید می شود) همانند قفل و کلید اختصاصی هم هستند. در هنگام اتصال آنتی بادی به آنتی زن آن عامل بیگانه مانند ویروس دیگر توانایی اتصال به سلول میزبان و ورود به سلول را ندارد. همچنین این اتصال باعث تسهیل بیگانه خواری توسط ماکروفاژ ها (سلول های بیگانه خوار سیستم ایمنی) می شود.

در خصوص پلاسما افراد کرونایی می توان گفت علت اهمیت آن در این روزها ، آنتی بادی می باشد. پلاسمای افراد بهبود یافته برای مدتی دارای آنتی بادی علیه کرونا می باشند که این آنتی بادی ها برای افراد مبتلا به نوع شدید کرونا بسیار حیاتی می باشد. در ادامه این مطلب ما قصد داریم به موضوع اهدای پلاسما افراد کرونایی ، زمان مناسب اهدا پلاسما برای فرد بهبود یافته، بهترین زمان تزریق پلاسما در فرد کرونایی و سوالاتی از این قبیل بپردازیم:

علت نیاز به پلاسما افراد کرونایی چیست؟

همان طور که در بالا اشاره کردیم پلاسما افراد کرونایی (افراد بهبود یافته از کووید ۱۹) حاوی پروتئین های اختصاصی به نام آنتی بادی می باشد. آنتی بادی های علیه کووید ۱۹ پروتئین های اختصاصی می باشد که به این ویروس متصل و مانع ورود آن به سلول میزبان می شود. ویروس کووید ۱۹ همانند سایر ویروس ها انگل های دورن سلولی اجباری هستند به طوری که این ذرات بدون امکانات سلول میزبان (مانند سلول های انسانی) توانایی همانندسازی و تکثیر ندارند به همین دلیل در موجود بودن ویروس ها نیز شک وجود دارد.

آنتی بادی موجود در پلاسما افراد کرونایی و تزریق آن به فرد تازه مبتلا شده به این بیماری، مانع این اتصال و ورود ویروس کووید ۱۹ به سلول های میزبان و در نهایت اثر آن در بدن می شود. به بیان دیگر آنتی بادی موجود در پلاسمای تزریق شده تا زمانی که سیستم ایمنی بیمار بتواند آنتی بادی خود را تولید کند، به کمک او می رود. بیش از نیمی از افرادی که پلاسما درمانی شده‌اند، بهبودی موثری پیدا کرده‌اند، پلاسما درمانی درصد قابل قبولی از مرگ و میر را در افراد بد حال کاهش می‌ دهد و روشی امیدوار کننده برای مهار کرونا است.اما به این شرط که بهبود یافتگان برای اهدای پلاسما داوطلب شوند.

علت نیاز به پلاسما افراد کرونایی چیست؟

آیا اهدا پلاسما افراد کرونایی باعث تضعیف سیستم ایمنی افراد می شود؟

خیلی از افراد بر این باور غلط هستند که اهدا پلاسما افراد کرونایی باعث ضعف سیستم ایمنی آن ها می شود ولی باید گفت که علم پزشکی ثابت کرده افرادی که پلاسما اهدا می کنند سطح آنتی بادی بدن آنها کاهش پیدا نمی‌کند. در واقع چیزی از کارخانه برداشت نمی‌شود، پلاسما محصول کارخانه است که در عرض چند ساعت بدن دوباره آن را می سازد. میزان آنتی بادی ضد کرونا بعد از 3 ماه در بدن فرد بهبود یافته به صفر می رسد. چه بهتر قبل از آنکه این آنتی بادی به صفر برسد ما با اهدای پلاسما جان بیماری را نجات دهیم.

بهترین زمان برای دریافت پلاسما افراد کرونایی

اهدا پلاسما افراد کرونایی نیازمند منفی شدن تست کرونایی آن ها می باشد. بنابراین اگر قصد اهدا پلاسما دارید پس از ۱۴حداقل روز از زمان ابتلا به کووید ۱۹، در صورت بهبود کامل علائم آزمایش کرونا را انجام دهید. البته به موضوع توجه داشته باشید در بین علائم کووید ۱۹ ، از دست دادن حس بویایی و چشایی از جمله علائم بلند مدت کرونا می باشد به طوری که حتی پس از چندین ماه فرد مبتلا همچنان آن را در خود احساس می کند. در ادامه اگر تست کرونا فرد بهبود یافته منفی گزارش شود به طوری که تست آنتی بادی الایزا کرونا فرد به صورت IgM منفی و IgG مثبت گزارش شود نشان گر بهبودی از این بیماری می باشد ولی فرد دارای آنتی بادی موثر علیه این بیماری می باشد. بنابراین بهترین زمان برای اهدای پلاسما می باشد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله تست کرونا الایزا مراجعه فرمایید)

بهترین زمان در دریافت پلاسما افراد کرونایی و تزریق آن

بهترین زمان تزریق پلاسما افراد کرونایی به فرد مبتلا به کرونا در ۳ روز اول بیماری می باشد. در سیستم ایمنی فرد تازه مبتلا شده به کووید ۱۹ از زمان ورود ویروس تا شناسایی آن مدتی طول می کشد. همچنین برای تولید آنتی بادی نیاز به شناسایی عامل عفونی می باشد.این وقفه باعث آن می شود ویروس بتواند به گیرنده خود در سطح سلول متصل شود و وارد سلول میزبان شود. در نتیجه تکثیر یابد و در همه جای بدن گسترش یابد. اما اگر آنتی بادی موجود در پلاسما افراد مبتلا به فرد تازه مبتلا شده تزریق شود ویروس کووید ۱۹ توانایی اتصال به گیرنده سطح سلول را از دست می دهد. به این ترتیب مانع از گسترش بیماری در کل بدن فرد می شود.

بهترین نوع پلاسما افراد کرونایی کدام است؟

آن چه که مسلم است پلاسما افراد کرونایی که حاوی بالاترین میزان آنتی بادی است بهترین و مناسب ترین نوع پلاسما در این بیماری می باشد. اما سوالی که ممکن است در این ارتباط ایجاد شود این است که پلاسمای چه کسانی حاوی بالاترین میزان آنتی بادی علیه کووید ۱۹ می باشد؟ و یا این که از کجا می توان پی برد که پلاسمای فرد بهبود یافته حاوی میزان بالای آنتی بادی می باشد؟ در پاسخ می توان گفت که اولین نکته در این مسئله شدت بیماری فرد بهبودیافته می باشد به طوری که هر چه فرد مبتلا با شدت در گیری بیشتری به کوووید ۱۹ مبتلا باشد احتمال آن که آنتی بادی بیشتری در بدن فرد تولید و وارد پلاسما شده باشد بیشتر است.

نکته ای دیگر که باید در اهدا پلاسما افراد کرونایی به آن توجه داشت ،مدت زمانی است که از بهبودی فرد از بیماری گذشته است زیرا که این زمان در میزان آنتی بادی پلاسما فرد اهدا کننده موثر می باشد. علاوه بر آن که فرد اهدا کننده پلاسما به طور کامل بهبود یافته باشد بلکه نباید مدت زمان زیادی از زمان بهبودی آن ها گذشته باشد. علت این موضوع این است که آنتی بادی علیه ویروس کووید ۱۹ تنها چند هفته تا چند ماه در بدن فرد مبتلا وجود دارد و میزان آن از زمان بهبودی هر روز در حال کاهش می یابد.

بهترین نوع پلاسما افراد کرونایی

آیا همه افراد مبتلا به کووید ۱۹ می توانند پلاسما افراد کرونایی را دریافت کنند؟

دریافت پلاسما افراد کرونایی اگر چه حیات بخش است ولی دارای محدودیت هایی نیز می باشد. دریافت خون و فراورده های خونی نوعی پیوند بافت محسوب می شود.( از آن جایی که خون خود نوعی بافت پیوندی می باشد) همان طور که می دانیم پیوند بافت با عوارضی همیشه همراه می باشد. علت این مسئله وجود همیشگی آنتی بادی ها و مواد مشابه در سیستم ایمنی علیه بافت های سایر افراد می باشد. به طوری که تزریق خون یا فراورده های خونی از فرد دهنده به گیرنده ممکن است با عوارضی همراه باشد.

تزریق پلاسما افراد کرونایی حتی در صورت انجام آزمایش های کراس مچ (تستی برای بررسی سازگاری خون فرد دهنده و گیرنده خون) و تشابه های گروه خونی ممکن است دچار مشکلاتی مانند شوک آنافیلاکسی شود. از سوی دیگر اهدای پلاسما بسیار محدود می باشد و افراد بسیار کمی برای انجام این عمل داوطلب شده اند که علت آن ممکن است به علت عدم اطلاع رسانی کافی باشد. بنابراین تزریق تنها در افراد با علائم حاد و شرایط وخیم انجام شود. تزریق در فردی با علائم خفیف و متوسط علاوه بر آن که باعث کاهش دسترسی افراد با علائم حاد به این امکانات می شود بلکه ممکن است با وقوع عوارضی در فرد مبتلا همراه باشد.

مراحل اهدا پلاسما افراد کرونایی به چه صورت می باشد؟

روند اهدا پلاسما افراد کرونایی کمی با روند اهدا خون متفاوت می باشد به طوری که خون فرد داوطلب اهدا پلاسما پس از دریافت از پلاسما جدا شده و سلول های خونی به فرد دوباره تزریق می شود. در واقع در این اهدا تنها پلاسما فرد دهنده از بدن وی خارج می شود که بعد آن نیز فرد با دریافت مایعات کافی می تواند آن را جبران کند‌. آنتی بادی خارج شده نیز توسط سیستم ایمنی نیز توسط پلاسماسل ها به سرعت تولید و وارد پلاسما می شود. فرایند اهدا پلاسما ۴۵ الی یک ساعت به طول می کشد. همچنین قبل از اهدا پلاسما از فرد آزمایشاتی در این ارتباط گرفته می شود که شامل موارد زیر می باشد:

همچنین اهدا پلاسما افراد کرونایی نیازمند یک سری اقدامات قبل از آن می باشد. برای مثال اگر قصد اهدا پلاسما را دارید قبل از آن حتما یک وعده سالم بدون قند و چربی بالا مصرف کنید و چند روز قبل از اهدا ، مایعات کافی بنوشید تا پس از خارج شدن پلاسما از بدنتان دچار کم آبی نشوید. همچنین در طول اهدا پلاسما از ماسک استفاده کنید و توجه داشته باشید بهبودی به معنای مصونیت دائمی شما از ابتلا به کووید ۱۹ نمی باشد و ممکن است هر لحظه به این بیماری دوباره مبتلا شوید.

مراحل اهدا پلاسما افراد کرونایی

اهدا پلاسما افراد کرونایی در چه مواردی امکان پذیر نیست؟

اهدا پلاسما افراد کرونایی دارای ممنویت هایی نیز می باشد. به طور کلی اهدا پلاسما یک امر ضروری و بشر دوستانه است که یک فرد بهبود یافته از بیماری کووید ۱۹ به شکرانه سلامتی می تواند انجام دهد ولی در برخی موارد فرد بهبود یافته توانایی انجام این امر را ندارد. به طور مثال افراد با هموگلوبین و وزن پایین ممکن است توانایی اهدای خون و پلاسما را نداشته باشند. علاوه بر آن افراد مبتلا به هپاتیت، HIV ، دیابت کنترل نشده و به طور کلی بیماری منتقله از راه خون نمی توانند اهدا پلاسما را انجام دهند.

مورد دیگر در مورد شرایط اهدا پلاسما افراد کرونایی سن فرد اهدا کننده می باشد به طوری که سن اهدا باید بین ۱۸ تا ۶۰ سال باشد و این در حالی است که میانگین سن مبتلایان به ویروس کرونا بستری شده در بیمارستان ها ۴۵ تا ۵۰ سال است. همچنین بانوانی که سابقه زایمان داشته باشند ممکن است که پلاسمای آنها برای استفاده بیماران مبتلا به کرونا عوارض داشته باشد، اما پلاسمای این بانوان برای تولید دارو می تواند مناسب باشد، اما برای مصرف مستقیم برای بیماران ممنوع است و لذا این گروه از بانوان از اهدای پلاسما برای مصرف مستقیم در بیماران معاف هستند. اما خانم هایی که سابقه بارداری ندارند یا مجرد هستند و همچنین آقایان بین سنین ۱۸تا ۶۰سال برای اهدای پلاسما در اولویت قرار دارند.

آزمایش در منزل

انجام نمونه گیری و جوابدهی غیرحضوری با آنی آزما

با همه گیر شدن ویروس کووید ۱۹ و قطعی نشدن واکسن کرونا هنوز بهترین رویکرد در مقابل آن پیشگیری و ادامه قرنطینه ها می باشد. ولی در این میان همچنان نیاز به انجام آزمایش ها ، تشخیص و در نهایت درمان بیش از پیش به نظر می رسد. آنی آزما برای حل این مشکل به وجود امده است و هدف آن آسان نمودن مراحل تشخیص و درمان می باشد. به این صورت که شما می توانید با انجام پذیرش ، نمونه گیری و جوابدهی غیرحضوری با رعایت شرایط قرنطینه و اقدامات پیشگیرانه ، به آسانی، در کمترین زمان، و سریع آزمایش کرونا در منزل و نمونه گیری در منزل و دیگر آزمایشات خود را انجام دهید. و به این صورت در زمان، هزینه های خود صرفه جویی کنید.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.