ثبت آزمایش
در واریانت انگلیسی کرونا یا ویروس آلفا، یک نفر میتوانست بین دو تا چهار نفر را مبتلا کند، اما در کرونای دلتا یک نفر مبتلا میتواند هشت نفر دیگر را هم مبتلا کند. یک فوق تخصص عفونی اطفال و رییس بخش عفونی بیمارستان کودکان مفید با اشاره به وضعیت ابتلای کودکان به گونه هندی کرونا یا همان کرونای دلتا که این روزها در کشور شیوع پیدا کرده است، گفت: کودکان بیشتر ممکن است به ویروس کرونای دلتا مبتلا شوند و به تبع آن در زنجیره انتقال هم قرار گرفته و به راحتی میتوانند بیماری را به دیگران نیز منتقل کنند.
کرونای دلتا نسبت به ویروس اصلی و همچنین ویروس آلفا (واریانت انگلیسی ویروس کرونا) چند ویژگی دارد؛ یکی از ویژگیهایش این است که سرعت انتقال آن بسیار بیشتر بوده و قدرت سرایتش ۶۰ درصد نسبت به ویروس آلفا بالاتر است. هنوز در واکسیناسیون کرونا خیلی عقب هستیم و انشالله هرچه زودتر واکسیناسیون مردم افزایش یابد. با توجه به واریانتهای جدید واکسن به خوبی جلوی مرگ و میر و بیماری شدید را میگیرد. در عین حال باید توجه کرد که در واریانت انگلیسی کرونا یا ویروس آلفا، یک نفر میتوانست بین دو تا چهار نفر را مبتلا کند، اما در کرونای دلتا یک نفر مبتلا میتواند هشت نفر دیگر را هم مبتلا کند.
کودکان بیشتر ممکن است به ویروس کرونای دلتا مبتلا شوند و به تبع آن در زنجیره انتقال هم قرار گرفته و به راحتی میتوانند بیماری را به دیگران هم منتقل کنند. بنابراین هم سرعت انتقال ویروس کرونا، هم شدت آن و هم تعداد افرادی که درگیر میکند، در گونه دلتا بیشتر است.
درمورد کرونای دلتا انواع واکسنها بر آن اثر کامل ندارد و امار نشان میدهد واکسنهای MRNA ها حدود ۶۰ درصد در مقابل این ویروس اثر دارد بنابراین خواهش میکنم هموطنان حتی اگر واکسن زدند همچنان از ماسک استفاده کنند و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند. طبق گزارشاتی که از این نوع بیماری دریافت شده علائم نوع کرونای دلتا نسبت به گذشته کمی شدیدتر است و هنوز گزارشات کافی مبنی بر شدیدتر بودن علائم وجود ندارد.
برای شدیدتر بودن علائم احتیاج به مطالعات بیشتری از سوی پزشکان و محققان است و می توان ادعا کرد که نوع دلتا هنوز اثبات شده نیست. واکسن بر تمامی گونه های جهش یافته ویروس کرونا تاثیر دارد و تاکنون اطلاعاتی در خصوص عدم تاثیر واکسن بر نوع کرونای دلتا بدست نیامده است. در مجموع ثابت شده است که واکسن بر روی انواع جهشها حتی نوع دلتا موثر است چرا که قطعهای که برای واکسن انتخاب میشود معمولا اپیتوپهای زیادی را در بر میگیرد و صرفا یک نوع آنتی بادی تولید نمیشود.
اپیتوپها در واقع مولکولهایی هستند که سیستم ایمنی بدن را برای پاسخ دادن تحریک میکنند و در یک واکسن انواع اپیتوپها استفاده شده و بدیهی است که بر روی نوع دلتا نیز اثربخش است، گرچه این احتمال وجود خواهد داشت که در نوع واکسنی که تزریق میشود، میزان اثربخشی متفاوت باشد، اما در مجموع، واکسن بر روی انواع ویروس جهش یافته اثرگذار است چرا که تزریق واکسن عامل مهمی در کاهش مرگومیرهای ناشی از ابتلا به ویروس کروناست.
گونه دلتا ویروس کرونا خطرناک تر از آن چیزی است که فکرش را می کنید
کارشناسان سازمان جهانی بهداشت بر این باورند که قابلیت سرایتپذیری ۶۰ درصد بیشتر کرونای دلتا نسبت به ویروس اولیه کرونا و ظرفیت این سویه برای ایجاد جهشهای بیشتر، در حال حاضر وضعیت همهگیری را به مرحله خطرناکی رسانده است. تدروس آدهانوم رئیس سازمان جهانی بهداشت هشدار داد هم زمان با وخامت شرایط شیوع بیماری با گونههای قابل انتقالتر همچون دلتا که به سرعت در حال تبدیل شدن به گونه غالب در بسیاری از کشورها است، اکنون در دوره بسیار خطرناکی از همهگیری قرار داریم. آدهانوم با اشاره به اینکه در حال حاضر نیز برخی واکسنها به اشتراک گذاشته میشوند، گفت: این فقط یک قطره است و گونههای جدید بیشمارند.
به گزارش تارنمای سازمان ملل، کرونای دلتا که برای نخستین بار در هند شناسایی شد، با قابلیت سرایتپذیری ۶۰ برابر بیشتر نسبت به ویروس اصلی کرونا، در حال حاضر در ۹۸ کشور جهان ثبت شده است. همچنین ظرفیت این گونه برای ایجاد جهشهای جدید بسیار نگران کننده است. رئیس سازمان جهانی بهداشت گفت: دلتا خطرناک است و به تکامل و جهش خود ادامه میدهد، بنابراین ارزیابی مداوم و ارائه پاسخ بهداشتی دقیق از ملزومات است. آدهانوم با بیان اینکه «هیچ کشوری هنوز از خطر در امان نیست» افزود: در کشورهایی با پوشش واکسیناسیون اندک، صحنهها از بیمارستانهای مملو از بیمار دوباره مشاهده خواهد شد.
سومیا سوامیناتان دانشمند ارشد سازمان جهانی بهداشت نیز گفت، با وجود گونههای مسری تر ویروس کرونا، دریافت دوز دوم واکسن در زمان مشخص شده از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا این برنامه کامل واکسیناسیون است که در بیشترین مصونیت و ایمنی را ایجاد میکند. ماریا ون کِرخوو متخصص اپیدمیولوژیک که تیم مقابله با کرونای سازمان جهانی بهداشت را هدایت میکند نیز با اشاره به اینکه ویروس از زمان ظهور، در حال تکامل و جهش است، گفت: گونههای نگران کننده ای که هم اکنون ردیابی میکنیم، چهار مورد آلفا، بتا، گاما و دلتا هستند. این سویهها دارای جهشهای بیشتر خواهند بود.
کرونای دلتا کدام گروهای سنی را بیشتر درگیر می کند؟
در گونه کرونای دلتا ، هر فرد بیمار می تواند ویروس کرونا را به هشت تا ۱۲ نفر منتقل و آن ها را بیمار کند و قدرت سرایت پذیری آن سه برابر است. قدرت انتقال گونه یوهان ویروس کرونا به ازای هر یک بیمار دو تا پنج نفر و در گونه انگلیسی به ازای هر فرد بیمار تا هشت نفر بوده است. اما در گونه کرونای دلتا ، هر فرد بیمار می تواند ویروس کرونا را به هشت تا ۱۲ نفر منتقل و آن ها را بیمار کند و قدرت سرایت پذیری آن سه برابر است.
علائمی که در ویروس دلتا مشاهده می شود شدیدتر و قدرت مرگ و میر آن نسبت به گونه های انگلیسی و یوهان بیشتر است. تا زمانی که ۹۰ تا ۹۵ درصد جامعه واکسن را دریافت نکرده باشند، از نظر ما ایمنی ایجاد نشده و حتی این افراد نباید ماسک ها را کنار بگذارند و در تجمعات شرکت کنند. در حال حاضر هیچ واکسنی به صورت ۱۰۰ درصد قدرت ایمنی را در افراد ایجاد نمی کند مگر اینکه ۱۰۰ درصد جامعه واکسن را دریافت کرده باشند و از سوی دیگر در تعدادی از افراد با وجود اینکه واکسن کرونا را دریافت کرده اند مشاهده شده که به علت سهل انگاری دوباره بعد از گذشت دو تا سه هفته بعد از تزریق به کرونا مبتلا شده اند و از آنجایی که آنتی بادی و آنتی ژن با یکدیگر در بدن آن ها وارد شده حال این افراد نیز بدتر شده است.
مهم ترین راه جلوگیری از ابتلا به دلتا ویروس (کرونای هندی) جلوگیری از حضور در تجمعات و دورهمی ها، استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی است. گونه یوهان بیشتر افراد مسن، گونه انگلیسی افراد مسن و جوانان اما گونه دلتا، کودکان، جوانان و میانسالان را درگیر می کند. در حقیقت گونه دلتا بسیار جهش یافته و همه گروه های سنی را درگیر می کند.
کرونای دلتا نسخه ای از ویروس کرونا است که از ابتدای کشف آن در هند در بیش از 80 کشور دیده شده است. با توجه به داده های بهداشت عمومی انگلستان، نوع دلتا اکنون به صورت بالقوه مسئول بیش از 90 درصد موارد جدید در انگلستان است. در ایالات متحده، اعتقاد بر این است که عامل تقریبا 25 درصد از کل موارد جدید بیماری است، اما این درصد به سرعت در حال رشد است.
تاکنون درمان اختصاصی برای درمان ویروس کرونا یافت نشده و بنابر آخرین یافته های علمی و پزشکی برای نوع کرونای دلتا نیز درمان خاصی وجود نداشته و تفاوتی با نوع دیگر ویروس ندارد و همان داروهایی که برای انواع ویروس کرونا وجود دارد برای درمان نوع دلتا نیز مورد استفاده قرار می گیرد. طبق گزارشاتی که از این نوع بیماری دریافت شده علائم نوع کرونای دلتا نسبت به گذشته کمی شدیدتر است و هنوز گزارشات کافی مبنی بر شدیدتر بودن علائم وجود ندارد. برای شدیدتر بودن علائم احتیاج به مطالعات بیشتری از سوی پزشکان و محققان است و می توان ادعا کرد که نوع دلتا هنوز اثبات شده نیست.
علائم کرونای دلتا در کودکان
به طور کلی علائم ویروس کرونا شبیه به هم است، اما علائمی مانند حالت سرماخوردگی، گلودرد، اسهال، استفراغ، بدن درد و سردرد ممکن است در کودکان مبتلا به کرونای دلتا دیده شود. البته سرفه کمتر دیده شده است. با این حال اگر علائم شدت پیدا کند، میتواند ارگانهای دیگر را هم درگیر کند و حتی مسائل ریوی ایجاد کند و عوارض التهابی را بروز دهد. میزان مرگ و میر کرونا در کودکان کم است، اما مساله مهم این است که کودکان در زنجیره انتقال قرار میگیرند.
در حال حاضر اگر وضعیت را نسبت به مشابه سال ۱۳۹۹ در نظر بگیرید، اکنون بیمارستانهای اطفال ما تعداد موارد بستری بیشتر شده است. بنابراین در حال حاضر بخشهای اطفالمان پر است و کمبود بخش هم داریم. در حالی که در سال قبل چنین موضوعی درباره بیمارستانهای کودکان مطرح نمیکردیم. در حال حاضر فایزر تزریقش تا ۱۲ سال هم رسیده و به تدریج به سنین پایین تر هم می آورند، اما در سایر واکسنها فعلا تزریق در سنین بالای ۱۸ سال است.
تحقیقات دانشمندان انگلیسی نشان می دهد از میان کودکان مبتلا به کرونای دلتا که علائم بیماری داشتند، ۵۵ درصد از بی حالی و ضعف رنج میبرند. همچنین ۵۳ درصد این کودکان از سردرد شکایت داشته و بیش از ۵۰ درصد آنها نیز علائم تب را نشان میدهند. گلودرد با ۳۸ درصد، بی اشتهایی (که منجر به بی میلی از خوردن وعدههای غذایی میشود) ۳۵ درصد، مشکلات مختلف پوستی شامل خارش، التهاب، جوش و غیره با ۱۵ درصد و اسهال با ۱۳ درصد از جمله شایعترین علائم کرونا در کودکان مبتلا بوده است.
به گفته این محققان، نباید در انجام تست کووید ۱۹ از کودکان عجله کنیم بلکه باید با شناسایی کودکان دارای علائم، اقدام به جداسازی آنها از سایر کودکان و قرنطینه خانگی آنها کنیم. در بسیاری از موارد کودکان تنها یکی از علائم را از خود بروز میدهند و باید نسبت به شناسایی صحیح آن، خانوادهها اهتمام لازم را داشته باشند.
سازمان جهانی بهداشت: فعلا نیازی به تزریق دُز سوم واکسن کرونا نیست
رئیس سازمان جهانی بهداشت گفت: تولیدکنندگان واکسن به جای لابی کردن با کشورهای ثروتمند، استفاده از واکسن کووید ۱۹ خود را در کشورهای فقیر در اولویت قرار دهند. مقامات ارشد سازمان جهانی بهداشت (WHO) خواستار تقسیم واکسن کووید ۱۹ با کشورهای فقیر شدند و تأکید کردند کشورهای ثروتمند از تزریق دز تقویت کننده انصراف دهند. سازمان جهانی بهداشت همچنین گفت: شواهد کافی برای اثبات ضرورت دز سوم واکسن کووید ۱۹ وجود ندارد.
اختلاف بین واکسن در جهان فاحش است؛ او از تولیدکنندگان دارو خواست که به جای لابی کردن با کشورهای ثروتمند، استفاده از واکسن کووید ۱۹ خود را در کشورهای فقیر در اولویت قرار دهند. این ادعا در حالی است که شرکتهای دارویی به دنبال مجوز برای دزهای سوم هستند تا در برخی از کشورهای غربی از جمله ایالات متحده، به عنوان تقویت کننده استفاده شود. اولویت اصلی باید واکسینه کردن افرادی باشد که هنوز یک دز هم دریافت نکردهاند. رئیس سازمان جهانی بهداشت با بیان اینکه پس از 10 هفته کاهش مرگ ویروس کرونا در جهان، مرگ در اثر همهگیری دوباره شروع به صعود کرده خاطرنشان کرد: همهگیری کرونای دلتا فاجعه به بار میآورد.
آزمایش کرونا در منزل و محل کار با هدف تشخیص آسان طراحی شده است. به طوری که برای انجام آن دیگر لازم به خارج شدن از منزل برای مراجعه به یک آزمایشگاه نمی باشد. همچنین نمونه گیری در محل دارای مزیت های فراوان همچون عدم اتلاف وقت در میر رفت و آمد و انتظار برای پذیرش، نمونه گیری، جوابدهی ، کاهش هزینه های رفت و آمد، دوری از ترافیک ، عدم وجود آلودگی هوا و آلودگی های صوتی و غیره می باشد. یکی دیگر از مزیت های مهم تست در محل ، کاهش احتمال ابتلا به کرونا می باشد.
آزمایش خون در منزل به منظور آسان تر کردن انجام تست ها و درنهایت تشخیص انجام می گیرد. با شیوع شدیدتر کرونا و پاندمی شدن این ویروس ، نیاز به قرنطینه و ماندن در خانه هر روز بیشتر احساس می شود. اما گاهی اوقات با وجود ضرورت قرنطینه به نظر می رسد افراد برای رفع نیاز های اساسی نیاز به خارج شدن از خانه و قرنطینه دارند برای مثال برای انجام آزمایش ها. اما با کمی تدبیر می توان به آسان ترین روش تست کرونا در منزل و محل کار را انجام داد بدون آن که هیچ نیازی به مراجعه حضوری به آزمایشگاه و مراکز درمانی باشد.