مطالعات جدید نشان میدهد که بیماران مبتلا به کووید-۱۹ که در بیمارستان بستری شدهاند در کوتاه مدت سطوح بالاتری از پروتئینهای خونی مرتبط با آسیبهای عصبی در مقایسه با افراد مبتلا به آلزایمر نشان میدهند. به گزارش ساینسدیلی، نکته حائز اهمیت آن است که این مطالعه که به صورت آنلاین در روز ۱۳ ژانویه در مجلهی “Alzheimer’s & Dementia” منتشر شده است در طول بیش از دو ماه در آغاز همهگیری یعنی در ماههای مارس تا مه سال ۲۰۲۰ انجام گرفته است و تشخیص اینکه آیا افرادی که به کووید-۱۹ مبتلا شدهاند بیشتر در معرض خطر ابتلا به آلزایمر قرار میگیرند و یا در مرور زمان بهبود مییابند در طول زمان و با مطالعات طولانی مدت مشخص خواهد شد.
این مطالعه جدید که توسط محققان دانشکده پزشکی دانشگاه گروسمن نیویورک انجام شد، سطوح بالاتری از وجود هفت نشانگر آسیب مغزی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ که علائم عصبی داشتند نسبت به گروهی که این علائم را نداشتند، نشان داد. این نشانگرها در بیمارانی که در بیمارستان جان خود را از دست داده بودند، بسیار بالاتر از کسانی بود که مرخص شده بودند. بررسیهای ثانویه نشان داد که میزان نشانگرهای آسیب عصبی در بیماران بستری شده به علت کووید-۱۹ در کوتاه مدت به طور چشمگیری بالاتر از بیمارانی بود که دچار بیماری آلزایمر بودند. این میزان در یک مورد تا دو برابر بیشتر بود.
ابتلا به کووید-۱۹ و زوال عقل
“جنیفر آ فرانترا”(Jennifer A. Frontera) نویسنده اصلی و استاد بخش نورولوژی در دانشگاه نیویورک میگوید: یافتههای ما حاکی از آن است که بیماران بستری شدهی کووید-۱۹ و به ویژه بیمارانی که در طول دوره بیماری علائم عصبی تجربه میکنند، سطوح مشابه یا بالاتری از نشانگرهای آسیب مغزی در مقایسه با بیماران مبتلا به آلزایمر دارند. در این مطالعه ۲۵۱ بیمار شناسایی شدند که اگرچه به طور متوسط ۷۱ سال داشتند اما پیش از بستری شدن به علت ابتلا به کووید-۱۹ هیچ سابقه یا علامتی از زوال عقل نداشتند.
این بیماران به دو دسته تقسیم شدند. گروهی که در دوران بیماری به علائم عصبی داشتند و گروهی که علائمی نداشتند. محققان همچنین به مقایسه سطوح نشانگرها در مبتلایان به کووید-۱۹ با بیماران مرکز تحقیقات آلزایمر دانشگاه نیویورک پرداختند. هیچ یک از ۱۶۱ بیمار گروه شاهد که ۵۴ مورد از نظر شناختی سالم بودند، ۵۴ مورد زوال شناختی خفیف و ۵۳ مورد آلزایمر داشتند مبتلا به کووید-۱۹ نبودند.
اندازه گیری آسیب مغزی
آسیب مغزی با استفاده از فناوری آرایه مولکولی منفرد (SIMOA) اندازهگیری شد. این روش میتواند سطوح دقیق نشانگرهای آسیب مغزی را در مقیاس یک پیکوگرم در هر میلیلیتر خون ردیابی کند، در حالی که فناوریهای قدیمیتر قادر به انجام چنین کاری نیستند. سه مورد از نشانگرهای مورد مطالعه یعنی UCHL۱، تاو کامل (tau) و ptau۱۸۱ معیارهای شناخته شدهای برای مرگ یا از کار افتادگی نورونها هستند. سطوح “زنجیره سبک نوروفیلامنت”(NFL) با آسیب به آکسونها افزایش مییابد. آکسونها رشتههای بلند و باریکی هستند که از سلول عصبی یا نورون، برآمده و پیامهای الکتریکی را از جسم سلولی نورون به بیرون هدایت میکنند.
“پروتئین اسیدی فیبریلاری گلیال”(GFAP) نیز معیاری برای بررسی آسیب سلولهای گلیال است. سلولهای گلیال از نورونها محافظت میکنند. آمیلوئید بتا ۴۰ و ۴۲ پروتئینهای شناخته شدهای هستند که در بیماران مبتلا به آلزایمر ساخته میشوند. نشانگرهای خونی در گروه مبتلایان به کووید-۱۹ در سرم خون اندازه گیری شد، در حالی که نشانگرهای خونی در گروه تحقیقات آلزایمر در پلاسما اندازه گیری شد. به همین دلیل سطوح NFL، GFAP و UCHL۱ را میتوان در مبتلایان به کووید-۱۹ و بیماران مطالعه آلزایمر با یکدیگر مقایسه کرد، اما تاو، ptau۱۸۱، آمیلوئید بتا ۴۰ و آمیلوئید بتا ۴۲ را نمیتوان در این میان مقایسه کرد.
“توماس ام. ویسنیوسکی”(Thomas M. Wisniewski)، نویسنده ارشد این مطالعه میگوید: آسیب مغزی پس از سانحه، که با افزایش این نشانگرهای زیستی نیز همراه است، به این معنا نیست که بیمار بعدا به آلزایمر یا زوال عقل مبتلا میشود، اما خطر ابتلا به آن را افزایش می دهد.
تأثیر داروهای ضد میگرن و ضد ایدز بر روی کووید-۱۹
به همت محققان کشور، تأثیر داروهای ضد میگرن و ضد ایدز بر روی کرونا ویروس در سیستمهای محاسباتی کامپیوتری مشخص گردید. با توجه به نبود داروی قطعی برای درمان بیماری حاصل از کرونا ویروس و همه گیری آن، این مطالعه با هدف پیدا کردن درمان در محیط شبیه سازی رایانهای صورت گرفت.
در این مطالعه که توسط محققان دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شده است، ابتدا داروهای ضد ایدز و ضد میگرن از سایت بانک دارویی بدست آمد با پروتئاز اصلی ویروس به صورت منفرد در یک نرم افزار داک گذاشته شده و سپس فایلهای بدست آمده بر اساس بیشترین میزان انرژی اتصال و کانفورمیشن مناسب انتخاب گردید. سپس در نرم افزار گرومکس شبیه سازی دینامیک مولکولی شد تا اطلاعات بیشتری از این برهمکنشها بدست آید.
نتایج نشان داد تغییرات ساختاری در آنزیم اصلی کووید-۱۹ در حالت اتصال به داروهای ضد میگرن و اتصال به داروهای ضد ایدز اتفاق افتاد. بر اساس نتایج این پژوهش که توسط علیرضا فراست و با همکاری حنیفه شریعتی فر، امیر هوشمند و نعمتالله غیبی انجام شده، طرح داروهای ضد میگرن بیشترین تمایل را جهت اتصال به آنزیم اصلی کرونا ویروس دارد.
در اتصال داروهای ضد میگرن به آنزیم اصلی کرونا ویروس پیوند الکترواستاتیک بیشترین نقش را دارد. با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهاد میگردد با بررسی این داروها در شرایط آزمایشگاهی و در شرایط موجود زنده بتوان تاثیرات را بهتر درک نمود. نتایج بدست آمده از شبیه سازی دینامیک فرایند شناخت داروی مناسب را کوتاه خواهد کرد و اعتبار کار را افزایش خواهد داد.
برای تزریق “دوز سوم” واکسن کرونا تا کی فرصت داریم؟
یک متخصص بیماری های عفونی با بیان اینکه برای هر یک از انواع واکسن مهلت معینی برای تزریق دوز سوم وجود دارد، گفت: در صورت عدم به موقع تزریق دوز سوم، سطح ایمنی ایجاد شده ناشی از دوزهای قبلی به شدت پایین خواهد آمد. محمدحسین زمانیان در گفت و گو با ایسنا، در خصوص مهلت زمان تزریق دوز سوم واکسن کرونا گفت: برای انواع واکسن کرونا توصیه می شود افراد حداقل سه ماه بعد از تزریق دوز دوم، نسبت به تزریق دوز سوم اقدام کنند. وی افزود: دوز سوم یا دوز یادآور نقش موثری در پایداری ایمنی ناشی از واکسن کرونا در بدن افراد دارد.
زمانیان گفت: دوز سوم یا یادآور همانطور که از نامش پیداست موجب یادآوری مشخصات کووید-۱۹به سیستم ایمنی بدن شده و به نوعی سیستم ایمنی بدن را علیه کرونا تحریک می کند. وی افزود: به دنبال تحریک سیستم ایمنی، در صورت مواجه افراد با ویروس کرونا، سیستم ایمنی بدن مقاومت و آمادگی لازم را در برابر این ویروس دارد.
مهلت زمان معینی برای تزریق دوز سوم واکسن کرونا
این متخصص بیماری های عفونی با بیان اینکه مهلت زمان معینی برای تزریق دوز سوم کرونا وجود دارد، گفت: برای واکسن های برکت و سینوفارم که از نوع ویروس کشته شده هستند نهایت مهلت برای تزریق دوز سوم حدود چهار ماه است. زمانیان خاطرنشان کرد: این زمان برای افرادی که واکسن آسترازینکا تزریق کرده اند می تواند تا شش ماه هم ادامه یابد. این متخصص بیماری های عفونی خاطرنشان کرد: بعد از این زمان سطح ایمنی بدن افراد در صورت عدم تزریق دوز سوم به شدت پایین خواهد آمد.
زمانیان گفت: این کاهش سطح ایمنی می تواند بدن را به روزهای پیش از تزریق واکسن برگردانده و خطر ابتلا به کرونا را تشدید کند. این متخصص بیماری های عفونی یادآور شد: افرادی که دوز سوم را تزریق نکرده اند و مدت آنها برای تزریق این دوز به پایان رسیده است، نه تنها خود در معرض خطرند، بلکه می توانند موجب تشدید زنجیره شیوع این بیماری در سطح جامعه عمل کنند. زمانیان گفت: یکی از اهداف تزریق واکسن قطع زنجیره انتقال ویروس است و اگر افراد از این امر امتناع کنند، مجددا شاهد گسترش شیوع ویروس کرونا در سطح جامعه خواهیم بود.
آزمایش کووید 19 در منزل
آزمایش کووید 19 از تست هایی می باشد که برای تشخیص کووید ۱۹ بسیار مورد توجه قرار گرفته بلشد ولی بر خلاف تصور عموم برای تشخیص بیماری کرونا و تست کرونا تنها یک روش وجود ندارد و روش کار های مختلف با هدف های ویژه طراحی و در حال انجام می باشد. برای مثال آزمایش کووید 19 که شما برای تشخیص اولیه کووید ۱۹ لازم هست انجام دهید با تست کرونا که برای پیگیری درمان، سطح ایمنی بدن علیه واکسن و غیره متفاوت است.
به طور کلی در آزمایش کووید 19 ما به دنبال شناسایی خود ویروس یا واکنش بدن علیه این ویروس هستیم. به طوری که می گوییم اگر در بدن واکنش مخصوص علیه کووید داده شود فرد مبتلا به کووید یا ایمنی لازم را کسب کرده است. آنتی بادی پروتئنی است که نشان گر واکنش بدن علیه ویروس ، باکتری، قارچ و یا هر عامل عفونی و بیگانه می باشد. آنتی بادی یا همان ایمونوگلوبین کلاس های مختلف دارد که بر اساس محل آلودگی بدن و سیر مقابله ایمنی بدن متفاوت ممکن است باشد. به طوری کهigM نشانگر واکنش اولیه بدن با ویروس می باشد ولی IgG نشانگر مزمن شدن و یا بهبودی بیماریست. در ادامه این مطلب ما قصد داریم به انواع تست کرونا و کاربرد آن بپردازیم:
تست PCR کرونا
به احتمال زیاد نام تست PCR را در بین انواع آزمایش کووید 19 شنیده باشید ولی ندانید روش کار این آزمایش به چه صورت است. تمام ویروس ها دارای ماده ژنوم DNA یا RNA هستند که مسلما ویروس کووید ۱۹ نیز به همین صورت است. ماده ژنومی در واقع یک کد بندی هست که تمام اطلاعات یک ذره یا موجود در آن نهفته و رمزگذاری شده است. شناسایی آن به ما این توان را می دهد که موجود را از بقیه موجودات عالم تشخیص و شناسایی کنیم. در تست های PCR در واقع به طور کلی این ماده را شناسایی می کنیم؛ به طوری که می گوییم اگر ویروس عامل کووید ۱۹ در فردی وجود داشته باشد باید باید ماده ژنتیک آن هم قابل شناسایی باشد.
در واقع ما در آزمایش کووید 19 با روش پی سی آر ماده ژنتیک ویروس را شناسایی می کنیم و از جایی که عامل کووید ۱۹ یک بیماری تنفسی است و مجاری تنفسی را درگیر می کند، نمونه برداری آن از مجاری بینی انجام می شود. اما اگر بخواهیم در مورد کاربرد این تست بگوییم می توان به تشخیص لبتلا به کرونا اشاره کرد. اما نکته که باید در تست کرونا با روش پی سی آر اشاره کرد این است چون در مراحل اولیه این بیماری تعداد ویروس کم است و در نمونه گیری ممکن است وارد نشوند ممکن است در چند روز اول جواب تست ما منفی گزارش شود در حالی که به کووید ۱۹ مبتلا باشیم!
آزمایش آنتی بادی کرونا
علاوه بر آزمایش کووید 19 در منزل شما می توانید تست آنتی بادی کرونا برای بررسی میزان ایمنی که پس از تزریق واکسن کرونا ایجاد می شود، و همچنین برای بررسی اثربخشی تزریق واکسن کرونا استفاده می شود. آنتیبادیها نوعی پروتئین هستند که پس از آلوده شدن بدن به یک عامل بیماریزا یا بعد از دریافت واکسن، توسط سیستم ایمنی بدن تولید میشوند. این پروتئینها به سیستم ایمنی بدن افراد کمک میکنند تا به خوبی با عفونتها مقابله کند. در نتیجه از بدن افراد در برابر ابتلای مجدد به بیماری، محافظت میکنند.
آزمایش آنتی بادی کرونا یکی از خدماتی است که در آزمایشگاه آنلاین آنی آزما برای راحتی بیشتر شما همشهریان عزیز و بدون نیاز به مراجعه حضوری به آزمایشگاه انجام می گیرد. در شرایطی که اوضاع روز به روز وخیمتر میشود، افرادی هستند که علائم کرونا دارند ولی ترجیح می دهند به مراکز درمانی نروند؛ چون حتی اگر کرونا نداشته باشند، با رفتن به مراکز درمانی در خطر ابتلا به کرونا قرار میگیرند.
شرایط وخیم کنونی بهترین کار این باشد که در صورت مشاهده علائم بیماری، بهجای مراجعه به مراکز درمانی و آزمایشگاهی، آزمایش کووید 19 در منزل را انجام دهید. به این صورت هم سلامت خود و عزیزانتان را به خطر نخواهید انداخت و هم آنکه با خودداری از حضور در مکانهای شلوغ و پرتردد، احتمال شیوع بیشتر ویروس و بیماری را کمتر خواهید کرد. انجام تست آنتی بادی و انواع تست آنتی بادی واکسن کرونا در آنی آزما این امکان را به شما می دهد بدون آن که مجبور به خروج از قرنطینه باشید نمونه گیری در منزل یا محل کار خود انجام دهید.
تست رپید یا کاستی کرونا
تست سریع کرونا از جمله آزمایش کووید 19 می باشد که به صورت کاست می باشند. ویروس های کرونا خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تا کنون شناخته شده اند، موجب ابتلا به طیفی از عفونتهای دستگاه تنفسی در انسان ها می شوند. که از سرما خوردگی تا ابتلا به بیماری های شدید تری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند. ویروس کووید ۱۹ عضو جدید این خانواده می باشد که همه دنیا را درگیر خود کرده است. با همه گیر شدن این بیماری انجام تست سریع کرونا اهمیت ویژه ای یافته است. انجام یک تشخیص سریع در پیشگیری از انتقال آن در جمعیت های مختلف می تواند پیشگیری کند.
تست سریع کرونا برای ارزیابی وضعیت ابتلا فرد با علائم مشکوک انجام می شود و انجام این تست برای فرد بدون علامت ارزش تشخیصی ندارد. همچنین این تست معمولا برای بررسی گروه افراد مشکوک که در معرض این بیماری قرار گرفته اند و دارای تعداد بالای آمار مبتلا و فوتی هستند درخواست می شود. برای مثال تصور کنید افراد یک روستا در اثر تماس با ویروس کرونا دارای آمار بالای ابتلا و فوتی در اثر کووید ۱۹ بوده اند. برای تشخیص سریع و ارزان به جای آزمایش PCR همه افراد ، تست سریع کرونا انجام می شود سپس تنها افراد با گزارش مثبت ، آزمایش PCR را برای اطمینان انجام می دهند. به این صورت افراد سالم با هزینه کمتر، سریع تر از افراد مبتلا جدا می شوند. انجام تست PCR برای همه جمعیت هزینه بر، زمان بر و سخت می باشد.