نکاتی که باید در مورد تزریق واکسن کرونا برای کودکان علیه کرونا ویروس بدانید

نکاتی که باید در مورد تزریق واکسن کرونا برای کودکان علیه کرونا ویروس بدانید

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

تزریق واکسن کرونا برای کودکان بر علیه ویروس کرونا این روزها جزو داغ ترین اخبار کشور است و هستند خانواده هایی که برای انجام واکسیناسیون در کودکان دچار شک و تردید شده اند. در حالی که از سوی مسؤولان بر اثربخشی برخی از واکسن‌های داخلی برای رده سنی کودکان تاکید شده است،

محققان حوزه ویروس شناسی با طرح این سوال که “وقتی برخی از این واکسن‌ها مجوز فاز بالینی دوم و سوم که معطوف به ارزیابی ایمنی‌زایی و اثربخشی واکسن است را اخذ نکرده‌اند، چگونه می‌توان اثربخشی آنها را بر روی کودکان اثبات کرد” تاکید دارند که به جای انجام کارهای پراکنده در زمینه واکسن سازی بر سرمایه گذاری در مؤسسات واکسن سازی رازی و پاستور تمرکز شود. این پراکنده کاری در تولید واکسن کرونا و بی توجهی به سرمایه گذاری و تمرکز بر دو انستیتوی با سابقه واکسن سازی “پاستور” و به ویژه “رازی” موردی است که انتقادات زیادی را به همراه داشته است.

نمونه گیری در منزل

ساخت واکسن علیه این ویروس

از بدو شیوع کووید ۱۹، ساخت واکسن علیه این ویروس جزء اولویت‌ها و دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفت و در این راستا ۲۱ واحد فناوری اعم از موسسات مختلف و شرکت‌های دانش‌بنیان، موضوع خودکفایی در تولید واکسن کووید-۱۹را در دستور کار خود قرار دادند و از این تعداد فقط ۱۴ شرکت در پلتفرم‌های مختلف تولیدی توانسته‌اند به سطحی از تولید برسند که متقاضی صدور پروانه تولید واکسن از سازمان غذا و دارو شوند. غیر از خط تولید واکسن روسی در ایران، از این شرکت‌های متقاضی داخلی، تاکنون ۶ شرکت تولیدی مبتنی بر ویروس کشته (فخرا و برکت) و پروتئین نوترکیب (رازی، پاستور، سیناژن و بقیه الله) موفق به اخذ مجوز بالینی شده‌اند که اکنون در فاز مختلف مطالعات بالینی قرار دارند.

از بین الگوهای مختلف واکسن‌های نوترکیب که عموماً منشاء یوکاریوتی دارد، فقط دانشگاه بقیه الله بوده است که از الگوی غیر متعارف پروکاریوتی (باکتریایی) برای تولید پروتئین نوترکیب شدیدا قندی اسپایک کرونا استفاده کرده است. مضافاً اینکه هر دوز مصرفی واکسن نورا با غلظت ۱۲۰ میکروگرم در مطالعات فاز بالینی آن گزارش شده است که این مقدار نامتعارف و عجیب از پروتئین نوترکیب در همراهی با ادجوانت که عموماً هم در ایران آلوم است، علی‌رغم غیر رقابتی و غیر اقتصادی بودن آن می تواند با عارضه تحمل ایمنی همراه باشد.

آیا تزریق واکسن کرونا برای کودکان ضروری است؟

تزریق واکسن کرونا برای کودکان مستلزم مطالعه و بررسی و تکمیل تحقیقات پزشکی است، اما در برخی نقاط دنیا این واکسیناسیون برای سنین پایین هم انجام و تاکنون عارضه خاصی گزارش نشده است. ضرورت واکسیناسیون کرونا برای گروه‌های جمعیتی در سنین پایین نیازمند تکمیل داده‌های پزشکی است. در حال حاضر همچنین نمی‌توان پاسخ دقیقی برای این پرسش که «تزریق کدام نوع واکسن برای کودکان بهتر است» ارائه کرد. هر یک از مطالب علمی در این خصوص باید با احتیاط بیان شود، زیرا احتمالا به دنبال تکمیل اطلاعات تغییر خواهد کرد.

اما در حال حاضر برخی کشورها واکسیناسیون کرونا برای کودکان و نوجوانان را نیز آغاز کرده‌ و گزارشی مبنی بر بروز عارضه‌ای خاص ارائه نشده است.

تزریق واکسن کرونا برای کودکان

تاخیر در تزریق دز دوم واکسن کرونا در گروه‌ سنی بزرگسالان

تاخیر در تزریق دز دوم واکسن کرونا در گروه‌ سنی بزرگسالان هم در سراسر دنیا به طور کامل و دقیق مورد بررسی قرار نگرفته است، اما با توجه به تعیین بازه زمانی برای تزریق دو دز توسط دانشمندان پزشکی، بدون شک زمان ایده‌آل برای اثربخشی واکسن این بازه است. به عنوان مثال، واکسن فایزر با فاصله ۲۱ روزه و واکسن آسترازنکا با فاصله زمانی ۱۲ هفته‌ای باید تزریق شود. تعیین این فاصله حاکی از تعیین بهترین زمان برای تقویت کارایی این واکسن بوده و در صورت دسترسی، شهروندان دز دوم را در زمان مشخص شده تزریق کنند.

ویروس کرونا عامل بیماری کووید ۱۹ از اواخر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین مشاهده و در مدت کوتاهی در همه جهان منتشر شد؛ به طوری که سازمان بهداشت جهانی در اسفند ۹۸ (فوریه ۲۰۲۰) بروز پاندمی (همه‌گیری جهانی) این بیماری را تأیید کرد. از ابتدای شیوع کرونا در کشور(اسفند ۹۸) تا کنون ۹۰ هزار و ۹۹۶ نفر از هموطنان جان خود را از دست داده اند. تاکنون نیز ۹ میلیون و ۹۲۵ هزار و ۶۰۳ نفر دُز اول واکسن کرونا و دو میلیون و ۷۴۱ هزار و ۹۷۹ نفر دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۲ میلیون و ۶۶۷ هزار و ۵۸۲ دوز رسید.

جهش های کرونا

کرونا تا کنون سه جهش ژنتیکی خطرناک شامل آلفا، بتا و گاما داشته و دلتا جدیدترین نسخه جهش یافته این ویروس است. سویه مرگبار کرونا موسوم به «دلتا» که به اذعان متخصصان ۵۰ تا ۶۰ درصد نسبت به سویه‌های قبلی مسری‌تر است. به گفته متخصصان سویه دلتا کرونا دربرگیری بیشتری بین کودکان دارد و دکتر آینا ریاحی متخصص کودکان بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) در گفت وگو با ایرنا تصریح کرد: آمار بستری کودکان مبتلا به ویروس دلتا کرونا رو به افزایش است و باید خانواده‌ها مراقبت بیشتری با رعایت پروتکل‌های بهداشتی کنند.

جهش های کرونا

آیا واکسن نورا واقعا برای تزریق واکسن کرونا برای کودکان مناسب است؟

برخی از گفته‌ها در روزهای اخیر در مورد تزریق واکسن کرونا برای کودکان و استفاده از واکسن نورا به عنوان یک واکسن بی خطر برای کودکان در حالی مطرح می شود که واکسن نورا هنوز مجوز فاز بالینی دوم و سوم که معطوف به ارزیابی ایمنی‌زایی و اثربخشی واکسن است را اخذ نکرده است. از سوی دیگر صدور مجوزهای “اضطراری”، قاعده و شرایط خاص خود را دارد و لازم است تا در صدور مجوز اضطراری، جوانب کار سنجیده شود.

سابقه تولید واکسن در موسسه سرم سازی رازی به حدود ۱۰۰ سال می رسد که بالغ بر ۶۰ نوع مواد بیولوژی مختلف را تولید کرده است و سایر شرکت‌های مدعی تولید واکسن کاملا نوپا و فاقد تجربه کافی و حتی فاقد زیرساخت های لازم هستند و این در حالی است که انستیتو پاستور با سابقه طولانی در تولید واکسن تاکنون تعداد محدودی واکسن را در سبد تولیدی خود داده است.

موسسه سرم سازی رازی بالغ بر ۳۰ سال است که حدود ۳ میلیارد دوز واکسن کشته شده “آنفلوانزا”، “نیوکاسل”، “تب برفکی” و “سرخک” را وارد بازارهای داخلی و خارجی کرده است. این پراکنده کاری در تولید واکسن کرونا و بی توجهی به سرمایه گذاری و تمرکز بر دو انستیتوی با سابقه واکسن سازی “پاستور” و به ویژه “رازی” موردی است که انتقادات زیادی را به همراه داشته است.

مهم ترین موانع در تزریق واکسن کرونا برای کودکان

موازی کاری‌ها و تقویت شرکت‌های نوظهور و بی تجربه در امر واکسن سازی و تزریق واکسن کرونا برای کودکان نه تنها سبب هدر رفت میلیاردها بودجه می‌شود، بلکه این اقدام منجر به تولید صنعتی و خودکفایی در امر تولید نخواهد شد. ساخت واکسن تلفیقی از تجربه، فناوری، دانش و به کارگیری علوم مختلف و پتانسیل‌های صنعتی کشور در تولید تجهیزات آزمایشگاهی و زیر ساخت‌ها است.

تجمیع این شرایط از عهده شرکت‌های دانش بنیان و سازمان‌ها خارج است و اعتبار و شناسنامه موسسات واکسن سازی مبتنی بر تجارب و زیرساخت‌های دانشی و صنعتی آنها است و این امتیازات مهم موردی نیست که یکساله و با یکسری شعار تجمیع شده باشد. در علم تولید واکسن، فرمولاسیون، پایدارسازی آنتی ژن، فعالیت بیولوژی آنتی ژن، دینامیک آنتی بادی، استفاده صحیح از ادجوانت‌های مناسب و بررسی اثربخشی واکسن حاکم است که هر کدام از این موارد بسیار هزینه‌ بر و زمان‌بر است.

مهم ترین موانع در تزریق واکسن کرونا برای کودکان

تحقیقات در ایران در زمینه ادجوانت

متاسفانه در ایران تحقیقات آن چنانی در زمینه ادجوانت وجود ندارد و تنها ادجوانتی که در ایران همراه با واکسن‌های کشته شده یا نوترکیب استفاده می‌شود، ادجوانت آلوم است. به عنوان نمونه کلیه واکسن‌های کرونای تولیدی داخل از جمله برکت، فخرا و نورا و …. از ادجوانت آلوم استفاده کرده‌اند و این در صورتی است که ادجوانت آلوم برای تولید واکسن‌های باکتریایی یا سمومی که خنثی سازی آنها مبتنی بر مکانیسم آگلوتینشین یا خنثی سازی از طریق کمپلکس‌های آنتی ژن چند ظرفیتی- آنتی بادی پلی کلونال است کاربرد دارد، نه ویروس‌هایی ناپایدار که خنثی سازی آن مبتنی بر آنتی بادی مختص یک اپی توپ با افنیتی بالا و تحریک سیستم ایمنی سلولی است.

در این باره مقالات تحلیلی معتبری وجود دارد که ثابت می‌کند کاربرد آلوم در واکسن‌های ویروسی باعث می‌شود که تنها تیتر آنتی بادی افزایش یابد و به خاطر بلاک کردن سیستم ایمنی سلولی (Th۱) از میزان اثربخشی واکسن‌ها می‌کاهد. برای نمونه در این گزارش دو مقاله تحلیلی که در دو ژورنال بسیار معتبر به چاپ رسیده است، همین ادعا را به اثبات می رساند و در یکی از این مقالات واکسن کشته شده آنفلوانزا در همراهی با آلوم و بدون آلوم در تست چالشی در حیوان مدل مورد بررسی قرار گرفته است که نتیجتاً اثبات شده است که آلوم فقط تیتر آنتی بادی را بدون اینکه خاصیتی داشته باشد، بالا برده است و در عمل اثربخشی واکسن را نیز به شدت پایین آورده است.

آیا واکسن پاستوکووک در تزریق واکسن کرونا برای کودکان مناسب است؟

پاستوکووک یکی از ایمن ترین موارد برای تزریق واکسن کرونا برای کودکان است. رییس انستیتو پاستور ایران لازمه بازگشایی مدارس را واکسینه کردن دانش آموزان عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه کارآزمایی بالینی واکسن مشترک کرونای ایران و کوبا (پاستوکووک) برای تزریق به کودکان در کوبا با موفقیت پشت سر گذاشته شد، می‌توان این واکسن را به کودکان ایرانی هم تزریق کرد. واکسن کرونای مشترک انستیتو فینلای کوبا و انستیتو پاستور ایران در کوبا به عنوان «سوبرانا۲» و در ایران به عنوان پاستوکووک نامگذاری شده است.

پاستوکووک یکی از واکسن های ایمن و در دسترس برای تزریق به کودکان است. با توجه به‌ گسترش قابل توجه دسترسی ایرانیان به واکسن کرونا در روزهای اخیر، قطعا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برنامه تزریق واکسن کرونا به کودکان را نیز اعلام می کند.

رییس انستیتو پاستور ایران تصریح کرد: تاکنون، کودکان در اولویت های سنی تزریق واکسن کرونا قرار نداشتند و در هفته های آینده در این ‌مورد تصمیم گیری می شود.

مجوز مصرف اضطراری سوبرانا ۲ در کوبا اخذ شد

مطالعه واکسن سوبرانا ۲ در کوبا روی کودکان انجام و مجوز مصرف اضطراری این واکسن هم دریافت شده است. وی تاکید کرد که اگر وزارت بهداشت تصمیم به تزریق واکسن به کودکان داشته باشد، می تواند از این واکسن استفاده کند. این واکسن یکی از قابل دسترس ترین و مطمئن‌ترین واکسن های موجود است که می توان در تزریق واکسن کرونا برای کودکان استفاده کرد.

رییس انستیتو پاستور ایران همچنین گفت: نتیجه مطالعات نشان داد که این واکسن در بزرگسالان باید همراه با دوز یادآور تزریق شود اما در کودکان دوز سوم نیازی نیست و ۲ دوز برای رسیدن به ایمنی مطلوب کافی است بیگلری یادآور شد: باتوجه به اینکه کارآزمایی بالینی این واکسن در کوبا انجام شده است، می توان با تایید سازمان غذا و داروی این واکسن را به کودکان ایران هم تزریق کرد.

مطالعه کارآزمایی بالینی فاز سوم واکسن مشترک انستیتو پاستور ایران و انستیتو فینلای کوبا از ششم اردیبهشت ماه در هشت شهر و با حضور ۲۴ هزار داوطلب آغاز شد، در شهرهای بابل، ساری، اصفهان، کرمان، بندرعباس و همدان داوطلبان مطالعه تحت مداخله دو دوز این واکسن قرار گرفتند و در شهرهای یزد و زنجان، علاوه بر دو دوز، یک دوز یادآور (سوبرانا پلاس) نیز به داوطلبان تزریق شد.

نمونه گیری در منزل

آزمایش در منزل با آنی آزما

آنی آزما با توجه به نیازی که از گذشته تا امروز احتیاج بوده به وجود آمد و ما تمام تلاش و دقت خود را به کار گرفته ایم برای اینکه شما را در مسیر سلامتی یاری کنیم. فرصتی مناسب است اگر امکان رفتن به آزمایشگاه را ندارید تنها با چند کلیک ساده آزمایشگاه را به خانه یا محل کار خود بیاورید تا بدون مراجعه حضوری و پرداخت هزینه اضافه آزمایش در منزل خود را انجام دهید.

همکاران ما پس از ثبت درخواست شما به منزل یا محل کار و … می آیند، نسخه شما را بررسی کرده ، نمونه گیری می کنند و به بهترین آزمایشگاه های مورد نظر می برند. لازم به ذکر است تمامی پرسنل نمونه گیر از آزمایشگاه های مرجع ارسال خواهند شد و آنی آزما صرفا نقش معرفی بیماران به آزمایشگاه ها را دارا می باشد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.