به گفته پزشکان آمریکایی، احتمالا عملکرد واکسن کرونا در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف به خوبی عملکرد آنها در بدنهای سالم نیست، با این وجود تزریق این واکسنها تا حدی از بدن در برابر ابتلا به بیماری کووید۱۹ محافظت خواهد کرد. آمار نشان می دهد که در ایالات متحده آمریکا حدود ۳ درصد از بزرگسالان سیستم ایمنی ضعیفی دارند و در میان آنها، افراد مبتلا به اچ آی وی (ایدز)، گیرندگان پیوند عضو، برخی از بیماران سرطانی و افرادی با اختلالات ایمنی مانند آرتریت روماتوئید، بیماری التهابی روده و لوپوس نیز دیده میشوند. به همین دلیل است که همچنان تزریق واکسن کرونا به افرادی که سیستم ایمنی بدنشان به دلیل بیماری یا مصرف داروهای خاص ضعیف شده، توصیه میشود.
همچنین مهم است که خانواده، دوستان و مراقبان این افراد نیز واکسن کرونا را تزریق کنند تا احتمال انتقال ویروس از آنها به این افراد کمتر شود. اگرچه تاکنون بطور گسترده و در مقیاس بزرگ درباره نتیجه تزریق واکسن کرونا به افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف مطالعه نشده، اما اطلاعات و تجربیات محدود در مورد واکسیناسیون افراد در مقابل بیماریهای آنفلوآنزا و ذات الریه نشان میدهد که این واکسنها در بدن آنها به اندازه بدن افراد سالم تاثیر گذار نیستند. به این معنی که افراد دارای بدنی با سیستم ایمنی ضعیف، باید اقدامات احتیاطی مانند استفاده از ماسک و اجتناب از حضور در ازدحام زیاد را جدی بگیرند و ادامه دهند.
دکتر آجیت لیمای، متخصص پیوند در دانشگاه پزشکی واشنگتن در سیاتل میگوید: ادامه همه اقدامات احتیاطی که قبل از تزریق واکسن کرونا در نظر داشتید کاملا منطقی به نظر میرسد. توصیه مقامات پزشکی در ایالات متحده این است که بیماران مبتلا به بسیاری از سرطانها باید در اولین فرصت ممکن واکسینه شوند اما افرادی که تحت پیوند سلولهای بنیادی یا سلول درمانی قرار میگیرند باید پس از آغاز درمان، دستکم برای سه ماه منتظر بمانند و سپس واکسن کرونا را تزریق کنند.
این تاخیر باعث میشود که واکسنها به بهترین شکل کار کنند. به گزارش یورونیوز، پزشکان هم اکنون در حال مطالعه این موضوع هستند که برای دریافت کنندگان پیوند اعضا، آیا دریافت یک دز اضافی باعث موثرتر شدن واکسنها خواهد شد یا خیر.
انتقال سریع ویروس هندی و بروز علائم در چند ساعت
اگر فردی مورد مشکوکی دارد باید کل خانواده و اطرافیان وی تست بدهند تا در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش، اقدام به موقع صورت پذیرد. شدت ابتلا و انتقال ویروس کرونای هندی (دلتا) بسیار بیشتر و بروز علائم آن سریعتر از ویروسهای انگلیسی و معمولی است و در کمتر از چند ساعت رخ میدهد. ویروس دلتا موتاسیون بیشتری نسبت به گونه انگلیسی و موارد قبلی دارد و میزان و قدرت ابتلا، بستری و فوت هم به همان نسبت بالاتر است.
در کرونای معمولی شروع علائم و انتقال ویروس پس از پنج روز و حتی بیشتر بود، اما در ویروس انگلیسی پس از سه روز و در ویروس دلتا در چند ساعت اولیه رخ میدهد، بنابراین تأخیر در اینگونه مواقع هیچ توجیهی ندارد، زیرا وضعیت فرد را بدتر میکند و ممکن است کاری از دست پزشک برنیاید. اگر فردی مورد مشکوکی دارد باید کل خانواده و اطرافیان وی تست بدهند تا در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش، اقدام بهموقع صورت پذیرد. عفونتهای کروناویروس موارد تنفسی، سرفه، سرخی چشم و درد پشت را دارد، علائمی که در کرونای معمولی در هفته دوم دیده میشود، اما این علائم در کرونای انگلیسی در روز چهارم و در نوع هندی آن در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول مشاهده شده است.
وی خاطرنشان کرد: انواع ویروسهای کرونا عفونتهای پوستی، کلیوی، قلبی، ریوی، گوارشی، مغزی و غیره را در فرد دارد، گرچه بیشترین سرایت در ریه است اما سایر اعضا را هم درگیر میکند و تعداد موارد بروز در ویروس دلتا که در موج پنجم کرونا قالب شده به مراتب بیشتر از موجهای قبلی است.
ویروس وقتی تکثیر پیدا میکند آسیبهای بیشتری به فرد مبتلا و خانواده و اطرافیان وی میزند و ویروسی که قدرت تکثیر، اتصال، انتقال و سرایتش بیشتر است به همان نسبت آسیب بیشتری دارد و از آن به عنوان ویروس قالب جامعه در آن بازه زمانی یاد میشود و ویروس قالب این روزها، دلتای هندی است.
ویروسها سرما و گرما نمیشناسند و در ۴ فصل سال هستند، اما در فصل سرد سال میزان ماندگاری و انتقال آنها بیشتر است و در فصل گرم سال هم بیشتر از طریق تماس نزدیک، رعایت نکردن فاصله اجتماعی، حضور در محیط سربسته بهخصوص در زمان طولانی و عدم استفاده از ماسک انتقال می یابند. ویروس از میان قطرات تنفسی منتقل میشود و حتی ممکن است این انتقال از طریق صحبت کردن صورت پذیرد، در شرایط فعلی که گرفتار موج بحران کرونا هستیم از مردم میخواهیم که در شرایط بحرانی کرونایی تا حد امکان در خانه بمانند و از رفتوآمدهای غیرضروری پرهیز کنند.
آیا اگر واکسن کرونا را تزریق کرده باشید باز هم لازم است ماسک بزنید؟
کارشناسان بهداشت عمومی توصیه میکنند افراد پس از دریافت واکسن کرونا همچنان ماسک بزنند و فاصله خود را با دیگران حفظ کنند. چون پس از واکسیناسیون ممکن است چند هفته طول بکشد تا بدن ایمنی لازم را ایجاد کند؛ بنابراین احتمال دارد افراد دقیقا قبل یا بعد از تزریق به ویروس کرونا آلوده شوند. گسترش انواع جدید کرونا ویروس، از جمله دلتا، ممکن است منجر به افزایش گسترش ویروس شود. کارشناسان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا افراد واکسینه شده باید در طول همه گیری بیماری از ماسک استفاده کنند یا خیر. آنها می گویند واکسیناسیون به معنای از بین رفتن کامل خطر ابتلا به ویروس نیست.
گسترش انواع جدید کرونا ویروس، از جمله دلتا، ممکن است درک تأثیر واکسن کرونا را پیچیده کند. با گسترش نوع دلتا در سراسر ایالات متحده و افزایش تعداد ایالت هایی که مأموریت ماسک همه گیر را رها می کنند، کارشناسان هشدار می دهند که حتی کسانی که کاملاً علیه کرونا ویروس واکسینه شده اند ممکن است در معرض خطر باشند.
اگرچه انتظار میرود که حدود سه هفته بعد از تزریق واکسن کرونا بتوان به کارهای عادی و روزمره بازگشت و حتی ماسک را برداشت، اما باید احتیاطهای پس از واکسن زدن را داشته باشیم. این احتیاط چند دلیل دارد؛ نخست اینکه واکسن کرونا ، ایمنی صد در صد ندارد. در بهترین حالت، ۹۵ درصد ایمنی ایجاد میکند و احتمال ابتلای خودمان یا دیگران، هر چند اندک و ضعیف، وجود دارد. دلیل بعدی این است که تاکنون کمتر از یک درصد جامعه ـ کادر بهداشت و درمان کشور ـ واکسن کرونا زدهاند، اما جهت رسیدن به ایمنی جمعی، نیاز است که حداقل دو سوم جمعیت کشور، واکسینه شوند یا اینکه سابقه ابتلا داشته باشند.
هنوز به پدیده ایمنی جمعی نرسیدهایم و تا آن زمان، باید احتیاطهای لازم را داشته باشیم. پیام من به دوستان و همکاران خودم این است که همچنان نکات و شیوهنامههای بهداشتی را رعایت کنند و ماسک را از صورت برندارند، زیرا تغییر رفتار بهداشتی و اجتماعی ما پس از واکسن زدن، پیام منفی در جامعه دارد. بنابر این، بهتر است فعلاً به دستورات وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا عمل کنیم تا شرایط، عادی شود. با توجه به تهدیدات ارائه شده توسط نوع دلتا و سایر گونه های ویروس های کرونا، آیا افراد واکسینه شده باید همچنان از ماسک استفاده کنند؟
متخصصان می گویند واکسیناسیون به این معنی نیست که شما در برابر ابتلا به کرونا ویروس کاملاً محافظت شده اید. ترزا موری آماتو، رئیس پزشکی اورژانس در لانگ آیلند فارست هیلز در نیویورک ،گفت: “اگرچه احتمال ابتلا به کرونا ویروس پس از واکسیناسیون یک فرد کم است، اما صفر نیست.”
زمان اثربخشی واکسن کرونا
در حال حاضر براساس تحقیقات انجام گرفته میزان اثر بخشی واکسن کرونا برای 6 ماه قطعی است و آیا تزریق دوز سوم پس از یک سال لازم است با خیر را باید تحقیقات مشخص نمایند. چون از عمر ساخت واکسن یکسال نگذشته است نمیتوان به طور دقیق و قطعی از مدت زمان اثربخشی آن صحبت کرد.
واکسنهای مختلف سال هاست که بر علیه بیماری های واگیردار تولید می شود و به دنبال همان هم تمام اطفال بعد از تولد واکسن ها را به شکل های مختلف دریافت می کند و نتیجه آن کنترل و مهار بیماری های واگیر شد. بیماری فلج اطفال، سرخجه و سیاه سرفه و کزار و غیره از جمله بیماری های واگیردار هستند که به خوبی توسط واکسن مهار شد. از آنجایی که واکسیناسیون اهمیت آن از گذشته مشخص است معمولا یک راه کم عارضه و نسبت به عوارض بیماری بسیار عوارض واکسن کرونا کمتر است و خوشبختانه اثربخشی خوبی دارد.
واکسن کرونا می تواند در کنترل بیماری ها و کنترل پاندمی و برگشت فعالیت به روال عادی به ما کمک کند، ولی چون از عمر ساخت واکسن یکسال نگذشته است نمیتوان به طور دقیق و قطعی از مدت زمان اثربخشی آن صحبت کرد. در حال حاضر مدت ۶ ماه اثر بخشی واکسن کرونا قطعی است و آیا دوز سوم پس از یکسال لازم است را باید منتظر نتایج علمی باشیم.
عوارض مربوط به واکسن کرونا به سه دسته تقسیم می شوند، در شرایطی که فرد مقداری احساس کوفتگی بدن، ضعف و بی حالی دارد اما به کار عمومی خود می تواند برسد و مشکل خاصی در روند فعالیتش ایجاد نشد، جزو دسته عوارض خفیف محسوب می شود. زمانی که فرد نتواند کارهای خودش را انجام دهد و اختلال در روند کاری ایجاد شود جز دسته عوارض متوسط محسوب می شود و در عوارض شدید نیاز به بستری شدن بیمار است.
بعد از تزریق واکسن کرونا بعضی افراد دچار عوارض خفیف و یا حتی تب (تب کمتر از ۵/۳۸ درجه) شدند با استفاده از استامینوفن و در مراحلی که شدت تب یا کوفتگی بدن بیشتر باشد از ترکیبات ناپروکسن یا ایبو بروفن می توانند استفاده کنند. در عوارض با علائم خفیف احتیاجی به مراقبت های خاصی نیست و با استراحت و استفاده از مسکن ها برطرف می شود، و عوارضی که شدید باشد مثل تب های بالا و عوارضی که بیشتر از ۷۲ ساعت طول بکشد حتماً با پزشک خانواده خود مشورت کنند و یا به مرکز بهداشت اطلاع بدهند. خوشبختانه در ایران عوارض متوسط و شدید بسیار کم گزارش شد.
راهکارهای تغذیهای برای مقابله با برخی عوارض احتمالی ناشی از تزریق واکسن کرونا
عوارض ناشی از واکسن کرونا به طور معمول از ۱۲ ساعت تا کمتر از هفت روز بعد از تزریق ممکن است به طور متغیر و خفیف در بعضی افراد رخ دهد،و در موارد بسیار نادر نیز ممکن است برخی از عوارض تا یک ماه بعد از تزریق واکسن کرونا بروز یابند. “تب” یکی از عوارض احتمالی تزریق واکسن کرونا است، ادامه داد: در صورت بروز تب بایستی مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود و توصیه میکنیم که رژیم غذایی حاوی میوههای موز، آلو، زردآلو، طالبی، کیوی، پرتقال، سبزیهای اسفناج و جعفری، حبوبات، نان و غلات سبوس دار، هویچ، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی برای تامین پتاسیم ناشی از تعریق زیاد در تب مصرف شود.
مصرف منابع غذایی ویتامینهای گروه B از جمله سبزیها به ویژه برگ سبز و میوهها، شیر و لبنیات، (ماست، پنیر، دوغ، کشک)، گوشت، دل و جگر، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات و مغزها نیز جهت مقابله با بروز تب در زمان پس از تزریق واکسن کرونا توصیه میشود. “بدن درد و خستگی” نیز یکی دیگر از عوارض حتمالی تزریق واکسن است، اظهار کرد: در صورت مواجهه با بدن درد و خستگی بایستی مصرف منابع غنی از امگا سه مانند ماهی به ویژه ماهیهای چرب، گردو، تخمه آفتابگردان و سایر مواد غذایی که خاصیت ضد التهابی دارند در اولویت قرار بگیرند.
مصرف منابع غذایی منیزیم شامل سبزیهای برگ سبز، تخمه کدو، غلات کامل و حبوبات، بادام زمینی، شکلات تلخ و کاکائو نیز برای رفع بدن درد و خستگی توصیه میشود. مصرف ترکیبات حاوی کافئین مانند چای سیاه، چای سبز و قهوه، در حد دو فنجوان در روز نیز به رفع خستگی و دردهای بدن کمک میکند.
تست واکسن کرونا به صورت آزمایش در منزل یکی از خدمات نوینی است که توسط آزمایشگاه آنلاین آنی آزما برای همشهریان عزیز ساکن تهران ارائه می گردد. با این خدمت جدید دیگر نیازی نیست که شما به صورت حضوری برای انجام آزمایشات خود به آزمایشگاه مراجعه کرده و وقت خود را تلف نمایید. تنها کاری که لازم است انجام دهید این است که تلفن خود را بردارید و با آزمایشگاه آنی آزما تماس بگیرید و یا از اپلیکیشن این آزمایشگاه، محل نمونه گیری خودتان را مشخص کنید و یا اینکه با مراجعه به سایت آنی آزما، کارهای پذیرش آزمایشات خود را به صورت اینترنتی و غیرحضوری انجام دهید.
تست در منزل مانند تست کرونا در منزل یک روش ساده در عین حال کاربردی می باشد که امروزه برای تشخیص آسان می باشد. با صنعتی شدن دنیا، افزایش ساعات کاری، افزایش آلودگی ها، ترافیک، شیوع بیماری هایی مانند کووید ۱۹ و غیره مراجعه به آزمایشگاه و انجام آزمایشگاه تبدیل به یک کار پردردسر شده است. به طوری که بسیاری از افراد به علت وقت گیر بودن و سخت بودن این راه هر روز انجام آزمایش را به تعویق می اندازند ولی انجام آزمایش در منزل این امکان را برای شما ایجاد می کند که بدون آن که مجبور به حضور در آزمایشگاه برای انجام نمونه گیری، پذیرش، جوابدهی باشید، در منزل یا محل کار در عرض چند دقیقه می توانید آزمایش خود را انجام دهید.