سندروم گیلن باره، یک اختلال خودایمنی است که در آن، سیستم دفاعی بدن به اعصاب حمله میکند و به ضعف عضلانی و گاه فلج شدن میانجامد. این بیماری میتواند هفتهها یا چندین سال طول بکشد. این بیماری، نسبتا نادر است اما میتواند شدید باشد. پژوهشگران “دانشگاه آکسفورد” در بررسی جدید خود دریافتهاند که بیماری کرونا ممکن است به تشدید یک بیماری نادر عصبی منجر شود. به گزارش وبسایت رسمی دانشگاه آکسفورد، بررسی جدیدی نشان میدهد که ابتلا به کرونا میتواند نشانههای “سندروم گیلن باره” (Guillain-Barré syndrome) را تشدید کند.
همهگیری کووید-۱۹
همهگیری کووید-۱۹ از آغاز سال ۲۰۲۰، سراسر جهان را تحت تأثیر ابتلای مستقیم یا پیامدهای اجتماعی و اقتصادی قرار داده است. پژوهشگران و مقامات بهداشت عمومی علاوه بر نشانههای شدید تنفسی و خطر عوارض بلندمدت، عوارض عصبی مرتبط با این بیماری را نیز گزارش دادهاند. سندروم گیلن باره، یک اختلال خودایمنی است که در آن، سیستم دفاعی بدن به اعصاب حمله میکند و به ضعف عضلانی و گاه فلج شدن میانجامد. این بیماری میتواند هفتهها یا چندین سال طول بکشد.
این بیماری، نسبتا نادر است اما میتواند شدید باشد. از زمان آغاز همهگیری، پزشکان بیش از ۹۰ مورد تشخیص سندروم گیلن باره را در پی ابتلای احتمالی به کرونا گزارش دادهاند. با وجود این، کاملا مشخص نیست که آیا کووید-۱۹ میتواند عامل محرک احتمالی باشد یا موارد گزارششده، تصادفی هستند.
ابتلای قبلی به کرونا در بیماران مبتلا به سندرم گیلن باره
پژوهشگران “دانشگاه آکسفورد” (Oxford University) با استفاده از یک مجموعه بینالمللی از بیماران مبتلا به سندرم گیلن باره، بیماران را از ۳۰ ژانویه تا ۳۰ مه ۲۰۲۰ مورد بررسی قرار دادند. در این مدت، ۴۹ بیمار مبتلا به سندرم گیلن باره از چین، دانمارک، فرانسه، یونان، ایتالیا، هلند، اسپانیا، سوئیس و انگلستان به پژوهش اضافه شدند.
در این پژوهش، ۲۲ درصد از بیماران مبتلا به سندرم گیلن باره در چهار ماه نخست همهگیری، ابتلای قبلی به کرونا داشتند. سن این بیماران، بالای ۵۰ بود و بیشتر آنها فلج صورت را تجربه کرده بودند. نشانگرهای التهابی در ۷۳ درصد از بیماران مبتلا به گیلن باره که به کووید-۱۹ نیز دچار شده بودند، در زمان بستری شدن در بیمارستان افزایش یافت. همه این بیماران، معیارهای تشخیص سندروم گیلن باره و کووید-۱۹ را داشتند.
نظر پژوهشگران این است که اگرچه احتمال یک ارتباط قوی میان ابتلا به کرونا و سندروم گیلن باره وجود ندارد. اما ابتلا به کووید-۱۹ گاهی اوقات ممکن است ابتلا به سندرم گیلن باره را به همراه داشته باشد. “بارت جیکوبز” (Bart Jacobs)، از پژوهشگران این پروژه گفت: پژوهش ما نشان میدهد که کووید-۱۹ ممکن است در موارد نادر با سندرم گیلن باره در ارتباط باشد، اما وجود یک رابطه واقعی هنوز باید ثابت شود. این پژوهش، در مجله “Brain” به چاپ رسید.
تزریق واکسن کرونا و آنفولانزا بهطور هم زمان، خطرناک است؟
هم زمان با آغاز پاییز و همهگیری آنفلوآنزا، نگرانیها جهت دریافت همزمان واکسن آنفلوآنزا و کرونا افزایش یافته است. برخی متخصصان معتقدند که نباید این دو واکسن را همزمان با هم دریافت کرد؛ اما گروه دیگری از مختصصان، این فرضیه را رد میکنند. در حال حاضر، نگاه افکار عمومی به تزریق همزمان دو واکسن آنفلوآنزا و واکسن کرونا تداخل دارویی و احتمال مرگ دریافتکننده است. در اینباره، گروهی از کاربران در شبکههای اجتماعی مدعیاند که برخی از دریافتکنندگان همزمان دو واکسن در نقاط دیگر جهان، به کام مرگ رفتهاند. در این میان، برخی دیگر نیز میگویند که احتمال بستری شدن افراد در پی تداخل دارویی واکسنها وجود دارد.
از سوی دیگر هیچ مدرکی دال بر مشکل بودن مصرف همزمان این دو واکسن وجود ندارد. البته او توصیه میکند که فاصله تزریق دو واکسن، حدود دو هفته باشد. محققان درباره افراد واجد شرایط دریافت واکسن آنفلوآنزا گفتهاند که افراد دارای بیماری زمینهای، از جمله سرطان و دیابت، افراد مصرفکننده داروهای سرکوبکننده ایمنی، بیماران با مشکلات کبد و کلیه، کودکان ۶ ماه تا پنج سال و سالمندان از ۶۵ سال به بالا باید در اولویت دریافت واکسن باشند.
دریافت واکسن آنفلوآنزا و واکسن کرونا در یک زمان مشکل دارد؟
اختلاف نظر میان محققان و متخصصان بر سر خطرات احتمالی دریافت همزمان دو واکسن آنفلوآنزا و کرونا همچنان بالا است، اما سازمان جهانی بهداشت در این میان معتقد است که بین تزریق آنها ۱۴ روز فاصله باشد. در مقابل، پژوهشگران مؤسسه ملی تحقیقات سلامت ایران در پایان یک تحقیق اعلام کردند، مطالعات و شواهدی که بهطور مستقیم فاصله زمانی مناسب بین تزریق واکسن کووید-۱۹ و واکسن آنفلوآنزا را بررسی کرده باشند، وجود ندارند. همچنین، این مؤسسه میگوید هیچ شواهدی نیز وجود ندارد که نشاندهنده تداخل استفاده از واکسنهای کووید ۱۹ و آنفلوآنزا باشد. البته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC) نیز معتقد است که دریافت همزمان دو واکسن آنفلوآنزا و کرونا هیچ خطری ندارد.
CDC در دستور جدید خود اعلام کرده است که میتوان هر ۲ واکسن را با خیال راحت در یک روز تزریق کرد. محققان این مرکز به این نتیجه رسیدند که پاسخ ایمنی و عوارض جانبی احتمالی واکسن کووید-۱۹ بهطور کلی مشابه واکسن آنفلوآنزا و سایر واکسنها است. در این میان، گروهی از متخصصان پزشکی نیز اعتقاد دارند که دریافت هر ۲ واکسن بهطور همزمان، بیخطر است و حتی توصیه نیز میشود، بهخصوص اگر دریافت هر ۲ واکسن در یک روز برای فرد راحتتر باشد.
آیا می توان از واکسن کرونا به جای واکسن آنفلوآنزا استفاده کرد؟
پیش از شیوع ویروس کرونا شاید تنها نگرانی برای آغاز یک همهگیری آنفلوآنزا بود، ویروسی که هم زمان با فصل سرد سال خودنمایی میکرد و بعد از افزایش آمار ابتلا در مواردی هم از خود مرگومیر بهجا میگذاشت، بیشتر هم کسانی قربانی این ویروس میشدند که بیماریهای زمینهای داشتند.
آنفلوآنزا چندان بهروش انتقال از راه هوا، یعنی اینکه ویروس در هوا معلق باشد به دیگری سرایت نمیکند؛ بنابراین اگر افراد نسبت به یکدیگر فاصله داشته باشند احتمال انتقال ویروس ضعیف است، به این خاطر مانند کووید نگران آنفلوانزا نیستیم. به مدد وجود واکسنهایی که بهراحتی در داروخانهها در دسترس عموم بود خیلیها خودشان را در برابر آنفلوآنزا واکسینه میکردند. با این وجود بعد از شیوع کرونا، هم ویروس آنفلوآنزا و هم واکسنهای آن تحت تاثیر بیماری کووید قرار گرفتند، طوریکه تشخیص تفاوت میان کووید و آنفلوآنزا دیگر از شواهد بالینی ممکن نبود.
روند بیماری کووید آهستهتر از آنفلوآنزا
روند بیماری کووید آهستهتر از آنفلوآنزا است، آنفلوآنزا یک بیماری حادِ تبدار و تنفسی است که ظرف چهار پنج روز به اوج خود میرسد؛ اما در کووید ما توقع داریم درگیری بافت ریه از روز ششم یا هفتم به بعد شروع شود، بنابراین روند بیماری در آنفلوآنزا سریعتر است. اما فرق میان آنفلوآنزا و کووید در کلینیک قابل تشخیص نیست. برای کادر پزشکی یک مرکز درمانی سخت است که بخواهند این دو بیماری تنفسی را از یکدیگر تشخیص دهند، بنابراین در مواردی که علائم وجود دارد حتما تست آنفلوآنزا را از حدود نیمه دوم سال در مراکز درمانی لحاظ میکنند.
واکسن آنفلوآنزا با شیوع کرونا تحت تاثیر کووید قرار گرفت
همانطورکه گفته شد علاوه بر تشخیص بیماری، واکسن آنفلوآنزا هم با شیوع کرونا تحت تاثیر کووید قرار گرفت طوریکه کاملاً کمیاب شد. افزایش تقاضا برای تزریق واکسن آنفلوآنزا سبب شد در زمستان سال گذشته این واکسن فقط به گروههای خاص تزریق شود و در دسترس عموم قرار نگیرد: «واکسنهای آنفلوآنزا وارداتی هستند، سال گذشته وزارت بهداشت در تامین واکسن دچار چالش شد، البته بیشتر سازمان غذا و دارو باید در این خصوص پاسخگو باشد اما میتوان گفت واکسن یک مقدار دیر در دسترس قرار گرفت و نکته دوم اینکه محدود بود. برای همین امکان پخش آن در داروخانههای سطح شهر در سراسر کشور وجود نداشت.»
«سال گذشته یک اقبال عمومی عجیب و غریب برای تزریق واکسن آنفلوآنزا صورت گرفت که در سالهای قبل از آن اصلاً وجود نداشت. آن روزها حتی برخی از پرسنل بهداشت و درمان از تزریق واکسن اجتناب میکردند، با این وجود سال گذشته همه آنها واکسن آنفلوآنزا تزریق کردند، مردم هم تمایل داشتند واکسن بزنند حتی آنهایی که جزو گروههای با ریسک بالا محسوب نمیشدند. لذا نیاز به واکسن بالا رفت چراکه افکار عمومی به این سمت جلب شد که حداقل درخصوص آنفلوآنزا به یک امنیت نسبی برسیم. احتمال دارد برای امسال هم تمایل برای واکسن آنفلوآنزا بالا باشد.»
پس از دریافت دو واکسن، منتظر عوارض جانبی باشیم؟
هلث، رسانه مطرح حوزه سلامت، درباره عوارض احتمالی واکسنهای کرونا و آنفلوآنزا مینویسد: دریافت همزمان هر ۲ ممکن است بهطور بالقوه، احساس بدتری در شما ایجاد کند و علت آن نیز دریافت هر واکسن در هر بازو است؛ به این معنی که ممکن است در هر ۲ بازو، احساس درد داشته باشید. بر اساس این گزارش، سایر عوارض جانبی شایع هر ۲ واکسن، شامل تب، سردرد، خستگی، تهوع و درد عضلات است. البته گزارش هلث میگوید عوارض هر فرد ممکن است که متفاوت باشد.
کارل مینگس، رئیس دانشکده علوم بهداشتی دانشگاه نیوهیون نیز درباره عوارض این دو واکسن به خبرگزاری یونایتدپرس گفت که شایعترین عوارض جانبی واکسن آنفلوآنزا شامل درد یا قرمزی در محل تزریق، سردرد، تب، حالت تهوع، دردهای عضلانی و خستگی است. به عقیده او، این نشانهها با شایعترین عوارض جانبی واکسنهای کووید، همپوشانی زیادی دارند، اما بیشتر عوارض جانبی دو واکسن، خفیف هستند و در یک یا دو روز، از بین میروند.
هشدار درباره هم زمانی آنفلوانزای فصلی و کرونا
مقایسه ای از وضعیت رعایت پروتکل ها در سالی گذشته با پاییز و زمستان پیش رو گواه این مهم است که احتمال شیوع آنفلوانزا امسال بیشتر است. مقایسه ای از وضعیت رعایت پروتکل ها در سالی گذشت با پاییز و زمستان پیش رو گواه این مهم است که احتمال شیوع آنفلوانزا امسال بیشتر است. پیش از رسیدن فصل سرما و بیماری های بخصوص آن باید آماده باشیم. تامین واکسن آنفلوانزا خصوصا برای کادر درمان و گروه های پرخطر ضرورت دارد.
آنفلوانزا یک عفونت ویروسی، مسری و شایع است. این بیماری، به خصوص برای کادر درمان که در تماس مستقیم با بیماران هستند، سالمندان، کودکان خردسال و مبتلایان به بیماریهای مزمن و زمینهای میتواند خطرناک باشد. بی تردید شیوع وسیع آنفلوانزای فصلی همزمان با همه گیری کرونا میتواند بیمارستانها و کادر درمان را از پا درآورد. برای پیشگیری از ابتلای همزمان به بیماریهای آنفلوانزا و کووید -۱۹، باید اقدامات پیشگیرانه انجام شود، مردم باید ماسک بزنند و از حضور در اجتماعات و مکانهای شلوغ پرهیز کنند.
استفاده صحیح از ماسک
استفاده صحیح از ماسک، علاوه بر این که مانع بروز بیماری کرونا میشود برای پیشگیری از آنفلوانزا نیز موثر است. در سال گذشته آمار مبتلایان به بیماری آنفلوانزا به دلیل دریافت واکسن این بیماری و رعایت اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با بیماری کرونا، کاهش قابل توجهی داشت ولی در سال جاری با کاهش رعایت شیوه نامه های بهداشتی نگرانی شیوع گسترده آنفلوانزای فصلی دور از تصور نیست. مسافرت، مهمانی و رستوران رفتن، حضور در اجتماعات و ماسک نزدن ها در وضعیت خطرناک کرونا و احتمال بروز آنفلوانزا به ضرر خودمان و خانوادهمان است. متاسفانه کرونا بیماری بسیاری جدی است و این روزها آنقدر خبر مرگ کرونایی به گوشمان می رسد که دیگر نمیشود این ویروس را جدی نگرفت، کرونا خطرناک است و اگر رعایت نکنیم بسیار کشنده خواهد بود.
خطر افرادی که از اساس و بدون هیچ منطق علمی با هر گونه واکسن کرونا مخالفند و معتقدند که واکسنها بدن را در مقابل بیماری ضعیف میکنند از خود ویروس بیشتر است. واکسینه شدن در برابر بیماری خصوصا در پاندمی ها یک مسوولیت اجتماعی است، ماه ها است کشور ما با آمار بالایی از مرگ و میر ناشی از کرونا روبرو ست. باید به این موضوع توجه داشته باشیم با توجه به مشکلات اخیر واکسن ها با مشقت های زیادی در دسترس عموم قرار می گیرد بنابراین تنها راهکار برای کاهش مرگ ومیر هموطنانمان تزریق واکسن کرونا علیه بیماری است. تنها موضوعی که می تواند به کاهش بار بیماری کمک کند، قطعا و بدون تردید واکسیناسیون است.
محافظت واکسن آنفلوانزا میتواند در برخی عوارض کووید-۱۹
نتایج برخی مطالعات جدید نشان میدهد که واکسن آنفلوانزا میتواند از افراد در برابر برخی عوارض شدید ناشی از ابتلا به کووید-۱۹ محافظت کند. به نظر می رسد واکسن آنفلوانزا می تواند سلاحی ارزشمند برای مبارزه با همهگیری کووید-۱۹ باشد. مهم ترین اصل پیشگیری از بیماری های عفونی، رعایت فاصله گذاری اجتماعی است. برای پیشگیری از افزایش بار بیماری و اضافه نشدن بار آنفلوانزا به مراکز درمانی و بهداشتی باید برای مدتی قید مهمانیهای پرجمعیت را بزنیم، ناگزیریم فعلا عروسی نگیریم و به مهمانی نرویم؛ چرا که حفظ سلامتی و جان عزیزانمان از هر چیزی که در این جهان است مهم تر است.
آنی آزما با توجه به نیازی که از گذشته تا امروز احتیاج بوده به وجود آمد و ما تمام تلاش و دقت خود را به کار گرفته ایم برای اینکه شما را در مسیر سلامتی یاری کنیم . فرصتی مناسب است اگر امکان رفتن به آزمایشگاه را ندارید تنها با چند کلیک ساده آزمایشگاه را به خانه یا محل کار خود بیاورید تا بدون مراجعه حضوری و پرداخت هزینه اضافه آزمایش خود را انجام دهید
همکاران ما پس از ثبت درخواست شما به منزل یا محل کار و … می آیند ، نسخه شما را بررسی کرده ، نمونه گیری در منزل نمونه گیری در منزل می کنند و به بهترین آزمایشگاه های مورد نظر می برند . لازم به ذکر است تمامی پرسنل نمونه گیر از آزمایشگاه های مرجع ارسال خواهند شد و آنی آزما صرفا نقش معرفی بیماران به آزمایشگاه ها را دارا می باشد.