بررسی دقت تست های تشخیصی کرونا

مقایسه تست های کرونا ویروس (PCR ، الایزا)

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

علیرغم اینکه ویروس کرونا یک موجود بسیار کوچک است حتی با چشم هم دیده نمی‌شود اما توانسته است در این دو سال اخیر کل دنیا را تحت کنترل خود در بیاورد. متخصصان در این مدت به دنبال پیدا کردن روش های مختلفی برای تشخیص و درمان این بیماری هستند. در حال حاضر تست های متعددی برای تشخیص بیماری کرونا ارائه شده است اما اکنون این سوال مطرح می‌شود که آیا دقت تست های تشخیصی کرونا با هم یکسان هستند؟ لازم است به این سوال با دقت زیادی پاسخ داده شود چرا که اگر یک نفر به بیماری کرونا مبتلا باشد اما به اشتباه نتیجه آزمایش او منفی گردد قطعاً خطرات جانی زیادی را برای خود فرد و اطرافیان خواهد داشت. در این مقاله به بررسی اعتبار تست های تشخیصی کرونا خواهیم پرداخت

عزیزان هموطن دقت داشته باشید که کرونا یک ویروس بسیار خطرناک بوده و تا زمانی که واکسن و روش درمان برای آن کشف نشود، نباید در رعایت امور بهداشتی کوتاهی نمود. همچنین کسانی که برخی از علائم این بیماری را مشاهده می کنند باید در اولین فرصت قرنطینه را شروع نموده و تست کرونا را انجام دهند. با توجه به اینکه در ایام سر سال، علائم سرماخوردگی، آنفولانزا و کرونا با هم بروز می کنند لذا احتمال خطا بالا می رود. به همین دلیل است که متخصصین از شما می خواهند تست کرونا را انجام دهید تا در صورت مثبت بودن نتیجه، اقدامات لازم انجام گیرد. اما اکنون این سوال مطرح می شود که کدام یک از آزمایشات کرونا از دقت بیشتری برخوردار هستند؟ در این مقاله پیرامون این موضوع صحبت خواهیم کرد.

این روزها تست های کرونا ویروس از جمله آزمایشات رایج می باشد. تست های کرونا ویروس آزمایشات جدیدی هستند که با گسترش ویروس کووید ۱۹ در دنیا انجام می شود. نکته قابل تامل در انجام تست های کرونا ویروس این است که اگر شما با فردی مبتلا یا فرد مشکوک به این بیماری در ارتباط باشید اگر همان روز و تا چند روز بعد از آن جواب تست شما به احتمال زیاد دارای خطا و اشتباه می باشد و نتیجه به احتمال بالا منفی کاذب می باشد حتی اگر شما مبتلا به کرونا ویروس شده باشید.

بهترین زمان برای تست های کرونا ویروس حداقل ۵ روز الی یک هفته بعد از اولین روز که احتمال می دهید به این بیماری مبتلا شده اید. همچنین توجه داشته باشید که اگر نسبت به ابتلای خود مشکوک هستید، اما علائم شدید ندارید و جزو گروه های پر خطر محسوب نمی شوید، لازم نیست نسبت به انجام آزمایش اقدام کنید، بلکه در خانه بمانید و استراحت کنید. مگر آن که مجبور به خروج از خانه باشید. برای مثال کادر درمان باشید.

منظور از گروه های پر خطر سالمندان، افراد دارای بیماری زمینه‌ای، خانم‌های باردار، افرادی که با سالمندان، بیماران زمینه‌ای و خانم‌های باردار ارتباط مستقیم دارند و افرادی است که در خوابگاه ها و پادگان ها حضور دارند. COVID_19 یک بیماری عفونی است که توسط ویروس SARS-CoV-2 ایجاد می‌شود و با روشی مشابه با ویروس سرماخوردگی یا بیماری آنفلوآنزا، به راحتی بین افراد گسترش می‌یابد. اغلب مبتلایان به COVID-19 دارای بیماری تنفسی خفیف تا متوسط هستند، و برخی ممکن است علامتی نداشته باشند (عفونت بدون علامت). برخی دیگر دچار علائم شدیدی می‌شوند و نیاز به درمان تخصصی و مراقبت‌های ویژه پیدا می‌کنند.

مقایسه تست های کرونا ویروس (PCR ، الایزا)

کدام یک از تست های کرونا برای من مناسب است؟

برای پاسخ به این سوال باید بدانیم که هر یک از تست های کرونا برای شرایط و مرحله خاصی از این بیماری درخواست می شود. همان طور که در بالا اشاره کردیم دو نوع آزمایش کرونا PCR و الایزا وجود دارد. با تست PCR می توانید بفهمید که همین حالا به ویروس کرونا آلوده هستید یا خیر، از آنجا که با این تست نمی توانید متوجه شوید که آیا تا بحال کرونا را داشته اید یا خیر توصیه می شود که همزمان با تست آنتی بادی انجام شود. ولی با تست آنتی بادی و آزمایش خون می توانید بفهمید که در اکنون یا در گذشته به کرونا مبتلا بوده اید یا خیر اما به دلیل اینکه ممکن است در اثر سرماخوردگی و سایر انواع کرونا ها هم نتیجه ی این تست مثبت شود بهتر است برای اطمینان با تست PCR همزمان انجام شود.

انواع تست های کرونا ویروس

تست های کرونا ویروس به طور عمده به دو دسته PCR و الایزا تقسیم می شود. بر خلاف تصور عموم این دو آزمایش با هم تفاوت و کاربرد متفاوت دارند. سوالی که بسیار در ارتباط با آزمایش های کرونا بسیار پرسیده می شود این است که کدام یک از آزمایشات کرونا بهتر است و یا کدام یک از آن ها درست نتیجه می دهد؟ در پاسخ باید بگوییم هر کدام از آزمایشات کرونا کاربرد متفاوتی دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم:

تست های کرونا ، PCR

آزمایش PCR قابل اعتماد ترین آزمایشی می باشد که در حال حاضر برای تشخیص کرونا مورد استفاده قرار می گیرد. نتیجه مثبت این آزمایش به معنی وجود ویروس است، در واقع این تست ماده ژنتیکی ویروس را مورد بررسی قرار می¬ دهد همچنین وجود ویروس فعال در بدن را نشان می دهد ولی توجه داشته باشید نتیجه منفی آن ممکن است ۴۰ درصد خطا داشته باشد. این همان آزمایشی است که از طریق یک سواب که مایه مخاطی را از ته گلو یا دماغ نمونه می گیرد و به آزمایشگاه منتقل می کند تا آزمایش انجام شود. اگر چه تست PCR. هزینه بالاتری نسبت به تست های سرولوژی و الایزا دارد ولی توجه داشته باشید که میزان خطای تشخیصی این تست نسبت به الایزا کمتر می باشد.

جهت انجام تست PCR در منزل می توانید وارد صفحه اصلی شوید و در آن جا به آسانی پذیرش خود را بدون نیاز به حضور در منزل انجام دهید. همکاران ما در اولین فرصت با شما در این رابطه تماس می گیرند و زمان مناسب را برای نمونه گیری در منزل را تعیین می کنند. همچنین توجه داشته باشید که نتیجه تست PCR در منزل نیز به صورت آنلاین و بدون نیاز به حضور در صفحه آنی آزما قرار داده می شود. جواب دهی بسیار سریع و در کم ترین زمان ممکن انجام می شود.

مقایسه تست های کرونا ویروس (PCR ، الایزا)

مراحل انجام آزمایش و نمونه گیری PCR به به صورت زیر است:

ابتدا باید شما مراحل پذیرش نمونه گیری تست PCR خود را از قسمت صفحه اصلی آنی آزما انجام دهید. سپ همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت و هماهنگی های لازم را در این رابطه انجام خواهند داد.

نمونه گیری در منزل یا محل کار بدون حضور در مراکز درمانی با استفاده از یک سواپ استریل صورت می گیرد. به طوری که سواپ استریل به انتهای بینی برده می شود و نمونه گیری انجام می شود.

سواپ استریل در ظرف مخصوص قرار داده می شودو سریعا به آزمایشگاه درخواستی شما ارسال می شود. ( توجه داشته باشید که گوش کن باید طی این مرحله تحت دمای خاص نگهداری شود تا ویروس زنده بماند و تست دقیق باشد. نمونه باید ظرف 72 ساعت به آزمایشگاه برسد.)

کادر علوم آزمایشگاهی مواد شیمیایی را با گوش پاک کن مخلوط می کند تا مواد ژنتیکی هرگونه ویروس که ممکن است روی گوش پاک کن باشد، خارج شود.

سپس به منظور رهبری چند چرخه کنترل شده گرمایشی و سرمایشی از مواد شیمیایی ویژه، به نام پرایمر و پروب ها، و ماشین پیشرفته استفاده می کند تا RNA ویروس را به DNA تبدیل کند و بعد میلیون ها کپی از DNA بسازد.

بعد از پیوند DNA با پروب های خاص، نوع ویژه ای از نور تولید می شود که توسط ماشین مشاهده می شود و تست نتیجه مثبت ابتلا به SARS-CoV-2، ویروسی که باعث بروز بیماری کووید-19 می شود، را نشان می دهد.

آزمایش الایزا در تست های کرونا

آزمایش الایزا یکی دیگر از تست های کرونا به شمار می رود. آزمایش الایزا یک روش مرسوم در آزمایشگاه است که در آن آنتی ژن یا آنتی بادی مورد نظر مورد بررسی قرار می گیرد.وقتی یک عامل بیگانه اعم از ویروس، باکتری ، قارچ و غیره وارد بدن می شود. سیستم ایمنی بدن علیه آن پروتئین های موسوم آنتی بادی یا ایمونوگلوبین تولید می کند که آن ها با ماده بیگانه مانند کلید و قفل با هم جور می شوند. در واقع برای هر نوع ماده ای بر روی عامل بیگانه یا ساختار های درون آن یک نوع آنتی بادی خاص تولید می شود.

به هریک از این اجزای عامل بیگانه که علیه آن آنتی بادی خاص تولید می شود آنتی ژن گفته می شود. در واقع آنتی ژن یک جز از عامل بیگانه است که علیه آن آنتی بادی تولید می شود. عمل تشخیص و آزمایشگاه با بهره گیری از این اطلاعات ما را در شناسایی عامل بیگانه در سرم افراد کمک می کند. به این صورت که می گوییم اگر عامل بیگانه وارد بدن شود در قریب به همه افراد علیه آن آنتی بادی تولید می شود. بنابراین ما با شناسایی این آنتی بادی یا آنتی ژن می توانیم به وجود آن عامل بیگانه و در نهایت بیماری پی ببریم.

همان طور که در بالا اشاره شد با انجام تست های کرونا می توان تشخیص و پیگیری درمان را انجام داد. ولی نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که آزمایش الایزا بیشتر برای پیگیری درمان و بررسی وضعیت فرد مبتلا که آیا ناقل است یا نه؟ کاربرد دارد. برای روشن تر شدن این موضوع باید بگوییم ویروس از زمانی که وارد بدن می شود تا زمانی که تکثیر می یابد فرد را مبتلا به این بیماری می دانیم ولی آنتی بادی در فرد پس از گذشت چند روز تولید می شود.

مقایسه تست های کرونا ویروس (PCR ، الایزا)

بنابراین اگر ما در آن بازه زمانی که ویروس وارد بدن فرد شده است ولی آنتی بادی تولید نشده یا ویروس کافی برای این که ما آنتی ژن را بتوانیم در سرم شناسایی کنیم ، اقدام به انجام آزمایش الایزا کنیم ؛ به طور کاذب جواب تست منفی می شود در حالی که فرد مبتلا به ویروس کرونا می باشد.

تست الایزا به طور کلی برای موارد زیر کاربرد دارد:

افرادی که مبتلا به کرونا ویروس هستند و تحت درمانند و پزشک معالج از روند بهبودی می خواهد آگاه شود.

در افرادی که مبتلا بوده اند ولی بهبود یافته اند ولی باید از لحاظ ناقل بودن بررسی شوند.

در افرادی که قبلا به این بیماری مبتلا بوده اند و قصد دارند بررسی کنند که آیا بیماری که طی کرده اند کووید ۱۹ بود؟ (توجه داشته باشید که متاسفانه ایمنی حاصل از این بیماری بسیار محدود می باشد و تنها چند روز فرد مبتلا نسبت به ابتلا مجدد ایمن می باشد )

در بررسی افراد که واکسینه شده اند که آیا ایمنی کافی علیه بیماری کرونا ویروس دریافت کرده اند یا نه.( در صورت کشف واکسن کرونا)

تست الایزا در تست های کرونا ویروس به دو صورت شناسایی آنتی بادی و آنتی ژن مورد استفاده می شود. که در ادامه به توضیح هر یک می پردازیم:

تست آنتی بادی الایزا

آزمایش آنتی بادی الایزا یکی از تست های کرونا می باشد که این روز ها کاربرد دارد. اگر شما یا اطرافیانتان این آزمایش را انجام داده باشند و نگاهی به برگه آزمایش کرده باشید با دو اصطلاح IgG و IgM مواجه شده اید.

اما ممکن است معنی این دو واژه را ندانید. در هنگام ورود عامل بیگانه به بدن ، سیستم ایمنی بدن آن را شناسایی و سعی در از بین بردن آن دارد. این سیستم بعد از شناسایی به طور اختصاصی علیه عامل بیگانه مانند ویروس آنتی بادی یا ایمونوگلوبین تولید می کند. اولین ایمونوگلوبین که علیه آن تولید می کند IgM م باشد ولی بعد از مدت چند روز IgG نیز تولید می شود. اما پس از گذشت بهبودی فرد IgM دیگر تولید نمی شود و فقط IgG تولید می شود. در برخی بیماری با یک بار ابتلا به بیماری فرد تا آخر عمر IgG را تولید می کند بنابراین نسبت به بیماری ایمن می شود ولی تحقیقات نشان داده است که فرد مبتلا به کووید ۱۹ تنها چند روز پس از آن نسبت به این بیماری ایمنی دارد. به طوری که پس از چند روز IgG فرد منفی می شود.

مقایسه تست های کرونا ویروس (PCR ، الایزا)

به طور کلی اگر فردی در تست های کرونا IgM مثبت و IgG منفی داشته باشد در حال حاضر و اخیرا مبتلا می باشد و اگر IgM مثبت و IgG مثبت داشته باشد یعنی فرد مبتلا به کووید ۱۹ می باشد ولی از ابتلای فرد چند روز گذشته در حالی که هنوز فرد دارای عفونت فعال می باشد. و همچنین اگر IgM منفی ولی IgGمثبت داشته باشد یعنی فرد قبلا مبتلا به کووید ۱۹ بوده است ولی بهبود یافته است. و در آخر اگر IgM و IgG هر دو منفی باشد یعنی فرد احتمالا به کووید ۱۹ مبتلا نمی باشد.

تست آنتی ژن الایزا

در بین تست های کرونا ، آزمایش آنتی ژن الایزا افرادی را که در حال حاضر مبتلا به ویروس کرونا هستند شناسایی می‌کند. تست آنتی‌ژن می‌تواند به عنوان یک تست فوری جهت تشخیص عفونت‌ های فعال استفاده شود. در ابتدا تست آنتی ژن برای تشخیص بیماری استفاده نخواهد شد، اما می‌توان آن را برای غربالگری افراد جهت شناسایی کسانی که نیاز به تست ‌های دقیق‌تر دارند به کار برد. تست‌ های آنتی ژن می‌توانند ویروس‌ ها را در ترشحات بینی و حلق شناسایی نمایند. در تست آنتی ژن، نمونه ترشحات از جهت پروتئین‌هایی از ویروس بررسی و آنالیز می‌شوند.مقایسه تست های کرونا ویروس (PCR ، الایزا)

این روز ها با اپیدمی شدن بیماری های مسری مانند کووید ۱۹، انفولانزا همه افراد کم تر مایل به خارج شدن از خانه و حضور در مراکز درمانی هستند. ولی آنی آزما با توجه به نیازی که از گذشته تا به امروز بوده است شکل گرفته است و در صورتی که شما نیز مایل به انجام تست کرونا در منزل ازجمله تست PCR و تست آنتی بادی در منزل و آنتی ژن الایزا هستید، و مایل به انجام آزمایش در منزل می باشید می توانید بدون مراجعه حضوری و به صورت آنلاین پذیرش خود را انجام دهید.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.