علائم مشترک سل و کرونا چیست؟

علائم مشترک سل و کرونا چیست؟

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

هر کدام از سویه‌های مختلف کرونا یکسری علائم و نشانه‌های خاص خود را دارند. اما برخی از علائم در بین تمام سویه‌های کرونا مشترک بوده من جمله می‌توان به عفونت ریه و در نتیجه سرفه‌های مداوم و پی در پی اشاره کرد. به همین دلیل است که باید موضوع علائم مشترک بیماری سل و کرونا را مطرح کنیم.

اگر چه جامعه امروز با موضوع سل بیگانه است. خوشبختانه سالیان طولانی است که این بیماری کنترل شده و در نتیجه آمار ابتلا به سل به شدت پایین آمده است به گونه‌ای که می‌توان گفت این آمار ناچیز است. اما به هر حال نمی‌توان علائم مشترک سل و کرونا را نادیده گرفت چون احتمال دارد که ریه‌های شما درگیر سل شده باشد. برای اینکه تفاوت بین این دو مورد را متوجه شوید، این مطلب را مطالعه نمایید.

بیماری سل مهلک‌ترین بیماری عفونی در سطح جهان

هنوز هم بیماری سل مهلک‌ترین بیماری عفونی در سطح جهان محسوب می‌شود. سل و کرونا علائم مشابهی دارند که عمدتاً سرفه، تب و تنگی نفس هستند و در هر دو مورد ریه‌ها عضو اصلی گرفتاری و منشأ انتشار هستند. بر اساس آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی ۲۳۸ میلیون و ۵۲۱ هزار و ۸۵۵ گرفتار ویروس کرونا شده اند و ۴ میلیون و ۸۶۳ هزار و ۸۱۸ نفر نیز بر اثر آن فوت کرده اند. بلایی که تا کنون درمان قطعی ندارد و همانند سایر عفونت‌های همه گیر ویروسی مقابله با آن علاوه بر رعایت اقدامات بهداشتی و رعایت فاصله‌های اجتماعی، متمرکز بر واکسیناسیون عموم مردم است.

بر همین اساس تا امروز ۶ میلیارد و ۳۶۴ میلیون و ۲۱ هزار و ۷۹۲ دوز واکسن در سراسر جهان مصرف شده و پوشش هرچه بیشتر جمعیت‌ها با واکسیناسیون احتمال کمتر شدن حدت، شدت و سرایت را به همراه دارد. بیماری سل که قدمت آن را به ۷۰ هزار سال قبل می‌دانند، برای نخستین بار در سال ۱۹۹۳ توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان «اورژانس جهانی سلامت» قلمداد شد.

آزمایش ایدز در منزل

عامل بیماری سل

عامل بیماری سل، باسیل است و انتشار و سرایت آن عمدتاً از فرد مبتلا به دیگران و همانند کرونا از طریق تنفسی است. اما بیماری سل در صورت تشخیص به موقع و مصرف صحیح و منظم دارو در مدت ۶ ماه در بیش از ۹۵ درصد موارد بهبود می‌یابد. با این حال «اپیدمی خاموش» و بی سر و صدای سل همچنان ادامه دارد و سالانه ۱۰ میلیون نفر گرفتار این بیماری مسری می‌شوند و ۱.۵ میلیون نفر نیز هر سال بر اثر آن فوت می‌کنند. هنوز هم بیماری سل مهلک‌ترین بیماری عفونی در سطح جهان محسوب می‌شود.

سل مهم‌ترین علت مرگ در مبتلایان به ایدز است و شاخص‌ترین علت مقاومت در برابر آنتی بیوتیک‌ها به شمار می‌رود. اگرچه بیماری سل در همه جا و همه افراد دیده می‌شود، اما عمده مبتلایان به سل شهروندان کشور‌های با درآمد متوسط و پایین هستند. تقریباً بیش از نیمی از موارد سل در ۸ کشور چین، هند، اندونزی، نیجریه، پاکستان، فیلیپین و آفریقای جنوبی هستند.

وجود برخی شباهت‌ها بین علائم سل و کرونا

بین ۵ تا ۱۵ درصد افراد مبتلا به کرونا دچار بیماری سل فعال می‌شوند و بقیه به علت دفاع سیستم ایمنی بدن عفونت نزد آن‌ها مهار گشته تا پایان زندگی به حالت خاموش می‌ماند. سل و کرونا علائم مشابهی دارند که عمدتاً سرفه، تب و تنگی نفس هستند و در هر دو مورد ریه‌ها عضو اصلی گرفتاری و منشأ انتشار هستند.

در خلال این مدت کمتر از دو سال پس از بروز کرونا نزدیک به ۴۰۰ هزار مورد مرگ اضافی به علت سل رخ داده است. به عبارتی در سال ۲۰۱۸ تعداد موارد مرگ بر اثر بیماری سل یک میلیون و ۴۹۰ هزار بوده که در سال ۲۰۲۰ به یک میلیون و ۸۷۰ هزار رسیده است. ادامه این روند برنامه‌های کنترل جدی بیماری سل و مهار آن را تا سال ۲۰۳۰ به شدت به مخاطره می‌اندازد. به عبارتی هر عاملی که مردم و سیستم‌های بهداشتی درمانی را مشغول به خود کند عواقب جبران ناپذیر و خطرسازی بر اپیدمی خاموش بیماری سل می‌گذارد.

علائم مشترک سل و کرونا

کم توجهی به این بیماری

در اوایل سال ۱۹۹۰ کم توجهی به این بیماری منجر به بروز اپیدمی در شهر نیویورک شد به نحوی که بیش از ۱۵ درصد موارد سل در کشور آمریکا مربوط به این شهر گشت و علاوه بر افزایش قابل توجه مرگ و میر، هزینه‌ای بیش از یک میلیارد دلار بر بودجه سلامت تحمیل کرد تا شرایط به حالت معمول برگردد. اوضاع کنونی چنین حالتی را برای بیماری سل بر اثر شیوع کرونا پدید آورده است که سبب افزایش مرگ و میر به علت کاهش بیماریابی، کشف و تشخیص و نهایتاً درمان بیماری سل شده است.

بر اساس آمار اداره کل کنترل بیماری سل و جذام وزارت بهداشت، تعداد موارد مشکوک سل ریوی در کشورمان از ۲۲۲ هزار و ۲۴ مورد در سال ۱۳۹۷ به ۱۱۴ هزار و ۱۶۶ مورد در سال ۱۳۹۹ کاهش یافته است. همچنین بررسی پنج سال اخیر نشان می‌دهد که میزان شناسایی موارد سل نسبت به سال‌های قبل از کرونا ۲۸ درصد کاهش یافته است.

تأخیر در مراجعه، تشخیص و درمان

تأخیر در مراجعه، تشخیص و درمان منجر به افزایش سرایت سل می‌شود. بدین ترتیب ضمن آگاهی بخشی مردم در مورد کرونا باید علائم بیماری سل را نیز گوشزد کرد و کادر‌های بهداشت و درمان را نسبت به بیماری سل مستمر و مؤکد آگاهی رسانی کرد تا زحمات چند دهه در کنترل بیماری سل و موفقیت‌های سالیان اخیر به هدر نرود. البته طبق آمار سازمان بهداشت جهانی از دسامبر ۲۰۱۹ که اولین مورد کرونا گزارش شد.

تا به امروز که نزدیک به ۲۲ ماه می‌گذرد در مقابل کمتر از میلیون مورد مرگ و میر بر اثر کرونا، در همین مدت بیش از ۱۴ میلیون نفر به علت عوارض و بیماری‌های ناشی از استعمال دخانیات در دنیا فوت کرده اند و صنعت دخانیات در کشورمان موفق‌ترین صنعت در دهه اخیر بوده به نحوی که واحد‌های صنعتی تولید سیگار از هشت به بیش از ۲۰ رسیده و بیشترین سوددهی را در میان سایر صنایع داشته اند که یا ورشکست شدند یا با کمتر از ۵۰ درصد توان مشغول فعالیت هستند. مطلبی که نیاز به توجه دولت و مجلس محترم دارد.

افزایش تلفات سل در پی پاندمی جهانی کرونا

مرگ و میر ناشی از ابتلا به بیماری سل برای اولین بار در بیش از یک دهه به دلیل همه گیری کووید۱۹ افزایش یافته است. بر اساس گزارش اخیر سازمان جهانی بهداشت (WHO)، همه گیری کووید۱۹ سالها پیشرفت جهانی در مسیر مبارزه با بیماری سل را معکوس کرده به طوری که برای اولین بار در بیش از یک دهه، مرگ و میر ناشی از ابتلا به این بیماری افزایش یافته است. بر اساس گزارش ها، در سال ۲۰۲۰ میلادی تعداد بیشتری از افراد در مقایسه با سال ۲۰۱۹ بر اثر ابتلا به بیماری سل جان خود را از دست دادند و همچنین بیماری در افراد بسیار کمتری تشخیص داده شده و تحت درمان قرار گرفتند.

اولین چالش مربوط به بیماری سل، اختلال در دسترسی به خدمات این بیماری و کاهش منابع است. در بسیاری از کشورها منابع انسانی، مالی و سایر منابع برای مقابله با سل در زمان پاندمی کووید۱۹ به مهار کرونا اختصاص داده شده و دسترسی به خدمات ضروری محدود شده است. مانع دوم نیز این است که مردم در زمان محدودیت های کرونایی با دشواری در جستجوی خدمات بهداشتی و درمانی مواجه بوده اند.

افزایش تلفات سل در پی پاندمی جهانی کرونا

HIV و سل

بر اساس آمارهای رسمی، تقریباً ۱.۵ میلیون نفر از جمله ۲۱۴ هزار نفر در بین افراد HIV مثبت در سال ۲۰۲۰ بر اثر ابتلا به بیماری سل جان خود را از دست دادند. پیش بینی های مدلسازی سازمان جهانی بهداست نشان می دهد تعداد افرادی که به سل مبتلا شده و بر اثر این بیماری می میرند می تواند در سال های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ بسیار بیشتر باشد. براساس تخمین های سازمان جهانی بهداشت، حدود ۴.۱ میلیون نفر در حال حاضر در جهان از سل رنج می برند اما این بیماری در آن ها تشخیص داده نشده یا به طور رسمی به مقامات محلی گزارش نشده است.

این رقم از آمار سال ۲۰۱۹ که ۲.۹ میلیون نفر گزارش شده بود، پیشی گرفته است. گزارش ها حاکیست، کشورهای هندوستان (۴۱ درصد)، اندونزی (۱۴ درصد)، فیلیپین (۱۲ درصد) و چین (هشت درصد) بیشترین کاهش جهانی در اعلان های بیماری سل را در بین سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ داشته اند به طوری که این کشورها و ۱۲ کشور دیگر، ۹۳ درصد از کل کاهش جهانی اعلان ها را به خود اختصاص داده اند.

به گزارش سایت رسمی سازمان جهانی بهداشت، همچنین میزان درمان پیشگیرانه از سل نیز کاهش یافته است. بر اساس آمارهای رسمی، حدود ۲.۸ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ به این خدمات دسترسی داشتند که این آمار از سال ۲۰۱۹، ۲۱ درصد کاهش داشته است. علاوه بر این، تعداد افرادی که برای “سل مقاوم به دارو” تحت درمان قرار گرفتند نیز ۱۵ درصد کاهش یافته به طوری که از ۱۷۷ هزار نفر در سال ۲۰۱۹ به ۱۵۰ هزار نفر در سال ۲۰۲۰ رسیده است.

کرونا بر چشم چه اثراتی دارد؟

اگر فردی مبتلا به عفونت چشم (التهاب ملتحمه) در اثر کرونا شد، در صورت لمس کردن چشمان خود ممکن است دیگران را نیز آلوده کرده و بدون شستن یا ضدعفونی کردن دستان خود، افراد یا سطوح را لمس کند، باید از دست زدن به صورت، به‌خصوص غشاهای مخاطی در دهان، بینی و چشم خودداری شود. ویروس کرونا از زمان شیوع تا کنون با جهش‌های متفاوت علایم مختلفی را در مبتلایان آشکار کرده و یکی از این علایم عفونت چشم است که می‌تواند با قرمزی چشم آغاز شود. قرمزی، تورم و خارش از علایم عفونت چشم است و اگر فرد علاوه بر التهاب ملتحمه، تب، سرفه یا تنگی نفس نیز داشت باید به پزشک مراجعه کند.

اگر فردی مبتلا به عفونت چشم (التهاب ملتحمه) در اثر کرونا شد، در صورت لمس کردن چشمان خود ممکن است دیگران را نیز آلوده کرده و بدون شستن یا ضدعفونی کردن دستان خود، افراد یا سطوح را لمس کند، باید از دست زدن به صورت، به‌خصوص غشاهای مخاطی در دهان، بینی و چشم خودداری شود. لگر برخی افراد اگر از لنزهای چشمی استفاده می‌کنند، از این به بعد از عینک استفاده کنند. این کار باعث می‌شود که چشم ها از تماس دست در امان باشد و احتمال لمس چشم توسط دست کمتر شود وهمچنین عینک به محافظت از چشم ها در برابر قطرات تنفسی نیز کمک می‌کند.

درد، قرمزی، ضعیف شدن چشم

ویروس کرونا می‌تواند باعث درد، قرمزی، ضعیف شدن چشم شود، گفت: زمانی که چشم به این ویروس آلوده شده باشد، چشم دچار آبریزش، قرمزی و التهابات می‌شود. چشمان خود را نمالید و قطره‌های مرطوب‌کننده چشم ممکن است به رفع خارش کمک کنند، قبل و بعد از ریختن قطره در چشم، دست های خود را به مدت ۲۰ ثانیه بشویید و اگر نیاز است که چشمان خود را لمس کنید، به جای استفاده از انگشتان از دستمال استفاده کنید.

عفونت چشم (التهاب ملتحمه) در اثر کرونا

دوران کرونا مواظب چشم‌ تان باشید!

بر اساس آخرین آمار تخمین زده شده از سوی سازمان جهانی بهداشت تقریبا یک میلیون نفر از موارد نابینایی و کم بینایی در جهان، قابل پیشگیری یا قابل اجتناب بوده‌ است. ترس از کرونا باعث تاخیر در مراجعه به پزشک برای شناسایی مشکلات چشمی شده است، نسبت به تشدید این مشکلات و از دست رفتن زمان مناسب برای درمان مؤثر این بیماری‌ها هشدار داد. بر اساس آخرین آمار تخمین زده شده از سوی سازمان جهانی بهداشت تقریبا یک میلیون نفر از موارد نابینایی و کم بینایی در جهان، قابل پیشگیری یا قابل اجتناب بوده‌ است. همچنین بیش از یک میلیون نفر در جهان برای بینایی بهتر نیاز به عینک دارند و در دنیا 2.5 میلیون نفر مبتلا به نزدیک بینی هستند که از این تعداد حدود 300 هزار نفر زیر 18 سال هستند.

این بیماری بیشتر در افراد زیر 18 سال اتفاق می‌افتد و با توجه به زیاد بودن جمعیت جوان در ایران و استفاده روز افزون از وسایل دیجیتال، اهمیت این مسئله بیشتر می‌شود. همچنین با توجه به اینکه افراد نزدیک بین حتما نیاز به عینک دارند، مسئله تامین عینک نیز مطرح می‌شود. تحلیل رفتگی شبکیه از بیماری‌های مهم چشمی در دوران سالمندی است که با تشخیص زودرس، مراجعات منظم افراد به چشم پزشکی و پیگیری دقیق می‌توان مداخله مؤثر انجام داد و بسیاری از کم بینایی‌ها و نابینایی‌ها را کنترل کرد.

تمال انتقال ویروس از طریق چشم‌

احتمال انتقال ویروس از طریق چشم‌، از راه‌های دیگر مثل سرفه و عطسه کمتر است، اما این مسئله باعث نمی‌شود که اهمیت آن کمتر شود؛ زیرا ویروس می‌تواند از طریق سرفه و عطسه در هوا منتشر شود و چشم به مسیری برای انتقال ویروس به بدن تبدیل شود. با رعایت موارد بهداشتی مثل شستن مرتب دست‌ها، اجتناب از تماس دست با چشم، پرهیز از تماس با افراد بیمار، رعایت فاصله‌گذاری فیزیکی و استفاده از شیلد برای ایمنی بیشتر در تماس با افراد بیمار می‌توان از ابتلا به کرونا جلوگیری کرد شیوع کرونا باعث مراجعات کمتر و پیگیری کمتر افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن چشمی شده است. لازم است افراد مراقبت‌های چشمی و پیشگیری از این بیماری‌ها و نابینایی را به تعویق نیندازند و حتی به صورت غیر حضوری با پزشک خود در تماس باشند؛ چرا که اگر این بیماری‌ها زودتر تشخیص داده شوند با درمان مؤثرتری همراه است.

نمونه گیری در منزل

آزمایش در خانه یا محل کار

آزمایشگاه آنی آزما با توجه به نیازی که از گذشته تا امروز احتیاج بوده به وجود آمد و ما تمام تلاش و دقت خود را به کار گرفته ایم برای اینکه شما را در مسیر سلامتی یاری کنیم. فرصتی مناسب برای شما عزیزان اگر امکان رفتن به آزمایشگاه را ندارید تنها با چند کلیک ساده آزمایشگاه را به خانه یا محل کار خود بیاورید تا بدون مراجعه حضوری و پرداخت هزینه اضافه آزمایش در منزل خود را مانند و آزمایش کرونا در منزل انجام دهید.

سخن پایانی

متأسفانه آنچه باعث می‌شود تشخیص برخی از بیماری‌ها سخت گردد، بحث قرابت بین علائم و نشانه‌های آن‌هاست که شرایط را برای متخصصان سخت می‌کند. در چنین مواردی، انجام آزمایشات تنها راه تشخیص دقیق خواهد بود. آزمایشگاه شبانه روزی آنی آزما تمامی تست‌های مربوط به سل و کرونا را برای شما انجام می‌دهد.

در صورت امکان نمونه‌گیری در منزل انجام می‌گیرد ‌تا نیازی به خروج شما از خانه نباشد. در هر صورت شما به هر کدام از این دو بیماری که آلوده باشید نیاز به استراحت بیشتری داشته و از طرف دیگر باید از جامعه دوری کنید چون آمار سرایت بالا می‌رود. کارشناسان ما خدمات نمونه‌گیری در خانه را برای شما انجام داده و جواب را به صورت غیر حضوری برای شما ارسال می‌کنند.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.