متخصصان آلمانی اعلام کردند که بر اساس مطالعات آزمایشگاهی علت لخته شدن خون البته در موارد نادری از دریافتکنندگان واکسن کرونای تولید شده توسط آسترازنکا و جانسون اند جانسون را کشف کردهاند. در مطالعهای که البته هنوز به طور قطعی تأیید نشده است.
این متخصصان اظهار داشتند: واکسنهای کرونایی که از ناقلین آدنوویروس (ویروسهای سرماخوردگی که برای انتقال مواد واکسن استفاده میشوند) استفاده میکنند، برخی از اجزای این ویروسها را به هسته سلول میفرستد که در این جا ممکن است خطایی در خواندن برخی از دستورالعملهای ساخت پروتئینهای ویروس کرونا رخ دهد. به همین دلیل پروتئینهای حاصل ممکن است منجر به لخته شدن خون در تعداد اندکی از دریافت کنندگان شود.
متخصصان در شرکتهای دارویی در ایالات متحده و اروپا همچنان در حال یافتن توضیحی در مورد علت ایجاد این لخته شدن خون هستند که ممکن است کشنده باشد. موضوعی که باعث شد تا برخی از کشورها استفاده از آسترازنکا و جانسون اند جانسون را متوقف یا محدود کنند. جانسون اند جانسون در بیانیهای اظهار داشت: ما از تحقیقات و تجزیه و تحلیل مداوم در مورد این مورد نادر پشتیبانی میکنیم و با متخصصان بهداشت و مقامات بهداشتی در سراسر جهان کار میکنیم. در عین حال مشتاقانه منتظر بررسی و به اشتراکگذاری دادهها هستیم.
متخصصان دانشگاه “گوته” در فرانکفورت در مقاله تخصصی خود توضیح دادند که برخی واکسنها از تکنولوژی متفاوتی به نام آرانای (RNA) استفاده میکنند، مانند فن آوری که توسط شرکت بیوان تک برای واکسن فایزر و در واکسن مدرنا در آن استفاده شده است و در این نوع از واکسن، مواد ژنتیکی برای انتقال پروتئین ویروس کرونا به مایعات داخل سلولها استفاده میشود و به هسته سلولها نمیرسد.
به گزارش رویترز، برهمین اساس متخصصان و نویسندگان این مقاله پیشنهاد میکنند که سازندگان واکسنهایی که از ناقلین آدنوویروس استفاده میکنند، مدل خود را اصلاح کنند تا این عارضه جانبی هرچند در موارد اندک نیز برطرف و واکسن های مزبور ایمن تر شود.
همه آنچه که باید در مورد واکسن کرونا و لخته شدن خون بدانید
به طور معمول، انواع واکسن کرونا به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر روی پروتئین اسپایک که ویروس های کرونا را منحصر به فرد می کند، تاثیر می گذارند. پس از تزریق واکسن، سیستم ایمنی بدن می تواند به سرعت ویروس کرونا را تشخیص دهد و در صورت حمله، توانایی تکثیر ویروس را مختل می کند و از انتشار آن به سایر قسمت های سیستم ایمنی بدن پیشگیری می کند. واکسن از ورود ویروس به سلول ها، تکثیر آنها و بیمار شدن افراد جلوگیری می کند. کوواکس (COVAX) یا تسهیلات دسترسی جهانی به واکسن (Vaccine Global Access Facility) ابتکاری برای سرعت بخشیدن به توسعه، تولید و دسترسی عادلانه کشورهای جهان به واکسن از طریق تسهیل مراحل آزمایش، درمان و تولید واکسن کووید ۱۹ است.
امیدواریهای فراوانی وجود دارد که استفاده از واکسن کرونا تا پایان فصل بهار در کلیه کشورها آغاز شده باشد. به همین منظور سازمان جهانی بهداشت برنامهریزی کرده است تا با راه اندازی و تشویق پروژه کوواکس تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی ۲ میلیارد دوز واکسن کرونا را در کشورهای عضو که بیشتر آنها از کشورهای درحال توسعه و فقیر هستند، توزیع کند. بیش از ۱۸۰ کشور به «کوواکس» یا برنامه جهانی تامین واکسن کووید ۱۹ برای همه کشورها پیوسته اند تا از طریق یک ساختار جمعی و مشترک با آپارتاید و احتکار واکسن از سوی برخی کشورها مقابله کنند.
کارشناسان همچنان توصیه می کنند که افراد باید واکسن کرونا را بزنند، زیرا لخته شدن خون جزو عوارض بسیار نادر تزریق واکسن است. کارشناسان همچنان می گویند لخته شدن خون ناشی از واکسن کرونا یک اتفاق نادر است. تاکنون، از هر 1 میلیون واکسینه شده، لخته شدن خون در حدود 5 نفر دیده شده است. این میزان در بین افراد مبتلا به کووید 19 حدود 39 نفر در میلیون است.
والدین یک زن 18 ساله از نوادا می گویند که او پس از تجربه تشنج در این ماه به آرامی بهبود می یابد. خانواده وی می گویند این نوجوان، اما بورکی، سه عمل جراحی مغز مربوط به لخته شدن خون انجام داده است. وی حدوداً یک هفته پس از دریافت واکسن کرونا جانسون و جانسون احساس بیماری کرد.
بوركی در میان جوان ترین شش زنی است كه مراكز كنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) از آن استفاده كرد زیرا هفته گذشته این واكسن را متوقف كرد. این آژانس می گوید از 7/5 میلیون دوز داده شده، نیمی از دوازده زن 18 تا 48 ساله دچار یک نوع نادر لخته شدن خون می شوند. لخته شدن خون نادر می توانند در مغز یا شکم ظاهر شوند، همراه با سطح پلاکت خون پایین که لخته شدن خون را تحت تأثیر قرار می دهد.
در جلسه توجیهی تیم پاسخ کووید 19 کاخ سفید در تاریخ 19 آوریل، راشل والنسکی ، مدیر CDC گفت که دانشمندان در حال بررسی چند مورد دیگر هستند تا ببینند آیا با هم ارتباط دارند یا خیر. در همین حال، توقف تزریق واکسن جانسون و جانسون در هفته دوم قرار دارد. برخی از کارشناسان نگرانند که یک مکث طولانی باعث از بین رفتن اعتقاد عمومی به واکسن کرونا شود.
دکتر ویلیام شفنر، متخصص بیماری های عفونی در دانشگاه وندربیلت در نشویل ، و مشاور و عضو غیر رای دهنده در کمیته مشورتی CDC برای اقدامات ایمن سازی (ACIP) ، می گوید این مکث اثبات سیستم است. “در ایالات متحده ، ما بهترین سیستم نظارت بر ایمنی واکسن کرونا در جهان را داریم.” “این کار مثل برداشتن یک سوزن در انبار کاه است، این پدیده بسیار غیر معمول … از هر 1 میلیون دوز توزیع شده، یک بار اتفاق می افتد. “این موارد به سرعت شناسایی، تجزیه و تحلیل شد، و جلسه اضطراری ACIP وجود داشت. کمیته در حالی که اطلاعات بیشتری را جمع آوری می کنند، توقف موقت تزریق را انجام می دهد. ” “هیچ دارویی یا واکسنی وجود ندارد که بدون عارضه جانبی نادر باشد.”
اتفاقی نادر در مورد تزریق واکسن کرونا
همچنین لخته شدن خون به صورت نادر در افرادی که واکسن AstraZeneca را دریافت کرده اند ثبت شده است. یک مطالعه از دانشگاه آکسفورد گزارش داد که لخته شدن خون در حدود 5 نفر از هر 1 میلیون نفر پس از اولین دوز مصرفی رخ داده است. این واکسن از تکنیک ناقل ویروسی مشابه واکسن جانسون و جانسون استفاده می کند ، اما استفاده از آن در ایالات متحده تأیید نشده است. مطالعه آکسفورد همچنین نشان داد که داشتن ویروس کووید 19 شما را در معرض لخته های نادر قرار می دهد. در بیش از 500000 شرکت کننده در مطالعه مبتلا به کرونا تشخیص داده شده ، لخته شدن خون به میزان 39 در 1 میلیون نفر رخ داده است.
لخته شدن خون در کجا دیده می شود؟
دکتر ژان ام. کانورز ، استادیار پزشکی در بخش خون شناسی در بیمارستان بریگام و زنان در ماساچوست گفت: “بسته به مطالعه اپیدمیولوژیک از هر یک میلیون نفر ، 2 تا 5 نفر دچار ترومبوز سینوس مغزی می شوند.” . وی همچنین گفت: “من این موارد را در زنان جوانی که از داروهای ضد بارداری خوراکی استفاده کرده اند ، افرادی که دچار درد کمر هستند ، افرادی که به شدت به عفونت مبتلا هستند ، می بینم.”
CDC می گوید هیچ گزارشی در مورد لخته شدن خون 180 میلیون دوز واکسن Pfizer و Moderna که از 13 آوریل در ایالات متحده تجویز شده است ، گزارش نشده است. تحقیقات جدید نشان می دهد که واکسن کووید 19 که به صورت mRNA است حداقل برای 6 ماه ایمنی ایجاد می کنند. اما از آنجا که بیماری کرونا ناشی از یک ویروس بسیار جدید است کارشناسان مطمئن نیستند که پس از آن مصونیت کاهش می یابد یا خیر. کارشناسان می گویند برای درک اینکه آیا افراد به تزریق های تقویت کننده منظم برای کووید 19 نیاز دارند، باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
واکسن کووید 19 تولید شده توسط Pfizer و Moderna در پیشگیری از موارد ویروس کرونا در شرایط دنیای واقعی بسیار موثر هستند و تحقیقات نشان می دهد که آنها باید با گذشت زمان اثربخشی خود را حفظ کنند. آنچه هنوز مشخص نیست، دقیقاً مدت زمانی است که واکسن ها مانع از ابتلا به کووید 19 می شوند، در صورت نیاز به تزریق های تقویت کننده در ادامه یا نیاز به اصلاح واکسن ها برای مبارزه با انواع جدید ویروس کرونا است.
علت ایجاد لخته شدن خون پس از تزریق واکسن کرونا چیست؟
مجله پزشکی نیوانگلند هفته گذشته نامه ای از جانسون و جانسون منتشر کرد که در آن شرکت گفته است که مدارک کافی برای ارتباط واکسن آن به شرایط نادر لخته شدن خون وجود ندارد. در این نامه آمده است كه یك مورد در طول آزمایش بالینی با بیش از 75000 شركت كننده رخ داده است. این شرکت می گوید که این آزمایش را برای مکث متوقف کرد و دریافت که یک شرکت کننده آنتی بادی علیه فاکتور پلاکت دارد.
در همین حال ، مقامات بهداشتی فدرال در حال جمع آوری اطلاعات هستند تا علت لخته شدن خون نادر مرتبط با واکسن کرونا را جستجو کنند. “” من باید بگویم که بسیار مشکوک است که با این دو واکسن در یک بازه زمانی و با یافته های بالینی مشابه اتفاق می افتد ، ” “بنابراین ، علت و معلولی وجود دارد ، اما ما نمی دانیم چه چیزی باعث لخته شدن خون پس از تزریق واکسن کرونا می شود.”
احتمال ماندگاری آنتی بادی های کرونا در بدن تا آخر عمر
نتایج یک مطالعه که به تازگی انجام شده است نشان میدهد، افرادی که به صورت خفیف یا بدون علامت به کووید-۱۹ مبتلا میشوند، آنتیبادی موجود در بدن آنها میتواند تا یک سال یا حتی تا پایان عمرشان از آنها در برابر این بیماری محافظت کند. به گزارش روزنامه دیلی میل، محققان دانشکده پزشکی «دانشگاه واشنگتن» در سنت لوئیس اظهار داشتند: بر اساس یافتههای این تحقیق با وجودی که پیشتر گمان برده میشد ایمنی پس از ابتلا به کرونای خفیف تنها چند ماه دوام دارد اما تحقیق جدید شواهدی به دست آورده که حاکی از ایمنی طولانیمدت افراد مبتلا به نوع خفیف یا بدون علامت ویروس کرونا است.
دکتر «علی البدی» یکی از اعضای تیم تحقیق دانشگاه واشنگتن در این زمینه گفت: «پاییز گذشته گزارشهایی وجود داشت که آنتیبادی ها پس از آلوده شدن به ویروس عامل بیماری کووید-۱۹ به سرعت از بین میروند و این تفسیر وجود داشت که ایمنی پس از ابتلا به کرونا طولانی مدت نیست. اما این برداشتی غلط از دادهها است. پایینآمدن سطح آنتی بادی پس از عفونت حاد طبیعی است و به صفر نمیرسد. سلولهای تولیدکننده آنتیبادی با وجود کاهش آنتی بادی در سطح خون در بدن افراد مبتلاشده می مانند.
این محقق ادامه داد: در این مطالعه موفق به کشف سلول های تولیدکننده آنتیبادی در افرادی شدیم که ۱۱ ماه از بیماری آنها گذشته بود. این سلولها تا پایان عمر افراد در بدن آنها می مانند و آنتیبادی تولید میکنند. این شواهدی محکم برای مصونیت طولانی مدت است. البدی گفت: در جریان یک عفونت ویروسی، سلول های ایمنی تولیدکننده آنتی بادی به سرعت تکثیر شده و در خون گردش می کنند و باعث افزایش سطح آنتی بادی در بدن می شوند.
با برطرف شدن عفونت، بیشتر این سلول ها از بین میروند و سطح آنتی بادی خون کاهش می یابد اما جمعیت کوچکی از سلول های تولیدکننده آنتی بادی به نام «سلولهای پلاسمای طولانیمدت» به مغز استخوان مهاجرت کرده و در آن مستقر می شوند؛ جایی که آنها به طور مداوم سطح پایین آنتیبادی را در جریان خون ترشح میکنند تا از بدن در برابر مواجهه احتمالی دوباره با ویروس محافظت کنند.
این تحقیق جدید نشان میدهد افرادی که کرونای خفیف یا بدون علامت گرفتهاند احتمال آلوده شدن دوباره آنها به این ویروس بسیار کمتر از حد تصور گذشته است. این مطالعه روی ۷۷ داوطلبی انجام گرفت که قبلا به کرونای خفیف مبتلا شده و تنها ۶ نفر از آنها در بیمارستان بستری شده بودند. محققان در این تحقیق در فواصل سه ماهه سطح آنتی بادی ویروس را در خون افراد داوطلب مورد ارزیابی قرار دادند.
محققان همچنین علاوه بر آزمایش های خون، در فواصل هفت ماه پس از بهبودی افراد داوطلب، از ۱۸ نفر آنها نمونه مغز استخوان گرفتند و از پنج نفر آنها دوباره پس از چهار ماه نمونه دوم مغز استخوان گرفتند. محققان همچنین از ۱۱ نفر از افرادی که به ویروس کرونا مبتلا نشده بودند نیز نمونه مغز استخوان گرفته و نتایج یافته ها را با یکدیگر مقایسه کردند.
این محققان در نمونه مغز استخوان ۱۵ نفر از ۱۹ داوطلب سلول تولیدکننده آنتی بادی ویروس کرونا یافتند. این سلول ها همچنین در نمونه گیری از پنج داوطلبی که نمونه دوم آزمایش مغز استخوان نیز داده بودند مشاهده شد اما در نمونه مغز استخوان هیچ یک از ۱۱ داوطلبی که پیشتر به کرونا مبتلا نشده بودند، سلول آنتی بادیساز کرونا مشاهده نکردند.
البدی در این باره میگوید: افرادی که کرونای خفیف می گیرند در اغلب موارد دو تا سه هفته پس از عفونت، ویروس از بدن آنها پاک می شود. بنابراین هفت یا ۱۱ ماه پس از عفونت هیچ ویروسی قادر به دور زدن ایمنی فعال بدن نخواهد بود؛ همچنین سلول های آنتی بادی ساز در مغز استخوان از زمان برطرف شدن عفونت به صورت نامحدودی آنتی بادی ترشح می کنند.
محققان معتقدند افرادی که آلوده شده و علایمی نداشته اند یا علایم آنها خفیف بوده در برابر ویروس کرونا مصونیت طولانی مدت احتمالا به اندازه طول عمرشان خواهند داشت. اما این نظریه را هنوز نمی توان به افرادی که به عفونت شدید ویروس کرونا مبتلا شده اند، تعمیم داد. ویروس کرونا موسوم به «کووید ۱۹» اواسط ماه دسامبر ۲۰۱۹ میلادی (۲۴ آذر ۱۳۹۸) در شهر ووهان واقع در مرکز چین گزارش شد.
ابتدا از این بیماری به عنوان ذاتالریه نام برده شد؛ اما کمیسیون ملی بهداشت چین در ۳۰ دسامبر سال ۲۰۱۹ میلادی (۹ دی ماه ۹۸) به صورت رسمی شیوع این ویروس را در چین اعلام کرد. تدروس آدهانوم مدیرکل سازمان جهانی بهداشت ۲۱ اسفندماه ۹۸ در کنفرانسی تاکید کرد که اگرچه واژه همهگیر (pandemic) به دلیل حساسیتی که دارد نباید بدون دقت مورد استفاده قرار گیرد؛ اما ارزیابیهای این سازمان ویروس کرونا را «همهگیر جهانی» شناسایی و اعلام میکند. این ویروس در حال حاضر در بسیاری از کشورها شیوع دارد.
می توانید برای انجام انواع آزـمایش در منزل مثل آزمایش کرونا در منزل به سایت آزمایشگاهی آنی آزما مراجعه کنید.
سلام..بنده 2 بار بعد از تزریق دوز دوم و سوم واکسن سینوفارم دچار بی حالی و حالت سکته مغزی شدم…ولی هنوز زنده ام….و در حالت عادی هم هیچ مشکلی نداشته و ندارم.که فکر میکنم این مشکل در اثر لخته شدن خون در اثر تزریق واکسن کرونا میباشد.