برگرداندن بوها و طعم های خوش به دنیای افراد مبتلا به کرونا

برگرداندن بو و طعم به دنیای افراد مبتلا به کرونا

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

یکی از آزاردهنده ترین عوارض پس از بهبودی افراد مبتلا به کرونا، احساس بوی لجن، عرق مانند می باشد. ویروس کووید ۱۹ ، عضو جدیدی از خانواده کرونا ویروس ها ، ویروس بسیار پیچیده می باشد که به سرعت در حال جهش و شیوع می باشد. به طوری که بشر را در قرن ۲۱ بسیار شوکه کرده است. برخی نشانه های بیماری مانند تب، احتقان بینی، علائم گوارشی، سردرد، احساس خستگی و بی حالی و حتی از دست دادن حس بویایی و چشایی علائم رایج در عفونت های ویروسی هستند ولی احساس لجن در حس بویای و چشایی یک علامت بسیار عجیب و تعجب آور می باشد که قبل آن تجربه نکرده ایم!

از دست رفتن حس بویایی در افراد مبتلا به کرونا که پزشکان آن را آنوسمی یا نابویایی می‌ نامند، یکی از زودرس ‌ترین و شایع ‌ترین علائم گزارش ‌شده به وسیله بیماران کووید۱۹ است. در واقع، بررسی‌ها نشان می‌دهند که نابویایی نسبت به تب و سرفه عامل پیش‌بینی‌کننده بهتری برای عفونت است.اما علت دقیق این که بیماران کووید-۱۹ حس بویایی ‌شان را از دست می ‌دهند، روشن نبود. در اوایل شیوع کووید ۱۹ تصور می شد که آسیب یا التهاب سلول‌های عصبی حسی بویایی که بوها را شناسایی و پیام ‌های مربوط به مغز می‌ فرستند، عامل این نابویایی باشد ولی اخیرا دانشمندان تصور می کنند علت آن آسیب به سلول های پشتیبلن عصب بویایی است نه خود سلول های عصبی که این باعث بازگشت پذیر بودن این امر شده است.

افراد مبتلا به کرونا در اوایل دچار از دست دادن کامل حس بویایی و چشایی خود هستند ولی حتی مدت ها پس از بهبودی از حس بوی تعفن آور شکایت دارند. بسیاری از افراد اظهار می کنند که بوی و مزه همه مواد غذایی را مانند فاضلاب یا چیزی شبیه به سبزی گندیده حس و حتی مزه می کنند. از دست دادن و در ادامه حس بویای بد در حس چشایی و بویایی در افراد مختلف ، متفاوت می باشد. به طوری که ممکن است فردی پس از بهبودی تنها طی چند روز حس بویایی و چشایی خود را بازیابد ولی در فرد دیگری پس از بهبودی به جای باز گشت حس بویایی و چشایی ، فرد دچار حس لجن، یا گندیده در حس چشایی و بویایی خود شود.

آزمایش چکاپ زنان

آیا از دست دادن حس بویایی در افراد مبتلا به کرونا دائمی می باشد؟

همه افراد مبتلا به کرونا دنبال پاسخ پرسش به سوال این سوال هستند که آیا امکان بازگشت حس بویایی و چشایی وجود دارد؟ به طوری که اگر شما یا در اطرافیانتان فردی از دست دادن حس بویایی و چشایی خود را تجربه کرده باشید حتما نگران دائمی بودن آن هستید و نگران هستید حس بویایی و یا چشایی خود را دیگر به دست نیاورید ولی خبر خوش این که تحقیقات نشان داده است که ظاهرا از دست رفتن حس بویایی در بیماران کووید۱۹ موقتی است، چرا که سلول ‌های عصبی که در بینی بوها را شناسایی می‌کنند، آسیب نمی ‌بینند. همچنین تحقیقات نشان داده است که میزان از دست دادن حس بویایی با شدت علایم بیماری ارتباط مستقیم دارد. در واقع هرچه شدت از دست دادن حس بویایی بیشتر باشد، تنگی نفس، تب و سایر علایم بیماری کرونا در شخص شدید تر است.

علاوه بر این مشخص شد احتمال از بین رفتن حس بویایی افراد مبتلا به کرونا در بیماران جوان ‌تر و زنان بیش از سایرین است که البته علت آن هنوز مشخص نشده است. همچنین نکته دیگر که به آن باید توجه داشته باشید این است که برخی بوها مثل بوی آمونیاک (بوی که از ادرار متوجه می شویم) و برخی مواد شیمیایی از طریق حس بویایی احساس نمی شود بلکه بیشتر به علت تحریک اعصاب دیگر است و مسیر برخی بوهای محرک از طریق عصب بویایی نیست و اگر این افراد بوی این مواد احساس می کنند به معنای بازگشت حس بویایی نیست!

بازگردان احساس بویای و چشایی در افراد مبتلا به کرونا

همان طور که در بالا اشاره شد افراد مبتلا به کرونا پس از بهبودی ممکن است دچار احساس سبزی گندیده ، لجن، فاضلاب و غیره در حس بویایی و چشایی خود شوند. به طوری که فرد بوی و مزه یک غذای خوشمره را بسیار بد حس می کنند. این حالت ممکن است با از دست دادن اشتها، کاهش وزن و حتی افسردگی و غیره همراه شود. برخی افراد از حس بو و مزه نفت مانندی شکایت می کنند. وضعیتی که ممکن است برای ماه ها در فردی طول بکشد. همراه با از دست دادن حس بویایی، ممکن است علائم کج‌‌خلقی شدید و حتی تحت تأثیر قرار گرفتن و اختلال عملکرد جنسی نیز بروز پیدا کند که البته این علامت در همه یکسان نیست.

بازگردان احساس بویای و چشایی در افراد مبتلا به کرونا

برخی دانشمندان معتقدند که خوشبختانه ویروس کووید ۱۹ در افرا مبتلا به کرونا به سلول های پشتیبان اعصاب بویایی آسیب وارد می کند نه خود عصب. بنابراین بازگشت آن ممکن می باشد. سلول های عصبی ما توانایی خود بازسایی را ندارند و یا این عمل به ندرت و سرعت پایینی امکان پذیر است‌. برخی ویروس ها مانند ویروس کووید ۱۹ پس از تکثیر و گردهمایی اجزا، برای خروج ، سلول را لیز می کنند که باعث مرگ سلول می شود‌. به این صورت ویروس کووید ۱۹ ، سلول های پشتیبان عصب بویایی را از بین می برد. به طوری که مقاله ‌ای که روز جمعه ۳ مرداد منتشر شد، نشان می‌ دهد که کرونا ویروس جدید که باعث بیماری کووید۱۹ می‌ شود، نه به سلول‌ های عصبی شناساگر بو، بلکه به سلول‌ های پشتیبانی‌ کننده آنها حمله می‌ کند.

افراد مبتلا به کرونا معمولا در طول دوره‌ ای چندهفته ‌ای حس بویایی ‌شان را باز می‌ یابند. در سایر عفونت‌ های ویروسی که سلول‌ های عصبی بویایی آسیب می‌ بینند، ممکن است ماه‌ ها طول بکشد تا حس بویایی به حالت طبیعی دربیاید. ممکن است شما از دست دادن حس بویای و چشایی را در یک سرما خوردگی نیز تجربه کرده باشد. احساسی که با احتقان و کیپ شدگی بینی همراه است ولی این حالت پس از بهبودی شما از سرماخوردگی نیز پایان یافته است.

اما از دست دادن حس بویایی و چشایی و یا حس مزه و بو نامطبوع پس از بهبودی نیز همچنان ادامه دارد. در حال حاضر روش قطعی برای بازگشت احساس بو و مزه خوش برای افراد مبتلا به کرونا وجود ندارد ولی چند راهکار برای تسریع این روند توسط بررسی های متعدد ارائه شده است که در ادامه این مطلب ما به شرح هر کدام می پردازیم:

رایحه های مختلف را بو کنید

بو کردن رایحه ها و بو های مختلف در افراد مبتلا به کرونا و بهبودیافتگان یک روش تمرینی برای به دست آوردن حس بویایی می باشد. به این صورت که در این روش باید چند رایحه به صورت روزانه توسط فرد بو شود. روزی دو بار و هر بار به مدت ۲۰ الی ۳۰ ثانیه و بین بو کردن هر کدام از این رایحه‌ ها ۲۰ ثانیه فاصله بدهیم. چهار رایحه شایع و مناسب برای این فیزیوتراپی را رایحه لیمو، اکالیپتوس، گل محمدی، گل رز یا گلاب و میخک می باشد که افراد می ‌توانند اسانس این رایحه را تهیه کرده و هر روز بو کنند. این کار باید روزانه انجام شده و استمرار داشته باشد. بو کردن عطر، ادکلن و دارچین نیز موثر می باشد.

استفاده از قطره و سرم شستشو برای بینی

افراد مبتلا به کرونا در بسیاری موارد همراه از دست دادن حس بویایی و چشایی خود، دچار احتقان و کیپ شدن بینی هستند که ممکن است در این عارضه دخیل باشد. شستشوی مرتب بینی با سرم و یا قطره شستشو علاوه بر این که باعث رفع احتقان بینی می شود، بلکه ممکن است در روند به بدست آوردن حس بویایی و چشایی موثر باشد. بسیاری از پزشکان از این روش به عنوان یکی از راه های موثر در پیشگیری از بیماری های عفونی یاد می‌کنند. لازم است برای مدت 2تا 4 هفته روزانه 2 تا 3 بار بینی تان را با سرم شستشوی ولرم بشویید. با بکارگیری این روش به کاهش التهابات و آثار عفونت در مجرای تنفسی کمک زیادی می شود.

استفاده از قطره و سرم شستشو برای بینی

افراد مبتلا به کرونا از اسپری های درمانی کمک بگیرید

استفاده از اسپری های فلوتیکازون، بکلومتازون، مومتازون و بودزوناید در کاهش عفونت های تنفسی، پاکسازی مجرای آن و بازگشت سریع ‌تر حس بویایی در افراد مبتلا به کرونا موثر است. با مشورت پزشک ‌تان می‌ توانید یکی از این اسپری ها را 2 بار در طول روز استفاده کنید. میزان استفاده معمولا 1 تا 2 پاف در هر مجرای بینی است.

استفاده از پماد ویتامین A

استفاده از پماد ویتامین A در افراد مبتلا به کرونا برای کاهش خشکی و احساس سوزش بینی به کار می رود. به این صورت که برای رفع خشکی مخاط بینی می توانید روزانه یک تا دو بار پماد ویتامین A داخل بینی بمالید. البته توجه داشته باشید برای این کار می توانید از سر گوش پاک کن یا پنبه استفاده کنید به صورتی که مقدار کمی (اندازه یک عدس) بر روی گوش پاک کن یا پنبه قرار دهید و بر روی تمامی قسمت های مخاط بینی تماس دهید. بهترین زمان برای این عمل صبح ها و هنگام خواب می باشد.

مصرف ویتامین ها و مکمل ها

برای بازگشت حس بویایی و چشایی افراد مبتلا به کرونا در مقالات اخیر ذکر شده است که مصرف روزانه زینک و امگا ۳ و نیز B کمپلکس نیز موثر می باشد. این مواد بازسازی سلول های پشتیبان عصب بویایی را تقویت می کند. پیش از این تاثیر امگا ۳ بر سلول های مغز و سلول های پشتیبان مشخص شده است. اسید چرب های امگا ۳ EPA و DHA برای عملکرد طبیعی مغز و رشد آن در طول تمام مراحل زندگی ضروری هستند. امگا ۳ به عنوان مثال ، اسیدهای چرب به ساخت و ترمیم سلول های مغزی کمک می کنند.

مصرف دم‌ نوش جینکوبیلوبا

مصرف دمنوش ها همیشه از گذشته تا به امروز برای درمان بسیاری مواد کاربرد دارد که احتمال داده می شود که در درمان از دست دادن حس بویایی نیز موثر باشد . جینکوبیلوبا گیاهی سرشار از فلاوونوئیدو ترپنوئید است که خواص دارویی فراوان برای تسکین آسم، درمان کرم‌های روده‌ای، عوارض عمومی مثل تهوع، اسهال، سرگیجه و سردرد و همچنین تقویت سیستم عصبی دارد.

مصرف دم‌ نوش جینکوبیلوبا

کنترل استرس در افراد مبتلا به کرونا

افزایش اضطراب و استرس در افراد مبتلا به کرونا و همچنین در اطرافیان بیمار کرونایی یک مسئله مشکل ساز می باشد. با افزایش روز افزون این مبتلایان به ویروس کووید ۱۹ و آمار فاجعه انگیر آن این استرس را هر روز بیشتر کرده است ولی باید در نظر داشته باشید که این استرس کرونا نه تنها کمکی در این رابطه نمی کند بلکه خود استرس در این دوران اوضاع را وخیم تر می کند به این صورت که تحقیقات بسیاری نشان داده است که استرس باعث کاهش سیستم ایمنی بدن می شود. به طوری که اگر ما بخواهیم از مهم ترین عارضه استرس کرونا در این روز ها سخن بگوییم، تاثیر آن بر سیستم ایمنی بدن می باشد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله چند راهکار برای کاهش استرس کرونا مراجعه فرمایید.)

آزمایش چکاپ مردان

اگر دچار علائم مشکوک به کووید ۱۹ هستید و نگران انتقال کروناویروس در مراکز پرخطر مانند بیمارستان ها، آزمایشگاه ها هستید، برای انجام آزمایش کرونا و یا هر تست دیگری که مایل به انجام آن هستید می توانید نمونه گیری را در منزل انجام دهید و دیگر مجبور به انتظار در صف های طولانی پذیرش، نمونه گیری، جوابدهی نباشید. نمونه گیری در منزل آنی آزما به صورت غیر حضوری در آزمایشگاه و آنلاین انجام می شود.

تمامی مراحل آزمایش در منزل آنی آزما به صورت آنلاین و بدون نیاز به حضور در آزمایشگاه ها می باشد. به این صورت که برای انجام آزمایش کرونا در منزل تنها کافی است وارد صفحه اصلی آنی آزما شوید و پذیرش خود را به صورت آنلاین ثبت کنید. نمونه گیری در منزل خود را انتخاب و حتی آزمایشگاهی که می تواهید نمونه شما آزمایش شود را خودتان می توانید انتخاب کنید. همچنین در صورت داشتن هر گونه سوال با همکاران ما می توانید در تماس باشید.

پس از انجام پذیرش ، همکاران ما با شما جهت آزمایش در منزل تماس خواهند گرفت. سپس نمونه گیری در منزل توسط کادر مجرب و آموزش دیده انجام می شود و نمونه سریعا به آزمایشگاه مد نظر شما برای انجام آزمایش انتقال داده می شود و در نهایت جوابدهی تست شما به صورت آنلاین در سریع ترین زمان ممکن صورت می گیرد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.