علائم کرونا شامل تب، سردرد، خستگی، بی حالی، احتقان بینی، آبریزش بینی و غیره همگی مشابه علائم یک سرماخوردگی ساده به نظر می رسد. به طوری که بسیاری از افراد مبتلا به کووید ۱۹ در شروع ابتلا تصور می کنند سرما خورده اند ولی این بیماری دارای تفاوت هایی می باشد. با شیوع ویروس کووید ۱۹ تقریبا تمامی جنبه های زندگی ما درگیر این بیماری شده است. به طوری که پیشگیری از آن تبدیل به یک عضو جدایی ناپذیر شده است. ویروس کووید ۱۹ عضو خانواده کرونا ویروس ها می باشد. قبلا از عضو های دیگر این خانواده سارس ، مرس بوده است که پیش از این شناسایی و مورد بررسی قرار گرفته شده است.
علائم کرونا بر خلاف تصور عموم مردم تنها مربوط به تنگی نفس ، سرفه و تب نمی باشد بلکه علائم دیگری مانند احساس خستگی ، احتقان بینی، سردرد و غیره نیز که مشابه علائم سرماخوردگی می باشد، از علائم آن است. هر ساله با نزدیک شدن به فصل سرد سال ما شاهد بروز سرماخوردگی و آنفلونزا در بین مردم بوده ایم ولی با شیوع کرونا و به احتمال استفاده از ماسک و سایر موارد پیشگیری شاهد کم تر شدن این بیماری ها و جای سپردن به ویروس جدید کووید ۱۹ می باشیم. به طوری که بروز هر علائم مشابه سرماخوردگی و یا آنفولانزا به احتمال بالا نشان گر ابتلا به کرونا می باشد.
به علت تشابه علائم کرونا با علائم سرماخوردگی متاسفانه بسیاری از افراد مبتلا و ناقل این بیماری با تصور ابتلا به سرماخوردگی وارد قرنطینه نمی شوند و با ارتباط خود با سایر افراد باعث گسترش ویروس کووید ۱۹ می شوند. نکته دیگر که باید در این مورد ذکر کرد این است که با شیوع کرونا و وارد شدن به فصل سرما همه دنیا نگران هم زمانی این ویروس با آنفولانزا بودند اما ویروس کووید ۱۹ بار دیگر همه دنیا را غافل گیر کرد. کاهش و حتی گزارش نشدن موارد آنفولانزا یکی از اتفاقات عجیب شیوع کرونا می باشد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله با شیوع کرونا امسال شاهد آنفولانزا نبودیم! مراجعه فرمایید)
در کنار تشابه علائم کرونا با علائم سرماخوردگی، اگر چه شیوع کرونا باعث آسیب های فراوان اقتصادی ، اجتماعی ، روانی ، جسمی افراد شده است ولی کاهش چشمگیر شیوع آنفولانزا و انواع سرماخوردگی ها را می توان خبر خوب دانست. سرماخوردگی ها دارای انواع باکتریایی و ویروسی هستند که نوع ویروسی آن ممکن است از نوع رینوویروس ها، کرونا ویروس ها و غیره باشد. هر سال ما با ورود به سرما اغلب افراد برای حداقل یک بار دچار نوع خاص از سرماخوردگی می شوند. اما رعایت برخی اقدامات و تدابیرات جهت کاهش ویروس کووید ۱۹ به نظر می رسد منجر به کاهش شیوع آنفولانزا و سرما خوردگی ها شود. در ادامه این مطلب ما قصد داریم در این مورد و سوالات در مورد علائم کرونا و تشابه آن به علائم کووید ۱۹ بپردازیم:
هر گونه علائم مشابه سرماخوردگی در این روزها به احتمال بالا جز علائم کرونا باید محسوب شود!
اگر هر یک از علائم کرونا از جمله تب، احساس خستگی و بی حالی، سردرد، احتقان بینی، علائم گوارشی و حالت تهوع و غیره را در خود احساس کردید در وهله اول آن را ابتلا به کرونا باید در نظر بگیرید و تست کرونا را انجام دهید ولی اگر تست کرونا شما منفی شود می توان آن را سرماخوردگی دانست. اما در نظر داشته باشید که تنگی نفس، تپش قلب ، از دست دادن طولانی حس بویایای و چشایی و یا احساس بوی نامطلوب با احتمال بالا جز علائم کووید ۱۹ می باشد و در صورت منفی شدن آزمایش کرونا پس از چند روز انجام آن را باید تکرار کنید. عموما آنفلونزا یا سرماخوردگی باعث تنگی نفس نمی شود مگر این که تبدیل به ذات الریه شده باشد که در این صورت هم باید با پزشک متخصص عفونی یا ریه مشاوره کنید.
عطسه از علائم کرونا محسوب نمی شود
عطسه از علائم کرونا محسوب نمی شود و علائمی مانند آبریزش بینی، درد صورت، آبریزش از عقب بینی و خارش چشم ازجمله علائم شایع در حساسیت یا سرماخوردگی است. اما بروز این علائم به معنای قطعی بودن سرماخوردگی در فرد نمی باشد و ممکن است فرد به کرونا ، آنفلونزا و حتی حساسیت فصلی مبتلا شده باشد. بدون انجام آزمایش نمی توان به طور قطعی بیماری فرد مبتلا را تشخیص داد. همچنین توجه داشته باشید که اگر به کووید-۱۹، آنفلونزا یا سرماخوردگی خفیف مبتلا شده اید، درمان در جهت کنترل علائم انجام می شود. معمولا درمورد تب استامینوفن پیشنهاد می شود. قطره و شربت سرفه هم از شدت ترشح خلط می کاهد. اگر فرد دچار گرفتگی بینی باشد، از داروی آنتی هیستامین استفاده می شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آیا می توان ویروس کرونا را درمان نمود مراجعه فرمایید)
تفاوت علائم سرماخوردگی با علائم کرونا
اگر چه در نگاه اول بین علائم کرونا و علائم سرما خوردگی تشابه هایی دیده شود ولی این دو بیماری تفاوت هایی با هم دارند. شدت ، شیوع، طولانی بودن کرونا نسبت به سرما خوردگی از تفاوت های بارز این دو بیماری می باشد. علائم کووید ۱۹ معمولا ۲ تا ۱۴ روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس نمایان میشوند. مهمترین علائم این بیماری که در صورت ابتلا به هر کدام از آنها باید در اسرع وقت به بیمارستان مراجعه کنید. به طور کلی در ادامه علائم مهم و بارز این بیماری ذکر می کنیم:
- تب
- تنگی نفس
- سردرد
- کیپ شدن بینی
- آبریزش
- اسهال
- حالت تهوع
- خستگی و بی حالی
- درد عضلانی
- خلط
- سرفه های خونی
- گلودرد
- از دست دادن حس بویایی و چشایی
- احساس درد یا فشار مداوم در قفسه سینه
- ناتوانی در بیدار شدن یا بیدار ماندن
- صورت یا لب های کبود
سرماخوردگی ساده، معمولا خارش گلو وجود دارد، بینی آب ریزش دارد و بعدا سرفه شروع می شود. چندین روز طول می کشد تا علایم گلو درد، آب ریزش بینی، سرفه بلغم دار، یا سرفه های خشک، تب و سردرد ظاهر شده و خوب شوند. در این وضع گوش ها وزوز می کنند و فرد احساس ضعف می نماید.
همان طور که مشخص است علائم کرونا و علائم سرماخوردگی بسیار شبیه و نزدیک به هم هستند به صورتی که در بیشتر موارد تشخیص و افتراق این دو بیماری تنها با بررسی علائم بالینی کاری سخت و تقریبا نشدنی است. بهترین اقدام برای تشخیص و افتراق این دو بیماری، انجام تست کرونا می باشد. اما با توجه به شرایط کنونی و بالا بودن احتمال انتقال بیماری در مراکز پر ازدحام ، به خصوص آزمایشگاه ها و مراکز درمانی ، انجام این آزمایش در خانه بهترین اقدام است. برای انجام آزمایش کرونا در منزل تنها کافیست در سایت اصلی آنی آزما به صورت آنلاین پذیرش کنید. سپس همکاران ما برای نمونه گیری به آدرس مد نظر شما مراجعه می کنند.
طولانی شدن علائم کرونا در مقایسه با سرماخوردگی ها
علائم کرونا به طور عمده نسبت به سرماخوردگی ها طولانی تر می باشد. به طوری که معمولا سرماخوردگی ها بین یک هفته تا ۱۵ روز به طور معمول بهبودی شامل می شود ولی در ابتلا به ویروش کووید ۱۹ معمولا عفونت بیشتر از ۲۰ روز ادامه پیدا می کند. همچنین در این بیماری آنتی بیوتیک ها، بسیاری از دارو ها بی اثر می باشند. همچنین به طور کلی در سرماخوردگی ساده، معمولا خارش گلو وجود دارد، بینی آب ریزش دارد و بعدا سرفه شروع می شود. چندین روز طول می کشد تا علایم گلو درد، آب ریزش بینی، سرفه بلغم دار، یا سرفه های خشک، تب و سردرد ظاهر شده و خوب شوند. در این وضع گوش ها وزوز می کنند و فرد احساس ضعف می نماید.
شیوع بالا در علائم کرونا
علائم کرونا دارای شیوع بالا می باشد به طوری که ویروس کووید ۱۹ به سرعت در یک محیط پخش و به فرد دیگری منتقل می شود. پروتئین های اسپایک و ناحیه های فعال سازی فورین کل داستان نیستند، و خود سلول های انسانی نیز شامل عناصری هستند که آن ها را نسبت به کرونا ویروس جدید آسیب پذیر می کند. پروتئین اسپایک باید به یک گیرنده بر روی سلول های انسانی به نام آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین 2 (ACE2) متصل شود.
تحقیقات نشان داده است که آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین 2 به ویروس کرونا اجازه می دهد سلول های انسانی را آلوده کند. علاوه بر این ، SARS-CoV-2 به آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین 2 با میل بیشتری نسبت به سایر کرونا ویروس ها متصل می شود، و این بخشی از دلایلی است که چرا SARS-CoV-2 حدود 10 برابر محکم تر از SARS-CoV به سلول های میزبان متصل می شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله چرا کرونا ویروس به راحتی از فردی به فرد دیگر انتقال یافته و پخش می شود؟ مراجعه فرمایید)
از دست دادن حس بویای و چشایی در بین علائم کرونا
اگر چه از دست دادن حس بویای و چشایی ممکن است در سرماخوردگی نیز بروز کند ولی در علائم کرونا به صورت شدیدتر مشاهده شده است. همچنین احساس بوی لجن ، سبزی گندیده، فاضلاب از علائم این بیماری در نظر گرفته شده است. از دست دادن حس بویایی معمولا ۳ الی ۴ روز پس از ابتلا خود را نشان می دهد و حدود ۵۰ درصد از بیماران، بینی کیپ میشود و ۳۵ درصد آنها دچار آبریزش بینی میشوند. ولی خوشبختانه اثر این بیماری موقتی است و افراد پس از گذشت چند ماه به تدریج حس بویایی خود را به دست می آورند. بنابراین مشخص است علت آن آسیب به سلول های عصبی نمی باشد.
توجه داشته باشید که سلول های عصبی بدن ما قابلیت خودبازسازی را ندارند و هر گونه آسیب به آن ها در اکثر موارد دائمی می باشد. همچنین تحقیقات جدید نشان داده است که ویروس کووید ۱۹ به سلول های عصبی مسئول بویایی حمله نمی کند بلکه این ویروس به سلول های پشتیبان سلول های عصبی حمله می کند. در واقع می توان گفت کووید ۱۹ سلول های عصبی را به طور مستقیم مورد حمله قرار نمی دهد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله از دست دادن حس بویایی و حس چشایی در کرونا مراجعه فرمایید)
راه های پیشگیری از علائم کروناویروس و سرما خوردگی
برخلاف تفاوت بین علائم کرونا و سرماخوردگی راه پیشگیری این دو با هم یکسان است. در ادامه با راه های پیشگیری از کرونا و سرماخوردگی و آنفولانزا می پردازیم:
دستان خود را به مدت حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید. ضدعفونی کننده با درصد الکل 60% به بالا میتواند در صورت عدم وجود صابون و آب کمک کند.از دست زدن به چشم، بینی و دهان خود با دستهای شسته نشده خودداری کنید.وقتی بیمار هستید در خانه بمانید و استراحت کنید.هنگام سرفه، دهان خود را بپوشانید، یا با دستمال عطسه کنید و بعد از عطسه کردن آن را در سطل زباله بیاندازید.اشیاء و سطوحی که اغلب لمس میشود مثل کانتر آشپزخانه، صفحه موبایل، رایانه، دستگیره درب را مرتبا تمیز و ضدعفونی کنید.در بیرون از خانه ماسک بزنید. ماسک نقش به سزایی در پیشگیری از کرونا و آنفلونزا دارد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله کارایی انواع ماسک ها در کرونا و آنفلونزا مراجعه فرمایید.)
انجام آزمایش های تشخیصی یک عضو جدای ناپذیر در زندگی ما به شمار می رود. به طوری که انجام چکاپ های سالانه به ما در تشخیص به هنگام بیماری ها می تواند کمک کند و از شدت گرفتن آن جلوگیری به عمل آورد. ولی با گسترس بیماری های مسری مانند کووید ۱۹ ، آنفولانزا، آلودگی ها، افزایش هزینه های حمل و نقل، افزایش صف های طولانی پذیرش ، نمونه گیری و همچنین جواب دهی در آزمایشگاه ها ما را به دنبال راه حل برای این مشکل واداشته است.
آنی آزما با توجه به نیازی که از گذشته تا به امروز حس می شود با انجام آزمایش کرونا در منزل و نمونه گیری در منزل یا محل کار و انجام پرسه پذیرش و جواب دهی به صورت آنلاین در آسان کردن انجام آزمایش ها در کمترین زمان می تواند به شما و اطرافیانتان کمک شایانی کند.
هدف آنی آزما آسان نمودن مسیر تشخیص و در نهایت کمک به پرسه درمان می باشد. شما می توانید از صفحه اول پذیرش ، آزمایشگاهی که مایل هستید آزمایش شما انجام شود را نیز انتخاب کنید. با این ترتیب نمونه گیری در محل مد نظر شما انجام می شود و در سریع ترین زمان به آزمایشگاه مورد تایید شما انتقال می یابد. همچنین جواب دهی در اسرع وقت بر سایت به صورت آنلاین قرار می گیرد. توجه داشته باشید که جواب آزمایش شما به صورت خصوصی فقط با رمز کاربری شما امکان پذیر است و فقط خودتان قادر به مشاهده نتیجه آزمایشتان می باشید.