نکاتی که لازم است درمورد آزمایشات چربی خون بدانید

آزمایشات چربی خون

وجود چربی در خون همه موجودات، لازم است. مهمترین نقش این ماده، ساخت و استحکام غشای سلولی است که در صورت آسیب غشا، فروپاشی سلول رخ می دهد. اما لازم است بدانیم که اگر چربی خون از حد معینی بیشتر شود، منجر به بروز بیماری در بدن خواهد شد. به همین دلیل لازم است در بازه های زمانی حداقل 6 ماهه، چکاپ خون انجام گیرد. این مسئله زمانی بیشتر اهمیت پیدا می کند که شما در میان اعضای خانواده و یا فامیل نزدیک، افراد مبتلا به بیماری های چربی خون را داشته باشید. در مورد انجام آزمایشات چربی خون لازم است چند نکته مهم را در نظر داشته باشید. با توجه به اینکه این نکات بر روی کیفیت آزمایش تاثیر می گذارد، آزمایشگاه شبانه روزی آنی آزما این مقاله را با هدف ارتقا سطح علمی شما عزیزان تدوین نموده است. هر کدام از این نکات در جایگاه خود اهمیت داشته و برر روی دقت نهایی آزمایش تاثیر می گذارد.

آزمایشات چربی خون را می توان بصورت زیر تعریف کرد.

چربی ماده ای است که در خون هر کسی پیدا می شود و آزمایشات چربی خون فرایندی است که مقدار این ماده در بدن افراد را به طور دقیق و بر اساس انجام انواع تست ها اعلام می کند.

این آزمایش جزء آزمایش هایی است که مکرراً مورد تجویز پزشکان برای تشخیص بیماری های مختلفی قرار می گیرد. طی این آزمایش مقدار انواع چربی های موجود در خون که عبارت می باشند از تری گلیسرید و کلسترول ( کلسترول بد و کلسترول خوب) به طور دقیق مشخص می شود.

در واقع یکی از علت های تجویز آزمایش چربی خون، بسته به نوع بیماری فرد مراجعه کننده دارد. به عبارت دیگر افرادی که دچار بیماری هایی نظیر دیابت، نارسایی های مزمن کلیوی، چاقی، برخی از بیماری های عفونی، کم کاری تیروئید، امراض مربوط به کبد و کلیه، مرض اعتیاد به الکل، بیماری ایدز و موارد بسیار زیاد دیگری، هستند ممکن است با مشکل چربی خون هم داشته باشند؛ به همین علت پزشک آزمایش چربی خون را برای چنین اشخاصی جزء اولویت ها قرار می دهد، تا در صورت وجود اقدامات ضروری و توصیه های لازم را انجام دهد.

البته لازم است بگوییم، بعضاً ممکن است اشخاصی بدون این که به بیماری های نام برده شده در بالا دچار شوند، از چربی خون بالا برخوردار باشند. بروز چربی خون در این افراد ممکن است بر اثر دلایلی چون ژنتیک، مصرف بیش از حد مواد خوراکی و غذایی چرب، وجود مشکلاتی در فرایند سوخت و ساز چربی ها و … بروز کند.

علائم و نشانه های که ما را به دادن آزمایشات چربی خون ترغیب می کند

افرادی که دچار مشکلاتی از این قبیل موارد باشند بعضاً علائم و تغییراتی چون موارد زیر را در بدن خود احساس می کنند:

1- گزگز و مور مور شدن کف پا ها در شب
2-  خواب رفتگی پا ها با تکرر بالا به خصوص به هنگام شب
3- داغ شدن کف پا در زمان خواب
4- احساس خواب آلودگی مفرط
5- احساس خستگی زیاد و غیر طبیعی
6- احساس سنگینی در سر
7- بروز ورم و باد در عضله های صورت
8- خشک شدن دهان
9- تلخ شدن مزه ی دهان
10- عرق کردن زیاد بدن
11- افزایش تپش های قلب بعد از وعده های غذایی چرب
و …

در صورت مشاهده ی چنین علائم و نشانه هایی اولین توصیه پزشک به طور حتم انجام آزمایش چربی خون در آزمایشگاه های مختلف موجود در سطح کشور است.

اهمیت آزمایشات چربی خون

البته گفتنیست با مشاهده علائم فوق نمی توان خود سرانه و بدون انجام آزمایش چربی خون، تشخیص بیماری چربی خون را داد، زیرا برخی از افراد با این که از چنین علائمی برخوردار هستند، اما دچار بیماری چربی خون نمی باشند. در حقیقت فرایند آزمایش چربی خون دارای مراحل متعددی است که با انجام همه ی آن ها نهایتاً می توان اندازه چربی های موجود در خون را مشخص نمود.

آزمایشات چربی خون شامل چه تست هایی می شود؟

روند آزمایشات چربی خون به گونه ای است که پارامتر های مختلفی در مورد خون بررسی می شود که شامل تست های گوناگونی است. درواقع پس از انجام یک تعداد تست مشخص، نتیجه نهایی آزمایش چربی خون معلوم می گردد.
آزمایشات چربی خون شامل تست هایی است که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم و به طور مختصر، مفید و در عین حال جامع توضیحاتی درباره هر کدام آورده ایم:

1-بررسی کلسترول در آزمایشات چربی خون :

یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده ی چربی های خونی، کلسترول نام دارد. در حالت طبیعی این ماده یکی از ضروری ترین مواد مورد نیاز بدن است که از طریق مصرف مواد مختلفی اعم از محصولات غذایی حیوانی، تامین می شود. اما اگر ورود کلسترول به بدن از مقدار طبیعی خود بیشتر شود، موجب بروز بیماری چربی خون در فرد می گردد.

انواع آزمایشات چربی خون

کلسترول خون، دو نوع دارد که یکی با عنوان کلسترول خوب و دیگری کلسترول بد شناخته می شود. طبق بررسی پزشکان متخصص، این دو کلسترول موجود در بدن بایستی دارای نسبت مشخصی باشند که، طی آزمایشات چربی خون معلوم می شوند.

2- بررسی تری گلیسرید در آزمایش چربی خون :

بیشترین چربی موجود در بدن هر شخصی تری گلیسرید است که نه تنها از طریق غذا وارد بدن می شود، بلکه مقدار زیادی از آن را بدن، خودش تولید می کند. اگر بر اساس نتایج نهایی به دست آمده از آزمایشات چربی خون مشخص شود که تری گلیسرید موجود در خون بالاست، احتمال بروز بیماری های گوناگونی مانند انواع بیماری های قلبی عروقی، انواع نارسایی های مزمن کلیوی، بیماری های عروق کرونر، عارضه هایی چون افزایش و کاهش آلفا لیپو پروتئین ها، سکته های قلبی و … وجود خواهد داشت.

انجام آزمایشات چربی خون از چه شرایطی برخوردار است؟

برای انجام آزمایشات چربی خون باید یک سری شرایط رعایت شود، تا در آخر جواب آزمایش به دست آمده به صورت کاملاً دقیق و قابل استناد باشد.

روش انجام آزمایشات چربی خون

در ادامه متن برخی از ضروری ترین و حائز اهمیت ترین شرایط انجام آزمایشات چربی خون را آورده ایم که بایستی تمام متقاضیان این آزمایش، آن ها را بدانند:

1- یکی از مهم ترین شرایط انجام این آزمایش ناشتا بودن فرد است. به عبارتی فرد باید ۱۲ ساعت قبل از نمونه گیری هیچ گونه موادی به جزء آب، مصرف نکند.

2- حداقل دو هفته قبل از نمونه گیری و انجام آزمایش چربی خون، فرد باید دارای وزن متعادلی باشد، به گونه ای که وزن فرد دچار کاهش و افزایش چشمگیری نشود.

3- فرد باید نام تمام دارو هایی را که در حال مصرف کردن شان است و نام تمام دارو هایی که در گذشته سابقه ی مصرف آن ها را داشته حتماً به آزمایشگاه مربوطه اعلام کند.

4- نمونه مورد نیاز برای آزمایش چربی خون باید بلافاصله پس از دراز کشیدن فرد گرفته شود، چرا که برای مثال، اگر ۲۰ دقیقه از دراز کشیدن فرد بگذرد، در جواب نهایی آزمایش تاثیر قابل توجهی خواهد گذاشت. به طوری که در این صورت برخی از مقادیر واقعی مواد موجود در خون تغییر می کنند.

5- تست گلیسرید نوعی آزمایشات چربی خون است که باید به طور حتم فرد ۲۴ ساعت پیش از انجام آن، هیچ گونه فعالیت ورزشی سنگینی نداشته باشد.

6- عوامل دیگری چون اعتیاد به سیگار، باردار بودن و رژیم های لاغری که باعث کاهش وزن می شوند، موجب بر مستند و دقیق نبودن جواب آزمایش چربی خون می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.