بر اساس تحقیقات بسیار زیادی که انجام شده است، تشخیص اکثر بیماری های خطرناک در مراحل اولیه به روند درمان آن ها کمک بسیار زیادی می کند. به همین دلیل، آزمایش چکاپ کامل می تواند یک روش عالی برای پی بردن به بیماری های مختلف و شروع فرآیند درمان باشد. این آزمایش ها که باید به صورت سالانه انجام شوند، شامل موارد مختلفی هستند و نیاز به تفسیر دقیق دارند. به منظور آشنایی با بایدها و نبایدهای آزمایش های چکاپ کامل با ما همراه باشید.
تفسیر آزمایش چکاپ کامل
تفسیر آزمایش چکاپ باید توسط پزشک یا فرد متخصص انجام شود تا برداشت اشتباهی از آن صورت نگیرد. با این وجود، خواندن جواب آزمایش پیش از مراجعه به پزشک می تواند کمک بسیار زیادی به کاهش استرس و اضطراب بیمار کند. برای خواندن جواب آزمایش، دانستن علائم اختصاری بسیار اهمیت دارد. در اینصورت، می توانید آزمایش خود را ازطریق مقایسه با مقدار مرجع درج شده برای هر مورد تفسیر کنید.
بیشتر بخوانید: از لیست آزمایش چکاپ کامل چه میدانید؟
برخی از مهم ترین علائم اختصاری در تفسیر آزمایش چکاپ به شرح زیر هستند:
سلول های خونی
- تعداد گلبول قرمز – RBC
- تعداد گلبول های سفید – WBC
- هموگلوبین – Hb
- هماتوکریت (درصد گلبول های قرمز خون) – Hct
- تعداد پلاکت های خون – PT
- میانگین حجم گلبول های خون – MCV
- میانگین حجم پلاکت – MPV
بررسی چربی خون
- کلسترول کلی خون – Total cholesterol
- کلسترول بد – HDL
- کلسترول خوب – LDL
- تری گلیسیرید – TG
بررسی غده تیروئید
- میزان هورمون محرک تیروئید – Tsh
- میزان هورمون تری یدوتیرونین – T3
- هورمون پاراتیروئید – PTH
- میزان هورمون تیروکسین – T4
بیشتر بخوانید: آزمایش چکاپ کامل چیست و چه تست هایی را شامل می شود؟
بررسی هورمون های جنسی
- بررسی سلامت پروستات – PSA
- بررسی سلامت غده فوق کلیوی – DHEA
- هورمون محرک فولیکول – FSH
- هورمون جسم زرد – LH
آزمایش چکاپ کامل ناشتا باید به صورت هر شش ماه یکبار با نظارت پزشک انجام شود.
مهم ترین و ضروری ترین آزمایش های چکاپ کامل
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که لیست آزمایشات چکاپ کامل شامل چه مواردی می شود. به این نکته توجه داشته باشید که آزمایش چکاپ کامل برای خانم ها و آقایان کمی متفاوت خواهد بود. با این وجود، برخی از مهم ترین موارد به شرح زیر هستند:
-
آزمایش CBC:
آزمایش CBC از مهم ترین موارد به منظور شمارش کامل سلول های خون به شمار می رود. به کمک این آزمایش می توان طیف وسیعی از بیماری ها و عفونت های خونی را تشخیص داد، ازجمله: آنمی، لوسمی و عفونت در خون.
-
FBS:
آزمایش FBS به منظور اندازه گیری سطح قند خون به صورت ناشتا انجام می شود. پزشک به کمک این آزمایش می تواند اطلاعات اولیه ای در مورد بیماری دیابت فرد به دست آورد.
-
LDL و HDL:
LDL یا همان کلسترول بد، یکی از اصلی ترین عوامل تصلب شراین به حساب می آید. از سوی دیگر، HDL یا همان چربی خوب در بدن به از بین بردن LDL کمک بسیار زیادی می کند. در نتیجه، هر دو مورد باید در محدوده تعیین شده باشند.
بیشتر بخوانید: خواندن جواب آزمایش چکاپ کامل چگونه انجام می گیرد
-
آنزیم های کبد:
یکی دیگر از موارد در آزمایش چکاپ کامل، AST و ALT نام دارند که برای تشخیص بیماری های کبدی بکار می روند. AST و ALT هر دو از آنزیم های مهم کبدی هستند که مقدار آن ها به پزشک در تشخیص آسیب های کبدی کمک می کند.
-
کلسترول و تری گلیسیرید:
بررسی سطح کلسترول خون می تواند از بروز انواع بیماری های قلبی و عروقی جلوگیری کند. تری گلیسیرید (TG) نیز از دیگر چربی های بدن به حساب می آید که افزایش آن موجب بیماری های قلبی و عروقی می شود.
-
pH:
از این آزمایش به منظور بررسی میزان اسیدی یا قلیایی بودن خون استفاده می شود. این آزمایش می تواند به پزشک در تشخیص اولیه بسیاری از بیماری ها کمک کند.
آزمایش های مربوط به بیماری های کلیوی
یکی دیگر از مواردی که در آزمایش چکاپ کامل انجام می شود، مربوط به بیماری های کلیوی است. به منظور بررسی سلامت کلیه ها و عملکرد مربوط به آن ها باید آزمایشاتی ازقبیل کراتینین و اسید اوریک انجام شوند. بررسی سطح کراتینین خون به خصوص برای کسانی مهم تلقی می شود که سابقه بیماری کلیوی در خانواده دارند.
به این نکته توجه داشته باشید که بالا بودن اسید اوریک منجر به بیماری های مختلفی از جمله: ایجاد سنگ کلیه می شود. در نتیجه، آزمایش اسید اوریک، اطلاعات کاملی در مورد سلامت سیستم کلیوی در اختیار پزشک و بیمار قرار می دهد. علاوه بر این، آزمایش ادرار نیز به منظور بررسی عملکرد سیستم ادراری، عفونت ها، دیابت و همچنین بیماری های کلیوی بکار می رود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با آزمایش چکاپ کامل بدن
بررسی مواد معدنی و سطح ویتامین ها
آزمایش چکاپ کامل شامل بررسی سطح مواد معدنی و ویتامین های مختلف می شود. عملکرد صحیح بدن به میزان قابل توجهی به این مواد بستگی دارد. در نتیجه، کم یا زیاد بودن آن ها می تواند بیماری های مختلفی را به همراه داشته باشد. برخی از مهم ترین مواردی که در آزمایش چکاپ بررسی می شوند، عبارتند از: ویتامین D، زینک، ویتامین های گروه B، سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و آهن.
آزمایش چکاپ کامل در منزل یا آزمایشگاه
امروزه، بسیاری از آزمایشگاه ها در زمینه ارائه خدمات در منزل فعالیت می کنند. در واقع، سالمندان و افراد دارای شرایط خاص برای دادن آزمایش چکاپ نیازی به حضور در آزمایشگاه ندارند و از آن ها در منزل آزمایش گرفته می شود. از مهم ترین مزایا آزمایش چکاپ در منزل می توان به صرفه جویی در وقت، حفظ حریم خصوصی، سهولت در دسترسی و جلوگیری از انتقال بیماری اشاره کرد.
به منظور انجام آزمایش در منزل حتماً به نسخه پزشک نیاز خواهد بود. علاوه بر این، آزمایش چکاپ در منزل نیز تحت پوشش بیمه قرار دارد. افرادی که آزمایش چکاپ کامل در منزل انجام می دهند، برای جوابدهی نیز به آزمایشگاه مراجعه نخواهند کرد. به عبارت دیگر، جواب آزمایش به صورت pdf به همراه سربرگ و مهر آزمایشگاه برای بیمار پیامک می شود.
به این نکته توجه داشته باشید که انجام آزمایش چکاپ در منزل یا آزمایشگاه هیچ تفاوتی با هم ندارند. این آزمایش ازطریق نمونه گیری خون و ادرار انجام می شود. علاوه بر این، هزینه چکاپ کامل توسط بیمه تکمیلی پرداخت می شود. آیا شما انجام آزمایش چکاپ در منزل را ترجیح می دهید یا آزمایشگاه؟ لطفاً نظر خود را با ما در میان بگذارید.