پروتئین واکنشی C (CRP) در درجه اول توسط کبد تولید می شود و زمانی که التهاب در بدن وجود دارد، سطح آن افزایش می یابد. در حقیقت، کبد پس از به وجود آمدن التهاب، عفونت یا آسیب به بافت، CRP را در جریان خون آزاد می کند. باید گفت که بالا بودن crp در آزمایش خون اغلب اولین علامت عفونت یا التهاب است. بالا بودن آزمایش crp حتی می تواند قبل از علائم دیگر مانند درد یا تب خود را نشان دهد. بنابراین، با انجام آزمایش خون CRP می توان طیف وسیعی از عفونت ها و سایر بیماری ها را تشخیص داد.
crp در آزمایش خون نشانه چیست؟
وقتی به التهاب فکر می کنید، قرمزی یا درد مفاصل ممکن است اولین چیزهایی باشد که به ذهن تان خطور می کند. بسیاری از ما التهاب را با تورم یا خارش مرتبط می دانیم. با این حال، التهاب داخلی نیز وجود دارد که ما نمی توانیم آن را ببینیم و می تواند بر سیستم ایمنی و نحوه عملکرد بدن تأثیر بگذارد.
با این وجود، التهاب یکی از راه هایی است که بدن از طریق آن با عفونت و ویروس ها مبارزه می کند. از طرفی، CRP پروتئینی است که در کبد ساخته شده و در خون ترشح می شود. غلظت CRP می تواند در عرض چند ساعت پس از التهاب یا عفونت در خون افزایش یابد. به همین دلیل، crp در آزمایش خون برای تشخیص و کمک به درمان التهاب انجام می شود.
بیشتر بخوانید: آزمایش crp به چه منظور انجام می شود؟
در واقع باید گفت که پروتئین واکنشی C یک آزمایش خون است که به عنوان نشانگری برای التهاب بدن عمل می کند. اگرچه این آزمایش با بالا بودن پروتئین واکنشگر C، التهاب را شناسایی می کند اما نمی تواند محل دقیق التهاب را مشخص کند، زیرا مجموعه ای از آزمایش ها و معاینه های دیگر نیز باید انجام شود.
بنابراین، باید گفت که تست پروتئین واکنشی CRPوجود CRP را در خون تجزیه و تحلیل می کند. در یک جمله باید گفت که CRP یک نشانگر غیراختصاصی التهاب است. نام های دیگر crp در آزمایش خون عبارتند از: CRP Quantitative، CRP Qualitative، CRP Test.
چه زمانی تست CRP انجام می شود؟
آزمایش CRP اغلب در کنار آزمایشی به نام نرخ رسوب گلبول های قرمز(ESR) انجام می شود. هر دوی این آزمایش ها اطلاعاتی در مورد التهاب می دهند. با این حال، پس از رفع التهاب یا عفونت، سطوح ESR کاهش می یابد. در واقع، سطح crp در آزمایش خون به محض موفقیت آمیز بودن درمان به حد طبیعی کاهش می یابد، در حالی که سطوح ESR ممکن است مدتی طول بکشد تا به محدوده طبیعی برسد.
در طول دوران کرونا، مشاهده شد که خطر ابتلا به عفونت شدید کووید در افراد همراه با سطوح CRP افزایش یافته بود. از این رو، انجام آزمایش CRP برای شناسایی میزان خطر بیماری بسیار مهم است.
بنابراین، اگر crp در آزمایش خون بیش از 10 میلی گرم در لیتر باشد، نشان دهنده وجود برخی عفونت های جدی یا بیماری مزمن بوده و آزمایشات بیشتری برای یافتن علت اصلی التهاب بالا مورد نیاز است. در واقع، سطوح بالای CRP می تواند نشان دهنده بیماری های زیر باشد:
- عفونت استخوان یا استئومیلیت
- بیماری سل
- لوپوس
- لنفوم
- ذات الریه
بیشتر بخوانید: Crp در آزمایش خون به چه معناست؟
تفسیر جواب آزمایش crp
نتیجه آزمایش بستگی به سطح CRP در خون دارد. بسته به استانداردهای آزمایشگاه، نتیجه تست crp در آزمایش خون بر حسب میلی گرم در دسی لیتر(mg/dL) یا میلی گرم در لیتر(mg/L) بیان می شود. این گزارش نشان می دهد که سطح CRP در خون بالا، پایین یا نرمال است.
اگرچه سطح نرمال CRP ممکن است از آزمایشگاهی به آزمایشگاه دیگر متفاوت باشد اما به طور کلی سطح crp نرمال مقدار 0.8-1.0 mg/dL یا 8-10 mg/L است. بزرگسالان نیز سطح CRP کمتر از 0.3 میلی گرم در دسی لیتر دارند.
افزایش جزئی سطح crp در آزمایش خون، حدود 0.3 تا 1.0 میلی گرم در دسی لیتر، لزوماً به معنای ابتلا به بیماری نیست. افزایش خفیف سطح CRP می تواند با بی خوابی و افسردگی ارتباط مستقیمی داشته باشد. پزشک شما همه این عوامل را هنگام تفسیر نتیجه آزمایش CRP در نظر می گیرد.
از طرفی، سطح CRP بالاتر از 1.0 میلی گرم در دسی لیتر به شما نشان می دهد که در بدن شما التهاب وجود دارد اما علت یا محل التهاب را مشخص نمی کند. سطح بسیار بالای CRP می تواند با انواع مختلفی از عفونت ها، بیماری های خودایمنی، سرطان ها و شرایطی مرتبط باشد که بر ریه ها یا پانکراس تأثیر می گذارند.
بیشتر بخوانید: آزمایش crp چیست و چگونه تفسیر می شود؟
به صورت خلاصه می توان گفت که:
اگر آزمایش پروتئین واکنشی C، سطح CRP را کمتر از 1 میلی گرم در لیتر نشان دهد، نشان دهنده احتمال کم بیماری های قلبی عروقی است.
اگر نتایج آزمایش پروتئین واکنشی C، محدوده ای بین 1 تا 2.9 میلی گرم در لیتر را نشان دهد، احتمال متوسط ابتلا به بیماری قلبی عروقی را بیان می کند.
crp در آزمایش خون، اگر بالاتر از 3 میلی گرم در لیتر باشد، به این معنی بوده که فرد در معرض خطر بالای بیماری قلبی عروقی است.
سخن پایانی
پروتئین واکنشی CRP یکی از مواردی است که در آزمایش خون برای تشخیص التهاب در بدن انجام می شود. CRP در کبد تولید شده و سطح آن با آزمایش خون اندازه گیری می شود. در واقع، crp در آزمایش خون نمایانگر التهاب است و معمولاً در خون شناسایی نمی شود مگر اینکه درجاتی از التهاب در بدن وجود داشته باشد. از آن جایی که اندازه گیری سطح CRP در هر زمانی، تحت تأثیر هر گونه عفونت یا التهاب در بدن است، اندازه گیری یک باره سطح CRP، نمی تواند بیماری های قلبی عروقی را تشخیص دهد.
اگر آزمایش خون شما سطح پروتئین واکنشگر C بالا را نشان داد، توصیه میکنیم برای آزمایش های بیشتر به پزشک عمومی مراجعه کنید. پزشک ممکن است بتواند علت اصلی التهاب را شناسایی کند و درمان هایی را تجویز کند.