به دلیل پیشرفت های روز افزون در زمینه پزشکی، آزمایش های مختلفی ایجاد شده اند تا افراد با انجام آن ها به کارکرد درست اجزا مختلف بدن خود، پی ببرند و در صورت مشاهده هر گونه علائمی از بیماری، پیش از گسترش و شیوع آن، به درمان بپردازد. یکی از انواع این آزمایش ها، آزمایش sgpt است که بایستی در دوره های زمانی مشخصی، انجام شود. در ادامه به طور کامل به بررسی موضوع آزمایش sgpt چیست؟ و ضرورت انجام آن، خواهیم پرداخت.
آزمایش sgpt چیست؟ و با چه هدفی انجام می شود؟
این آزمایش به منظور بررسی آنزیم های کبدی انجام می شود و هدف از انجام آن، تشخیص، درمان و پایش بیماریهای کبدی است. در واقع آنزیم های مختلفی در کبد وجود دارد. یکی از مهم ترین نوع این آنزیم ها، آنزیم sgpt است که با نام آنزیم ALT نیز شناخته می شود. همان طور که احتمالاً خودتان هم متوجه شده باشید، در واقع آزمایش SGPT به بررسی و تجزیه و تحلیل این آنزیم می پردازد. در واقع هدف از انجام این آزمایش، سنجش میزان سطح آلانین آمینوترانسفراز در خون است. بالا بودن مقدار sgpt از حد استاندارد، نشانه آسیب یا تحریک کبد است و فرد بایستی به درمان بالا بودن sgpt بپردازد.
بیشتر بخوانید: sgpt در آزمایش خون چیست و به چه دلیل انجام می شود؟
نحوه اندازه گیری میزان sgpt در آزمایش خون
در واقع میزان sgpt توسط آزمایش خون، مشخص می شود. برای انجام این آزمایش، دکتر یا پرستار از طریق ورید بازویی، نمونه خونی از بیمار تهیه می کند. شما می توانید، این آزمایش را در بیمارستان، کلینیک یا مطب پزشک انجام دهید. بسیاری از داروها و مکملها بر روی سطح sgpt شما تأثیر می گذارند. از این رو قبل از آزمایش ALT بایستی با پزشک خود در مورد دارو ها و مکمل هایی که مصرف می کنید، صحبت کرده و اطلاعات دقیقی را در مورد این موضوع، به پزشک خود بدهید.
احتمالاً قبل از تست sgpt لازم باشد تا مصرف برخی از دارو ها و مکمل ها را متوقف کنید تا میزان استاندارد آنزیم ALT شما مشخص شود. از طرفی دیگر ورزش هم، بر روی تولید آنزیم ALT اثر دارد. از این رو اگر فعالیت ورزشی مرتب و منظمی دارید، حتما لازم است تا این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. به عنوان یک نکته مهم در نظر داشته باشید که برای انجام آزمایش ALT نیازی به ناشتا بودن نیست.
دلایل انجام آزمایش sgpt چیست؟
یکی از متداول ترین سؤالات افراد در مورد این موضوع است که دلایل انجام آزمایش sgpt چیست؟ و چرا باید این آزمایش را انجام داد. این آزمایش در صورتی برای یک فرد تجویز می شود که پزشک از میزان استاندارد ALT در کبد مطمئن نباشد و احتمال دهد که فرد یک بیماری کبدی دارد. در واقع شما با انجام دادن این آزمایش می توانید از میزان آسیب وارد شده به کبد خود اطلاع پیدا کنید تا بتوانید، هر چه سریع تر به درمان و پیشگیری از گسترش بیماری، بپردازید.
توجه داشته باشید که در صورت آسیب دیدن کبد، مقداری آنزیم sgpt وارد خون می شوند. در نتیجه بالا بودن میزان این آنزیم ها در نتیجه خون، نشان دهنده وجود مشکل در کبد شما است. به طور کلی اصلی ترین دلیل انجام این آزمایش اطمینان حاصل کردن از کارکرد طبیعی کبد است. همچنین در صورتی که کبد شما آسیب دیده باشد، با انجام آزمایش ALT می توانید از این موضوع آگاه شده و به درمان آن بپردازید.
بیشتر بخوانید: آزمایش ALT یا SGPT در خون
روش تحلیل و تفسیر آزمایش sgpt چیست؟
طبیعتاً بسیاری از افراد نمی دانند که میزان نرمال sgpt چیست؟ و اعدادی که بر روی نتایج آزمایش آن ها درج شده است به چه معنایی است. به طور کلی نتایج آزمایش شما به سه حالت مختلف، تقسیم بندی می شوند. برای درک بهتر این موضوع هر حالت را به طور جداگانه ای بررسی کرده و به تفسیر آن می پردازیم.
میزان ALT متناسب با حد استاندارد:
اگر میزان sgpt خون شما در حد استاندارد باشد، طبیعتاً این خبر بسیار خوبی برای شما خواهد بود و نشان دهنده آن است که کبدتان هیچ گونه مشکل نداشته و آسیبی ندیده است. از این رو شما می توانید از کارکرد طبیعی کبد خود اطمینان حاصل کنید.
میزان ALT کم تر از حد استاندارد:
در مواردی ممکن است، میزان SGPT خون شما کم تر از حد استاندارد باشد. در این صورت هم مشکلی در کبد تان وجود ندارد و این عضو از بدنتان به طور طبیعی و بدون هیچ مشکلی، فعالیت می کند. البته اگر میزان ALT کم تر از حد استاندارد باشد، نباید به این موضوع بی توجهی کرد. چرا که بر عقیده بسیاری از پزشکان کم بودن میزان این آنزیم در خون می تواند، در بلند مدت مشکل ساز باشد.
از این رو به طور کلی می توان گفت در صورت کم تر بودن آنزیم sgpt در خون، با آن که کبد شما سالم است، اما بهتر است به علت یابی این اتفاق بپردازید. البته پزشک در هنگام بررسی نتایج حاصل از این آزمایش، اگر خطری را در مورد کم بودن آنزیم های ALT احساس کند، آزمایش های دیگری را برایتان تجویز خواهد کرد و نیازی نیست که شما نگران این موضوع باشید.
بیشتر بخوانید: با آزمایشات ALT و AST آشنا شویم
میزان ALT بیشتر از حد استاندارد:
در تفسیر نتایج آزمایش sgpt به مهم ترین مسئله می رسیم. یعنی هنگامی که آنزیم های ALT خون شما، بیش تر از حد استاندارد باشد. در این صورت قطعاً کبد شما تحت عوامل مختلفی، آسیب دیده است و نمی تواند، عملکرد طبیعی خود را به نمایش بگذارد. از این رو لازم است تا هر چه سریع تر به درمان بالا بودن sgpt اقدام کنید. راه های درمانی مختلفی برای این کار وجود دارد.
پزشک با بررسی استاندارد های جسمانی شما و شرایطی که دارید، بهترین روش درمانی را تجویز خواهد کرد. به عنوان یک مسئله مهم در یاد داشته باشید که حتماً روند درمانی خود را سریع تر، شروع کنید تا فرایند درمانی شما در زمان کوتاه تر و کیفیت بهتری انجام شود.
سخن پایانی
آزمایش sgpt یک نوع آزمایش برای سنجش سلامت کبد است که از طریق نمونه خون انجام می شود. در صورتی که میزان ALT خون شما بیشتر از حد استاندارد باشد، نشان از آسیب دیدگی کبد دارد و حتماً لازم است تا نسبت به درمان آن اقدام کنید.