آزمایش خون طب کار شامل چه مواردی است؟

امروزه برای استخدام در سازمان‌ها و ارگان‌های مختلف از افراد درخواست می‌شود که آزمایش خون انجام دهند، که این تست به عنوان آزمایش خون طب کار شناخته می‌شود. از آنجایی که جهت ورود به برخی از مشاغل باید کارمندان از نظر بدنی سالم باشند، تست خون طب کار مورد نیاز است. قبل از انجام آزمایش خون طب کار باید با انواع و دلایل انجام آن آشنا شوید.

 

اهمیت آزمایش خون در طب کار

آزمایش طب کار در بدو ورود به شرکت‌ها یا جهت استخدام در اکثر سازمان‌ها مورد نیاز است. انجام معاینات و چکاپ سلامت طب کار، به کارفرمایان کمک می‌کند که افراد سالم را در رده شغلی مورد نظر استخدام کنند. اگر کارکنان یک سازمان و ارگان از نظر بدنی سالم نباشند عملکرد اجرایی خوبی ندارند. به همین منظور، جهت پیشرفت عملکرد کارکنان در حرفه کاری، انجام آزمایش طب کار توسط سازمان‌ها به کارکنان پیشنهاد می‌شود. در صورت تشخیص بیماری و مشکل خاص در معاینات بدو استخدام، محدودیت شغلی توسط ارگان و سازمان مربوطه برای فرد اعمال می‌شود.

اما اهمیت آزمایش خون در طب کار برای تشخیص به موقع بیماری‌ها را نباید نادیده گرفت. در واقع انجام به موقع تست خون به شما کمک می‌کند که سریع‌تر بیماری‌تان را تشخیص داده و مسیر درمان را دنبال کنید. با انجام آزمایش خون طب کار، بیماری‌های مختلف از قبیل مشکلات کلیوی و کبدی، قندخون، نقص در سیستم ایمنی و… به موقع تشخیص داده می‌شوند.

 

آزمایش خون طب کار

 

انواع آزمایش خون طب کار

یکی از سوالات اکثر افراد این است که آزمایش خون طب کار شامل چه مواردی می‌شود؟ در این بخش، به بررسی انواع آزمایش خون طب کار می‌پردازیم.

آزمایش شمارش کامل سلول‌های خون

آزمایش شمارش کامل سلول‌های خون که به عنوان آزمایش cbc نیز شناخته می‌شود برای تشخیص طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها کاربرد دارد. در واقع، این تست میزان گلبول‌های سفید و قرمز، پلاکت، هموگلوبین و… را در جریان خون اندازه‌گیری می‌کند.  با تست cbc، پزشکان می‌توانند بیماری‌های مختلف از قبیل نقص در سیستم ایمنی، کم‌خونی و سرطان را تشخیص دهند. به طور معمول، پزشکان آزمایش شمارش کامل سلول‌های خون را برای تشخیص بیماری‌های خونی، عفونت و… تجویز می‌کنند.

آزمایش سطح هموگلوبین و هماتوکریت

هماتوکریت (HCT) و هموگلوبین (Hb) دو مورد از انواع آزمایش‌های رایج خون هستند که برای تشخیص ناهنجاری‌های گلبول‌های قرمز انجام می‌شوند. هماتوکریت، بیانگر میزان درصد گلبول‌های قرمز در خون است. اما هموگلوبین، پروتئینی در گلبول‌های قرمز محسوب می‌شود که وظیفه اکسیژن‌رسانی به سلول‌ها را برعهده دارد. هماتوکریت و هموگلوبین در لیست آزمایشات cbc جای می‌گیرند.

آزمایش پلاکت خون

آزمایش پلاکت خون یا تست  platelets، به طور معمول برای تشخیص بیماری‌هایی استفاده می‌شود که منجر به بروز خونریزی یا ایجاد لخته خونی شده‌اند. لخته‌های خونی می‌توانند با تجمع در ارگان‌های مختلف از قبیل مغز، قلب، روده و ریه باعث بروز بیماری‌های جدی شوند.

انواع آزمایش خون در طب کار

بررسی سلول‌های سفید خون

تست شمارش گلبول‌های سفید (WBC) یا آزمایش لکوسیت از جمله آزمایشات پرکاربرد طب کار محسوب می‌شود. پایین بودن تعداد گلبول‌های سفید خون می‌تواند نشانگر ابتلا به عفونت شدید، اختلال خود ایمنی، بیماری کبد و طحال، لوپوس، آسیب مغز استخوان و… باشد. تعداد بالای گلبول‌های سفید نیز نشان دهنده سرطان، حمله قلبی، مشکلات التهابی و… است. از آنجایی که کاهش گلبول‌های سفید منجر به نقص در سیستم ایمنی و احتمال ابتلا به بیماری‌های مختلف می‌شود، باید هرچه زودتر آزمایش wbc را انجام دهید.

آزمایش قند خون ناشتا

آزمایش قند خون ناشتا، میزان قند موجود در خون را پس از یک روز ناشتا بودن بررسی می‌کند. در صورتی که قند خون ناشتا کمتر از 99 میلی‌گرم در دسی‌لیتر باشد، یعنی شما مشکل دیابتی ندارید. اما اگر میزان قند بیشتر از 125 میلی‌گرم در دسی‌لیتر در آزمایش خون طب کار نشان داده شود، یعنی احتمال ابتلای فرد به بیماری پیش دیابت وجود دارد.

آزمایش پروفایل لیپیدی (کلسترول، تری‌گلیسرید)

از انواع آزمایشات پروفایل لیپیدی می توان به آزمایش های تری گلیسرید و کلسترول اشاره کرد. هر دو آزمایش، میزان چربی را در سطح خون مورد ارزیابی قرار می دهند. افزایش چربی در سطح خون باعث احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی می شود. بنابراین، اگر سابقه خانوادگی ابتلا به مشکل چربی خون یا بیماری های قلبی را دارید، حتماً آزمایش پروفایل لیپیدی را انجام دهید.

آزمایش خون در طب کار

آزمایش کارکرد کبد

آزمایش کبد از دیگر آزمایشات خون طب کار محسوب می‌شود. در آزمایش کبد کارکرد این عضو از بدن با بررسی سطح آلبومین، بیلی‌روبین و آنزیم‌های مهم کبدی بررسی می‌شود. اگر علائمی مانند حالت تهوع، خستگی زیاد، کمبود اشتها، زردی، تورم در مچ پا و… را دارید، حتما آزمایش کارکرد کبد را انجام دهید.

آزمایش کارکرد کلیه

یک نوع دیگر از آزمایش خون طب کار، آزمایش بررسی کارکرد کلیه است. آزمایش بررسی کارکرد کلیه میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) را اندازه می‌گیرد. در واقع، میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) نشان دهنده این است که کلیه‌ها تا چه میزان مواد زائد را دفع می‌کنند. در صورت عدم دفع مواد زائد، کلیه‌ها دچار نقص در عملکرد شده و علائم ناخوشایندی را تجربه خواهید کرد. بنابراین به موقع جهت تشخیص مشکلات کلیوی اقدام کنید.

آزمایشات هورمونی (تیروئید، تستوسترون، استروژن)

از دیگر آزمایشات خون طب کار می‌توان به آزمایش هورمونی اشاره کرد. در این تست، میزان هورمون‌های مختلف از قبیل استروژن، تستوسترون و تیروئید بررسی می‌شوند. کاهش یا افزایش غیرطبیعی هر یک از این هورمون ها نشان دهنده ابتلا به بیماری‌هایی مانند کیست تخمدان، مشکل تیروئیدی و… است. به منظور انجام آزمایشات هورمونی باید ناشتا بوده و شرایط خاصی را رعایت کنید. حتما قبل از انجام این آزمایشات از آزمایشگاه مدنظر درباره شرایط انجام آزمایش سوال بپرسید.

 

آزمایش خون طب کار

 

شرایط و مدارک لازم برای آزمایش خون طب کار شامل چیست؟

به منظور انجام آزمایش خون طب کار باید مدارکی را به آزمایشگاه مدنظر ارائه دهید. از اسناد مورد نیاز برای آزمایش خون طب کار می‌توان به کارت ملی، معرفی‌نامه از شرکت و سازمان مورد نظر، عکس پرسنلی و… اشاره کرد. جهت کسب اطلاعات دقیق‌تر از مدارک مورد نیاز برای انجام تست خون طب کار در آنی آزما با کارشناسان مجموعه ما با شماره 02177718654 در تماس باشید.

 

سخن آخر

برخی از مشاغل برای مبتلایان به بیماری‌های خاص محدودیت استخدام دارند. به همین خاطر باید آزمایشاتی پیش از ورود به حوزه کاری مدنظر انجام شوند که به آزمایش طب کار معروف هستند. در آزمایش خون طب کار میزان قند خون، کلسترول، گلبول‌های سفید، پلاکت‌ها، عملکرد کلیه و کبد مورد بررسی قرار می‌گیرد. آزمایش خون طب کار و یا تفسیر آزمایش طب کار را می‌توانید به مجموعه آنی آزما محول کنید. بعد از تماس با آنی آزما، کارشناسان مجموعه جهت انجام نمونه‌گیری برای آزمایش خون طب کار به منزل یا محل کار شما مراجعه کرده و لازم نیست که وقت‌تان را برای رفتن به درمانگاه و آزمایشگاه هدر دهید.